25245

• Garf
    sajnos kicsit oldalrol fotoztam, igy nem lett szimetrikus :(
  • 30Dani
    (Y)
    [ablakkerettel párhuzamosra croppolná, de így is tetszik neki]
  • Placebó
  • Garf

ők igazi fotosok!
  • Blasta
    Jesz, áj szpík :D
    Csak azt később olvastam, az oldalon amit linkeltél megvilágosodtam
  • GregSB
    Izé, Bergeron.
  • GregSB

Dáz jú szpík inglis? :D

A légkör olyan magasságban tele van kis részecskékkel, amik megtörik / visszaverik a nap fényét. Ezért azon a részen ahol a füst kitakarja a napot a légkör sötétebbnek tűnik. Ez a Berberon Effect.
  • Blasta
    Azt nem is gondoltam, hogy fake. Csak nem értettem, miért lenne az a vonal árnyék.

De ha ők mondják, akkor elhiszem :D
  • GregSB
    + Nasa rakta ki képet, tuti nem fake.
  • GregSB
    "The dark, cone-shaped feature extending downward and eastward from the pillar of smoke is its shadow, known as the Bergeron Effect (not uncommon when launches are around sunrise or sunset). The shadow exists in the air because there are aerosol particles in the air that reflect and scatter sunlight everywhere except where the sunlight is being blocked by the pillar of smoke. Thus, that part of the sky appears darker."
  • Blasta
    Itt nekem vmi nem stimmel. :)

Én még nem láttam ÁRNYÉKOT a levegőben látszani :D A légkör ehhez nem elég közvetítő közeg sztem. Plusz az "árnyék" túl egyenes, szabályos.

Nemtom, kételkedem egyelőre.
  • GregSB
    Beszarás fotó:

A képen látható: rakétakilövés után maradt gőz / füst napkeltekor (a gőz tetején lévő fehér pont a rakéta hajtóműve). A gőz felső részét bevilágítja a felkelő nap, ami árnyékot vet a légkörre. Az árnyék pontosan a Hold felé mutat.

És mindemellett ott figyel a dátum a kép bal alsó sarkában, továbbá a Stop tábláról és bólyákról megfigyelhető, hogy vakuzott a kép elkészítője :DDDD
  • DirtyGab3sz
    Félig OFF

KIÁLLÍTÁS
  • DJ RX7
    kapcsolom.
  • 30Dani
    Spektrum nemsoká.
  • BaliBoy
    Bocsi. Ezt nem ebbe a topikba akartam elküldeni.
  • BaliBoy
    Akkor az amatőr fotós topikban elkezdett beszélgetéshez visszatérve, a 3 közül melyik a legjobb választás, melyiknek van a legszebb képe?
    Fuji S9600, Pana FZ50, Fuji S100FS
  • Tucker Case
    Igen jó, próbálgattam a szuper-makró módot, és ez lett az eredmény. :) Nem is gondoltam volna hogy ilyen éles is lehet.

A tippet meg, hogy 100-as isoval P programmal fotózzak köszönöm, mert bejött és valóban jobb lett a képminőség.

• DirtyGab3sz
    jabocstélleg nem,máshogy gondoltam!
  • Tikal #21061
    szerintem nem késte le :)
  • DirtyGab3sz
    Ez már a harmadik ismétlés!Lekésted......
    A fotósuli sorozat is baromi jó volt!!!
    Annyi jó tippet "lophatott" az ember,mint állat!
  • 30Dani
    Spektrum
  • DirtyGab3sz
    Nem...ezt azoknak írták akik szeretnének fotózni,és az alapfogalmakkal tisztában szeretnének lenni!
    Az ISO,expokorrekció,fehéregyensuly gépfüggetlen.....minden gépen ugyanaz....
    Egyébkéni jómagam egy kis kompaktgéppel fotóztam ezidáig,sajna meghalt.....
    Remélem hamarosan DSLR-re válthatok!
    Ugyhogy mindenképp szerezd be a könyvet!
  • Tucker Case
    És ezt a könyvet tudom én is hasznosítani, a kis kompaktommal? :) Nem komolyabb géppel rendelkezőknek írták a könyvet?
  • DirtyGab3sz
    Bocs...most látom nem rendelhető....mindenesetre keress rá a neten,valahol biztosan árulják még!
    Sry...
  • DirtyGab3sz
    Ajánlom figyelmedbe EZT a könyvet!Nagyon jól,érthetően magyarázza el az alapokat,jómagam is ebből tanultam eleinte (meg itt a jónépektől),és ráadásul nem is egetverő összegű zsébe kerül!!
  • Dzsini
    minél kisebb ISO, annál kevesebb zaj lesz az egész képen, viszont annál hosszabb a záridő, amit kézremegés nélkül / elszaladó kutya nélkül meg kell tartani...
  • Timber
    hat ez az amit merlegelni kell. Megeri-e feljebb vinni az ISO-t es vallalni a zajt vagy esetleg vakuzol vagy nem csinalsz kepet :D
  • Tucker Case
    Az :D

Akkor mekkora iso érték az ideális? Ez változó beltérben ill kültérben, nem?
  • Timber
    Ez bizony a koNpakt fenykepzogep ISO 800on. Magasabb ISOnal megjelennek mindenfele zajok (luminance meg chroma... vagy mi :D) amit ez a kep egeszen jol abrazol.
  • Roger6
    Ez a piszok a színzaj. Okozhatja magas ISO érték, vagy kevés fény + hosszabb záridő kombó (általában). Próbáld alacsonyabb ISO értékkel, állványról, tágabb rekesszel, ez szerintem segíteni fog a képen (de vannak itt olyanok is, akik nálam jobban értenek hozzá, ők majd megmondják, mit hogyan kéne, én ezt javasolnám).
  • Tucker Case
    Oks, kiróbálom. Az auto-nál az a baj, hogy mindig vakuzni akar és ez miatt a kép túl fényes lesz, ha meg kikapcsolom a vakut, akkor meg nem lesz szép a kép.

Az mitől lehet, hogy "piszkos" a kép? Szóval nem odaillő színek is láthatóak, a sötétebb részeknél, illetve hogy kicsit mozaikos, elmosódott? Pl ennél a képnél, a kutya lába ill feje. :)

A kép 8M-es, én méreteztem át, mert abban a nagy felbontásban még katasztrofálisabb volt.
  • Blasta
    Kezdetnek teljesen jó lesz az auto mód is, amíg meg tanulod a különböző fogalmak jelentését (záridő, blende, iso, stb).

Porténál érdemes A (vagy Av, már nemtom) módba kapcsolni a gépet, a tárcsát f2,8-ra (vagy a legkisebb értékre amit enged) állítani és akkor lesz szép elmosódott háttered-előtered. De mindenképpen zoomolj előtte lehetőleg minél jobban, mert a kompaktoknak a kisebb érzékelő miatt jóval nagyobb a mélységélességük mint az SLR-eknek.
  • Tucker Case
    Lehet pár kérdésem? Ott tartok, hogy tanulmányozom a beállításokat és a különböző módokat. Az auto valóban nem jó semmire? :) Ti melyiket használjátok beltérben? A fehéregyensúlyt mindig állítgatjátok?

És még egy. Ha azt szeretném, hogy egy portrénál pl az illető arca legyen a fókuszban, de a háttér és az előtér elmosódott legyen, akkor azt milyen értékekkel célszerű csinálni?
  • Placebó
  • DirtyGab3sz
    Vajjad be, hogy nem a gyereken van a fő hangsúly!Hanem Rajtad,ahogy tükrözőcc a napszemüvegen!Kis önimádóóóó!
  • DirtyGab3sz
    Használd egészséggel!Szép fényeket!
  • Tucker Case
    Köszi a tippet, kicsit még jobban utánanéztem és végülis megvettem az s5800. Nagyon klasz a gép, még most ismerkedek vele, de egy dolog miatt aggódok, ez pedig a memcard foglalat fedele, kicsit törékenynek tűnik és rosz az előérzetem. :) Amúgy a gép nagyon masszív meg jól kézreáll minden.
  • Placebó
  • Sadist
    Valószínű azért ilyen kicsi a kép :D Befosás közben lőtte, téma valahol a kép szélén, úgyhogy ki kellett vágnia belőle az izgi részt.