25245

• G_ArchAngel #9387
    valószínűleg olvastam - és nem is csak kicsit...

attól, hogy Picasso festményeitől el vannak ájulva az emberek, engedtessen meg, hogy egy rakás színes gyomorforgató pacának tartsam Őket, amelyek számomra nem férnek bele a festőművészet fogalmának kereteibe...
  • GregSB
    Olvass egy kis fotótörténelmet. Nem egy fotóművész retusálta durván a negatívját élete során...
  • Yeltzin
    ez jó is volt pontnak :)
  • Lateralus
    Akkor a nemrégen általad linkelt Ansel Adamst ki is zárhatjuk a "fotós" halmazból és a "grafikus, festő" csoportba helyezhetjük. Imádta a laborban alakítgatását a fotóinak.

Miért kell egy fotónak a minden esetben a valóságot ábrázolnia?

Nem kell és nem is ábrázolja, mert akkor innentől olyan egyszerű további kérdések is felvetődnek, hogy pl. egy fekete-fehér szociofotó egy nyomornegyed mindennapjairól a valóságot tükrözi-e, vagy FF mivoltával már a néző lelki manipulációja. Nem is beszélve a direkt választott filmes nyersanyagról, vagy lencséről. Semmiképpen sem a valóságot mutatja, hanem azt amit a fotós sajátmagán átszűrve az adott eszközeivel meg akar mutatni.

Erről a témáról minden fórumban időnként hatalmas vita megy, de parttalan. Nagyon.
    Ráadásul olyan témákba mehetünk bele, amiről nálunk sokkal felkészültebbek vastag könyveket töltöttek meg, a fotózáson át a filozófiai értekezésekig.
  • G_ArchAngel #9383
    a fotózás művészet, zsurnaliszta szemszögből is, de a laborban és számítógépen elkövetett módosítások már nem... - az vagy káros, megtévesztő, valóságtól távolálló manipuláció vagy olyan alkotóművészet, amely már nem fotógráfia, hanem grafika, festészet, stb...
    Ezért a végeredménye nem fénykép, hanem képzőművészeti alkotás, aminek az alapja a fénykép...
  • Yeltzin
    nem kell neked megnyitnod

azzal, hogy ennyire bekorlátozod a fotográfia határait, kész is a "baj"... nagyon zsurnalisza szemszögből látod a témát, ami nem szerencsés, mert a fotózás lehet művészet is
  • G_ArchAngel #9381
    nagy mókamester volt az öreg, ha 100 évente lett volna egy ilyen, már a Holdon laknánk...
  • ivjoe
    Jah, azt láttam NGC-n. De mondtak csomó elméletet még a lyukkamera mellé. Pl.: Megcsinálta az arc negatívját ill. pozitívját egy fémlemezből. Felhevítette, közé rongyot, kicsit eltolta és készis.
  • G_ArchAngel #9379
    a torinói lepel...
    a legnagyobb esély arra van, hogy Da Vinci bácsi poénja az egész, akinek a házában ma is működik egy "camera obscura" - kicsit megelőzve a korát...

a NGS engedélyt kapott egy teljes vizsgálatra a múltban, aminek eredménye is született, de a Vatikán hatására nem publikálhatták...
  • Blasta
    Asszem magyar szemmel Mr.Szentpétery a public enemy.
  • ivjoe
    mi?
  • Blasta
    Sztem meg az a gond, hogy sok ember azt hiszi, a PS az valami ellenség, képes művészt csinálni BÁRKIBŐL akinek van egy digigépe és 3-4 virágmakrója.
    Ehhez azért a mai napig több kell!
    Azt is sokan hajlamosak elfelejteni, hogy az előhívás alatt is rengeteg utómunkát lehet egy fotón végezni, illetve az is kiesik a látószögből, hogy pl. a kompakt gépek alapból olyan effekteket tesznek a képekre amiket egy DSLR-el rendelkező a PC-n csinál meg, otthon.

A hangsúly a mértéken kell legyen, tudni kell milyen fotót milyen szinten szabad retusálni. De természetesen erre sincs tuti mérőeszköz... :-)
  • G_ArchAngel #9375
    erről nem nyitok vitát - nekem már rég nem fér bele egyik sem...

amúgy más: szerintetek mi a fotográfusok szerint e világ leghíresebb csalása (fotós szemmel)?
  • ivjoe
    Az a pont, ahonnan "a végtermék elveszti (digitális)fénykép/fotográfia mivoltát", már mindenkinek szubjektív.
  • Yeltzin
    hát nemtom, ezek még bőven fotók, semmi nincs rájuk rajzolva... (amiket megnéztem nagyban)
  • Yeltzin
    én vhol a két véglet között vagyok

sztem messze nem lennének ilyen hatásosak PS nélkül, viszont ne felejtsük el, hogy az analóg technológia is alkalmazhat pofátlan mértékű utómunkát, amit viszont valamiért nem szokás megszólni

ezek a fotók messze nem manipok, csak nagyon meg vannak "laborálva", ez belefér, nem a CNN-nek készültek....
  • G_ArchAngel #9371
    digitális géppel is lehet fotografálni, csak ha a végtermék elveszti (digitális)fénykép/fotográfia mivoltát, akkor az menjen egy grafikai topicba...
  • G_ArchAngel #9370
    az a baj, hogy sok ember a PS miatt azt hiszi, hogy jó lesz egyet kattintani, nyomokrá egy kis blur-t, egy kis szaturáció, egy kis shadow - aztán kész a nagy mű!

Tőlem ezért nem látsz újabban képeket, mert én fotózni szeretek és a képeim nem érik el az általam elvárt szintet - ha ezen túllépek, akkor majd linkelek, addig nem...

Bár lehet, hogy az én értékrendemmel van a gond - meg azzal a pár emberével akik inkább már ezért nem írnak ide...
  • ivjoe
    Akkor törölhető a topic, és elküldhetjük egymásnak levélben a papírképeket.
  • G_ArchAngel #9368
    a topic címe: Fényképeid

fénykép lásd fotográfia - a digitális pamacsolás nem fénykép, arra ott a PS topic meg hasonlók...
  • Lateralus
    Azért itt a fotók többsége egy igen érett látásmódot mutat. Nem lehet csak úgy lesöpörni az "ugyanmáPS" szlogennel. Anélkül is jók lennének. A PS-el csak erősítette a meglévő értékeit a képeknek, vagy néhol utólag vitt bele saját elképzelést.
  • smici
    és tessék kiosztani a pontokat is!!! :@
  • G_ArchAngel #9365
    ez is csak egy PS mágus...
    kellene egy külön topic a fotográfiának, ez meg maradhatna a képeknek...
  • cement
    Hm lehet h paran ismeritek en most talaltam ra kil1k galeriajara. nagyon allat kepei vannak szerintem, szerintem elkepeszto szepen vannak manipulalva
  • ivjoe
    LÁÁÁL! XDDD
  • ivjoe
    Jah, efbíály.
    FÉNYKÉPEZŐGÉPET akartam venni. Közben sunyiban kidobták a 350D-t én meg megvettem. -.-
  • GregSB
    És persze fix fényerős zoom obikkal, de ezt gondoltam le sem írom, annyira természetes :D
  • GregSB
    Megalapíthatnánk a sznobok cameratoss klubját. Belépni csak EOS 1DS MkIIvel, D2X-el, esetleg digitális hátfallal + Hasselbladdal lehet :DDDDDDD
  • Yeltzin
    az a durva, hogy 2 évvel korábban tudott a 350D megjelenéséről és sunyiban elkezdett dolgozni érte :D
  • BenceYCE
    Pfff...dolgozni...
  • ivjoe
    Köztudomású, hogy idióta vagyok. :D
  • cement
    az szép. én ilyenre sosem lennék képes :DD
  • ivjoe
    Ott helyben összeesnék. 3 nyarat dolgoztam érte.
  • stp4trick
    Ez ilyen B idős variáció lenne? Csak minden el van mosva, nem csak pl: az épület előtt elhaladó gk-k fényei?
  • cyrus #9353
    blasat, ivjoe vagy yeltzin eldobná a gépét asszem abban a pillanatban szívrohamot kapna ahogy elhagyná a kezét :|

aztán annyi a drága obinak meg az obifordító gyűrűnek :|
  • Dzsini
    a pánt/bungee azt hiszem még megengedett :) érdemes a 2 linket megnézni, van csomó egészen mókás kép :) (például fényes nappal amikor pont lefele néz a mezőre a gép, és lentről bámulják :o) )
    de azt hiszem nem próbálkozom a fujimmal...
  • Yeltzin
    értem én, csak ugyanez menne kézből is, vagy a pánton lóbálva, ergo maga a dobás nem ad pluszt a képhez (max a tudat, hogy dobtad)
  • Dzsini
    kétségtelen, tucatnyi grafikus progi klikkre csinál ilyeneket, vagy rázhatod kézben is, de itt pont ez a lényeg, hogy repül a nehéz kő...
    néha tévét is lát:
  • Yeltzin
    ez elég könnyen reprodukálható dobás nélkül is :D
  • Dzsini
    egy érdekes (és nem teljesen veszélytelen) fotózási ág:
    Cameratoss, vagyis fényképezőgépdobálás
    az ötlet: végy egy fényképezőgépet lehetőleg manuális időzár állítási lehetőséggel, esetleg időzítéssel/távkioldóval (vagy egy olcsó, eldobható (szó szerint) gépet :) )
    jó nagy svunggal, nemes ívben indítsd el pályájára
    eközben a gép aktívan exponál
    majd próbáld elkapni a gépet hálóval, kézzel, vagy valami egyéb módon, hogy ne one-shot legyen :)

örvendezz az eredménynek: