25245
-
G_ArchAngel #20519 GEO magazinban, nem a NatGeo-ban...
-
#20518 hmm behaluztam csak, hogy írta valaki hogy a marciusi national geographicban lesz egy cikk az NG-s fotósokról? :D
most próbáltam megkeresni a topikban, de nemtalálom + a marciusi NG-ben sincs ilyen. :C -
G_ArchAngel #20517 PS móka:) -
G_ArchAngel #20516 Beszélgetés Keleti Évával -
#20515 nagyon nehéz jelenleg elválasztani az iparosmunkát és a művészetet - iparosmunka az, amit (pl. reklámiparban) utcán az esetek nagyobb részében látsz, művészet az, ami megkapja az Aranypengét...
ugyanazok az emberek csinálják, még talán ugyanannyi pénzt is kapnak egy-egy megrendelésnél, de az már a megrendelő dolga, hogy mit kér. ha vitatkozol és önállóskodsz (amikor ő nem kéri kifejezetten), akkor otthagy fizetés nélkül.
az iparosmunka unalmas, de az hozza a pénzt és az ismertséget ahhoz, hogy 1-1 alkalommal lehessen valami igazán maradandót alkotni. Gustav Eiffel (és cége) is tervezett sokszáz (talán sokezer) épületet, mégis csak 1 Eiffel-torony, 1 Nyugati Pályaudvar és 1 New York-i Szabadságszobor van (na jó, ennek van 1 mini másolata Párizsban...) - és ha lenne 1000 Eiffel-torony, akkor az az 1 sem lenne különleges. -
gabatika #20514 itt a lényeg szerintem: vagy megfizetteted az ötleteket (erre kisebb az esély), vagy van pénzed/időd, ismerettségi köröd megcsinálni azokat -
G_ArchAngel #20513 attól függetlenül, hogy Ő a gyakorlati tanárod az iskolában nem tanultok annyit a sajtó/média és fotózás kapcsolatáról, illetve a kommunikáció is máshogy zajlik a riporter és a téma alanya között, mint a stúdióban a fotós és modell között...
(márcsak azért is, mert akiket Te fogsz fotózni, azok azzal a szándékkal keresnek meg, hogy fotózd őket, míg egy riporternek legtöbb esetben ennek az ellenkezője a feladata) -
G_ArchAngel #20512 Ez most az én véleményem és lehet hibás szemléletet jelent, de leírom:)
Nekem az a legnagyobb bajom akár a magyar, akár a nemzetközi stúdiófotózással (ebbe most beleértem a reklám-, tárgy-, divat-, és modellfotózást is), hogy iszonyat fantáziátlan...
A legtöbb fotós célja abban kimerül, hogy az adott körülményekből kihozza a legjobb iparos minőséget - értem ez alatt, hogy 2-6 lámpával 4 háttérrel és pár kiegészítővel (szék/fotel/medvebőr/angyalszárny) lefotózza a kislányt, áttolja PS-en és kész a kép...
Ez a kép nem rossz feltétlenül, lehet minden tökéletes rajta, csak unalmas - persze a fotósnak semmi plussz energiába nem került, a pénzét meg megkapja...
A koporsókészítőnek sem érdemes faragványokat készíteni, mert a termék a célnak a maga egyszerűségében is megfelel, látni meg jó, ha félórát látják a búcsúztatók...
Aersze a neten vannak üdítő kívételek (gondolom ők nem a fotózásból élnek, így a munkahelyükön tudnak gondolkodni a témáról), akik nem szégyenlik kivinni az adott modellt/autót/terméket kivinni a steril környezetből és ezzel valami pluszt adni a képnek - merthát a világítástechnika nincs helyhez kötve 2008-ban és egy kis benzinköltség belefér, míg elviszik a modellt egy romos épületbe, graffitizett téglafal elé vagy egy ódon temetőbe (yes!:D), a képek pedig nem az unalmas háttér előtt készülnek, hanem már egy kis pluszt adtunk nekik (szvsz)...
Akkor még ehhez jöhet a jól megválasztott ruha, smink és haj, illetve testtartás és tekintet - merthát nem kell szégyelni, de ezek az összetevők csinálják a jó reklám/divat/modellfotót, a fotós csak dokumentál (erős túlzással) - tehát, ha egy arcot összekell koszolni, vagy hajat bevizezni, akkor sem kellene leállni, mert ez mind csak távolabb visz az unalmas iparosvilágtól...
Persze a mérleg másik serpenyőjében ott a pénz és az idő (mi szintén pénz), de akinek elég a középszerűség az csinálja, megfizetik, van rá kereslet:) -
gabatika #20511 pedig vélhetőleg erre lehet(ne) számítani még jópár évig...
jegyzem meg (ha minden igaz még most is) pl. egyéni vállalkozóit csak fotós végzettséggel lehet kiváltani, addig ilyen irányú céget bármikor alapíthatsz, továbbmegyek: az elmúlt 2 éveben összesen 1 (egy) db számlát állítottam ki
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!remélem, kevés APEH-os jár ide :D -
#20510 akkor én örülhetek h egy elég híres fotoriporter elvállalt mint gyakorlati oktato? práterbe jelentkezem, oda kelett. -
#20509 tudod ez olyan, hogy ha egy ház összedől / rosszul van tervezve, ott emberéletek közvetlenül vannak veszélyben (ugyanez villanyszerelésnél, stb.) - ez meg alapvetően egy "ártalmatlan" üzletág, így az próbálkozhat, aki akar - ezért kell egy érdekvédelmi szövetség (ami megvan például a hangszerészeknél (hangszerkészítők és javítók - www.instrument.hu) és sok más ilyen ártalmatlan üzletágnál), vagy van még ma is jónéhány céh. ezek komoly feltételeket támaszthatnak a belépésre, és masszív kampányolással el tudják érni, hogy a megrendelők átszokjanak arra, hogy céhtagokat előnyben részesítsenek, és ezért megfelelő minőséget várjanak el.
egy ilyen szövetség oktatást vállal, rendezhet kiállításokat, szakmai kiadványokat készít, érdekképvisel, stb. - persze kell hozzá, hogy hajlandó legyen X ember összejönni, és hogy Y másik ember ne indítsa be rögtön az ellenszövetséget irigységből... -
G_ArchAngel #20508 lehet magam ellen is beszélek, de fotóriporteri végzettéggel se lehessen divat-/reklámfotózni, esetleg bizonyos megszorításokkal, mert mi messze kevesebbet tanulunk a stúdiózásról, mint a Práterben, ők meg szinte semmit a riporterkedésről és sajtóról...
ez picit olyan, hogy a statikusok is max családi házakat tervezhettek, a jogosultságuk addig terjed és nem tovább, mert az alapokat ismerték, de mégsem építészek voltak... (most már nem tudom, hogy van, talán decens leírja:D) -
#20507 itt egy komoly érdekvédelmi szövetség kellene, és annak olyan szintű propagandát csinálni, hogy a kóklerek ellehetetlenüljenek...
(de ez kb. ugyanakkor fog megtörténni, amikor a webdesignerek meglépik ugyanezt) -
gabatika #20506 és az mire garancia? -
G_ArchAngel #20505 Igazából ez a szomorú valóság, tudom, hogy sok embernek nem esik jól, de most már én végettséghez kötném - ettől függetlenül mindig van kiskapu... -
gabatika #20504 KÉPesítés nélkül -
#20503 [ő nézte] :D -
#20502 ja... nem egy FotoTV az biztos :D -
#20501 szentem uncsi volt... -
G_ArchAngel #20500 nekem BBC4-em van, Spektrumom nincs:) -
#20499 Most kaptuk:
"Kedves fotós barátok:
Figyelmeteket szereteném felhívni egy kimondottan érdekesnek igérkező történelmi s tematikus fotomüvészeti 6 részes sorozatra melyet a BBC-4-tól vesz át a Spektrum TV (magyar nyelvre forditva).
Téma körökbe szó lessz pl Lartique, Muybrtidge, Kertesz, Smith, Capa, Sherman, Ray, Lang, Rodschenko, Shore, Ruscha, Parr, Keita etc...
Ezek szombat és vasárnaponként láthatók este kb 21:25 időpontban.
Az elso ma vasárnap este Marcius 2.án kezdodik és megismétődik következő szombat 8-án. A második rész Vasárnap este Márc. 9 és igy tobább." -
#20498 szerintem a második. A 8-14 bites kepekbol amik kijonnek a gépből, csinálod a hdr képeket, attol hogy 32 bitben dolgozol velük, nem nő meg hirtelen a színmélység.
(a 100% ban renderelt hdr kepeknel nemtudom mi a helyzet, de fényképeknél biztos nem lehet 32 bites a kép)
A HDR(wikipedia szerint) (is) csak a nagy dinamikaatfogasra vonatkozik, nem követelmény sehol a 32bit, csak amit te is leírtál, - a nagyobb dinamikatartomány visszadása. -
#20497 Csak egy kerdesem lenne. Van ugye a HDRi aminek a lenyege az, hogy...
Es itt el is akadok. Szamomra a HDRi fotozas arrol szol, hogy a valosagbol minel nagyobb dinamika tartomanyt adjak vissza a fenykepen, teljesen fuggetlenul attol, hogy hany biten taroljuk (tehat szerintem 8 bites is lehet a HDR kep mint 'vegtermek'). Ellenben masok meg azt mondjak, hogy attol HDR a HDR kep, hogy 32 biten van tarolva mert akkor sokkal tobb arnyalat elfer benne. Nomarmost akkor ezek szerint a HDR kepet nem is lehet egyben megnezni, hiszen nincs olyan megjelentio ami 32 bitet tudna, a szemunkrol nem is beszelve :D
Szoval kernem a guruk szaktanacsadasat ill. velemenyet a temaban... Tok mindegy mekkora dinamikat rogzitek a valosagbol csak legyen 32 biten avagy a nagy kontrasztkulonbsegek ellenere sincs besulve vagy kiegve a kep reszletei akar 8 biten is? Most melyik a HDR kep? -
#20496 Még ha fotó lenne, akkor se lenne eredeti, de ez csak videotrükk. -
#20495 [/center] [/center]
Rohadt jó ötletnek tartom, de többet is ki lehetett volna hozni belőle. Mindenesetre hátha megihlet valakit és jobba kivitelezi :)
Itt meg lehet nézni full screeneben is -
#20494 VinyuS: sokan megsertodnek a kritikan de ahogy elnezem te inkabb tanulsz belole. Ez nagyon pozitiv :D Mindenkepp rakd fel a kepeid a kesobbiekben is es ajanlom egy foto-megoszto oldalon is a reszvetelt. En a Fotorace-n szoktam fent lenni, ez tunt a legnormalisabb kozossegnek. De van meg a Fotohaz fotoarena is ami jonak tunik. A Fotozz.hu oldal is letezik... de nekem az nem jott be igazan (ott a magunkfajta amatoroknek nincs helye :D Majd ha kicsit besznobulok akkor talan...) -
Gabo #20493 VinyuS:
Nem hiszem, hogy bárki rossznéven venné a képeidet. Szóval csak rajta! :o)
A fotózás jó dolog. Fejleszti az ember látásmódját. Segít más szempontok alapján szemlélni a világot.
S mindig remek indok arra, hogy az ember látszólag céltalanul kószáljon a városban. ;o) -
#20492 Szeva!
Köszi a kritikát eszemben sincs emgsértődni! Direkt ezzel a célzattal linkeltem ide!
Ezek voltam az első fotóim és nem vártam az hogy hú most mindenki el lesz ájulva!
Köszönöm az ötleteket és a tanácsokat legközelebb figyelek majd!
És ha lesznek újabb képeim azokat ismételten belinkelem majd ide ha nemgond. -
Gabo #20491 Amúgy remélem senki nem vette bántásnak, amit kritikaként írtam. Igyekeztem építő jellegű véleményt adni. Bízom benne, hogy legalább nagyjából sikerült is.
Én is csak egy amatőr vagyok. Igyekszem magammal szemben is legalább ennyire kritikusnak lenni, de tapasztalatból tudom, hogy az ember a saját munkájában nehezebben veszi észre az esetleges hibákat, még ha azok nyilvánvalóak is. Úgyhogy én pl. kimondottan örülök annak, ha valaki véleményezi a képeimet. -
Gabo #20490 Bocs! :o)
Sikerült kiszerkeszteni egy "nem"-et.
Szóval helyesen ez akart lenni:
Ezek a fotók nem mesélnek nekem. -
Gabo #20489 Én is kifejtettem a véleményem, de nem hiszem, hogy bármi hatása lesz.
Az a baj, hogy sokan nem fogják fel azt, hogy amikor a netre valamit feltesznek, azzal lényegében publikálnak.
Egy olyan közegben, ahol a National Geographic képei, az MTI hírügynökség hírei, egy hobbi weboldal, egy fórum, egy blog két kattintásnyi távolságra van, szerintem nagyon is publikációnak számít bármit elérhetővé tenni. És ha valamit publikálunk, akkor azért igen is felelősek vagyunk.
Szomorú az is, hogy ebben az országban a legtöbb ember számára a másik tisztelete szintén ismeretlen fogalom. -
#20488 Most kinek kell szurkolni? -
#20487 Köszi szépen a véleményt...
A kék Duna című képet a Halászbástyáról lőttem, ha jól emlékszem.
"Ezek a fotók mesélnek nekem. Pl.: Vadászat, Kocsmában, Szállj messze...2, A lehetetlen nem létezik, 36, Egyedül."
Akkor ezek tetszenek, vagy az előző mondatodra utaltál vissza? :D
-
2Bálint #20486 kösz srácok!
-
G_ArchAngel #20485 én is... -
2Bálint #20484 Köszi Dani!
Hihetetlen, hogy mennyi buta ember van!
És adják alá a lovat! -
#20483 Írtam -.-
Meg még fogok szerintem :D -
2Bálint #20482 nem mondod! :-) -
G_ArchAngel #20481 lol, hiszen ez Rólad szól:))) -