609
ADSl-Router kapcsolatmegosztás
-
az én gondomra nemtudtok segiteni?
vgay ruterben nem lehet szabájozni h menyivel töltsenek? -
HITMorpheus #368 újraindítás és/vagy reset általábanm csodákat művel. -
weine #367 na akkor a router kakkantott be ezekszerint...
-
Már T-Online ;)
Amúgy én már vagy 1 éve router mögül netezek, és eddig semmi bajom nem volt vele... ja és T-Online-os vagyok! ;) -
Az Axelero-sok nem szólnak a routerért - sőt tavaly volt is olyan akciójuk, hogy kedvezményesen lehetett beköttetni az ADSL-t és potom áron ŐK adtak hozzá vezeték-nélküli routert. -
CéZé #364 semmi gondom a routerrel, simán megy mindkét gépen a net -
weine #363 nálatok nincsolya tapasztalat, hogya routert kiszűrték és le is kapcsolták?
Axelero val reggel felmentem a netrem hazamenve nem volt net. Felhívtam 1234-et, és ott mondták, hogy néhol autentikációs problémák vannak, biztos nálam is. Ez gyanús lett, lekapcsoltam a routert és simán a hálókártyán keresztül mentem a netre, és az működött.
Tehát vagy a routerem szart be(ez nem valószínű, mert a hálózat működik, tudom is konfigolni)
vagy pőedig Axelero talált ár arouterrevalahogy és megszűri a routeres usereket.
Van valaki aki axeleros, routerrel fent?
-
Hy all.
itt nálunk 3 szomszéd közt megvan osztva a net. nemtudtok olyan progit amivel tom korlátozni h menyivel töltsenek?
-
Be kéne állítani Ip-cimeket a gépeiteken.
Soxor van olyan, hogy dhcp-vel nem megy. -
cs31 #360 Az én routerem tipusa nincs közte, de van hasonló. Azt hiszem el tudok rajta menni, bár az angollal hadi lábon állok. Köszönöm a segítséget! Estére megpróbálom! -
drag #359 Itt keresd kia routered tipusát: http://www.portforward.com/routers.htm
elég jól le van írva.
üdv drag
-
cs31 #358 Huh!
Ez még nekem kínai. Nem találok virtual servert. Ezt a DHCP-t megtaláltam és tényleg nem piszkáltam a router beállításokat. Csak beírtam a felhasználónevet és a jelszót és kész. Le tudnád írni szájbarágósabban? -
HITMorpheus #357 Gondolom, mivel nem piszkáltál bele a routered adminfelületébe, ezért DHCP-n kapod az IP címeket. Megfelelő portforwardingolással kiküszöbölhető a probléma (a routerben a virtual server-nél). -
cs31 #356 A net már megy mind a kettőnknél, most olyan gondom van, hogy a kedvenc játékomban hiába csinálok szervert nem tudnak hozzám beszállni. Ha visszateszem a gépet a modemre (router nélkül) be tudnak jönni a szerverembe játszani. Sőt, úgy emlékszem, míg a kábellel gondok voltak én már routerhez kapcsolva nyomtam és még csak az én gépem volt rajta úgy is ment a netes játék. Mióta a szomszéd gépe is megy azóta szarakodik. Nem az ip címekkel lehet a baj? A két gépnek külön ip címet kéne adni? Ha igen, azt hol tudom állítani?
-
cs31 #355 Nem tudom, de nekünk hétvége óta megy tökéletesen. Próbáld újratenni a csatlakozókat.
-
Milyen módok vannak ADSL net megosztásra? Nem akarok routert venni, a 2 gép lanon össze van kötve. -
Hali!
Ez a korlátozott kapcsolat dolog néha nálunk is előjön a routernél, szintén megy kint 10-20 méter kábel az utcán. Időnként a router lefagy, és előjön a kis sárga háromszög. Akkor ez kapcsolatban lehet azzal, h. kint is megy a kábel? Mivel a rendszer amúgy működik, csak néha csinálja ezt! -
cs31 #352 Csak egy szállnál lehetett gond, mert azt érzékelte a gép, hogy be van dugva a kábel, de azt írta korlátozott a kapcsolat! -
cs31 #351 Nem volt rosszul crimpelve! A haverom nagyon megnyomta a fogóval a csatlakozót és az volt a baj. Csináltunk egy rövidebb kábelt is, azt már nem nyomta meg annyira és azzal megy az adat.
-
Gondolom rosszul voltak crimpelve a csatlakozók...
A kábelek térereje tényleg nem zavar be, mert azok csak 50Hz-en mennek, ráadásul a LAN különbségi jelátvitelt használ (irányonként 2 ér [+ és -]) -
cs31 #349 Végre működik!
Mindenkinek köszönöm a segítséget. A csatlakozókkal volt gond! Az elektromos térerő nem zavar be. A villám ellen pedig tényleg nincs mentség. -
HITMorpheus #348 Hát..... Akkor ne csodálkozz, hogy nem műxik a dolog. Azért az ilyen apróságokat ne felejtsd el legközelebb közölni.
Ahol bemegy az áram, kb 400 volt kering a kábelekben. Ez bőven elég ahoz hogy a körülötte keringő "elektromos térerő" hibát generáljon a hálózatban.
Nem beszélve arról, ha ne adj isten becsap a villám (nem kell feltétlenül a kábelba, elég, ha pár méterre mellette), nem menti meg a gépeteket semmilyen hiper-szuper szünetmentes táp, meg villámvédő kütyü.
Akkor már inkáb az Ibrik kollega által említett WI-FI. lehet, hogy hosszú távon olcsóbb és jobb megoldás. -
Hehhe...
Az még jobb...
Mit gondolsz, pl. a kábeltévések miért nem szokták a villamos kábelek közelében húzni a saját kábeleiket? -
cs31 #346 A két tetőtartó vas között húztuk ki. (Ahol bejön az áram a házba.) -
HITMorpheus #345 Fölküzdeni? Hova? -
Tudom, hogy valamivel drágább lenne, de akkor miért nem vettetek antennás router-t? - főleg, ha az utca túloldalán van a társad...
Vannak olyanok is, melyek 100-300 m hatótávval rendelkeznek. -
cs31 #343 Kösz a segítséget! Ha sehogyan sem megy, kicseréljük a kábelt S-FTP-re. Ez az amit nem akartunk, mert szemben lakik ,az utca másik oldalán. Nem kis mutatvány volt fölküzdeni ezt sem. -
HITMorpheus #342 Vagy cseréljétek ki FTP vagy S-FTP kábelre... -
HITMorpheus #341 Próbáld meg, hogy csak 10 Mbit/s-re állítod a kapcsolat sebességét a "szomszéd" gépén... -
HITMorpheus #340 Megvan
Szal itt az a lényeg, hogy az egész dolog szabványra épül. Kb. 100 m-ig bírja a 100MB/s-t, a fölött már gyengül a jel minősége (csomagok vesznek el), így a hálókártya újra küldi az elveszett csomagokat, és így lassab lesz az átvitel, mint 100Mb/s.
De előfordulhat, hogy rosszul lett "krimpelve" a csatlakozó. Ha ''rosszul'' krimpeljük, akkor rossz a zajszűrés, és akkor nem műxik... -
HITMorpheus #339 Vagy nem lehet, hogy véletlenül a hosszú kábelre falkábeles RJ45-ös csatlakozó került? -
HITMorpheus #338 Azért mondták, mert száz méter a limit, bármilyen minőségü kábelt veszel. Hogy miért, azt nem t'om, majd utánnanézek.
Valószimüleg nincs jól leárnyékolva.
-
cs31 #337 A kábel kb 60m, a kábel árán nagyon spóroltunk, mert a szomszéd villanyszerelő és a melóhelyről hozta.
Ott mondták a kollégái, hogy 100m-ig tutira vinnie kell.
-
HITMorpheus #336 Az első, amit megkérdeznék, hogy hány méterre lakik a szomszédod, és mennyire spóroltatok az UTP kábel árán? -
cs31 #335 Sziasztok!
Mondjatok valami okosságot, mert már nagyon le vagyok törve. Ibrik leírása és a routerhez kapott útmutató alapján összekötöttük a két gépet a szomszédommal. A két gép nálunk volt és a kisebb nehézségeket leküzdve (az egyik portban ment, a másikban nem) ment a net tutira mind a kettőn. Ha a szomszéd haza viszi a gépet és a hosszú kábellel kötjük össze, nem működik. Azt írja a szolgáltatás korlátozott. A kábelt kimértük annak nincs baja. A kábelek kiosztása stimmel. Többször kicseréltük a dugót a kábelek végén. a routeren az visszajelzö lede ugyanúgy világít mint az enyém. Ja az én gépemen megy a net! Még valami, ha a szomszéd gépén az exprolerbe beütünk egy link címet kiteszi a betárcsázó ablakot. Mi lehet a gond?
-
space marine #334 köszi, valamivel okosabb lettem....de most tényleg.Valami viszont még nem kóser.Rákötöttem az asszony gépét a routerre és egy ideig ment is nála a net aztán hirtelen megszünt.Az idle time 30percre van beállitva.nálam folyamatos a kapcsolat.esetleg icq-n lehet zaklatni? -
A WAN, az a kapcsolat, amin keresztül a router össze van kötve a kábel vagy ADSL modemmel. Ha nem "connect"-re állítod, akkor nem az internethez fog kapcsolódni, hanem intranetet fog keresni - mert a routereknél van olyan lehetőség is, hogy a WAN-portjuk nem kapcsolódik közvetlenül a modemhez, hanem egy hálózaton keresztül csatlakozik más gépekhez vagy routerekhez, stb stb...
Tehát ha a routert internet megosztására használod, az amíg be van kapcsolva MINDIG fentvan az interneten. Egyedül egy bekapcsolható idő alapú korlátozási lehetőség szokott lenni, hogy pl. a router naponta mettől meddig legyen fent a neten és az azon kívüleső időben le van tiltva a net.
Ha az zavar, hogy állandóan fentvan a neten, akkor routerek esetében ne úgy gondolkozz, mintha egy modemen kersztül csatlakoznál a netre, mert a router valójában egy önálló számítógépnek tekinthető, amely szervergépként funkcionál, amelynek a hálózaton keresztül a net elosztása és védelmi funkciók a feladata és azonkívül mást nem is tud.
Tehát ha meg akarod szakítani az internetkapcsolatot, akkor egyszerűen csak a hálózati kapcsolatot kell megszüntetned a routerrel (Vezérlőpult - Hálózati kapcsolatok - Helyi kapcsolat - Tiltás..., vagy egyszerűen kihúzod az UTP kábelt és amikor újra netezni akarsz, visszadugod)
A tűzfalról...
Ha az ismereteim nem csalnak, azokban a routerekben, amelyekben tűzfal is van, azokban kétféle módon "ki/be kapcsolható" a tűzfal. Mindjárt megmagyarázom az idézőjeles megjeleölést.
- Vannak az egyszerűbb típusok, ahol csak simán egy Firewall ON/OFF lehetőség van (ez minden router esetében más-más helyen lehet a beállításokban, de könnyen megtalálhatod)
- A jobb típusokban ilyen ON/OFF lehetőséget nem találsz, mert a tűzfal állandóan működik, VISZONT annak különböző funkcióit te konfigurálhatod. Pl. különböző könkrét portokat lezárhatsz vagy engedélyezhetsz, IP-ket vagy IP-tartományokat blokkolhatsz, különböző floodolási módszereket akadályozhatsz meg, stb stb) -
space marine #332 sziasztok!
elöre bocsátom,hogy hálozathoz halál béna vagyok! most vettem egy Trendnet router-t és ezen keresztül akarom megosztani a netet 2 gépre.Egyenlöre még az enyém van csak rákötve és mint lehet látni odáig eljutottam,hogy feltudok kapcsolodni és netezek.A kérdés ott van,hogy miért állandó a netkapcsolatom.Már a gépbekapcs-tol kezdve.Nem lehet ezt átállitani valahol kézire?Találtam egy részt ahol always on,connect on demand és manual gombok vannak.melyiket kell benyomni?Mi az a WAN?connectre kell állitani vagy disconnectre?A másik: a leirásban szerepel a tüzfal.pontosabban: simple firewall.ezt hol kell bekapcsolni esetleg konfigolni.Használjam vagy inkább maradjon a zonealarm?kettö együtt mehet?Segitségeteket elöre is köszi.
Tudom nagyon sok igy egyszerre, de mint irtam full hülye vagyok a témában.Thx. -
cs31 #331 Köszönöm a segítséget estére megpróbálom összehozni!
-
Mindent leírni képtelenség - meg amúgyis adtak neked hozzá "User"s manual"-t, amiben minden le van írva.
Én inkább a fontosabb dolgokról írnék.
Először is a router beállításait az Internet Explorer-en (vagy más internet böngészőn) keresztül tudod elérni.
Elindítod a böngészőt és a címsorba írd be: 192.168.1.254
Ekkor kér egy felhasználónevet és jelszót, ami admin/admin (ezt később akár meg is változtathatod a router beállításaiban az "Administration"-nél).
Aztán még fontos - mivel ADSL-es vagy - a "WAN Configuration"-nél a PPPoE típust válaszd.
Ugyanott megtalálod azt a részt, ahol beírhatod a szolgáltatódtól kapott felhasználónevedet (Account) és a jelszót (Password), így - ha csak nem korlátozod le a kapcsolati időt a router-ben valamilyen szabály alapján - a router amíg be van kapcsolva, önálló "számítógépként" állandóan fent lesz a neten.
A többi adattal sem a router-ben nem kell foglalkozni, és ha XP-d van, akkor a gépen sem kell semmit változtatni az automatikus értékeknél.
Ha esetleg nem lenne meg a router használati útmutatója, akkor azt megtalálod az Edimax honlapján az "Our Products" részben a konkrét típusoknál.