25245

• Yeltzin
    vagyis csinálsz egy panorámát... erről a digifoto magazin sokat tudna "mesélni" :D
  • obe
  • obe
    igen, igazad lehet, utána nézek..
  • obe
    én a saját álláspontomat képviselem, az alábbi példád pedig nem igaz.

a művész miért nem tanulhat, hogyne tanulna, sőt!..aztán majd eldönti mit fogad meg, mit tart meg abból amit tanult, csak kevés olyan művész van aki teljesen autodidakta és néha nekik sem árt tanukni, pláne a mai világban.
    persze lehet deszkás is , akár ács is..dehogy a művész minden megfontolás nélkül alkot ez biza nem igaz::)
  • Jano
    Én totál laikus vagyok, de tudtommal egész estére kiraknak egy fényképezőt a szabad ég alá, arccal fölfelé, és az, a halszemmel szépen az egész égboltot leképezi, hogy semmiről ne maradjon le a kedves felhasználó.
    De lehet, hogy ez megint másra jó, nem vagyok bizti.
  • obe
    mint mondtam szinte! ha végignézel egy profi fotos portfolioját szinte elvétve akad halszemes foto, ők tisztába vannak ezen obi hatásvadász mivoltával:)
    ez a torzitási hatás azonban ha nyakra -főre alkalmazzuk , a végén már csak ingerült nem tetszést vált ki a szemlélőből.

Az nem baj ha egyedül vagyok evvel a véleményemmel itt..attól még nem biztos hogy nem igaz, csupán nálunk komolyabb fotosok tapasztalatait citálom.

Az alsó fotókat persze hogy meg lehet oldani máshogy miért ne lehetne? csak más lesz a kép, vagy ezt szerinted csak evvel lehet megoldani:))

a hullócsillag problémát még mindig nem vágom, beavatnál engem, már ha leereszkedsz az én koca szintemre..mester:)
  • Sadist
    Mint írtam össze lehet fűzni több képet is (meglesz a 180°-os látószög), utána pedig kedved szerint torzíthatod, hogy halszemobis kinézete legyen.
  • Yeltzin
    még azt is jó lenne eldönteni, hogy most a profik vagy a művészek álláspontját képviseled, ugyanis ezek a szakma két ellentétes végletében helyezkednek el

a profi tanulja a fotózást és szabályokat követ, a művész pedig alkot minden megfontolás nélkül (és akár deszkás is lehet, semmi akadálya...)
  • Yeltzin
    "fotoművészek szinte kerülik"

Tudod, az, aki bármilyen eszközt szándékosan került, ne nevezze magát művésznek.

"ez nem csak az én véleményem hanem profi fotosoké"

Sajnos az illető "profi" fotósok nincsenek itt, így ez kizárólag a te véleményed marad.

Ha nagy látószögre van szükséged, nagyot használsz, ha nincs, nem használsz - ez ilyen egyszerű, nincs ebben semmi lelki tényező.

"hullócsillagot egyáltalán nem értem miért soroltad ide"

Ezek után azt gondolod, folytatnunk kéne az "eszmecserét"??

"ezen témák amiket felsoroltál, megoldhatok más objektivekkel"

Nos, a feladat adott, oldd meg az alábbi fotókat MÁS objektívvel...

• obe
    ezen témák amiket felsoroltál, megoldhatok más objektivekkel, (hullócsillagot egyáltalán nem értem miért soroltad ide), profi autok fotoinál szinte egyeltalán nem találkozni vele, lemezboritónál szomorú ha csak ez jut eszébe az alkotónak..stb

mostanában nagyon felkapott dolog halszemet használni, de ez szinte csak az alkalmazott fotosoknál van igy, fotoművészek szinte kerülik, deszkások zabálják, mert szinte biztos benne lesz az alany, majd leszoknak rola..:))

ez nem csak az én véleményem hanem profi fotosoké

a +300 mm kategória pedig már rég nem különleges hanem szinte a leggyakrabban használt objektivek csoportja(esemény, riport, sport..)
  • Yeltzin
    ez így ebben a formában hülyeség... vannak témák, ahol halszemmel lehet igazán ütőset alkotni (pl. autók fotózásánál, lemezborítóknál, különböző belterekben, vihar- és hullócsillag fotózásnál stb.)

ennyi erővel a 300mm fölötti teléknek is "elkopik a varázsa" mert ritkán van rájuk szükség és picsadrágák...
  • obe
    egyébként a halszemet egy fotos sem ajánlja, mert nagyon hamar elkopik a varázsa, marha ritkán lehet/kell használni, ahhoz képest pedig az áruk elég csillagos, de ha valakinek pénz doszt, már csak ez hiányzik(nem sok ilyet ismerek)annak hajrá
  • Yeltzin
    ezt kétlem... mi is ennek a legfőbb akadálya? a látószög...

a halszem optikák látószöge 120-180 fok, ami azt jelenti, hogy egy kis szoba közepén fotózva három fal nagy része is a képre kerül, illetve látszik a padló és a plafon is

hiába torzítasz szarrá egy 60-90 fokos látószöggel készített képet, az legfeljebb TORZ lesz, "szép halszemoptikás" semmiképp...
  • ivjoe
    Naszóval, optika nélkül igen, de bogarat ültettél a fülembe.
    Van PS-hez cucc, ami sima képből képes konvertálni szép halszemoptikás képeket.
  • Blasta
    mémosmét? :-)
  • PResident Evil
    de sejtelmes itt valaki
  • Blasta
    :-)
    Biztos lehet mással is, de én nem ismerem azokat.
  • PResident Evil
    naszóval ilyet csak PS-el lehet csinálni :)
  • ivjoe
    Halszemobi?
    Azok az obik, amiknek a látószöge 180° körül van. Tehát extra nagy látószögük van. Gyújtótávolságuk 6-15mm között van. Jellegzetességük, hogy a téma egyenes vonalait, ha azok nem a kép középpontján mennek keresztül, elgörbítve rajzolják a filmre. (tehát ami egyenes a valóságban és nem a középponton megy keresztül, az a képen görbe lesz) Innen kapta a nevét ez a lencsetípus. Egyes halszemobjektívek nem rajzolják ki az egész képmezőt. Ilyenkor a filmen/CCD-n egy kör alakú kép alakul ki.

Kép halszemobival:
    (horizont!)

Halszemobik:

• Yeltzin
    attól függ (fúkusztávolság, kamera forgás-mozgás....)
  • PResident Evil
    majd blásztámásztá és segit :|
  • Sadist
    Csinálhatsz panoráma képet is (több képet progival összefűzni), de az nem torzít annyira, mint a halszem optika.
  • PResident Evil
    loál mindegy !

nincs olyaan obim de mással el lehet érni azt a hatást ?!
  • Sadist
    De milyen képhez hasonlót akarsz csinálni? :@
  • PResident Evil
    konkréten egy halszemobjektívvel készített képre :D
  • Zillo
    Miaza halszem optika?
  • Sadist
    Konkrétan melyik képre gondolsz? Mert én egyiket sem látom halszem optikásnak :S
  • Zillo
    layoutot ugy toltottem le,csak igazitottam rajta,kepcsere,ilyesmik:)

fiam: bnomek udvaraban voltunk,es lehasaltam abetonra,es fostam nehogy ramszalljon:D
  • PResident Evil
    halszemobjektív nélkül is tudok hasonlo képet alkotni vagy csak PS-el ?
  • gnar killer
    ezt hogy mikor félsz a lepkéktől? o:
  • OPM
    hát nemsemmi.... te készítetted az egészet? ha igen, akkor minden elismerésem, igényes!
  • Zillo
    es?:)
  • OPM
    épp most nézem a honlapod...
  • Zillo
  • Zillo
    az:))

htx
  • OPM
    iránytűbe integrált körömcsipesz? :D
    nekem is bejövős, de #7408 is
  • The Garrett