Digitális és analóg fotográfia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dzsini
vannak fokozatai az ilyesminek.. persze, egy belógó ujj kivágása egy dolog, másik meg az, amikor rá se lehet ismerni az eredeti fotóra. - mindegy, parttalan téma. 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

FREAK
mindenki fotózni szeret, aki fotózik, de a fotózás nem csak exponálásból áll, az utómunka még mindig a "szakma" része, hogy Barnikát idézzem 😊

ha elbasztad a képet a helyszínen, ki kell javítanod otthon, a vágás és színkorrekció még nem minõsül bûvészkedésnek

Riszpekk

Dzsini
én fotózni szeretek és nem bûvészkedni a fényképbolttal 😊
(persze, valahol az elõhívás/nagyítás közbeni finom állítgatások ugyanezek, de...)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

FREAK
érdekes felfogás, bár pont ennél a képnél én sem érzem az utómunka szükségét

Riszpekk

Dzsini
én nem szeretek retusálgatni, átalakítgatni. ha ferdére sikerült alul/felülexponált lett, akkor olyan.

Crem
Szép ez a kép.

Csak egy kicsit nyersnek tûnik nekem... Én dolgoznék rajta egy kicsit PS-ben.

hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?

Dzsini

The Garrett
az utalás volt szerintem valamire 😊 az a kép 😊

I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.

CybearBoy
Hát ja, és ide inkább a saját képeinket szoktuk felrakni.

The Garrett
akkor õ most nem itt lenne.. .😊

CybearBoy
És ugye nem te készítetted a képet?

[Walaki]D`Lair
Bizony!

MSN:[email protected] | http://walaki.deviantart.com/ | japánautóbuzi™ HUNAKAMO drift.racing | www.drifter.hu

FREAK
hát az nem lett bizony 😊 felcsúszott, bemozdult, életlen, de az állat aranyos 😊

Riszpekk

The Garrett
Photoshop annyi van rajta hogy a scannelés hibáit kicsit ellensúlyozza...

The Garrett
egy kis topic up. Sajna a scanner elég fosh... DE azt se mondom hogy tökéletes lett a kép 😉

The Garrett
ez az!

Crem
Ez Csernobil?

hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?

[Walaki]D`Lair

MSN:[email protected] | http://walaki.deviantart.com/ | japánautóbuzi™ HUNAKAMO drift.racing | www.drifter.hu

The Garrett
Holnap elõhivatom elsõ tekercs filmemet! Bye bye digit gép :/
remélem eljutok majd valami szkenner közelébe és felteszek párat, ilyen ismerkedés a géppel mottóval 😊

CybearBoy
Rég volt már fénykép.

Itt a tavasz. 😊

GregSB
Bocs, amit itt leírtam nem egészen pontos. Kisfilmrõl lehet A4estõl jóval nagyobb méretût is nagyítani....

Botond
"A TUDATLANSÁG: ERÕ" húzzá be neki akkor ;-)
FREAK
na ez nekem új

Riszpekk

GregSB
Még talány annyit érdemes tudni, hogy a dia nagyon érzékeny az alul/felülexponálásra.

Ha a negatív egy kicsit alul/felül exponált azon még a nagyításnál lehet segíteni, a diánál viszont nem.

GregSB
Kicsit bõvebben:

Mindkettõ kisfilm méretû (24x36), a negatívon (exponálás és elõhívás után) negatív kép keletkezik, a dián pedig pozitív.

Az utóbbinak sokkal jobb a minõsége, ezért lehet kivetíteni nagy méretben falra/vászonra. Negatívot max kb A4 es méretig lehet nagyítani (azért kb mert ez függ a film érzékenységétõl), utána már nagyon szétesik...

GregSB
A dia pozitív, a nega negatív.

Röviden és tömören ez a lényeg 😊

Dia és nagatív között mi a különbség?

kácco kázolo pácsó

Felraksz egy képet?

kácco kázolo pácsó

GregSB
Meg van még pl. a Photoshop.

Most csak ez a kettõ, ami spéci profi program, ilyen célra 😊)

FREAK
de, pl. Photoshop 😊

(és természetesen hozzá való pluginek)

Riszpekk

ReTeK
hmm, akkor nincs speciális program külön erre a célra ?

Péntekre elkészül a 49/52-es fordítógyûrûm! Most csinálom hozzá a makroernyõt.

kácco kázolo pácsó

Pl. Photoshop

ReTeK
Üdv

Fekete fehér képeket milyen programmal lehetne feljavítani ? (1900as évek elején készült az eredeti, még látható de nagyon fakó, alig sikerült digitalizálnom)

Crem
Köszi a segítséget!

És ezen a képen pont nem látszik, de a CA-t is nagyon felerõsíti, hatalmas egybefüggõ lila foltok mindenhol.

kácco kázolo pácsó

Megnéztem az obikat, végülis az 50mm-es Pancolar lesz a nyerõ, a 29mm-es nagyon vignettál. Szinte biztos, hogy 49mm a szûrõmérete.

kácco kázolo pácsó

Szóval ez ugyanaz az elõtét. Szép.
Akkor elég nagy szórás van a különféle gépeken. Valószínû, hogy a nagyobb zoomos gépekre már nem jó. Nem értem mondjuk, az oké, hogy a nagy zoom miatt alapból is romlik némileg a képminõség, ez meg ráerõsít...na de ennyire ?

A soligor széleslátószögûvel viszont nagyjából meg vagyok elégedve, leszámítva, hogy összeszed minden fényt, és elég könnyen 'lens flare'-es lesz a kép.

kácco kázolo pácsó

Olvastam, ezért bátorkodtam megvenni. Más is rakott be fotót, az se volt ilyen csúnya. Most vagy ez a darab volt hibás (nem hiszem), vagy a tízszeres zoom nagyított bele annyira, hogy ennyire elõjöttek a hibák, vagy nem tudom. Kár érte, a 760mm-es optika gondolata vonzó volt.

kácco kázolo pácsó

Ez tényleg használhatatlan.
Spec. mondjuk erre gondoltam, mert ebben a tesztben nem muzsikált rosszul, fõleg ha a 23ezer forintos árát is nézzük.

Index konverter teszt

Megfordult a fejemben 😄

kácco kázolo pácsó

Soligot telével vigyáznék, nekem ezt a képet produkálta.
Ez pedig a saját objektív képének hasonló részlete, (digitálisan) kétszeresére nagyítva.

kácco kázolo pácsó

Vagy fogod az obit oszt jól odaszigszalagozod, az adaptergyûrûre. Sufni-tuning 😊
Csak embereknek ne nagyon mutogasd !

Talán az, de lényegtelen, mert úgy is a másik oldala, a szûrõmenet a lényeg, hogy illeszkedjen a fordítógyûrûhöz. Lehet akár Canon EF bajonettes is, ha megfizeted. Az M42-t azért mondtam, mert "olcsók" itthon.
Ha van már objektíved, akkor az tökéletes lesz. Mérd le az objektíved menetét, amit használni akarsz és vegyél egy átalakítógyûrût a Z1 adapter és az obi szûrõmenet nagysága közé pl. 52-58mm menetátalakító. Bárhol kapható (1-2 ezer forint), aztán erre a nagyobbított menetre mehet rá a fordítógyûrû és a megfordított obi.
Sok sikert !

Nagyságrendileg kb. ezt:

Ez egy ugyanilyen elõtét egy 707-esen, ami kb. ugyanaz, mint a 717.

Rátekerve, nagylátószöggel (cseppet vignettál 😊, de ez így szokott lenni.

Full optikai zoommal és elõtétlencsével Látszik némi kromatikus bizbasz az oszlopok éleinél lilul-zöldül kicsit, meg talán a sarkok is életlenebbek kissé, de elég normális végeredmény.Az élességgel, kontraszttal amúgy nincs komolyabb gond.
Ennek az elõtétnek az az elõnye, hogy kimondottan a gépedhez készül és tudtommal ugyanolyan válogatott minõség, mint az alap optika.
Lényegében más elõtétobit is rátehetsz a gépre, aminek a menetátmérõje stimmel (mennyi a Sonynál 52, vagy 58 mm körül ?).
Ilyen márkák után kutakodj, hogy Tiffen, Kenko, Soligor, Raynox !

Thx, így már van értelme egy rendes fotós tatyónak. Beizzítom a Prakticát is. Nyersanyagnak mit ajánlasz? Tudom, témafüggõ, de általánosságban...

kácco kázolo pácsó

Aktuális a téma, jönnek a pókók 😄

kácco kázolo pácsó

Köszönöm!
A Praktica LTL az M42 menetes? Mert ahhoz van 29, 50, és 135 mm-es objektívem. Odaraktam fordítva a 29-eset és nagyon durva képet adott. Szóval szerintem ez jó lesz, bár kicsivel nagyobb mint 52mm a külsõ menete, de szerintem ez még áthidalható valamilyen közdarabbal.

kácco kázolo pácsó