Turbo Pascal

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ez a beugró a Tanárnál!Ezt ha nem alkotok valamit akkor...
Ha olyan fakon vagy ami programozás, akkor valószínûleg ezzel akarsz továbbmenni, szóval hidd el hogy semmi értelme átmenned úgy a tárgyon hogy nem tudsz megírni egy ilyen programot. Ha kötelezõ lenne, azt mondanám oké, hogy nem tudod magadtól megcsinálni, de így nem az.

Köszi!
Mondjuk ez nekem nagyon fontos lenne és nagyon hálás lennék ha valaki megcsinálná! Sajnos ezen múlik hogy bukok vagy nem :S
kovacsgellert
OK
Egy ilyen tutorial oldalt ami Pascal al fogalkozik be tudtok linkelni!
Kösz!
kovacsgellert
Hát ja. Hidd el jobban jársz ha maagd csinálod! 😊

Igen, értettem. Arra céloztam, hogy esetleg próbáld meg egyedül. Neten vannak tutorialok, állj neki, próbáld meg, és ha elakadsz, majd akkor segítünk, nem fogunk komplett házi feladatokat megírni, azt semmilyen fórumon nem tolerálják.

Ez lenne az!
Egy fileban vannak adatok ezeket: alprogrammal, beolvasni, rendezni, kiírni, összeadni!
Köszönöm!
És miben segítsünk?

Szevasztok!
Kellene segítségetek !
Egy fileban vannak adatok ezeket: alprogrammal, beolvasni, rendezni, kiírni, összeadni!
Köszönöm!
exxit92
Köszi szépen, ez sokat segített 😊

Dj Faustus
Ha jól emlékszem erre szolgál a GetDate.
Bõvebben a FreePascal dokumentációban.

exxit92
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetõség pascal-ban a jelenlegi dátum kiirására?

kovacsgellert
KÖszi de közben megoldottam. 😊
Az volt a baj hogy változónak integer típust írtam de a case függvénynél így értam:

case i of
'1' writeln(mittudoménmi)
'2' writeln(valami)

Azok a vaeeszõcskék nem kellenek, mert így char típusú változók....Csak azt nem értem, hogy mért nem jöttem rá hamarabb...

Azt mondja, hogy a CASE feltételbe beírt konstans érték illetve a változó amit használsz nem úgyanolyan tipusú.

kovacsgellert
Helló!
MOst kezdtem Pascalt tanulni és van egy nagy problémám...VAgyis nem olyan nagy csak sehogy sem boldogulok vele.

Az a helyzet, hogy nem tudfom használni a case of parancsot...

Azt írja ki, hogy Constant and CASE types don't match. Ezzel mit akar?

ksandor
Szerintem a sima Turbo Pascal 7.0-át használd. Lehet, hogy FreePascal alatt nem mennek.
Telepítsd fel a 7.0-ás Pascalt és azzal próbáld meg.

Én a mai gépeken szoktam használni a TP7-es fordítót. Ha más nem, próbáld úgy hogy megírod a kódot, pascalban csak compile, és aztán külön futtatod, nálam mûködik.

Sziasztok!
Kábé tíz éve írtam egy rakás progit Pascal 7.0 nyelven.
De a P4eseken ez már nem fut. A régi P2es meg ki tudja hol van már.
FreePascal alatt hogyan kel futtatni? Lehet egyáltalán?
Letöltöttem innenpatchokat de nem tudom mit kell velük csinálni, hogy újból fuussanek a régi progik.

Segítséget kérek!
Gondolom, nem túl komplikált, ha valaki leírná mondjuk pontokba szedve.
Köszönet!<#smile>

Csak a hülyék holtbiztosak mindenben, a tudós koponyákban igen nagy a bizonytalanság.

JaSoN HuNTeR
Köszönöm szépen.Müködik már 😊

Asrock B760M Pro RS | i5 14600KF| 32GB 6000Mhz| RTX 5070 12GB | Razer Deathadder v2 | Alienware aw2725dm | PS5 | LG 4K TV HDMI 2.0

Töröld le a pif fájlt

JaSoN HuNTeR
nem megy...

Asrock B760M Pro RS | i5 14600KF| 32GB 6000Mhz| RTX 5070 12GB | Razer Deathadder v2 | Alienware aw2725dm | PS5 | LG 4K TV HDMI 2.0

Tedd ki egy normális DOS-kompatibilis mappába (pl C:\TP7)

JaSoN HuNTeR
TP6 és TP7nél is ezt irja :S

JaSoN HuNTeR
Valaki mondja el pls hogy mi a baj?:S Nem értem

Nagyon fontos lenne

HanniBél
<#wilting><#falbav>
Bocs de ez fájt,pötyögd légyszi be a fájlba,h uses crt; lehet dos is,de valamelyiket kihagytad.

Mindig ugyanannyi IQ van,csak egyre többen osztoznak rajta.

<#eljen>

Egy ideig válaszolgattam, aztán meguntam...

Dj Faustus
"Van itt valaki? Egy kicsit kihalt a fórum XD "
Van, de ez nem monológ, chat. Ez egy fórum.
Ha segítséget akarsz, szedd össze a gondolataidat és kérdezz okosan.

Esetedben: mit szeretnél elérni, milyen forráskóddal próbálkoztál, milyen fordítóval (annak melyik verziójával), milyen operációs rendszeren, milyen hibaüzeneteket kaptál.

Van itt valaki? Egy kicsit kihalt a fórum XD
Hahó miért nem válaszolsz?
Ki próbáltam a példát de a reset-nél mindig a 3 hibát írja ugyan ugy írtam be mint ott le van írva de még a file helyét is megadtam.
Fájlkezeléssel megoldható. Leírás.

Hát ja vagy arra hogy meg ad mondjuk valaki egy nevet és azt feltölti amikor valaki más meg belép és frissíti a progit annak meg letölti és az is megjegyzi.
Fájlkezelésre gondolsz?

Még azt is meg szeretném kérdezni hogy olyat hogy lehet csinálni hogy ha valaki meg ad egy adatot az megmaradjon a programban vagy hogy a program feltöltse velehova ahonnan leszedi a többi vagy valami.
Ok kösz.
Igen, de nem gé hanem kú

Csak annyi kell hogy H:=sgrt(a);
sqrt() függvény

Ok a menüre már rá jöttem hogy hogy lehet megcsinálni már csak egy kérdésem van:
Hogyan lehet négyzetgyököt vonni?
Az idevágó részt már beillesztettem, a többit felesleges elküldenem.

Ok akk nem tudnád átküldeni a te progidnak a .pas-ját csak a parancsok kellenének a szöveg meg a számítász meg ilyenek nem és akk ki következtetném hogy hogyan müködik.
Sokféle ilyen program van, én spec egyet se ismerek, keress rá google-ban.

Kösz a segítséget de nem nagyon használ a másik se. És ha ebben nem tudsz segíteni azt meg tudod e mondani hogy az .exe nek hogyan lehetne ikont adni ami minden gépen ugyan az lenne.
Látom eléggé megkavartalak a programrészletemmel. Asszem értem mit nem értesz, de én ezt most itt nem fogom tudni elmagyarázni. Még mindig azt mondom, hogy ne csinálj menüt, ha még azt sem tudod, hogy mi az a case. De ha mindenáron meg akarod csinálni, akkor rákattintasz az egyes linkre, amit adtam, és ott van nagy betûkkel az egyik cím hogy menü készítése. Bár az még bonyolultabb, mint az enyém....inkább olvasd végig az elejétõl a tutorialt.

Azt nem mondtam hogy írd meg készre de a tiédnek akár az öszes parancsát meg adhatnád de a számítás, képlet, szöveg nem kellene bel és nem a gyakorlásnak szerintem vége mert már megírtam az összes ismert hasáb, síkidom felszinét térfogatát, kerületét, területét kûlön és ezeket szeretném egybe írni.
Viszatérve a menühöz tehát az utolsó end után mit kéne írni? Újra begin aztán menu és közé a számítást meg ilyenek és ha igen akk hogyan tudja majd a progi hogy melyik az 1-es és a kettes.
Kész programot nem írok meg, de próbálok segíteni. Azért ír hibát, mert ez csak egy részlet volt az én programomból (olyan dolgokra is hivatkozik, ami itt nincs). A fõprogramból hívd meg ezt a menu procedure-t. Miután beraktad a menüt, tegyél egy ilyet is:

Begin
menu;
End.

De mondom, ha ennyire kezdõ vagy, akkor ne szórakozz a menüvel, hanem gyakorold az alapokat. Amúgy itt van két magyar tutorial:

Megpróbáltam de nem nagyon megy megtudnád csinálni és átküldeni a pas.- ját. Ugyan azt beírtam a mit te de az utolsó end nél hibát ír ugyhogy nem nagyon megy.
Azt hogy case tényleg nem értem de a többit igen és kössz a segítséget majd akk próbálkozom a pacalban 😊.
A menüpontoknál ne csak azt írasd ki, hogy kilépés, hanem: "3 - Kilépés". Így a felhasználó tudja, ha 3-ast nyom, kilép a progi. Az a baj, hogy nem tudom, hogy egyáltalán érted-e, hogy miket írtam, pl. mi az a case.

Ez a rész nálam:
'1': beker(sz);
'2': about;

A beker és az about szintén procedúrák. Ha hasonlóan akarod megírni, akkor azt ajánlom, te is írj külön procedure-t a kerületnek, területnek. Mert ha rögtön ott dolgozod ki, akkor elég csúnya, átláthatatlan lesz. De ha mindenképp ott akarod, akkor begin-end közé kell tenni az utasításokat.

Ha viszont ezt még nem érted, akkor azt ajánlom, hogy ne csinálj menüt, bõven elég gyakorlásnak maga a háromszögszámítás.

(Persze szívesen segítek)