Digitális és analóg fotográfia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hosszadalmas így most leírni, hogy nincs elõtted a gép. Élõben fél perc.
Majd elmagyarázom egyszer.

FREAK
ja igen, ez a beépített fénymérõ hogy mûx?

Riszpekk

FREAK
az igaz, én is meglepõdtem, mert valamiért azt hittem, f22 a teteje, aztán egyszer véletlenül tovább tekertem

Riszpekk

Dzsini
nem válasz, csak egy érdekes adat 😉

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

FREAK
amúgy ugyanilyet láttam a Váciban is, az is 10 volt, de én nyócér akartam elvinni, persze nem adta az orosz picsa 😊

Riszpekk

FREAK
de ha mégsem, akkor kõ Galynak 😊

Riszpekk

FREAK
kõhát, többit privátban

Riszpekk

FREAK
tom, nekem is 36 a vége

de ez mire volt válasz? 😊

Riszpekk

Galy
Freak, ha meggondolod magad, akkó szójja! 😊
Na, beszéltem a Zenit tulajával és azt mondta, hogy oké. 10-et kér érte.
A gép lényegében vadonatúj állapotban van, mert a mostani tulaja csak úgy kapta egy rokonától ajándékba, de nem használja, mert nem érdekli a fotózás, aki adta neki, annál is a szekrényben állt vagy 2 évtizedig. Nálam kb. 3 hónapja van kölcsönben, hogy ha akarom használjam és ha valakinek kell, adjam el. Egy tekercset fotóztam el vele. Amúgy elég nyers, bejáratatlan még a mûködése.

A gép amúgy egy Zenit 11 full fém vázas orosz gép. 1982-1990-ig gyártották. Hozzá az említett Helios 58/2 obi és egy tok.

Teljesen manuális mûködés
M42 menet
1/30-1/500 + B záridõ
Beépített fénymérõ (nem TTL)
Önkioldó
Távkioldó csatlakozási lehetõség (manuális)
Vakupapucs + vakuszinkron csatlakozó

Akkó kõ ?

Dzsini
Freak: a nagyobb DSLR gépek azért simán bekezelnek olyan tubusokat, amin el lehet szaladni F35ig meg ilyesmik... 😄 bár az már nem fehér embernek való árkategória :o)
ott a probléma, hogy ez a csukás ez mechanikus, és egy idõ után szerintem a lyuk megszûnik normálisan arányban csukódni, így idõben lekorlátozzák...

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

3500 kb.
Azért nem tudom pontosan, mert mást is kértem.

kácco kázolo pácsó

FREAK
azt nemtom, a logikám szerint amit ki lehet nyitni, az le is lehet zárni, és akkor már inkább a max nyílás kéne kisebb legyen, ha kicsi az optika

bár a nagyobb optikás kompaktok is megállnak 11-nél (S602), szóval nem vágom

juteszembe, a fordító gyûrûd mennyibe került?

Riszpekk

jaa, csak az a baj, hogy nálam 8-as a legszûkebb rekesz. ez amúgy miért jellemzõ digit gépekre? azért mert kisebb maga az optika is?

kácco kázolo pácsó

FREAK
azért azt is kipróbálnám, amit egyes profik is alkalmaznak, hogy digivel belövik az expozíciót, és ha megvan, a filmessel lövik magát a mûvet

viszont mivel scannert nem szeretnék tuningolni, majdnem ugyanott lennék vele 😊

Riszpekk

Nem racionális okok közé tartozik, hogy imádom az illatát 😄
Lehet hogy csak a bõrtok miatt van, de ilyet a mûanyag Minoltám nem tud. Meg aztán van egy kellems súlya, fogása, egyedi hangulata, ami miatt teljesen más mint a digitális, és remekül egészíti ki azt.
<ÁTMENT ÉRZELGÕSBE>
Meg aztán azon se kell aggódni, hogy a felbontása pár év múlva nevetséges lesz.

kácco kázolo pácsó

FREAK
jaja, azt is ajánlották, hogy vegyek valami régi ruszki elõhívó szerkót cca 20 rongyból, és alakítsam át a fürdõszobát sötétkamrává, mer az fun 😊

Riszpekk

Végülis ha szerzel konvertert, akkor "fillérekbõl" vehetsz rengeteg objektívet, sazjó.
Én úgy vagyok, hogy elég sok dologra jó a Z1 is, amire meg nem (pl. hosszú expo), arra meg ott a Praktica. Sõt arra gondoltam, hogy veszek még egy vázat, és akkor kétféle filmmel dolgozhatok.
Itthon laborálni meg móka, és ha nem nagyítok ki minden képet, és a negatívot is magam hívom, akkor nem is fog annyira hanyattvágni anyagilag.

kácco kázolo pácsó

FREAK
az M42 is érdekel, nincs 50-es obim, és szeretek kísérletezni

én nem vagyok lázas, megvagyok analóg nélkül, de ha már fillérekbõl megvan, azt is ki kell próbálni

Riszpekk

Téged úgyse az M42 vége érdekel konverterileg, hanem az 52mm-es, ha makrózni akarsz, nemö?
Mindenkit elkap az analóg-láz?

kácco kázolo pácsó

FREAK
meghát

de mindig kell valami kihívás 😊 Schumacher is elõbb lett F1 világbajnok, és csak utána ült bele egy 50 éves F1 Mercibe 😊

igazából az obi érdekel, már amennyiben jól rémlik, hogy létezik M42-EOS konverter (meg ugye makrózni)

de már korábban kinéztem egy ilyen gépet, FF filmmel akarok analógfotózni

Riszpekk

Helios 58mm f/2
M42-es véggel, 52mm-es szûrõmenettel.
Elég precíz és masszív, teljesen fém

A gép amúgy full manuál, beépített fénymérõs (nem TTL).
Tekerõk és egyéb dolgokat leszámítva ez is nagyon masszív, fém, örök életû darab.
Jár hozzá egy randa fekete mûbõr "formatok".

De te miért akarsz analóg gépet ? Aszontad meghalt az analóg. 😊

FREAK
mik az obi pontos adatai?

Riszpekk

FREAK
ezt ügyesen bevilágítottad 😊

Riszpekk

Tessék:

Még a tulajával le kell fixálnom, hogy oké-e neki az eladás, meg az ár. Pár hónapja azzal kaptam a gépet, hogy adjam el, ha esetleg valakit érdekel. A gép életének több mint 20 éve alatt kb. 2 tekercs film ment át rajta, abból én fotóztam egyet.

FREAK
mutass róla fotót 😄

Riszpekk

FREAK
hmmmm, érdekel

Riszpekk

I.C.ram
Be bizony 😄
Ne kiabálj !
10e

FREAK
HOGYÉ AZA ZENIT????????????????????

Riszpekk

sry

kácco kázolo pácsó

Loál János
2323

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

Loál János
Aszimmetrikus, egy sz, két m. htx

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

FREAK
hogyéjaza zenit, he?

Riszpekk

Dzsini
a megváltó 😉

Na tessék !

Mi vaaan ???!!!
Mi az hogy hülye nick ?!!!

Mit tudom én, hogy honnan kapni fordítógyûrût ? Talán a Soós fotónál lehet turkálni egyet, ott úgyis minden szar van. De itthon nagyon sokan inkább megcsináltatják valami fémmegmunkálásban jártas ismerõssel. Beszéld meg magnummal, õ ajánlott egy címet, ahol csináltatta, nekem nincs ilyesmi, mert bolha f...n a szõrt nem akarom lekapni momentán 😊

Soós fotónál tuti van M42 obi, többféle is.
V.ker Hercegprímás u. 2.

Egy nekem is van eladó, de a másik végén egy Zenit gép van és csak vele együtt hajlandó gazdát cserélni 😊 Nem az enyém, de én árulom.

Ha meg közgyûrû kell, akkor az is van. Soligor AF (Canon EOS) közgyûrûsor (12, 20, 36), elsõ-hátsó kupakkal, kifogástalan állapotban, dobozában. Mondjuk 20e.

Nem tudom, én még nem találkoztam vele, de simán lehet. Nekem viszont asszimetrikus kellett, amit esélytelen beszerezni.

kácco kázolo pácsó

FREAK
gyárilag nem is lehet kapni?

Riszpekk

Fordítógyûrût õ csinál (zugló): Schuster Istvánt (06-20/ 216-1292)
M42 objektívet meg vagy fotobörzén, vagy hírdetés útján, vagy például itt tudtok venni.

kácco kázolo pácsó

Dzsini
😄

FREAK
micsoda hülye nick

Riszpekk

FREAK
LATERAAAAAAAAAAAAAAALUUUUUUUUUUUS!!!!!

Riszpekk

Galy
na akkor csapjunk a lovak köze!

Lateralus!!!
FREAK
mondjuk engem is érdekel ez a megoldás

Riszpekk

FREAK
nemtom, így hirtelen már a gyûrû beszerzésénél is elakadnék, de majd jön Lateralus, és lõn világosság 😊

Riszpekk

Galy
áhááá

és õsrégi M42-t honnan?
FREAK
és a legyes kép elég meggyõzõ

Riszpekk

FREAK

Ha a Z1-re rámegy, a Fujira is muszáj neki 😊

Riszpekk

Galy
és azt rá lehet barkácsolni a gépemre?