Digitális és analóg fotográfia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Amugy egy kicsit késszelfoghatobban el tudja valaki magyarázni, hogy mitöl lesz jobb egy kép ezektöl az obiktol ha mondjuk a 2.8-as fényerejü obival 5.6-os értéket állit be és az én kitobim is 5.6-on áll.A váz és a beállitások ugyan azok?
Mert ilyenkor sztem elveszti az elönyét a drágább obi.Az csak olyankor hasznos ha kevés a fény és mégis gyors záridöt akarok használni akkor az én kitobbimmal ezt nem tudom megtenni mivel 4-nél kisebb értéknél nem tudok lejjebb nmenni vele, mig a drágábbal 2.8-ig.
vagy mi befolyásolja még?
A 300/2.8 már ok, de annál meg van sokkal ésszerûbb alternatíva,
fele ennyiért. Bár tudom, ez sem kifejezetten olcsó, sajna a madarazás a természetfotózás legköltségesebb verziója 😊
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
http://www.flickr.com/people/46265283@N06/
Az az 55-200-as obi nem természet/madárfotózásra való.
Sem a fényereje, sem a gyújtótávja, de FÕLEG a KÉPMINÕSÉGE nem elégséges ehhez a témához.
Nem akarlak elkeseríteni, de a madárfotózáshoz profi objektív kell.
Minimum egy ilyenre kezdj el gyúrni, de ezzel sem leszel kinn a víbõl, 200mm madarazásra kevés.
Inkább 300mm-es gyújtótávú obit nézz, Sigmából olyat amin "EX" jelzés van, Pentaxból nem ismerem a profi lencséket.
http://gaborszantai.co.uk/
Esetleg dobj rá némi élesítést a vázban, játszd ki a legjobb jpeg-beállítást valami tárgyon, a lényeg, hogy 1az1ben össze tudd hasonlítani a készült képeket, így sikerülhet kihozni a legtöbbet a vázból és obiból.
Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.
Autonómiát Székelyföldnek! \"A szeretet nem szűnik meg soha\" Pál apostol
Érdemes tesztképeket készíteni, hogy kiderüljön milyen rekesz értékeknél éri el az objektíved a legnagyobb mélységélességet, és hol az a határ, amikor már lágyulni kezdenek a képek ismét.
Amugy kb mennyire kéne közelröl késziteni a képeket hogy jobb legyen a minösége?
Csak mert ezt a képet2-2,5m röl nyomattam.
F6.7, 1/350s és iso 100 , 300mm értékekkel.és ennél is ugyan azok a jelek.
azért érdekel mert 1 honap mulva megyek repnapra és ott nem tudok közelebb menni a gépekhez ha repülnek és éles képeket szeretnék csinálni.A srácnál is croppolva vannak a képek mert nem hiszem el hogy fullba ilyen közelre tudta hozni öket ?
-másik dolog, túl mesze vagy a madártól.
\"Once you go Mac. You\'ll never go back\"
1/125s
F5,6
ISO100 és 300mm ekvivalaens gyujtotáv.
Hogyan lehet nagyob kontrasztja a madárnak?
Néztem hogy EOS350essel is nyomja és nem valami ultra obival mert f5.6-os értékü is volt a képeinél és mégis minden részlet tüéles.
Min kéne állitani hogy javuljon a helyzet és ha árnyékban vagy ellenfényben van a téma, olyankor mi a helyzet,mert a vaku nem mindig használhato deritésnek.
itt egy példa cropolva a nyers képröl
When someone saves a new HDR photo, god kills a kitten. Gyerekmunka jó, maláj elnök rossz! http://www.flickr.com/tokeletlen/
Otthoni nyomtaton inkabb ProPhoto RGB-t hasznalnak, de SRGB-nel mindenkepp nagyobb szinteret.
Igazabol az SRGB a butabb bongeszok miatt kell, a jobbak mar kezelik a tobbi szinteret is - vagy alapbol, mint a Safari, vagy bovitmennyel mint a Firefox...
http://gaborszantai.co.uk/
Akkor olyan, hogy általános CMYK nem létezik, minden nyomtatónak van különje?
CMYK-ból melyiket használjam? (Pontosabban melyik CMYK, mert ilyen nevût nem találok a gépen)
Photoshopnak vannak mindenféle profiljai, azok közül melyik CMYK?
(Mik ezek a EuroscaleCoated, Uncoated, US...., meg Japan....)
Köszönöm!
IGEN
"Nyomtatásra (értek itt prof nyomtatást, nem házit) miben érdemes? "
CMYK
"RAW fájlokat hogy érdemes tárolni? Lightroom-ot használok és XMP-be írom a változtatásokat, jó így?"
Ha neked jó, miért ne lenne jó? 😄
"agy jobb átkonvertálni DNG-be"
Elvileg jobb, mert az az adobe saját formátuma, azt tuti ismerni fogja elvileg sokáig, plusz veszteségmentes is. Szinprofil sztem mindegy.
Plusz még eszembe jutott, hogy anno mikor fotóztam meg is kérdeztem tõle!
Színprofilokkal kapcsolatban lenne kérdésem, sajnos nem nagyon tiszta számomra ez a terület....
Ha internetre kiraktok egy fotót akkor azt sRGB-be érdemes rakni ugye?
Nyomtatásra (értek itt prof nyomtatást, nem házit) miben érdemes? Keresgettem és találtam egy ProPhoto RGB-t mely állítólag az eddig legnagyobb színtartományt tudja lefogni (legalábbis az AdobeRGB-hez és az sRGB-hez képest), használjam ezt, vagy az Adobe-t, vagy mi mást?
RAW fájlokat hogy érdemes tárolni? Lightroom-ot használok és XMP-be írom a változtatásokat, jó így? Vagy jobb átkonvertálni DNG-be, vagy PSD-be? Ha igen milyen színprofillal tegyem ezt?
Elõre is köszönöm!
E!
When someone saves a new HDR photo, god kills a kitten. Gyerekmunka jó, maláj elnök rossz! http://www.flickr.com/tokeletlen/
~ I am the master of my fate, I am the captain of my soul ~
Naja..a zsûrizés kicsit fura volt, bár én csak az amatõr kategóriát néztem vagy 10 percig, sajna melóban vagyok...nem értem rá!
Most csak szimplán örülök!<#worship>#worship>
http://www.flickr.com/people/46265283@N06/
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Remélem hamarosan megoldják, tegnap még az admin felületem se ment :S
Elég furcsa ez a zsûri...teljesen nem témábavágó képek továbbjutottak, professzionális klímakörkép témában csak a tied vihetné el a pálmát