45215
  • CptSAB
    ui: örülök, hogy valaki figyel is, és szól..
  • CptSAB
    Köszi Clidey! De valóban RNÁ! Elírtam, javítom! 2x is átolvastam, de valahogy második alkalommal is nehezen akartam leokézni.. :)
  • chicco
    Szerintem ott nincs olyan gép aminek te már ne koptattad volna a székét.:-))
    Tudod,hogy ilyenkor én sem repülök inkább ajándékozom a jegyeket.Sajna a Taromnál voltunk mikor regisztrálni kellett.
  • Clidey
    Apci, nekem is szerzel jegyet, vagy kússzak be a küszöb alatt észrevétlenül?
  • Clidey
    Figyuu Cpt...az oldaladon...az nem RNÁ (Repülőgépes Növényvédő Állomás) akar lenni véletlenül? Mert nekem ez a ÁNR totál ismeretlen... :)
  • chicco
    Ezért szeretem az Fs Csapatot Thx Alert.

Ezutón közlöm,hogy 24.én Vas Dunakeszi repnap.
    Verez Z. Besenyei meg a szokásos.10:30 és valamikor -Du BP.

+próbálok rekvirálni pár jegyet de nem igérek semmit.

Gyerekeknek arcfestés játékok vetélkedők.Napszúrást megelőzendő sapi használata javasolt víz stb.Mindenkinek jó szorakozást a pilcsiknek élvezetes repülést és Happy landings.
  • DJ Skyline
    köszi szépen!
  • CptSAB
    Ne aggódj segíteni fognak. Néhány apróság, ha esetleg nem mondta volna senki: - ütközést kapcsold ki! transzpondert betonon be, betont elhagyva kikapcs, hazai vfr-ben lehet használni a magyart, de a szabályokat be kell tartani (engedélyek kérése stb..) ifr repülés esetén angélusra vált a buli, akárcsak bármilyen külföldi repülésnél. Flight plan esetében az időpont mindig UTC. Ha tehát 20 óra 15 perckor szeretnéd megkezdeni a repülést, akkor nyári id.sz.sz. 1815. Az hogy az FS-ben mi a repülés ideje, lényegtelen és nem szerepel a Flight Plan kitöltésénél. Max. kommentnek beírhatod ha akarod. Ügyelj, hogy a Flight Planban jó adatok szerepeljenek. Kerüld a 737-es JumboJet effektust (óceánrepülő félezres utassal), vagyis az adatoknál a gépre jellemző reális sebesség, üzemanyag és utaslétszám határokat tartsd be. Hiába van több mint 2000 gép az MTA adatbázisában, vannak gépek, amelyek nemcsak vizuális modell terén hiányoznak, hanem ráadásúl úgy cuzámme. Ilyenkor válassz a listából valami hasonló kaliberű ketyerét, a kommentbe viszont írd be, hogy a valóságban milyen géppel repülsz, és mik a fontosabb paraméterei.
    A legfontosabb, légy türelmes, szorgalmas és figyelj a nagy öregekre! Én is iszom a szavaikat, mert más ez, mint offline otthon.
  • eiduR
    jójó köszi mindenkinek!
    tegnap este/éjjel sikerült kimennem a hálózatra, ott rontottam a levegőt szerencsétlen jelenlétemmel, de mindenki tök rendes volt és segítettek egy két apróságban
  • CptSAB
    Töltsd le az IvAp magyar manualt. Kell hozzá minimum 7.0-ás Acrobat Reader. Olvasd el az útmutatót, nagyon figyelmesen. :) Minden szavát inni kell annak a leírásnak. :)
  • eiduR
    oké kösz.. hülye vagyok, de remélem itt nincs lámázás mint codban, amiből kissé elegem van (pedig nem is vagyok olyan rossz codos:))
  • kolszal
    Nem lehet, hogy csak magát az Ivapot indítottad el? Az FS-en keresztül kell indítani, Alt->IVAO->Start Ivap, akkor nem lehet ilyen gond.
  • eiduR
    oké, rájöttem... de amikor IvAp-ban rámegyek a Connect gombra, a következőt kapom:
  • eiduR
    sziasztok!
    IVAO-n szeretnék repülni... megvan az ID-m, az MTL és IvAp is, de nemtudom hogyan kell csatlakozni a szerverhez... segítsetek légyszives! ezt a faq nem irja!

köszi előre is
  • Clidey
    UMC2v1.3
  • DJ Skyline
    hali!
    tudja valaki, hogy az .mdl kiterjesztésű fileokat hogyan tudom megnyitni 3ds max 7-ben? van valami script vagy plugin?
  • CptSAB
    Az időjárásra a válaszom egyszerű. Ha nincsen részletes, lépcsőzetes időjárási adat, sajnos nem fog javulni ez a kép. Vannak szép felhők. Belehet állítani nagyon durva meteorológiai helyzeteket, de pepecs munka, manuálisan megoldható. Köd, pára, jégeső, ónoseső nincs. Ezek valóban hiányoznak, csak hogy néhányat említsek.
    A gépeknél repülési paraméterei. Valóban ez mind fontos, de ezeknek a nagyrésze nem grafikai ficsőr. (idéztelek) Ezek a cfg-air páros helytelen adatain alapszanak. Nemcsak az FS készítőit terheli, hanem az addon készítőket. Az FS készítőinek max. annyi dolguk lenne, hogy néhány helyen több paraméterezést kellene bevinni, lásd hajtóművek stb. Azonban műszaki hibáknál álljunk meg egy szóra. Tudom, idegesítő, az "okoskodásom" de ez egy fórum, ahol véleményt formálhatok. :) A Flight Simulator alapfilozófiája nyilvánvaló. A REPÜLÉS SZÉP, KÉNYELMES ÉS BIZTONSÁGOS. BÁRMILYEN BALESET CSAK A MI HIBÁNK LEHET.. valahogy így fest, amit a program sugall. Korábban többszőr említettem már, így ebben konszenzus van közöttünk, hogy a gépek műszaki meghibásodásai, legyen az anyagfáradás vagy szakszerűtlen kezelés, pilótahiba okán NINCSENEK MODELLEZVE GRAFIKAILAG, technikilag pedig csak akkor lehet előcsalni őket, ha felkelő napos kendőt kötünk a homlokunkra és megnyitjuk azt a bizonyos beállítási funkciót, mert arra van ingerenciánk, hogy mi most azt szeretnénk, ha leállnának a hajtóműveink, elszivárogna a kerozinunk stb.. Azt is írtam már, hogy néhány készítő repülőgépétől eltekintve a motorok olyan üzembiztosak, mint az atomóra. Nem melegszik, olajnyomás, olajhőmérséklet.. hűtőzsalukat nem kell nyitogatni stb.. hát igen.. igen. Motorproblémáknál lenne mit tanulni az IL-2 gárdájától. Az IL-2-ben ugyanis modellezve van minden. A sűrítők ott kapcsolnak, ahol az igazi gépek motorjai, a motorok teljesítmény paraméterei reálisak. Ha nagyon nyektetjük szerencsétleneket, elkezdenek köhögni, besűlnek a hengerek stb. Futóművek terén szintén IL-2 kap pontot. Féklapok detto. A repülőgépmotoroknál sajnos a karburátoros és üzemanyagbefecskendezéses motorok között nem tesz különbséget, így egy Hurricane biztos nem fog megbicsaklani, ha negatív terhelés éri. Megint csak IL-2 kap pontot.
    Összegezve: UGYANARRÓL BESZÉLÜNK.
    Hol a különbség? A számítógépem soha sem tartozott az élvonalba, így mindig is elégtelen volt a grafikai virtuozitásokra. Nem fogok tudni beruházni atomzsír gépre, mások a lehetőségeink. Én a megtehető adatbázison alapuló fejlesztéseket favorizálom, szemben a mindig csak plasztikai sebészettel fiatalított grafikai megoldásokon, amit most az FS-nél is kezdtek. Számomra a grafika másodlagos szempont, ha egy szimulátorról van szó. Felhoztam példának éppen emiatt a 23-as szimulátorát. (a szerkezeti kialakítás valóban problémát okozhatott bizonyos manőverek szimulálásában, én magam egy nagyon részletes cikket olvastam a pápai oktatási centrum szimulátoráról, sok képpel ami a Top Gun 1992-es számában jelent meg, nincsenek valós élményeim, e tekintetben). Majd felhívom a Pinkót, vagy ha látom az utcán, akkor megkérdem az egykori boszorkányt, hogy adna-e felvilágosítást. Persze bután fog rámnézni, hogy az eddigi köszönőviszonyunkat (személyesen ismerem..) miért váltja fel egy a régi időkre vonatkozó kérdés, amikor már nincsen 21-ünk.
    Ha a trendnek megfelelően mindig csak a grafikát húzzuk a végtelenségig, akkor elvész a valódi hatás. Tucattermékké válik. Lásd autós programok. Nyomom a gázt, jaj de szép megáll az eszem, faltól falig pattogok, néha lekopik ez az a verdáról, majd a stage végén beállok füstölgő roncssal, de sebaj, következő szakaszon is megyek vele.
    Az általam említett VFR-re is respektálnék.
    Mi kell egy jó VFR repüléshez? Utak, folyók, domborzat, települések, meghatározó tereptárgy típusok. Ennyi. ADATBÁZIS. Grafikailag hol a változás? Annyi, hogy kultúrális régiónként ki kellene dolgozni a jellegzetes épületstílusokat, és elhelyezni. Földmérő cégnél dolgoztam, térképeket digitalizáltam. Tehát én ezt a dolgot innét nézem, míg te más dolgokat repülő műszaki szemmel, én ugyanazokat hobby szempontjából.

Nem kellenek tengeralattjárók, emberek az utcákon. :)
    Sorry, hogy novellát írtam.
  • Papirzacsi
    Hát lássunk csak pár példát, mely részek amik fontosak grafikában a repülést tekintve.Normális felhők,eső, köd? Köd 1000 feet alatt, 100m látás, és 1100feeten látod a pályát akár 10NM-ről? Még akkor is ha 8/8 stratus fedi? LOL-e? Ezen egy időjárás kieg se javít.De helyette lesznek sétáló embereink az utcán, és földalattink, tegneralattjáróink, mert úgy a "reális".
    És akkor a gépünk még mindig nem repül jól. Oda kell figyelni a motorra repülés közben, hőmérsékletek fordualtszám? Hány gép van, aminek megsérül a futóműve, fékszárnya, ha túl nagy sebnél kint van? turbulencia model? Vagy a kedvencem, a hátonrepülésre nem alkalmas gépeknek háton is jár a motorja. FSX-ben a legjobb, hogy légkörön kívül is jár a gázturbina.Vagy abból vonja aki a zoxigént? Különféle jegesedés, és következményei? Soroljam még?Ezek akkor is létező dolgok a valóságban, ha olyan reptéren vagy ahol nincs irányítás. Szóval sztem az ATC marhára sokadrendű dolog lenne, amíg a gép vezetése csak annyiból áll ,hogy tolom húzom, úgyis egybemarad.

Igen a repülési feladatokat hivatott szimulálni... Emlékszem, nem lehetett a 21-est a szimulátorban 90 fokig megdönteni. :-)
  • CptSAB
    Igazából repülés grafikailag nem tudok mit javallni. Annyi grafikai patch van már mind az FS9, FS10 alá (időjárás, fények, füst, kondenzcsík stb.) A VFR repülés vizuális feltételein, a default repülőterek terén garantáltan van mit fejleszteni. Valóban nem ATC szimulátor, csakhogy a rádiózás hiányos. Ennek oka pedig az adatbázis hiányossága. Online ez nem zavar. :-P Mondok példát: próbálj meg priorítást kérni éppen csak "néhány liternyi" üzemanyaggal. A holding eljárások is eléggé egyszerűsítettek, nincs folyamatos körözésre utasítás. Ha nagy a forgalom újra és újra képes belezavarni, csakhogy az átstartolást gyakorolhasd. A megközelítésről nem is beszélve: fordulj erre, még be sem fejezted, de máris fordulj arra.. a valóságban az ilyen mozgástól az utasok betojnának. Az Info szolgáltatás picit sekélyes. Én azt az álláspontot vallom, hogy habár számít a grafika, nem azon múlik egy szimuláció. Az egykori pápai Mig-23 szimulátor erre nagyon jó példa. 3 fekete fehér tv. Egy fél ebédlőnyi méretű terepasztal, ami a repülőtér közeli körzetét volt hivatott a kameráknak imitálni. Egy teremnyi műszer a feladatok beadását segítendő. A nyugati hitech változatokhoz képest elég "fapados" de mégis többet ért. Egyszerű az indok a repülési feladatokat és paramétereket szimulálta.
  • Papirzacsi
    Sztem nem kell megmagyarázni. :-)) Annyira egyértelmú, hogy ha vkinek nem túnik fel, akkor az a vakok intézetéből jött.
    Az Fs, mint a nevében is benne van repülés szimulátor,és nem ATC szim. Szóval úgy gondolom inkább már arra a repülésnek nevezett dologra kéne rágyúrniuk, és ha már mindenféleképpen mókolnak a grafikán is, akkor a repülés szempontjából fontos grafikai ficsöröket kéne előtérbe helyezni. Majd aztán jöhet az ATC is, meg minden más.
  • jtompi
    Igen minden rendben. A manual szerint lépésről lépésre megyek. Nem értem. Az a baj hogy a készítő weboldala úgy néz ki megszűnt. Tehát se FAQ, se fórum. :-(
  • CptSAB
    Ez svindli. Ha megnézzük, kb. 2 évente jelenik meg egy-egy FS változat. A következőnek jövőre karácsony tájékában lenne helye. Ami azonban a 3 képet illeti. Elég gyengék.. a cockpit nézetes kifejezetten. Az FS11 egészen biztosan más logót használ majd, és naná, hogy nem a forgalomból kivont Concorde-ot teszik a borítóra. Az jó volt az FS2000 Pro változathoz. A másik.. a Cessna. Az új Cessnák műszerfalai egészen másak. 2008-ban alligha egy 20 éve gyártott Cessnával fognak villogni, arról nem is beszélve, hogy egy valódi kabinnézetre ráretusálni az FS hátteret eléggé nagy visszafejlődés lenne a 96-98-as korszakba, amikor az effajta digizés bevett módszer volt. Én persze leginkább azt kérném a fejlesztőktől, az isten szerelmére, a grafikát hagyják békében! Ne a külcsínyre gyúrjanak, hanem a beltartalomra! Jobb és reálisabb ATC (meg lehet csinálni.. real ATIS pl. van már), földrajzilag jobban oda kellene figyelni a folyók, utak, vasút, városok, nagyobb településekre. Több kihívás kell a programba, egy jobb AI amely nem teszi tökéletesen perfecte módra a repülést, hogyha otthagyom a gépet, sem érhet meglepetés.
  • alert
    Képes az MS ilyet csinálni, hogy kiad hasonló promo képet, hisz hol van még a megjelenés.. A screenshotok viszont egyértelműen nem ingame shotok. Aztán persze lehet, h kamu az egész..
  • Clidey
    Na meg elég lol ez a FS-XI logó is... legalább arra vette volna a fáradtágot a fékelő, hogy egy új dizájnt kreáljon...
  • Clidey
    Még ha az amit irnak igaz is (bár ebben is erősen kételkedem), a képek tuti fékek. Nem kicsit, nagyon. :)
  • Isti1
    paff...ahhoz már teljes erőmű kell...mondjuk az x-hez se árt ha szép képet akarunk kapni...
  • chicco
    Hihetetlen.
  • alert
    Készül az új flightsim, FS XI pff :D
  • CptSAB
    földi külső áramforrás, generátorok, üzemanyagrendszer rendben? Ezt persze láttattlanban kérdezem. Halottam arról a masináról, de nem ismerem. Nagyon szép és realisztikus. AVSIM-en cikk is van róla.
  • jtompi
    SZiasztok!
    Repül közületek valaki scds Yak40-el? A problémám csak annyi, hogy végigcsinálom a manual szerint a cheklist-et, indítom a hajtóművet, vagyis csak indítanám, mert amikor azt írja a manual hogy most már megy az 1-es, csináld végig ugyan ezeket a lépéseket a 2-3-al is akkor amint átkapcsolok a 2-es indítására abban a pillanatban leáll az első. Jó lenne szelni vele az eget, de így ugye nem megy.
    Ötleteket várnék tőletek.
    Köszi.
  • CptSAB
    CTRL+ENTER, CTRL+BACKSPACE, SHIFT+ENTER és SHIFT+BACKSPACE az előre hátra és balra jobbra mozgás. A Wilco oldaláról ingyenesen letölthető F1view-el pedig ezek már egérrel is működnek. Nálam egyszer valamiért az FSX féle verzió működött az FS9-en is, de a mai napig nem jöttem rá, hogyan sikerűlt az egérrel amerre mozdítok arra nézek, zoomolok. Relytély marad..
  • Hypo #9699
    Persze hogy lehet vc ben a joy hotas-an talalhato gombokkal lehet korbenezni kicsinites nagyitast is be lehet konfigolni a joyra egyebkent ha jol emlekszem ctfl+backspace illetve alaphelyzet a spacebar
  • RTW
    bilentyűzetkiosztás? nincs még meg a játék, ahol meg tudnám nézni...
  • Clidey
    Talán meg kellene nézned a billentyűzetkiosztást...
  • RTW
    cső!
    a Flight Simulator X demoban a CRJ gépben 3D-s pilótafülke van, azaz tudok
    benne közelíteni távolítani, föl-le, balra-jobbra nézni. Ez a Flight Simulator 2004-ben az alapjáték gépei közül egyikben sem elérhető?
    A FAQ ilyesmit ír, vagy félreértettem?
  • wolfaud
    mert az lhbp mega pack az hibátlan jönnek mennek az autok is
    a Budapest meg megvan a mardit sziget a hajógyári sziget de se hidak se semmi mig fsx be meg hibátlanul megy ugyan azt a könyvtárat is használom ráadásul.

Küldje már el valaki a beállításait szövegesen hátha én szurtam el valamit.
  • bandikabp
    Most látom hogy hülyeséget írtam. Én arra gondoltam hogy az Aerosoftos Ferihegy akad össze a Lagoval, de látom nálad más a gond. Bocsi!
  • bandikabp
    Használod a Lago (Kozma féle) sceneryt? Ha igen lehet hogy azzal akad össze. A megoldáshoz olvass vissza egy picit.
  • HACZJ
    Hali!
    nem értem, nekem FS2004-be minimumra van huzva a grafi de nekem hidak minden megy (sőt még a vidámpark is ) :-)
  • wolfaud
    Sziasztok!
    Tudjátok hogy az miért van hogy fsx ben ha felrakom a telse budapestet akkor ott látszanak a hidak meg minden de ha ugyanezt fs2004 ben rakom fel akkor nem látszanak a hidak és sokkal részletszegényebb pedig a Grafikát felhuztam ultra high ra?