25245

• 2Bálint
    lehet hogy off

sorry érte...

vastagbőr
  • Gabo
    Más nem érez kedvet a vélemény nyilvánításhoz?
    Ne én legyek már itt az egyetlen "okostojás", aki mindenkit lehúz!
  • Gabo
    Bocsi, hogy csak most írok, de (khm...) dolgoznom is kell. ;o)

Előre jelzem, hogy a véleményem némileg szubjektív lesz.
    Alapvetően nem szeretem azokat a képeket, amik szaglanak a szelektív képmanipulációtól. Ha a kép teljes egészére lett valamilyen beállítás elvégezve, pl. ff konvertálás, levels vagy élesítés, az OK, de a "ezt hagyjuk színesen, azt pedig rakjuk ff-be egy képen belül" eredménye nekem már nem fotó. Ugyan ez a véleményem az utólagosan hozzáadott "vinyegtálásról" is.
    Ezen kívül több képed szerintem erősen túlszaturált, már-már színesebb, mint a valóság. Ez a japán kertes sorozatodnál és az őszi képeid némelyikénél volt érezhető leginkább. Az őszi fények általában lágyabbak, mint amiket pl. nyáron tapasztalhat az ember, ezért a színek is némileg fakóbbak, inkább pasztell árnyalatok irányba tolódnak.
    A fentieket én nagyon hatásvadásznak és hivalkodónak tartom.

Akad jó néhány képed, ami tetszetős. Jól elkapott pillanatokat fognak meg, ötletes kompozícióban.
    Amik leginkább tetszettek:
    Fénysugár - Tetszik a fény és az árnyék játéka. Remekül visszaadja a nyárvégi, kora reggeli hangulatot.
    ÉÖVH2 - Tetszik a távolba vezető vasúti sínpár és a fémszerkezet mintázatának ismétlődése.
    A kék Duna - Mutatós kép. Jó a meleg sárga fények és a kék hidegebb árnyalatainak ellentéte. Bár talán kicsit túl kék is... A Gellért-hegyről lőtted?
    Naplemente a Várban - Tetszik, hogy a tükröződés a sötétbe vesző részeknek is ad részletet. Jó az összhatás és jó a beállítás. Az ismétlődések itt is jót tesznek a képnek.
    Most akkor merre? - Megint csak ismétlem magam, ebben a képben is a vonalak mintázata, játéka az, ami leginkább megfogott.

Viszont akadnak képeid, amiknél nekem nagyon hiányzott a "hűha" faktor. Nem mondom azt, hogy semmitmondóak, de engem nem igazán fogtak meg. Ezek a fotók mesélnek nekem. Pl.: Vadászat, Kocsmában, Szállj messze...2, A lehetetlen nem létezik, 36, Egyedül.

Részemről ennyi.
  • Gabo
    Jó nézegetni a képeidet.
    Amik leginkább tetszenek:
    Bazilika2 - Az ismétlődő formák és a mélységélességgel való játék miatt.
    Window - A hangulat miatt, amit sugall.
    Chain bridge - Valószínűleg sokan képeslap fotónak vagy turista fotónak bélyegeznék és meg megjegyeznék, hogy agyonfotózott téma de nekem akkor is tetszik. Budapestnek ezt az arcát kedvelem talán leginkább. Jó beállítás. (Annak meg a kezét törném le, aki összefirkálta a falat.)

Kisebb észrevételek:
    A Street art-nál itt-ott levágtad az izék orrát. Főleg az alsóét, de a jobb szélsőét is egy kicsit.
    A //// és a Stairs szerintem némileg bebukott vagy legalább is a kelleténél sötétebb, ezért itt-ott elvesznek a részletek. Nekem jobban tetszene a Stairs, ha a korlátok formái, íve jobban kivehetőek lennének. A téma ennek ellenére tetszik. (Én is fotózgattam mostanában ilyesmit és valószínűleg még fogok is.)
    A Bazilika1-nél még érzésem szerint érdemes lett volna a mélységélességgel egy picit játszani, hogy a főtéma jobban elkülönüljön a háttértől. Mivel a szobornak és a háttérnek lényegében ugyan olyan a színe, így csak a mélység élességgel lehetett volna őket jobban elválasztani.
    Azt hiszem a Margit bridge háttere egy kissé kiégett. Viszont tetszik benne, ahogy az ívek és a híd vonalai a távolba vezetik az ember pillantását. Talán ezért is zavaró, hogy ami ott látható az alig kivehető, egybemosódóan "fehér".

Ami még szemet szúrt:
    A Hösök tere helyesen Hősök tere.
    A Chuch-ből pedig hiányolok egy r-t.
    Szerintem érdemes lenne a képek neveit mind angolul, mind magyarul kiírni. Szerintem jobban mutatna.

Persze a fentieket tekintsd erősen szubjektív véleménynek.
  • 89
    Akkor már én is
    fotóim
  • Garf
    utolso bekezdéseden felbuzdulva, én kiváncsi vagyok, hogy mit gondoltok a képeimről. remélem nem lesz itt ien lavina ezek miatt, hogy eztnézdmeg aztnézdmeg

itt ni
  • Gabo
    VinyuS:
    Átnéztem a képeidet.
    Sajnos egyiknél sem éreztem azt, hogy "Hűha, ez megfogott!".

Amit általános problémának látok, azok a következők:
    A képeid közül több erősen dülöngél jobbra-balra, nincs vízszintben. Erre érdemes odafigyelni, vagy ha a kép elkészültekor már megesett a baj, akkor utólag képszerkesztő progiban korrigálni, mielőtt "publikálod" őket.
    A képek közül több nem a legszerencsésebb megvilágításban készült. Az általad fényképezett épületek homlokzata, a szobrok árnyékba borulnak. Ezért kifakulnak a színek, részlettelenné válik a kép. Maga a napszak nem lett volna rossz, ha a témádat érte volna ez a meleg fény.
    Némelyik képnél egyáltalán nem lehet tudni, hogy mi a kép témája. Pl. a Zsolnay szobornál a téma teljesen elveszik, messze van. Ráadásul mivel fényt sem kap, csak egy sötét paca látszik belőle. De ez más képeidnél is előfordul.
    Egy másik probléma, hogy néhány képednél ugyan egyértelmű a téma, de a téma háttere zavaró. Pl. a Modern szobornál a háttérben lévő kék konténer és a hirdető tábla, hogy is mondjam... Más szögből fotózva, pl. a bazilikát a háttérbe helyezve valószínűleg szerencsésebb lett volna a kép kompozíciója. Így akár a régi és az új közötti ellentétet is ki lehetett volna emelni. Ha a háttér részlettelen, akkor érdemes a mélységélességgel játszva elmosni.
    A képeid megkomponálásakor érdemes arra figyelni, hogy a kép tárgya ha lehet ne középre kerüljön. A kép harmadoló vonalai és azok metszés pontjai sokkal hangsúlyosabb helyek. Középre komponálni csak akkor érdemes, ha a szimmetriát szeretnéd kihangsúlyozni. Ezt a komponálási hibát utólag a kép vágásával is lehet valamelyest korrigálni, de sokkal jobb, ha már az eredeti képen is minden a jó helyre került.

A fentiekkel nem a fotózástól akarom elvenni a kedved. Ha "publikálod" a képeidet azzal azt is vállalod, hogy kritikát kapsz. Ezen soha ne sértődj be, még akkor se, ha esetleg nyers és kevésbé visszafogott. Próbáld meg megérteni, hogy mi lehetett a kritika oka. Ha úgy érzed, hogy valódi problémára mutat rá, akkor próbálj meg változtatni.
    Egy kritika mindig többet ér, mintha szembe dicsérik az esetleg értékelhetetlen képeidet.

Ha ezekre a dolgokra több figyelmet fordítasz, valószínűleg jobbak lesznek a képeid.
    Ha akadnak kérdéseid, ha vannak újabb képek, amikről szeretnél véleményt kapni, esetleg egy-egy helyzet megoldásával kapcsolatban lenne szükséged tanácsra, akkor nyugodtan írj ide és tedd be a képeket is. Szerintem akadnak többen is, akik szívesen segítenek.
  • oO VinyuS Oo
    Hello!
    Még csak most kezdtem el fotózgatni!
    itt van pár képem:
    Flickr
  • 2Bálint
    az!

itt lakom tőle egy utcányire

szerintem baromi jól néz ki az épület
  • Garf
    ez a práter utcánál ami van ház?
  • 2Bálint
    jah, és Canon Canoscan 9900 F-en scannelve
  • 2Bálint

Ilford Pan 400
    Zorki 10 fényképezőgép

• Editthy #20467
    hát őőőő az a helyzet h én szívesen felteszem de elhányátok magatokat olyan gáz... a szkennelés sem lett tuti de ami rosszab hogy 13 fokos hívóban lett hívva
  • DJ RX7
    Nm!
  • Garf
    köszi szépen, gyönyörüen müködik
  • Gabo
    Én eddig a gépemhez kapott pano progit használtam. Amilyen sok panorámát lőttem, ahhoz tökéletesen elég volt. ;o)
  • DJ RX7
    Panorama Maker 4 Pro
  • G_ArchAngel #20462
    nagy kérés lenne nagyobban?
    jó lenne látni egy filmes scan szemcsézettséget:)
  • Garf
    Üdv. Olyan programot nem tudtok ajánlani, amivel panoráma képek összerakása lehetséges? Nem csináltam még ilyet, ezért kérdem... ti mivel csináljátok? köcc
  • Editthy #20460
    Ez meg EOS33-mal készült, negatívról lett szkennelve (ilford PAN 400)
    A kép Erdélyben -Magosán készült még novemberben...

• tugyiti
  • Editthy #20458

A joghurtos doboz fedő fóliájára lecsapódott pára...
    fix 50+58mm közgyűrű
  • 89
    annyiban szerintem igazuk van, hogy a pályázatok nagy részét "mutyizással" intézik el...
  • G_ArchAngel #20456
    miben is?
    ha majd vki hozza Dezső Tamás szintjét, akkor lehet fikázni, addig névtelenül szvsz meghúzni magát, aztán sarokba...

van amiben igaza van, de azért ezek az emberek megdolgoznak ezért az ereményért nem egy nick mögül ugatnak...

ha annyira okos és kreatív, akkor miért nem nevezett a közhelyektől eltérú alkotással?
    nyóckert és beteg gyerekeket is lehet ezerféleképp fotózni és mindegyik aktuális probléma...
  • 89
    szvsz igazuk van
  • G_ArchAngel #20454
    szvsz a magyaros irígység kijött pár emberből, mellé egy kis "kihaénnem" attitüd - jó, hogy nem azt írja, hogy Dezső Tamás egy szerencsés lúzer...
  • 30Dani
    Sajtófotó zsűrizés
  • Blasta
    Pontosan, ahogy legelőször is írtam, GBU 12-es

efem: igazad van a robbanással kapcs.
  • efem
    ki mondta hogy csak ekkorat robbant ez a bomba? :) ha megnezed, ez meg boven novekszik, ez kozvetlen a becsapodas utani pillanat, ennek sokszorosa is lehet a "hasznos" felulet, ill vannak un. nem azonnal robbano toltetek, persze ez csak magyarazkodas, de nekem nem tunik fake-nek.
    amugy ha valaki ugyes matekbol meg fizikabol, az eloterben halado ember sebessegebol saccra meg lehet tippelni hogy mennyivel halad, es hasonlokepp a bomba es a fold tavolsagabol a raketa sebesseget is :) persze ehhez tudni kellene a raketa tipusat, es a robbano fej milyenseget
  • Gabo
    Google-in talált képek alaján is annak látszik.
  • Gabo
    Ez egy lézer vezérelt bomba. Legalább is nekem nagyon annak látszik...
  • Blasta
    Sztem simán lehet ekkora a lövedék. Azzal nincs gond. Bomba is lehet.
    De én tüzérségi lövedékre gyanaxom és akkor esetleg real lehet a kép.
    Ja és János világitott rá az okosságra. Egy bomba ennél jóval húzósabbat robban, szal 99% hogy tüzérségi támadás lesz ez.

A rakéta meg végképp kizárva, azt aztán az életben nem fotózod le riportergéppel, ahhoz már ipari kamera kell, lévén többszörös hangsebességgel haladnak :)

• G_ArchAngel #20447
    ha szerinted 50mm (amit én nem cáfolok), akkor kizártad a tüzérségi lövedéket, mert ekkora nem lehetne:)

amúgy a Fotósszemben rakétatámadás van írva - nem ismerem se a Föld-Föld, sem a Levegő-Föld rakétákat, elképzelésem sincs, hogy ez mekkora lenne, de talán Yula (ha benéz), akkor segíthet...
  • Blasta
    Persze, hogy számít a táv, de a képen látni, hogy nem telével fotózta 500m-ről, hanem kb. egy 50essel a helyszinről...
  • G_ArchAngel #20445
    ettől függetlenül előfordulhatott, hogy a futó embereket fotózta és mázlija volt...

szerintem a következő időszakban nem lesznek fake képek, annyi lebukás volt a közelmúltban, hogy most már semmilyen ügynökség nem engedi meg magának ezt a szégyent...

a teniszlabdás példát nem értetted?:)
    akkor mondom úgy, hogy Te egy célegyenesben 300km/h-val repesztő F-1-es autót akarsz elkapni a pálya mellől - ugyanannyi esélyed van, mint egy 2km-en hangsebesség felett repülő vadászgépnél - az elegendő zársebesség nem csak a céltárgy sebességétől függ, hanem az attól való távolságtól is...
  • Loál János #20444
    A robbanás nem túl fika szerintetek?
    Ettől max megrepedne a járda.
  • Blasta
    Csakhogy ez a bomba, ami nem teniszlabda sebességével esik.
    Két variáció van:
    vagy tüzérségi lövegből jött a lövedék és akkor TALÁN (mondom TALÁN) nem olyan gyors, hogy ilyen szépen lehessen ultrarövid záridővel lekapni

vagy levegő föld bomba (nem ismerem nagyon, de arra hasonlít) és akkor az kurvagyorsan csapódik be, lévén a repülőgép sebessége + szabadesés...

Mindegy, számomra necces a kép...
  • G_ArchAngel #20442
    azért én vitatnám, hogy akár az 1/800 is kevés lenne, mert ugye minnél messzebb van valami, annál kisebb záridő elég az elkapásához, a másik, hogy a kép sehol sem éles, bemozdult, tehát ez egy sorozat lehet csipőből (nem tudom mivel készült, de az 1D markIII esetébel lehet egy beállított fókusz, 1/8000-rel, akkor sem lenne éles:D)

szvsz egy 2-300km/h-val suhanó teniszlabdát 15-20-ről nehezebb lefotózni és azt már többen megcsinálták...
  • Blasta
    Tiszta sor. Nemis a becsapódással van gondom, hanem a levegőben elkapott bombával...
    Tod milyen gyorsan csapódik be egy ilyen GBU?
    Az 1/4000 sztem csípőből kurvakevés hozzá, és egyáltalán nem tartom valószínűnek, hogy ilyen záridővel fotózta...
  • G_ArchAngel #20440
    gondolom azok a fiatalemberek nem a fotós kérésére rohangáltak:)