Turbo Pascal

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

'1':
writeln('Kerület sámítás');
writeln('add meg az a');
readln(b);
Writeln('add meg a b-t);
Readln.....
valahogy így?
Hú ez bonyolult nak tünik tehátígy kéne kináznie az egésznek ha én egy háromszög kerületet, területet csinálok:
program harom
procedure menu;
var
a:char;
begin
repeat
clrscr;
writeln('Háromszög kerület,terület számító progi');
writeln('1-kerület');
writeln('2-terület');
writeln'(kilépés');
a:=readkey;
case a of
'1':IDE MIT KELL ÍRNI?
'2':about;
end;
until a='3';
clrscr;
halt;
end;
Bocs de még nagyon kezdõ vok.
Deklarálsz egy karakter típusú változót, és egy repeat-until ciklusba foglalod a menüt. A ciklusmagban töröld a képernyõt, írd ki a menüpontokat, kérd be a karaktert readkey-el, vizsgáld az értékeket.

Itt a menü rész egy saját programból:
procedure menu;
var a:char;
begin
repeat
clrscr;
writeln;
write(' Sudoku fejto program v1.0');
writeln;
writeln;
writeln(' 1-Sudoku fejtes vagy ellenorzes');
writeln(' 2-Keszito es informaciok');
writeln(' 3-Kilepes');
a:=readkey;
case a of
'1': beker(sz);
'2': about;
end;
until a='3';
clrscr;
halt;
end;

Hi all! Vlaki megtudná nekem mondani hogy hogy lehet olyat csinálni a program elejére hogy ki írom hogy:
Nyomdmeg az 1-est ha ... akarsz.
nyomd meg a 2-est ha ... akarsz.
tehát azt hogy lehet beleépíteni hogy választani lehessen.
A segítséget elõre is kösz.
Looooser
hát ahogy én most tanulom a pascalt, különösebb értelmét nem látom, hisz sok karaktert így sem jelenít meg....

pumpált πna... a legjobb...     lvl 500-as ork paladin, +80 Ininity Rod 90 spell power 120000/sec meele hit... jah ez nem az a játék

sziasztok!
meg lehet oldani valahogy hogy vista alatt a magyar billentyûzetkiosztást használja?
Looooser
tudom hogy van benne hisz nem értek hozzá,

pumpált πna... a legjobb...     lvl 500-as ork paladin, +80 Ininity Rod 90 spell power 120000/sec meele hit... jah ez nem az a játék

Van hiba benne bõven. A for ciklusok belsejében az összeghez ne j-t adj, hanem t1-t. A j csak egy index, de neked az elemeket kell összegezni, ezért t1-t kell hozzáadni. Az átlagszámítást vidd ki a cikluson kívülre, azt elég a legvégén elvégezni. A tömböt nem tudod úgy kiíratni, hogy write(t1), ez csak egy elemet fog kiírni, jelen esetben t1<10,4>-et. Úgy tudod kiíratni az egész tömböt, ha ismét csinálsz egy dupla for ciklust. Arra figyelj, ha sort is akarsz törni, akkor write helyett writeln-t használj.

Az utolsó rész teljesen rossz, egyrészt egy booleant nem lehet beolvasni, másrészt hasonlítani sem tudod egy integerhez, harmadrészt nem is értem, mit akartál ott csinálni. Ha meg akarsz keresni egy elemet, hogy benne van-e a mátrixban, megint végig kell menned mindegyik elemen egy for ciklusban.

Looooser
teljes átlag kell

pumpált &#960;na... a legjobb...     lvl 500-as ork paladin, +80 Ininity Rod 90 spell power 120000/sec meele hit... jah ez nem az a játék

Looooser
program tomb,atlagok,kereses;
uses crt;
const N=10
M=4
var
t1:array<1..N,1..M>of byte;
i,j,osszeg,atlag:integer;
van:boolean;
begin
clrscr;
randomize;
osszeg:=0
for j:=1 to N do
for i:=1 to M do
begin
t1:=random(5)+1; {tomb feltöltés}
osszeg:=osszeg+j;
atlag:=osszeg/(N*M);
end;
write(t1); {tomb kiirasa }
write('a tábla jegyeinek összege: ',osszeg);
write('a tábla jegyeinek az átlaga: ',atlag:5:2);
Write('mit keressek? ');
read(van);
if van=j then
write('igen ',van,' van a táblában);
else
write(van,' nincs a táblában);
readln;
end.

ez vmivel normalizáltabb forma, de én a rendezést, úgy gondoltam még annó amikor elkezdtem a kérdezést, hogy elõször ezt íta ki:
1 sor 3 1 sor 5 1 sor 2 2 sor 3 2 sor 1 2 sor 2 és így továbbb holott azt kértem, hogy
1 sor 3 5 2
2 sor 2 1 2
3 sor 3 5 2
stb

pumpált &#960;na... a legjobb...     lvl 500-as ork paladin, +80 Ininity Rod 90 spell power 120000/sec meele hit... jah ez nem az a játék

Saddalim
legelejérõl hiányzik egy atlag:=0;
(gondolom i,j,atlag:integer)

Japep
Ja, és még az end-ek alá jön, hogy

atlag:=atlag/30

Egész átlag kell, vagy sor/oszloponként?

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Japep

for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 3 do begin
tomb:=random(4)+1;
atlag:=atlag+tomb;
end;
end;

Mit kellene rendezni?

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Nyomd be ide a teljes forráskódot, meg hogy milyen hibát jelez

Looooser
a darabszám egyszerû, mert azt konstansban határotamm meg N 10,M 3 és ezekre hivatkoztam arrayben. de amikor vissza kértem megjelenítés tomb <- hibát jelzet....

Bocs elfelejtettem, hogy a szögletes zárójelek közti i a dõlt betû makrója. Tehát a ciklusmagban ez van:

tomb{i}{j} := random(4) + 1;

Ahol a szögleteseket kapcsos zárójelekkel helyettesítettem.

Csinálsz két for ciklust, és a legbelsõ ciklusmagban adsz random értékeket. Valahogy így:

for i:=1 to 10 do
for j:=1 to 3 do
tomb := random(4) + 1;

Az átlagszámolás ugyanígy ciklusban, egy változóban összegyûjtöd az összeget, és a végén elosztod egy darabszámmal. Ha valamit nem értesz, akkor elmagyarázom részletesebben is.

Looooser
legyetek szívesek írjatok, mert tényleg nem toom megcsinálni, és ez most fontos lenne....

Looooser
jah igen, erre kéne még átlagot számolnia

Looooser
hali van itt valaki????fontos lenne, lekáéne adnom egy anyagot, de a 2 dimenziós tömbbe való adat bevitel valahogy ki fog rajtam
a feladatom az lenne
hogy egy 10 soros és 3 oszlopos tömbbe vélet len szerû számok kerüljenek 1-5 ig és ezeknek kéne az átlagát számolnia a programnak, odáig eljutottam hogy bekéri a számokat csak minden oaszlopot külön új sorba kér be, és rendezetten kéne beadnom....
szóval ha valki tudna nekem ebben segíteni azt nagyon megköszönném

Ezt te sem gondoltad komolyan

D4nY
vki megtudná irni ezt a programot nekem gyorsan turbo pascalba és feltölteni elküldeni mert doga van és nemtudom:

http://rapidshare.com/files/166856603/11B.EXE.html

xP

Sziasztok,

A következõt szeretném megoldani pascalban: az aktuális könyvtárban lévõ fájlok felismerése, és kilistázása. Tehát úgy szeretném megtudni a fájlok listáját, hogy egyiknek sem ismerem a nevét. Egy "Load" menühöz kéne az egyik programomban. Elõre is köszi a segítséget.

z99999
hthx

Pszt.

Dj Faustus
Az algoritmus:
n változó bekérése;
i:=1;
osszeg:=0;
Ciklus eleje
bemenet bekérése;
osszeg:=osszeg+bemenet;
i=i+1;
Amig i<=n vagy bemenet<0
atlag:=osszeg/i;

Az n változó tartalmazza a maximális elemszámot, az i az aktuális elem sorszáma, a bemenet az aktuálisan bekért szám, az osszeg az összeget, az atlag az átlagot. Nem kellett ehhez tömb - a valós életben sem használsz hozzá: összeadod a számokat (osszeg), és elosztod az elemszámmal (i).

z99999
hali szal lenne egy feladat, mégpedig hogy bekérünk n számot, és ha a szám negativ, akkor kiirja az addig beolvasott számok átlagát, ne használjunk tömböt. ha vki tudna segíteni megköszönném

Pszt.

Hegi90
Hi! Hogyan tudnám bekonfigolni a dev- pascalt? Compiler problémái vannak, még a példaprogramokkal is. Korábban már programoztam, nem követtem el valami kezdõ butaságot a scriptben.

Elõre is köszi!

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Saddalim
hmm el kell ismerni, ügyes 😄

Csak én a kezdõzárójel helyett ezt írtam: &#91; , ezt meg az &amp;#91; -el írtam 😊
Saddalim
érdekes, nekem a szögletes zárójeles i-t (egyébként logikusan) a dõlt betû nyitására használja...

program NEMtombbeatlag; { 😊 }
var
a: array [1..5] of integer;
i,sum: integer;
avr: real;
begin
sum:=0;
for i:=1 to 5 do
begin
write('Kerem a homersekletet: ');
read(a[i]);
sum:=sum+a[i];
end;
avr:=sum/5;
writeln('az atlaghomerseklet: ',avr:0:2);
readln;
end.

{kiírja a szögletes zárójelt is.}
Saddalim
a read(a) nem mûködik, ha a tömb, mivel meg kell adni, hogy a tömb hanyadik elemébe olvasol.
kivételt képez ez alól, ha a read egy tipusos file-ból való kiolvasást valósít meg, most viszont nincs ilyen

ahaa, akkor ezért nem jelent meg a szögletes zárójel. de hülye vagyok. ezek szerint mégis jól írtam le.

amúgy a csávó aki feltette a kérdést már rég nincs itt 😄

Sadist
#132-ra

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
De legalább azt írd be, hogy mi a hiba, mert hogy "nem mûködik" az nem túl sokat mond.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Saddalim
akkor viszont még mindig nem stimmol, helyesen:

program tombbeatlag;
var
a: array <1..5> of integer;
i,sum: integer;
begin
begin
read(a{i});
sum:=sum+a{i};

end;
end.

A kapcsos zárójelek szögleteseknek értendõk, csak a jelölõ nyelv miatt nem tudok bele szögleteset írni

tényleg, most nézem. de amúgy meg mernék esküdni, hogy én úgy írtam le, hogy felhasználtam a tömböt, ezek szerint nem figyeltem eléggé.

amúgy tényleg felesleges a tömb, de a program lényege gondolom a tömbhasználat

Saddalim
a egy tömb, teljesen feleslegesen, mert úgylátom az egyes értékeket külön nem használod fel.

program tombbeatlag;
var
a,i,sum: integer;
begin
begin
read(a);
sum:=sum+a;
end;
end.

kicsit átírva, mert eredetileg hibás is volt pár helyen:

program tombbeatlag;
var a:array <1..5> of integer;
i,sum:integer;
avr:real;
begin
for i:=1 to 5 do begin
readln(a);
sum:=sum+a;
end;
end.

asszem így jó lesz.

Radagast
Na szóval lenne egy ilyen progi:

program tombbeatlag;
var a:array <1..5> of integer;
i,:integer;
begin
for i:=1 to 5 do begin
readln(a);
end;
writeln('az atlaghomerseklet: ',{Ide kéne valami, ami nem akar sikerülni});
end.

A jelzett helyre kéne valami, ami kiszámítja a tömbben lévõ számok
át. Az átlagszámítás egyenletével tisztába vagyok 😊, de akárhogy próbálom nem akar sikerülni.

Légyszi segítsetek!

Köszi elõre is!

Máté12
Kösz! Mûködik!

Logitech G25 tulajos!!

Dj Faustus
Fordítsd le exe-be (Compile/Destination: Disk legyen, majd Compile/Compile), és az exe mellé tedd oda az egavga.bgi-t.
Nálam lefut, mûködik.

Máté12
Ja! Azt elfelejtettem mondani, hogy leellenõrizte és nem talált benne hibát!

Logitech G25 tulajos!!

Máté12
Írtam még egy grafikust de a "egavga.bgi"-re ki írja ezt:"Device driver file not found(EGAVGA.BGI)"
a program pedig ez:
"
program graf2;
uses crt,graph;
const sebesseg=10;
var meghajto,uzemmod,grafhiba:integer;
kepmutato:pointer;
c1,c2:char;
x,y,meret,meretfele:word;
procedure abrarajzolas;
begin
meret:=getmaxy div 10;
meretfele:=getmaxy div 20;
rectangle(0,0,meret,meret);
ellipse(meretfele,meretfele,0,360,meretfele,meretfele);
setfillstyle(solidfill,getmaxcolor);
floodfill(1,1,getmaxcolor);
floodfill(meret-1,meret-1,getmaxcolor);
floodfill(meret-1,1,getmaxcolor);
floodfill(1,meret-1,getmaxcolor);
setfillstyle(xhatchfill,getmaxcolor);
floodfill(meretfele,meretfele,getmaxcolor);
getmem(kepmutato,imagesize(0,0,meret,meret));
getimage(0,0,meret,meret,kepmutato^);
end;
procedure abraki(lathato:boolean);
begin
if lathato
then
putimage(x,y,kepmutato^,normalput)
else
putimage(x,y,kepmutato^,xorput);
end;
procedure fel;
begin
if y >=sebesseg then
dec(y,sebesseg);
end;
procedure le;
begin
if y + meret < getmaxy-sebesseg-1 then
inc (y,sebesseg);
end;
procedure balra;
begin
if x >=sebesseg then
dec(x,sebesseg);
end;

procedure jobbra;
begin
if x+meret < getmaxx-sebesseg-1 then
inc(x,sebesseg);
end;
begin
meghajto:=detect;
initgraph(meghajto,uzemmod,'');
grafhiba:=graphresult;
if grafhiba <> grok then
begin
writeln(grapherrormsg(grafhiba));
readln;
halt;
end;
abrarajzolas;
x:=0;
y:=0;
repeat
c1:=readkey;
if c1 = #0 then
begin
c2:=readkey;
if c2 in <#71..#73,#75,#77,#79..#81> then
begin
abraki(false);
case c2 of
#75:balra;
#77:jobbra;
#72:fel;
#80:le;
#71: begin
fel;
balra;
end;
#79:begin
le;
balra;
end;
#73:begin
fel;
jobbra;
end;
#81:begin
le;
jobbra;
end;
end;
abraki(true);
end;
end;
until c1 =#27;
freemem(kepmutato,imagesize(0,0,meret,meret));
closegraph;
end.
"
be van másolva az egavga.bgi a munkakönyvtárba.
Mi lehet a baj?
Jó lenne ha mûködne!
Kösz elõre is a helpet!

Logitech G25 tulajos!!

Máté12
Köszi szépen a segítséget, mûködik!
Kösz!<#worship><#worship><#worship><#worship><#worship><#worship><#worship><#worship><#worship>

Logitech G25 tulajos!!

Dj Faustus
Forráskód?
egavga.bgi be van másolva a forráskódot tartalmazó könyvtárba (munkakönyvtárba); vagy InitGraph-nál meg van adva a munkakönyvtár?
Bõvebben

Máté12
Hi lenne egy problémám!
Rátértem a turbo pascal-ra és csináltam egy szöveges programot.(nem grafikus)Aztán írtam egy grafikust de azt nem futtatja!Semmi hiba nincs benne ráadásul ezt egy szakkönyvbõl másoltam ki!
Mi lehet a baj?
Elõre is kösz!!!

Logitech G25 tulajos!!

eightmiles
Szevasztok. Sürgõs help kellene Pascal terén, ha valaki tudna segíteni, azt nagyon megköszönném. Priviben jelentkezzen, aki ért hozzá. Elõre is köszi!

rooney8
Most már semmi. Megvan, de azért köszi!

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

rooney8
Na átállítottam. És most?

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.