25245
-
G_ArchAngel #18196 oké, akkor most az F1 témát hanyagoljuk...:)
a másik érdekesebb...
tehát elvégzem a sulit, megkapom a fotóriporteri végzettséget és belekerülök egy mókuskerékbe: ha nincs gyakorlatom, akkor nem kérhetek sajtóigazolványt, ha nincs sajtóigazolványom, hogy kapok munkát?
mennyi gyakorlat kell?
és ha én nem szeretném elkötelezni magam, hanem szabadúszóként dolgoznék, akkor soha nem lesz igazolványom?
eléggé vicces...
-
Yula #18195 A bérlés ingyenes, tehát inkább kölcsön adja a hivatalos Canon vagy Nikon kirendeltség. Ilyenkor működik egy gyorsszervíz is és megjavítják, kitisztítják, frissítik a szoftvereket ingyen.
Itt az újság akkreditál. Van egy hivatalos lap, amit ki kell tölteni pl: hány példányban jelenik meg, fénymásolatokat az eddig megjelent cikkekről, persze kell a MUOSZ ig. szám. és főszerkesztő aláírás meg még 20 adat. Ha az újságot elfogadják, akkor a fotóst is. Szabadúszót még nem láttam az F1-en fényképezni ;)
Jaja a MOUSZ-nál kell kérni asszem' ott is egy formulát kell kitölteni. Hol dolgoztál, mennyi ideig stb... és kell 3 ajánló MUOSZ tag is. -
G_ArchAngel #18194 wow!!!
tehát aki akreditálva van, és érvényes sajtóigazolvánnyal rendelkezik, az kemény eurókért bérelhet obit?:)
Amúgy fotóriporter igazolványt szabadúszó is válthat ki? Gondolom MÚOSZnál kell kopogtatni, a megfelelő végzettséget igazoló okmányokkal... vagy nem?:) -
Yula #18193 Ja ok már világos!
500mm kölcsön objektív volt éppen akkor nálam. Lehet bérelni a helyszínen, akár 1200mm-is. -
G_ArchAngel #18192 a Kimi-s képen az exif 500mm-es fókuszt ír, de Te lentebb 400-ast írtál, ezért kérdeztem, hogy jött ki...
az NS nem Népszabadság, hanem Nemzeti Sport - azt pedig nekünk megjelölték hivatalos gyakorlatra választható helyként - tudom, hogy nem ott dolgozol, de hátha van infód, végülis egy kiadó...:) -
Yula #18191 Az első kérdést nem értem, sorry.
Az NS-ben gyakorlatra mármint a fotórovatba eddig nem lehetett jönni, csak a suliba. Ott oktatnak és gondolom adnak gyakorló feladatot, de annak nincs köze a fotórovathoz. És ott nem hinném, hogy elvárnák a "profi" felszerelést. De jó, ha van ;) -
#18190 Én tudom, hogy Te mit írtál, csak Te nézted/értetted félre amit én írtam :DDDD
Na mind1, téma zárva, mindketten értjük miről van saw. :) -
G_ArchAngel #18189 #18172 -
400Dani #18188 3fps-el személy szerint elvagyok, az érdekelne, hogy 400D + 70-200F4L követő fókusszal jó-e rallyra pl. -
#18187 Ja, hát egen, az 5D "csak" a 350/400D sebességével sorozatfotózik.
Nem arra találták ki. -
#18186 Nemnem! :D
Én azt írtam, hogy:
"1/320-szal még nem fog bemozdulni az autó"
Tehát NEM FOG :DDD
És még:
"Rulz, pont erre gondoltam"
Tehát GONDOLTAM! (nem pedig "írtam") -
G_ArchAngel #18185 ez egy 400-as tele konverterezve, vagy 500-as, vagy az exif már crop-szorzóval számol?
Yula, nincs fogalmad arról, hogyha valaki az NS-hez megy gyakorlatra, akkor elvárják-e a nagytelét vagy adnak a diáknak is, ha olyan eseményre küldik... -
G_ArchAngel #18184 Te bemozduló autót írtál, én írtem e kereket:PPP
amúgy 5D ennyivel jobb már, mint a 20D/30D - a középső mellett körben vannak olyan fókuszpontok, amelyek követő AF-kor aktivizálódnak, így jobban tudja tartani az élességet - a gond, hogy a gép viszont lassabb... -
Yula #18183 Azt gondoltam, hogy egyszerűbb az összes AF pontot kiválasztani követőfókuszon, majd megoldja a gép. De a D20 élességálítása nagyon belassul és össze-vissza mért nem csak a legközellebbi ponthoz. Így maradt a követő AF, egy pontos középen. -
400Dani #18182 Kb. ugyanez érvényes propelleres repcsire is. -
#18181 :DDD Rulz, pont erre gondoltam, hogy a kerekek már bemozdulnak 320-on, de a kocsi még éles marad. -
400Dani #18180 Kimi (YY)Y)YY)
Követő AF használható, vagy MF-t használsz a sikánban (ahol ugye tudod hogy hol lesz a kocsi és mikor akarsz exponálni)? -
Yula #18179 Ennél a 320-as misztikus számnál ;) pont a kerekeken lévő feliratok mozdulnak be, amitől úgy látszik, hogy megy az autó.
Ez a svenkelés dolog, meg kicsit fura. Úgy nem lehet fényképezni, hogy beállítod mondjuk a skiánba az a képkivágást, amit szeretnél és mikor az autó szépen belemegy elexponálod. Még mielött odaér elkezded követni, majd a megfelelő pillanatban exponálsz.
Alonso skián
A kompozícíót persze kigondolod, de annyi váratlan esemény közbejöhet. Ez persze nem csak az F1-re érvényes, sőt ;)
Kimi ideges még a skián előtt :) -
G_ArchAngel #18178 igen, legfeltünőbbek a Toyota autói, amelyeket csak Panasonic táblák környezetében fotóznak:) -
G_ArchAngel #18177 ja, azt én is:) -
#18176 Én már fotóztam F1-et.
(mondjuk az állt :D:D:D:D) -
400Dani #18175 Gyári fotós mondjuk tuti nem csinál olyat, közvetve a palánkból él... -
G_ArchAngel #18174 lehet, nekem a leggyorsabb svenkelésem az egy síelő volt eddig az életemben:) -
400Dani #18173 Full oldalról fotózva, egyenesben szerintem svenkhez is elég 1/320, mikor a kocsi is megy 320-at :) -
G_ArchAngel #18172 gondolom egy gyújtótáv függő - szerintem svenkeléses elhúzáshoz az 1/320 túl rövíd, ez inkább a bemozduló kerekekhez elég...
mondjuk a fenetudja, soha nem fotóztam F1 gépeket...
lehet mennek annyival, hogy elmossa az 1/320 a palánkokat... -
#18171 1/320-szal fotóztok F1-es gépeket menet közben?
Ez mire elég? Úgy értem, 1/320-szal még nem fog bemozdulni az autó, de valami dinamikát már ad a képnek? -
Yula #18170 F1-en az ügynökségektől 3 fotós és 1 képszerkesztő mehet. Ilyen az MTI, Reuters, AFP, AP stb... Újságoktól csak a nagy napilapok, illetve sportlapoktól 1-1 fotós. És persze a FIA fotósai, akik egyész idény alatt mennek a cirkusszal. Nekik külön szürke mellényük van mégtöbb helyre bejuthatnak és jobb ellátásban részesülnek. Pl. free internet kaja-pia. Ami azért nagy szó, mert loholsz regeltől estig és még kaját sem tudsz ott venni. Ugyan vizet kapunk ;) Szóval be kell tankolni csokikkal mielött mész.
Céges Mark II-je meg csak a Mikinek van. De nem a zársebesség lenne a lényeg a két gép között. Nem fényképezel 16000/s-el, mert még a F1-es autók is a célegyenesben úgy tünnének, hogy állnak ( a titok 320-as záridő, pszt ;) ). A lényeg az exponálás pillanatában eltelt idő, mikor lenyomod a gombot, mert a 20D igen-igen lassú.
Hoppá, jól gondoltad 14/2.8-as ;) -
G_ArchAngel #18169 ...pedig jó lenne hallani a tapasztalatokat egy ilyen külföldi bevetésről...
felszerelés, papírok, felkészülés, hozzáállás és viselkedés adott helyzetekben...
F.Tomi bácsi ugye tanít majd fotóantropológiát, de gondolom az a harcterekre nem fog kiterjedni... -
G_ArchAngel #18168 F-1-re csak egy fotós mehet?
Ez kicsit durva, mert hogy a Pick Szeged - MKB Veszprém meccsre egy fotóriportert delegálnak, az rendben van, de azt hittem, hogy a nagyobb médiák legalább stábokat küldenek a magyar F-1 futamra...
amúgy EF 14L/2.8 volt a Schumis képnél a vázon, vagy valami zoom?
a vázat azért kérdeztem mert T. Miki mindig hozza magával az 1D mark II N sportgépet, gondoltam ilyen helyre a zársebesség miatt azzal mentek... -
Yula #18167 Igen saját felvételek az idei ringről. Ezért, Teknős Miki nem lehet a képen, mert csak 1 fotós mehet 1 szerkesztőségtől.
Eos1D és a pótváz 20D között választhatok. De a felbontás miatt, már csak a 20D-t használom. F1-en különösen mert jó a szorzója és a 400-asból erősebb telét csinál.
A sajtófotón reménykedem, hogy lesznek jó sport fotók, mert volt ugye egy úszó EB-nk.
Nem lennék szerintem jó óraadó tanár, már megfigyeltem! ;) Hirtelen minden el szeretnék mondani csak az a baj, hogy egyszerre. Ezért aztán nagy kavarodás lenne az egész. A gázai és izraeli élmények meg kitartanak öregkoromig ;) -
#18166 jeee -
G_ArchAngel #18165 még1kérdés:
ezek privát felvételek?
csak mert gondolom a szerkesztőség nem 20D-t ad sportot fotózni, vagy igen? -
G_ArchAngel #18164 A ferraris képen a fotósók középpontjában nem Teknős Miklós áll? A monopodos telével...? Kicsit hasonlít rá...
Amúgy Te nem tartasz nekünk órát égy gázai-övezeti élménybeszámolóval?:) -
G_ArchAngel #18163 jókor, jó helyen?:) -
Yula #18162 Akkor egy kis hazai Schumacher
Porsche kupa ;) -
#18161 Krámpler rulz! :) -
G_ArchAngel #18160 na, ilyet sem vennék - vajon, amit odadörzsölt a "modell" a szerszámhoz, az is a polcokra került?:) -
DecenS #18159 beszkenneltem néhány gyöngyszemet a crumpler katalógusból...
csak úgy miheztartásvégett :D ... hogy tudjátok, kikkel is van dolgotok :))
001 002 003 004 005 006 007 008 -
G_ArchAngel #18158 Az utolsó képszerkesztés órát a NatGeo magyar művészeti vezetője tartotta, ha érdekel valakit a dolog, akkor kérdezzetek, Danival megpróbálunk válaszolni:)
Dezső Tamás decemberi képsorozatán mutatta be a képszerkesztés, kiválasztás, tipográfia folyamatát... -
#18157 Attól még zsér