Melyik DVD írót vegyem? -DVD író tapasztalatok-

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ja még valami.
Öcsémnek van egy öreg Pioneer asztali lejátszója ,ami elviekben nem szereti az írott lemezt,de az általam 12x megírt lemezeket meg tudja nézni rajta??
Ez hogy a túróba lehet??
Mondjuk én sem nagyon értem a helyzetet<#guluszem1><#guluszem1>

PPeter
Talán a Plextor új 18x-os írója már 8x-osan is tudni fogja. Az a helyzet, hogy a lemez belsõ pereménél még borzasztó nagy fordulatszám kellene, hogy a kerületi sebesség elérje a 8x-os írás tempóját, ezért indul a leggyorsabb íróknál is valahol az 5x-7x tartományban a maximális tempójú adatrögzítés.

BURN.HU / CDGRAB.HU

PPeter
Köszi :), már régóta megy az oldal (annak idején a PCGuruban írt "Grab" rovatom mellé indítottam el 1999-ben), nemrég volt egy komolyabb ráncfelvarrás, most igyekszem minél jobban megtölteni hasznos tartalommal. :)

BURN.HU / CDGRAB.HU

Köszi a kielégítõ választ.
Ez a CLV-ban való írási sebességi küszöbb idõvel emelkedni fog,vagy ez az elméleti határ??6x
Az olvasóm elég igénytelen lemez terén,gyakorlatilag mindent beolvas,de a ciripelés írott,és gyári cd lemez olvasásánál is megvan.

DanyyX
Jó a weboldalad <#eljen> ...egy ideje azt nézegetem.
Csinálok a 110D-böl egy 110-et hátha szükségem lesz valaha DVD-RAM írásra is.

\"Pitét evõ lányok... nyalom a pitétek.\"

PPeter
Nem egy életbiztosítás a 8x-os Ridata lemezt 12x-esen írni, az biztos. A CLV azt jelenti, hogy menet közben nem változik az írási sebesség, tehát a lemez elejétõl a végéig azonos sebességgel (és így vélhetõen végig azonos optikai jelrögzítési szinttel) dolgozik az író, ami az asztali, érzékeny lejátszókban számít, mert menet közben nem kell annyit folyamatosan utánállítani az olvasófejnek, hogy a különbözõ sebességgel megírt, eltérõ optikai jelszinttel rendelkezõ területekhez igazítsa az olvasófejet. Egyser tedd a füled az asztali lejátszódra tetejéhez és hallgasd meg, mennyit kínlódik a szervó egy gyorsan írt lemezzel, ahigy "cicereg" a készülék a folyamatosn utánállítástól - lassan de biztosan ezzel lehet kinnyírni a lejátszókat. A 6x-os írástól felfelé ugyebár már nem mûkõdik a CLV mód (ezt a módot nem te állítod, hanem az adott írási sebességhez kötött), a gyors írás már mindig úgy történik, hogy a lemez belsejétõl kifelé haladva egyre gyorsabb az írás. Hogy a maximumot folyamatosan emelkedve (CAV, P-CAV), vagy lépcsõzetesen (Z-CLV) éri el az író, ez is típusonként különbözik, de egy biztos: a CLV írásmód a legjobb, ha érzkeny lejátszási környezetbe (DVD-Video) szánod a lemezt.

BURN.HU / CDGRAB.HU

DanyyX
Én eddig a 8x-os lemezt is 4x-es sebességen írtam...
Taiyo Yuden Verbatim lemezt tudok hozatni szal szerintem nem lesz gond vele <#vigyor2>

Érdekes amit arról írsz hogí pioknál mennyivel érdemes írni a korongot,
Én a 8x ridata lemezt 12x írom,lehet túl soknak tûnik,de utána megy minden lejátszóban gördülékenyen.eddig még nem volt panasz rá,pedig megírtam már egypárat,és úgy 20-30 íróban teszteltem.

Kérdés.
Honnét tudom megálapítani,hogy az írás mikor optimális és mikor nem??
Az írás mikor fut clv módban és egyáltalán mi az?<#idiota>
régóta látogatom az oldaladat,de ezzel a 3 betüvel még nem taliztam ott.
Az én 12x írásom felesleges lemez pazarlás,vagy létezik,hogy igy is jók lehetnek a lemezek??
a nero lemezellenörzõ progija lévénhogy 2 pio íróm van otthon nem mûködik.

PPeter
Az Arita a Ritek cég B kategóriás lemezeire kitalált márkaneve, nagyon változó minõséggel bír, írótól függõen szinte csak 4x-esen szabad írni rá, mert igen kellemetlen meglepetések érhetnek késõbb.

BURN.HU / CDGRAB.HU

PPeter
Hogyne lenne különbség, különösen azért, mert egy-egy márkaneven belül is vannal eltérõ termékcsoportok. Mostanában a Verbatim és a TDK is a 8x-os lemezeinek nagy részét egyre olcsóbb gyártóknak adja ki külsõ gyártásra, tehát a Verbatim alatt is többnyire CMC vagy Ritek lemezzel lehet összefutni a régi megszokott MCC (Mitsubishi Chemicals) korongok helyett, de a Verbatim 8x-os lemezekbõl van Taiyo Yuden gyártmány is a piacon (ami Made In Japan, az mind Taiyo Yuden, nagyon jó - ha nem a legjobb lemez), illetve a 16x-osak azok mind MCC-s lemezek, a legtöbb íróban 8x-osan, 12x-esen pazar minõséáget adnak, bár DVD-Video esetén érdemes annál a sebességnél maradni, amit még egyenletesen, CLV módban tud az íród, ez a Pioneeroknál a 6x-os tempó. A weboldalamon van egy tesztadatbázis, ami folyamatosan bõvül, meg tudod nézni - íróra, lemezre szûrhetõ kereséssel - melyik lemez stimmel legjobban az íródhoz.

BURN.HU / CDGRAB.HU

Ha Verbatim,akkor a Taiyo Yuden alapú lemezt szerezz be.
Nem olcsó,de álítólag a legjobb.

DanyyX
Én ezzel az Omegával szoptam be nagyon....
Utóbbi idõkben Arita 8x-os DVD+R lemezt szoktam irkálni, abból van még egy fél guriga, nekem az vált be a Piohoz nagyon. Azzal egyetlen hibás lemez nem volt még.
De mostmár tényleg normális lemezre akarok írni, nem kisérletezek ilyen gagyikkal, szal Verbatim kategória.

Na erre én is kiváncsi vagyok,mert én kb 2 éve elöszõr ridata g04-es lemezzel kezdtem és most a g05 nyúzom.Mindig Pioval írtam rá,és eddig "tökéletesek".
Úgy néz ki,hogy a ritek A osztályos lemezeit szereti.

DanyyX
Te mint szakértõ, milyen lemezt ajánlasz a 110-es Pio-hoz, amivel nem lesz ilyen gondom, hogy pl. nem tudom majd visszaolvasni meg hasonlók. Most úgy néz ki Verbatim lesz, de amugy ebben a kategóriában (Vermatim, TDK, ...) van különbség egyáltalán a lemezek közt?

értem akkor megpróbálok onnét valahogy kérni.
Firmware támogatottsága olyan folyamatos mint a pioé,vagy ebben is jobb?

PPeter
Én nagykerbõl veszem Ramiristõl, de láttam sok kiskerben is, 10ezer+ÁFA körül van. Ugyanez van a Plextor PX-740A belsejében is, de az jóval drágább és jelenleg a BenQ "BSMB" verziójú firmware-e jobb, mint a Plextor változat aktuális firmware-e.

BURN.HU / CDGRAB.HU

Kérdés!!!

Ezt a BenQ DW1640-es dvd írót hol lehetne beszerezni,és mennyiért.

PPeter
"bazz.... SONY? már ne haragudj de felejtsd el.
SONY irtó jó TV-ket gyárt, de ennyi. technológiailag nagyon aljaszinten vannak. Általában õgy adódik, hogy mivel hatalmas laboruk van állandóan fejlesztetek. nevükhöz fûzödik a CD, DVD, illetve a Blu-ray szabvány is(van a HDDVD?, nemtom)"

A Blu-Ray Disc Association (BDA) nem csak a Sony-ból áll, bár kétségtelen, hogy a Sony nevével forrt össze a Blu-Ray lemez (a HD DVD az ellentábor által kínált következõ generációs, kéklézeres optikai adathordozó). A CD/DVD kifejlesztésében pedig messze nem egyedül dolgoztak, a Philips (és még egy rakás kisebb cég) legakább annyit - ha nem többet adtak hozzá a fejlesztéshez, mint a Sony. Egyébként is nagy butaság egy ekkora hatalmas cégóriás consumer termékei közül kiragadni egyet, mondjuk egy asztali lejátszót, aztán azon keresztül jellemezni mondjuk az IT termékeiket - így csak félrevezeted magad és másokat. Ezzel az erõvel a DigiBeta a vagy a kéklézeres Sony Professional lemezek mentén a profi stúdiócuccok miatt a világ legjobb cégének is kikiálthattad volna, ugyanúgy felemás lenne az érvelés, hiszen ettõl még vannak rosszul áés jól sikerült más termékei a consumer szegmesben vagy akár IT, ODD fronton.

"De amit nem õk fejlesztettek, azzal gondban vannak. A Sony asztali dvd-k a mai napig nem szeretik a DivX-et, Xvidet meg talán egyik se játszik.(Divxbõl se a legtöbbet)"

Lásd amit fentebb írtam.

"ha te SONY dvdírót veszel, akkor olyan írót kapsz, ami a legtöbb lemezt nem fogja megírni. Philips lemezekkel az a baj, hogy konkurens cég, TDK-kat asszem nem szereti, a Noname-et meg minek támogassa?"

Ha egy dekát is ismernéd a jelenlegi ODD piacot, akkot tudnád, hogy három éve a Sony minden saját ODD gyártást feladott és - ez elõfordult korábban is - a CD/DVD-olvasói és írói más cégek OEM termékei, Sony felirattal ellátva. Egy jó ideig Lite-On, most azonban BenQ olvasókat/írókat vesznek át, szóval egyáltalán nem egységes a kép, ráadásul a legújabb írójuk a BenQ DW1640-re épül, ami az egyik legjobb DVD-író, amit valaha készítettek a világon (és részben pont Philips fejlesztésû). Amit meg a lemezek támogatásáról írtál, az meg úgy valótlan, ahogy van, nincs olyan, hogy a Sony író azért nem írja a Philips lemezt, mert konkurens, ez baromság.

"Ez persze picit túlzás, de ha visszaolvasol akkor meglátod, hogy kompatibilitás szempontjából a NEC, és a Pioneer 110d most a favorit. Nekem 110d van, meg vok vele elégedve, persze firmware-update után. Miért kell a fimrupdate? Olvass vissza, régi firm kevesebb lemezt támogat.(csak olvass bele telepítés elõtt az új firm changelog-jába)
A Pioneert jószívvel ajánlom, de a NEC-rõl is csupa jókat hallani."

Nekem kicsit volt túlzás, hanem teljes mértékben. A Pioneer DVR-110D valóban jó író, de ha valakinak gyorsabb olvasás kell, akkor a NEC-kel jobban járhat, bár a NEC a bénább lemezekkel nem remekel egyáltalán.

"Érdekesség: Tudtátok, hogy a SONY adta ki az elsõ +/- (pluszminuszos) írót? Elvileg pluszminuszos volt, de állítólag nagyon vacak lett. algi írt meg néhányféle lemezt"

Nem a Sony fejlesztése volt az elsõ pluszminuszos író.

"Érdekesség2: Annak idején tök nagy botrány volt egyszer. Szinte minden számtechboltban kapható Sony 40x-es CD-olvasók irdatlan számban mentek tönkre. Átlagélettartam alig volt fél év. Miuts a sony visszahallota sz esetet sürgõsségi sajtókonferenciát hívott össze magyarországon, ahol bejelentette, hogy a Sony, mint olyan SOHA nem készített 40-es CD olvasót. kizárólag 32x-ereset, és 48x-osat. Ez volt talán magyarország legnagyobb hardware-hamisítása, ami nagyker szinten folyt. Rendõrség persze nyomozott, kiderítették a SONY gyárak dolgozóitól, hogy 40x-es sony olvasó tényleg nem létezik."

Az lehet, hogy itthon hamisítottak 40x-es Sony meghajtókat, de 40x-es Sony CD-ROM, CDU40xx modellszámozással hivatalosan is létezett, nekem is volt belõle, sõt még külsõ változat is megfordult nálam.

BURN.HU / CDGRAB.HU

<#eljen>

PPeter
A DVRFlash programmal bele tudod tenni a Pioneer kerneles firmware-t, igen.

BURN.HU / CDGRAB.HU

dokar
Látom képben vagy nagyon az írók terén. Klassz a honlapod. <#taps>
További sok sikert!

CPU Tuning Toplista http://cputuning.net

köszi az infót.
tehát akkor ez a tipus ugyanúgy frissíthetõ a pio legújjabb firmware-vel??

PPeter
A Pioneer DVR-110D Asus 1608P2 teljesen ugyanaz - tehát teljesítményre és minõségre is.

BURN.HU / CDGRAB.HU

PPeter
Nekem nagyon jól mûködik a Pioneer DVR-110D, fõleg mióta firmware flasheléssel átalakítottam (leírás a honlapomon) sima 110-re, így már DVD-RAM-ot is ír. Kerülni kelle vele egy-két lemeztípust, de "tiltott" lemeze minden írónak van, szóval szerintem nem háklisabb, mint a 109-es széria, hanem épp ellenkezõleg.

BURN.HU / CDGRAB.HU

köszönöm,mostmár ezt is tudom.
Viszont úgy tûnik,hogy a pio 110 model elég haloványra sikeredett,szídja mindenki mint a fene.
Egy sima pio és egy ilyen asus között minõségbeli külömbség van,vagy teljesen ugyanaz a két cucc.

PPeter
Igen, de ez összes közös vonásuk a párhuzamos NEC modellekkel, tehát - sok híreszteléssel ellentétben - nem azonosak belül. Csak a vezérlõchipek egyeznek meg. Az elektronika többi része, az optika, azaz a drive-ok felépítése teljesen más.

BURN.HU / CDGRAB.HU

PPeter
Ha kiírt lemezeden nem hibás (tehát nem olvashatatlan), hanem a kiírt forrásanyagtól eltérõ (korrupt), de olvasható szektor keletkezik, akkor az 99%-ben nem az író ibája, hanem a rendszeredben kell keresni a probléma forrását: legtöbbször memória, CPU (tuning van?), kábelezés, kábelhiba az oka. Akkor is, ha a 15 percig futtatott memóriateszter program nem jelez hibát.

BURN.HU / CDGRAB.HU

PPeter
A BenQ DW1620 (Philips DVDR1640P) nagyon jó író lett, a BenQ DW1640 (Philips DVDR1648P) még jobb, ez az író van a Plextor PX-740A belsejében is, de az új Sony 810A is ugyanez. Kegyetlen gyors, megbízható cuccok, a Philips/BenQ kooperáció jól sült el.

BURN.HU / CDGRAB.HU

PPeter
Pedig ilyen inkompatibilitásba nagyon sok író/lemez kombinációval bele lehet csúszni, fõleg a DVD-R lemezeknél, ahol a bevezetõ zónába sok kiegészítõ adatot írnak a driveok, és más írók ebbe aztán bele tudnak cefetül zavarodni és jön az általad említett eset, hogy az író nem olvassa a másik író által megírt lemezt (pedig az minden másban lejátszható).

BURN.HU / CDGRAB.HU

PPeter
NEC, Pioneer (meg még egy rakás meghajtóval) SEMMI értelme a minõségi ellenõrzést futtatni a CDSpeed-ben (és fõleg a különbözõ meghajtók eredményeit összehasolítani), használjátok inkább a sima visszaolvasási teszteket, ugyanis nem minden meghajtó képes akkurátus, egységes módon "jelenteni" a menet közben keletkezõ alacsony szintû hibajavítási adatokat, amire gyakorlatilag ez a minõségi tesztelés épül(ne). A CDSpeed minõségi ellenõrzése a BenQ/Philips írókkal mûködik nagyjából korrekten, minden más meghajtókhoz javarészt értelmetlen használni, nem véletlen, hogy a normális minpõégi ellenõrzéshez olyan meghajtót és szoftvert használnak, amelyet a gyártó optimalizál a drive-hoz (lásd Plextor -> PlexTools és LiteON-> KProbe). Sima viszaolvasási teszt ugyanúgy megteszi, ha legalább két meghajtóban lefutattod ugyanarra a lemezre (elérési idõket is figyeljétek), és ha egy asztali lejátszóban is van módod kipróbálni, akkor végépp meg tudsz róla gyõzõdni, hogy jó-e a korong.

BURN.HU / CDGRAB.HU

PPeter
Ez a Pioneer DVR-110D-re épül, az 100%-osan megegyezõ drive.

BURN.HU / CDGRAB.HU

PPeter
Ne haragudj, de akkora baromságokat, valótlanságokat, ferdítéseket és hülyeségeket írkálsz ebbe a topikba, hogy csodálkozom rajta, hogy még senki nem szólt rád. :(

BURN.HU / CDGRAB.HU

DanyyX
Lehet, az a baj, hogy szar lemezre írtam vele....
De nekem az jött le belõle, hogy szar az egész úgy ahogy van. Már amikor beteszek egy régi lemezt, úgy állok neki, hogy áh, úgyse olvassa be.
Az egy dolog, hogy mostantól csak Verbatim-ra fogok írni, de nem Pio-val!

#1836, #1837

A Pioneer nem jó semmire. Már 3-at cseréltek nekem, nem olvassa a DVD-ket. Van amelyiket szereti, van amelyiket nem. Megírom vele a lemezt, és utána a megírt lemezt soha többé nem látja, Ha berakom kiírja hogy nincs lemez. A boltban azt mondták másnak is már az 5. írót adják és mindnél ugyanaz. Nagyon kényes. Én is visszaviszem, hátha egy NEC jobban beválik, igaz azzal még nem volt tapasztalatom. Pioneer-t ne vegyetek.
Neked Pioneer van. Mégis inkább a NEC-et ajánlod? Nem vagy a PIOval megelégedve?

Az ASUS-ban kicsit megingott a bizalmam, miután megyûlt a baja a CD írással. Egyszerûen nem hajlandó CD-t írni. Vagy csak elvétve. Már reklamáltam is de azt írtak, hogy a hiba nem jelentkezik. Az egy 0402P/D.
És az új NEC a 4550es? Van olyan jó minõségû mint a 35xx sorozat? Mert nekem annyira nem fontos a DVD-RAM.

De akkor a 3540-es ha már NEC.

DanyyX
NEC.

Én a te helyedben egy ilyet vennék.
Asus disztribúció

Egyenlõre annyira új a cucc,hogy az ára még nincs kint az oldalon.
De 10000-12000ft körül lehet.

Helló.
Új DVD írót készülök venni. Volt már Pioneer 110D-m és most nálam van a bátyám NEC 3520-asa, de nem tudok dönteni melyik lenne a jobb. A pioneer csak 2 hétig volt meg eladtam a gépemmel együtt. A NEC kegyetlen gyorsan olvas, azt már észrevettem. (22000kB/s-ig is felmegy akár) A PIO max. 12-essel olvasott. Ebbõl a szempontbõl NEC. Viszont nekem inkább egy olyan kellene, ami karcolt, vagy gyengébb minõségû DVD-ket is beolvassa. (princo, etc.) Mit ajánlotok?

dokar
Most tudtam meg, hogy a Pioneer DVD írókban 103-tól 110-ig NEC chipset van!

takysoft
Amit könnyen lehet kezelni, az a K3B.
Windowsra meg Nero. Illetve van Nero Linuxra is, de még nem láttam.
Ha meg másolásra kell(spéci nem PC-s CD, DVD, vagy másolásvédelem), akkor Alcohol 120%.

A pesszimista látja a nehézségeket a lehetõségekben, de az optimista látja a lehetõségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity

Atkamon
Milyen DVD/CD író progit ajánlotok?

dokar
"kivéve a hibás." Ezzel nem számoltam. :)

takysoft
kivéve a hibás.
Én a napokban találtam egy régi cd-t, EuroData 99 perces. 870 MB. Spéci darab, asszem íratlan. Majd kipróbálom a Pio-ban.
annak idején a plextor CD-íróm nem szerette. Csak a 90 perceset írta meg, 800 MB.
az se volt rossz.
haver TEAC írója megbírkózott vele. Érdekes mód a lemez még ma is müxik rendesen, nem mint a Platinum, aminél 10 lemezbõl 1 év után 10 visszaolvashatatlan lett.

A pesszimista látja a nehézségeket a lehetõségekben, de az optimista látja a lehetõségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity

dokar
Mindegyik DVD író tud CD-t írni.

Atkamon
És ez a 3540-es ír CD-t is?

takysoft

ReTeK
érdekes hogy a BENQ írókat meg sem említitek

takysoft
nem tudom, nem vagyok ekkora szaki.