25245

• G_ArchAngel #17755
    az "agyonretusálás" és az "indokolatlan túlzás" között pontosan hol nem találod az összefüggést?:)
  • Editthy #17754
    Mivel a modellfotókról és az agyonretusálásról volt szó, én így arra reagáltam...
  • G_ArchAngel #17753
    az elejével egyetértek, a végéhez annyit, hogy kicsit nézz körbe, mert nem a playboy/penthouse/maxim/cosmo/stb a mérvadó - amúgy én nem a retus ellen szólaltam fel, hanem az indokolatlan túlzást ítélem el...
  • Editthy #17752
    "ha vmire az első 5 ember azt mondja, hogy szar, akkor az szar"
    én annyit tennék ehez hozzá h nem mindegy, h ki az, az öt ember... kultúránként és egyénenként is változó az ízlés...
    Szvsz: mindenki nevezheti művészetnek az alkotásait, főleg ha talál rá elismerő közönséget, a baj ott van, ha ettől mások fölé helyezi magát és elkezdi más munkáit becsmérelni, fikázni...azzal a felkiáltásall h ő "művész" itt és itt, ezt és ezt, ettől és ettől tanult... és hogy ő ehez akkor már ért...

ha "itt" alatt kishazánkat érted, akkor ajánlom figyelmedbe a nagyobb külföldi divatlapokat és a kölföldi divatcégek reklámfotóit/tisztelet a kivételnek/...
  • ivjoe
    Szóval banner:

Mindenkitől kérnék egy saját képet 770x284px méretben, ide a topicba, h 1. ne felejtsem el, 2. mások is lássák (és leszavazhassák :D )

Ez majd bekerül a bannerforgatóba, persze, ha fölé viszed az egeret, kiírja az alkotót. Jah, nem tudom, de sztem ne feliratozzátok, szal csak képek, felirat ne. :)
  • ivjoe
    Well, tényleg rengeteg dolgom van, és elég kevés időm, de ha ma küldtök, a hétvégén megcsinálom. ^^
  • Gladiator
    (köszi a reklámot)
  • G_ArchAngel #17748
    amúgy jó a blogod...
  • G_ArchAngel #17747
    Joe-nak, bár nem tudom, hogy mennyi ideje van, mert vagy iszik és másnapos, vagy tanulást imitál...

de szvsz ebben a méretben mehetnek, ami most is van a bannerben...
  • Gladiator
    nem utállak, tök szívesen elfogadom a pénzt. egyszerűen csak felesleges.

más: mikor lesz már végre normális banner, nem ezek a fényképezősek? régen volt arról szó, hogy mindenki a kedven fotójával csinál egy bannert. azzal mi lesz? mekkora legyen? hova küldjem?
  • G_ArchAngel #17745
    utáltok, Daninak sem kellett a 400D:)))
  • Gladiator
    Édes vagy szivem, de úgysem használnám ki. Na meg csinálná a sok nagyfelbontású képet, ami pikk-pakk elfogyasztaná a laptopom kemény 40gigáját.

inkább csak utald át a pénzt, priviben majd megadom a bankszámlaszámom.
  • G_ArchAngel #17743

először Neked akartam venni...
  • Gladiator
    azt mondtad nem veszel Mark II-t.
  • G_ArchAngel #17741
    "Vagy ehhez kellett volna az a 16-35L???"

érdekes kérdés egy 200mm-en hátrálás közben készült esetben - igen kellett volna, meg egy Mark II is kellene, de most nem veszek, majd tavasszal 2. gépnek, előtte az összes L-es objektívet szeretném megvenni, de csak ha kész lesz a stúdió, amibe ki is néztem 8 db 600W-os lámpát - persze csak a hobby miatt, én nem próbálok abból pénzt csiholni amihez nem értek - nekem még van egy maréknyi önkritikám...:)
  • G_ArchAngel #17740
    van egy általános közízlés, ha vmire az első 5 ember azt mondja, hogy szar, akkor az szar - mégha az ismerősök/haverok pozítiv véleményt alakítanak ki róla...

A retus tényleg a megrendelőtől függ és a fotós (képszerkesztő) józan eszétől - fejlettebb fotóskultúrában a viaszbábú már nem divat, de itt még elmegy...
  • G_ArchAngel #17739
    nekem nem kell bemutatni, az összes fixemet MF-ben használom/használtam, egyszerűen az Élet rákényszeríti az embert az AF-re...

20-30 éve más volt az igényszint, jóval magasabb, mint most - különben sok hozzám hasonló kóklernek nem lenne létjogosultsága...
  • G_ArchAngel #17738
    nézd, igazad van, de ez volt a maximum amit kitudtam hozni a dologból - ma sokat beszélgettünk a teljes sorozatról, rengeteg ötletet kaptam a tanár úrtól, amit megfogok valósítani legjobb tudásom szerint - bár ezzel még nem veszem fel a mező/földút illetve kisvirág/ellenfényesferdeszobor kombókkal, de talán van remény...

van aki fejlődik, mert tesz érte valamit, van aki leragad egy szinten - nekik nem is érdemes talán jobban belemerülni a fotográfiába, hiszen az a kis világ is tágas nekik amit megismertek, hiszen hamar elérik a korlátaikat...

egyébként keresek Panasonic gépet 4:2 arányú érzékelővel:DDD

(megj: jobban kellett volna megvágnom az alját)
  • GregSB
    "bár riportozni az MF miatt lehetetlen velük..."

20-30 éve még mindenki AF nélkül tolta a riportot, és nem nyafogtak :)

Nem azt mondom hogy felesleges az AF, ez hülyeség lenne, de ha csak MF régi obira van keret, akkor csak gyakorlás kérdése, és belejössz simán (főleg az 5D óriási keresőjével...)
  • Editthy #17736
    Azon sokat lehetne vitatkozni, hogy ki, mit tart művészetnek, művészinek.
    A retusálás pedig a megrendelő igényeitől függ..., ha nem megrendelésre készül akkor az alkotóra ill. annak izlésére van bízva ,valamint attól függ mit szeretne vele kifejezni...
  • Blasta
    Te, akinek ELVILEG van fogalmad a fényekről, a beállításról és mérésről, a fehéregyensúlyról, színhőmérsékletről, büszkén mutogatsz egy lazán bokából amputált modellfotót...
    Szóval érdekes látni, hogy mennyire felhígult a szakma...
    Vagy ehhez kellett volna az a 16-35L???
  • 300Dani
    A cikk szerzőjénél próbálkoztál? Ő árulta egy darabig (már lehet hogy nem).
  • efem
    "Ugyanakkor a keresőben megpróbálva élességet állítani, nagyon ritkán sikerült csak eltalálni a pontos fókuszt."

igen, ismeros problema :\ koszi a cikket :) de eddig nemsokan hirdettek magukat - vagy csak en futottam at felettuk hogy ilyet gyartananak :)
  • 300Dani
    url beszúrása
  • efem
    jogos.. :)

amugy valakit nemerdekel soligor kozgyurusor (canonra) bg-e2 -re csere + nemi penzmag fejeben?:) nemigazan hasznalom ki :\
  • gabatika
    hallgat :P
  • G_ArchAngel #17729
    szóismétlés rulz:(
  • G_ArchAngel #17728
    nézd, igaza van - vagy embert (fotóst) farag belőlünk, vagy kiderül, hogy született tehetségek vagyunk, de nem azért jelentkeztünk oda, hogy az dilettánsok táborát növeljük...

ettől függetlenül lehet, hogy csak "jómunkásemberek" maradunk többen, de legalább megpróbáltuk, ettől függetlenül Daninak és nekem nincs mit szégyelni, egyelőre az út elején vagyunk, sokat kell tanulni, de legalább mi tudjuk, hogy miért szarok a képeink...
    sajnos vannak, akik nem rendelkeznek megfelelő önkritikával, és vannak olyanok is, akkok hetek alatt rengeteget fejlődtek...
  • efem
    ha jol veszem ki, akkor nem szokott feleslegesen dicserni titeket .. :)
  • G_ArchAngel #17726
    Egy kis történet, ma is lesz fotóelemzés - a tanár úr így kezde múltkor:
    "Jöjjenek közelebb, én már láttam ma elég szart..."

ilyenkor a saját képeinket kell megmutatni:)
  • G_ArchAngel #17725
    annyi hiba azért nincs benne, mint egy Dékán vagy Fotózz kiadványban...

és annyi sincs, mint az SG/Index/stb. okoskáinak a fejében:)
  • 300Dani
    Legnagyobb szégyen, ha a Natgeo könyv beszél baromságokat :)
    Csak belelapoztam, és egyből találtam hibát.
  • 300Dani
    Nekem is ugyanez a sor van meg M42-ből, de a 2x-t eladtam, mert nagyon nem szerette az ellenfényt (rekeszelve főleg).
  • 300Dani
    EF-emulátornak hívják, és olyan 8-9ezer volt, mikor utoljára láttam.
  • efem
    koszi, ezt felirom :) 50/1.8, 29/2.8, 135/2.8 meg 2xTC csaknem hagyom porosodni :\ :)
    amugy.. sztem senki nem szuletik geppel a kezebe, enis fogtam, vettem egy natgeo tippek trukkok konyvet, es elolvastam :) nagyobb szegyen ha baromsagokat beszel az ember.. :)

1 kep a 135/2.8 -al, elessegtartomanyt sajnos picit elneztem , emiatt is kene :)
  • G_ArchAngel #17720
    az hagyján, a legtöbb még egy alapkönyvet sem olvas el, sem a fotózásról, sem a képszerkesztésről - felállít magának egy elvárást, aminek megfelel és művésznek érzi magát, egymásra rak 3-4 layer-t és azt hiszi, hogy Ő most kortárs art-fotós...

nem tudom, hol a jóízlés alsó határa, de egyesek munkáit elnézve még lehet lefelé menni...
  • G_ArchAngel #17719
    igen, index-en foglalkoznak vele, írd be a Canon EOS adok/veszek topicba, hogy keresel ilyet: az olcsóbbak párezerbe, a legkomolyabb 15e-be kerül...

topic
  • efem
    ezzel maximalisan egyetertek... mar ha csak a sajat "koromben" nezek korbe :) barki megvesz egy 350d + 2L obi kombot(joesetbe), es mar profi fotosnak erzi magat 3000 expo utan.. psezessel sajnos szinten egyet kell ertenem, manapsag mar majdhogynem _elvaras_ a "playboy"retus.. [nagyonhulyeaPShez]
    szomoru :(
    mas:
    m42 obikhoz hallottam valami olyasmit, hogy konverterre felszerelt elesseg"meghatarozot" [nemtudommashogy megmagyarazni] tud valaki ienrol? ill ha letezik hol lehet beszerezni? van 3 muzealis darabom, de szemre nem mindig tudok tamaszkodni :\
  • G_ArchAngel #17717
    Visszatérve a modellfotóra:
    Tegnap érdekes volt, hogy a tanárunk, akik PS-t és kiadványszerkesztést tanít, felvetette, hogy mostanában az un. "modellfotósok" lettek a legigénytelenebbek a szakmában...
    A képeket annyira agyonretusálják, hogy a modell elveszti emberi mivoltát, eltünnek az arcvonások, pórusok, mimikai ráncok - igénytelen, viaszbabák lesznek a képeken az alanyok. Persze ezzel a nagy PS-sminkeléssel lehet egy ideig takarni a szakmai hiányokat...
    Most, mikor már minden ember, aki letudja nyomni a gombot a gépen modell/esküvői/egyéb fotósnak képzeli magát, akkor teljesen mindegy, hogy ért-e a fényekhez - beállítás és mérés - vagy van-e fogalma a fehéregyensúlyról, színhőmérsékletről...

Szóval érdekes hallani több - sokat megélt - tanártól, hogy mennyire felhígult a szakma...
  • 300Dani
    Igen, meg KF obiból tiltshiftet is lehetne elvben csinálni.