6979
Melyik tápot?
  • [NST]Cifu
    Na ha eddig azt hittem, hogy átlátom valamennyire a tápegységek világát, meggyőztél, hogy ebben tévedtem. :)))

Szóval FSP vagy Enermax, a Tagan pedig parkolópáján. Okés. :)
  • dara
    A software-es feszültségmérést azért el kellene már felejteni, semmire sem való.
  • DanyyX
    Jah, amúgy aktív és passzív PFC között annyi a különbség, hogy a passzív nem sok mindenre jó. Csak egy induktivitás, meg asszem egy RC van a tápcsatira ráheggesztve (jobb helyeken még ferrit is, bár az csak a tápot védi a hálózati zavroktól).
    Az aktív PFC kicsit jóval bonyolultabb, és az már hatékonyabb is sokkal. Hátulütője, hogy azért érződik a tápegység árában...
  • DanyyX
    Hálózati ingadozások nem igazán tudnak megfektetni egy tápot, ami sokkal veszélyesebb, az pl. egy nagy feszültségtüske, amely ha egy bizonyos időtartamnál hosszabb, akkor simán el tud lőni tápegységet is, de tulajdonképpen bármi mást is. Az ilyeneket az UPS teljes mértékben megfogja, de kompenzálja a feszültség-eltéréseket is. (Ezt meg is szokták adni a dokumentációban, hogy felfele, illetve lefele hány %-ot tud kihúzni).

A másik probléma, amit hosszú távon semmilyen kapcsolóüzemű táp nem szeret, az a felharmonikusokkal szennyezett hálózat. Felharmonikusokat bármely szarul kompenzált táp tud a hálózatba juttatni (pl. egy kinai DVD lejátszó tápja), és ezeket szűrni nem igazán lehet.

Összefoglalva: Az UPS jó dolog, csak pénzbe kerül
  • DanyyX
    Az UPS-eknél sajnos elég népszerű, hogy nem szinusz jön ki belőlük. Ugyanis egy négyszögjelet sokkal könnyebb előállítani, mint egy szinuszt, főleg nagy teljesítményen. Mostani otthoni felhasználású UPS-ek 90%-a nem szinuszt ad a kimenetre. Többnyire ilyen lecsapott élű négyszögjeleket, vagy ilyen lépcsőszerű akármit állít elő. (Majd fotózok belőle, ha vkit érdekel)

Egy magyar gyártmányú 1200VA-es UPS-en láttam eddig elég szabályos szinuszt, valamint egy régi 4KVA-es orosz! inverteren. (Az inverteren szinte kifogástalan szinusz volt)
  • kirol
    Hát most zsém se naygon van, úgyhogy hanyagolom kicsit a témát. Most mióta szétszedtem megy 3,23 - 3,25 -el.
  • DanyyX
    Kontakthiba miatt feszültség csökkenés nem valószínű. Főleg tized V-ok.

Leginkább a táp szabályzó áramköreiben lehet vmi apróbb probléma. Mondjuk egy ellenállás értéke megváltozott, vagy ilyesmi, és kicsit alulszabályzott a kimenet. Ez még elég valószínű is lehet, a hirtelen 30-35 fokosra nőtt hőmérséklettől. Amúgy, a 3.3V helyett 3.18V az még tűrésen belül van, nem igazán érdemes vele foglalkozni.

A másik eset meg az lehet, hogy a winbond mérőkörben van a hiba, bár az kevésbé valószínűbb.
  • dara
    Mindenképpen aktív PFC ajánlott, a UPS-t kell jól megválasztani. Persze ha már van UPS, akkor ez nem kivitelezhető. Arról nem is beszélve, hogy a komolyabb tápok kivétel nélkül aktív PFC-sek. A szinuszos kimenetű UPS-ek egyébként is nagyobb áthidalási időt biztosítanak azonos akkukapacitás mellett.

FSP-ből meg van ezer féle (a Bluestorm széria lényegében a Value kategória náluk). Egyébként az egyik legjobb, legmegbízhatóbb márkának tartják. A ToPower tápjai (ezeknek a márkaneve a Tagan) esetén viszont pont nem mer egyelőre senki biztosat mondani, mivel a jelenlegiek nem eléggé régi konstrukciók, főleg a hűtésük kérdéses.

Amit még ajánlani lehet a korábban említetteken kívül, az a Seasonic. A Thermaltake-eket, Zalman-eket nem igazán érdemes megvenni, mivel egy sima FSP olcsóbb. A két cég meg az FSP-től vásárol. Az OCZ is veszi a belet, méghozzá a ToPower-től (viszont hagyományosabb, már bizonyított hűtést alkalmaznak). A Yeschico tipikusan a Delta-tól vásárol, de az azonos belű Chieftecekhez viszonyítva drágább, és sokszor gyengébb minőségű alkatrészekből rakja össze.

Ezt csak belinkelem.
  • Punker
    rossz kezdés :)
  • [NST]Cifu
    A PH! tesztjeiben elég jól szerepeltek korábban az FSP-k, és itt is van egy 400W-os példány, de nem tudom mennyire tartós darabok. A 400W-os FSP azért érezhetően könnyebb volt, mint a 420W-os Chieftec... :)

Ha jól értem akkor ha van UPS, akkor passzív, ha nincs, akkor aktív PFC ajánlott?
  • dara
    A Tagan-ok hűtése némileg problémás, elég sok helyen nem áramlik a levegő a táp házán belül. Vegyél helyette inkább FSP-t.

A PFC kialakítása nem teljesen mindegy. Az aktív PFC-s tápok nem nagyon kultiválják, ha az előttük levő UPS-ből nem szinus (vagy legalábbis szinusz közeli) jel jön ki, hanem négyszög(szerű).

Az aktív PFC-s tápok viszont nem érzékenyek a hálózati ingadozásokra, lévén elég széles a bemeneti feszültségtartományuk. Tipikusan nincs is rajtuk áramrendszer átkapcsoló.
  • Punker
    ha akkora az áramingadozás jogos, nekem 500-as APC van
  • Guer
    tök8 milyen tápod van ha rax elé egy szünetmenteset akkor emiatt egyik sem fog megdögleni...
  • Robie
    Előszöris megköszönöm kielégítő válaszukat a kérdésemre "lada for ever" és "[nst]cifu" kollégáknak!
    Ma körüljártam 4 kompjuter javítű műhelyt, és aszt a megdöbbentő választ kaptam, hogy mindegy mijen tápot veszek, az áramingadozás mindet tönkrefogja tenni (mifelénk meg van ingadozás rendesen). Bizonyítás képpen megismutattak nekem két chieftec-et (idáig a legmegbízhatóbbnak tartottam) amit szintén a pillanatokra kieső hálózati feszültség tett tönkre. A dobozát látva nemhiszem hogy pár évtől többet üzemelt volna, nemlehetett rá mondani hogy kiöregedett.
    Mikor látták rajtam kétségbe esésemet hogy most akkor mitvegyek hogy sokáig éljen a gépem, asztmondták lehet a gépembe NEO táp is, ha veszek rá egy UPS-ot az megvédi mindentől és nemkell azon paráznom hogy elszáll a konfigurációm. Ehhez mitszóltok? (nem az idétlen fogalmazásomra gondoltam teli hibákkal, hanem a tartalmára!)
  • Robie
    Nemvalószínű hogy a feszültségcsökkenést a tápod produkálja, mert a tápban ami feszültség ingadozást válthat ki azok az elektrolit kondenzátorok, de azok pontosan fordítottan viselkednek. Tehát, a bekapcsolás pillanatától enyhe feszültség növekedést váltanak ki. Teszik eszt általában hamár régi a tápod.
  • DanyyX
    A PFC a teljesítménytényező-javítást jelenti, ahogy Cifu is mondta, Power Factor Correction rövidítése.

Ha bővebben érdekel...
  • [NST]Cifu
    Power Factor Correction. Röviden és tömören az elektromos szolgáltatónak hasznos, európában azt hiszem már kötelezően PFC-vel kell szerelni bizonyos teljesítmény felett a tápegységeket (nem csak a számítógépeknél). Számodra szinte lényegtelen, hogy a tápegység aktív vagy passzív PFC-s.
  • Punker
    sok? miért sok teljesen normális ár 500-as tápért az én enermax-om még most is 30k körül van aszem pedig ez már több mint 1 éve kijött.
  • kirol
    Viszont erre adnak 6 év garanciát, amit te írtál arra megy 1 -et.

Hát nem tudom. A problémám a következő.
    A Winbond Hardware Doktor szerint a +3,3V helyett per pill 3,18 V van.
    A dolog úgy zajlik, hogy pl 2 hete szétkaptam az egész gépet, hogy portalanítsam, így a kábeleket is megmozgattam értelemszerüen, majd összerakva ment rendesen a +3,3. Aztán telik az idő, és szépen lecsökken. De mindig ezt csinálja, ha szétszedem, akkor jó egy darabig, majd csökken.
    Ezért gondolom én, hogy valami érintkezési hiba lehet, bár ez is necces, mert valami vagy érintkezik, vagy nem.
    Ha meg a táp miatt van, az semlehet egyszer jó, aztán meg nem, majd megint jó ha szétszedem, megmozgatol a vezetékeket. Nem?
  • Robie
    Megmagyarázná nekem valaki hogy pontosan mitjelent a tápoknál az a rövidítés hogy PFC? Idáig csak homályos magyarázatokról olvastam.
  • DanyyX
    Ha, a Chieftecről így gondolod, nézd meg az Enermaxot. Nekem arról hasonló a véleményem.
  • DanyyX
    Ez a 600W nagy hülyeség passzív hűtéssel. Egyszerűen csak lehetetlen, semmi több. Nincs az 600W, az biztos...
  • bertino
    enermaxra én is, ha lenne rá keretem
  • [NST]Cifu
    Izlések és pofonok, én azért bármikor elcserélném a Chieftec-emet egy Enermax-ra vagy Tagan-ra. ;)
    A következő gépcserénél úgyis cserélni kell a jelenlegit, most az 500W-os Enermax Liberty a legszimpatikusabb nekem. ;)
  • Robie
    Hát az Chieftec, a tápok tápja, a tápok istene!Nekem olyan csak álmomban lessz. Szerintem annál nincsis jobb!!
  • bertino
    ez ?
    nem tul olcsó ?
    én is ilyet rendelek holnap ;)
  • dara
    Kitűnő Delta belű táp. Megveheted nyugodtan.
  • izb
    ezért a pénzért normális Thermaltake tápot kapsz.
    mondjuk egy ilyet THERMALTAKE 480W W0021RE Dual FAN

itt
  • kirol
    Hát én ilyet találtam: 17.700 Ft +ÁFA (21.240 Ft)
    Ami nagyon sok.
  • [NST]Cifu
    Árat nem írnak, de egyébként nem tűnik rossz választásnak.
  • kirol
    Erről mi a véleményetek?
    Bár nem túl olcsó.
  • [NST]Cifu
    Hát nem túl ismert nevek, legalábbis számomra. Ezek közül eddig csak LC Super Silent tápegységgel találkoztam, az mondjuk kívűlről elég bizalomgerszető szerkezet, egy 12 centis ventivel. A honlapjukat erre találod.
  • Robie
    Hát erre elég pocsék a felhozatal.Ijenek vannak hogy: Q-Tec,ANS,LC,Accord. Ezek pocsákok mind ugye? De ha ezek közül kéne választanom, akkor melyiket?
  • Punker
    nem tudjuk mi van és mennyiért nálatok, de ha felsorolsz pár lehetőséget megmondjuk melyik a legjobb választás.
  • bertino
    úúú ott laksz ? :(
  • Robie
    Akkor asztmondjátok meg, mijen tápot vegyek ami nemcseszi el a gépemet és mondjuk csak 30-35 Euróm van rá? (Azért írtam euróba, mert itt Szarbiába ezzel számolunk,de hasonlóak az árak mint Magyarországon.)
  • orbe
    Ilyet lehet vajon kapni Mo.-n? Nem is drága. Simán adnék érte 28 ropit:
    600W-os néma táp
    csend rlz.
  • Narancs
    Valamit kiegyenlít, és az aktív a jobb, de a passzív is jobb mint a semmi.
  • bertino
    mi az a aktív/passzív PFC ?
  • dara
    Szarért is lehet sokat kérni, ha van aki megfizeti.

Egyébként a Q-Tec és a QTechnology nem egy cég! Az előbbi hulladékot gyárt, az utóbbi viszont minőségi tápokat.