45215
  • RTW
    Hello!
    A Simhez a gépemen mit kéne szerintetek lecserélnem, hogy jobban bírja a sceneryket?

A gép: AMD XP 2600+, 768MB RAM, GeForce 7600 GS 256 MB videokártya.

Ha veszek még egy 512 MB RAM-ot, akkor járok jobban, vagy hogyha a processzort cserélem le?
  • frecc
    Sziasztok!

Meggyöttem megin . Közben kipróbáltam egy vitorla képzést, de nagyon be kellett látnom hogy engem az utasforgalmi repülés érdekel, meg a jetek, de nem akarok litániát írni a lelki világomról, gondolom a lőtéri döglött kutyát nem érdekel.

Szóval.
    Az előző témához hozzászólva: időgyorsítás. Korábban én is 2x 4x idővel repültem le az újtaimat, de lehet hogy megfogadom a tapasztaltabbak tanácsát: nem használni időgyorsítást. Egyszer-kétszer fordult elő hogy végig gyorsítás nélkül repültem le egy 2,5 órás utat és valóságos élmény volt amikor megérkeztem mondjuk Bécsből Ibizára valós idő alatt. Sokkal realisztikusabb volt, csak persze rá kell szánni mondjuk egy délutánt vagy egy fél napot.
    Akko meg olyan üresség érzés hatotta át a szívemet, amikor ferihegy-seremetyevo 1 óra volt mindennel együtt aztán úgy röpködtek körülöttem az AI-k mint a puskagolyók és 20 perc alatt lement a nap...

Üdv
  • Papirzacsi
    Akkor javaslom vedd elő te az fs98 lemezed, de akár az fs4 floppyt is előveheted, mert az fs egy nagyon jó taulajdonsága, hogy a jól bevált billentyűzet parancsokat idestova legalább 20 éve nem változtatta meg jelentősen. Ha ilyen régi motoros vagy fsben, akkor emlékezned kéne arra az örökérvényű szabályra, ami végigkísérte az fs sorozatot, hogy mindent csak egy parancs billentyű lenyomásával (időgyorsítás R, mágnesek M, gázturbina "gyújtás" J, comm frekik C,nav frekik N, bearing V,stb ), és a dec/inc selection lenyomásával érhettél el.
    De hogy a tárgynál maradjunk. Az Fs98-ban 128 szoros volt az időgyorsítás. Bizonyára nem emlékszel, de volt a gépek műszerfalán egy óra, amiben alap eseben volt egy digitális kijelző 1.00 felirattal. Na ez volt az időgyorsítás mértéke. Ha felteszed, és megnézed, akkor az idő gyorsbillentyűje ott is R, ahogy már majdnem 20-25 éve. (hány éves is az fs?). Amikor lenyomtad az R-t, akkor aktíválódott ez a szám, pirosról sárgára váltott, és ezek után tudtad egérrel, vagy billentyűvel növelni , csökkenteni a RATE értéket. Szóval az fsnek gőze nem volt hova akarod állítani, mint ahogy azt te állítod lent.
    A gyorsítás utáni "visszatöltés" a 2002 óta létezik igazán, mert nagy rate értéknél az AI kikapcsol, és mikor újra visszaveszed, akkor az fsnek újra kell "generálni" az AI forgalmat.

Szóval ha esetleg eddig nem lett volna világos, akkor az fs úgy működik, hogy van egy gyorsbillentyű ami aktíviálja a parancsot, és csak az után tudod az DEC/INC gombokkal változtatni az értékét.Amíg a gyorsbill nincs lenyomva, addig a DEC/INC zoomot állít. Ezért fordul elő, hogy véletlen gyorsbillentyű lenyomsára zoomolás helyett, elteker ezt azt, illetve gyorsítja lassítja az időt.Inaktiválni pedig mindit a backspace-szel lehetett.
  • CptSAB
    Hogy ne tünjön amolyan pusztán vissza kekeckedésnek: Papírzacsi vedd elő FS98 install cd lemezt. Telepítsd fel, majd nézd meg a gyorsbillentyűket időgyorsításnál. Felfelé és lefelé is működni fog a megjelölt gombokkal. Ami azonban fontos, felfelé növeli simán az időt, visszafelé azonban vagy a 8x, vagy a 16x időgyorsításnál újratölti a repülés pillanatnyi állapotát (mintha pl. képernyőfelbontást, vagy grafikai részletességet állítottál volna). A logikai gond ott indul el az FS2004-nél (sajna a 2002 emléke egybemosódott az FS9-el) hogy bárki aki hozzászokott a menüs programokhoz, az evidensnek veszi, hogy a feliratok melletti parancsgombok működnek is. Jelen esetben nem. Ha az FS98 tudta, hogy hová akarom növelni 1x/2x/4x/8x.. egészen asszem 256x-ig illetve még lassítani is visszafelé asszem 1/8-ig tudott azokkal a gombokkal, amik az időgyorsításnál szerepeltek.
  • CptSAB
    De a puszta logika nálam ott kezdődik, hogy 100 esetből 1x élek a gyorsítás lehetőségével, online pedig ugysem illik.. na itt a puszta logika, és az az apróság, hogy valószínűleg nem a program számomra legértékesebb parancsa. Egy sima R+ inc/dec. select leírása egyszerübb lett volna, körítés nélkül.
  • CptSAB
    kedves..
  • Papirzacsi
    Talán ha az R megnyomása után a decrease/increase selection-re beállított gombok megnyomásával növelnétek, illetve csökkentenétek a rate értékét. Ha puszta logikával próbáltok gondolkodni, akkor az R lenyomásából honnan kéne tudni az fsnek ,hogy gyorsítani, lassítani akarjátok az időt, és mekkora mértékben?
  • CptSAB
    Azt nyomogathatod nem működik. Nálam spec. csak ALT és menüből kiválasztással megy. De ritkán élek az időgyorsítással, amikor nagyhatótávolságú madarakat tesztelgetek. Amúgy meg lerepülöm a 8-14 órás utakat. Érdemes mindig úgy tervezni, hogy legyen rá idő. pl. hétvégén beáldozni a gépet.

Segítek..
    a repülőgépek a következő mappákból állnak: model, panel, sound, texture, ha egy géphez több textúra tartozik, akkor a texture.xyz a könyvtár. Az FS mappájában van olyan könyvtár, hogy Aircraft, abba kell bemásolni az xy nevű repülőgép mappáját. pld. os736mal.zip file tartalma: Proyect Opensky 737-600_Malev könyvtár, amin bellül vannak a már fentiek. Előfordúl, hogy nincs benne főmappa, hanem csak a cfg-air file és a model, texture, panel stb.. ilyenkor csinálni kell könyvtárat neki.
    Nem mindig van komplett gép a fájlokban, erre már maguk a kategóriák is utalnak. Van hogy csak javítások (aircraft.cfg, xy.air, esetleg model.cfg és xy.mdl, vagy pl. panel.cfg.....), vagy csak műszerfal+műszerek (gauges=xy.gau ezeket a mellettük lévő xy.cab file-val együtt az FS gauges könyvtárába kell másolni) etc.. a lényeg a readme mindig leírja, mit kell csinálni.
  • adam944
    Hiába nyomogatom az R-t, nemt gyorsul az idő.

A www.avsim.com -on ha leszedek valamit, akkor azzal mit kell csinálni?
    Én pl leszedtem egy Fokker gépet, azt írta a readme, hogy másoljam be az Aircraft mappában a Fokker mappában. De ott nincs ilyen.
  • Clidey
    1. Nézd meg a billentyűzetkiosztást. Ott van az is.
    2. Slew módban (Y billentyű) fölrakod magad az égre.
    3. www.avsim.com - beregelsz, töltögetsz, örülsz.
  • adam944
    Sziasztok!

Lenne pár kérdésem:

1.hogyan lehet a játékban az időt felgyorsítani, hogy pl ne kelljen végigvárni egy ötórás repülést?

2.a vitorlás géppel hogyan kell repülni, mert én meg se tudtam mozdítani

3.nem tud valaki felrakni pár add-ont a játékhoz (pl Malév gépek, vagy új gépek (hiányzik az Airbus :D)?

Köszi a segítséget előre is!
  • CptSAB
    Egy kis segítség kellene: ha egy scenery alaphátterén, a nem a repülőtérhez tartozó földterületeket kiszedem, és a helyüket alfa csatorára változtatom, akkor a Photo Scenery Makerrel készített scenery alaptextúráján csak az aktív repülőtér földterület fog látszódni? Látom a sok-sok randa nagy négyzet alakú sceneryket (nem a sceneryk a rondák, hanem a négyzet alakú szélek, ahol olyan szépen természetellenesen üt el a négyzet által határolt terület) és arra gondoltam, mi lenne ha nem a négyzet szélei lennének a háttér alapvonalai, hanem a repülőtérhez tartozó sokszög földrészlet határvonalak.
  • CptSAB
    108 gombos magyar bill-en: ó (backspace mellett) és - (kötőjel) a jobb oldali shift mellett. Vagy tudtam segíteni, vagy nem.
  • Clidey
    Igen, valami ilyesmi rémlik nekem is...van egy "durva" zoom, meg van egy "finom" is, az tudom...de a bill. kombinációjára már nem emléxem..talán shift+ü és shift+. de nem bizti...
  • Clidey
    Áhhh, így mindjárt más. Ezesetben egy 5 személyes L-200D Moravát én is feltudok ajánlani. Kétmotoros, kényelmes, és megy mint a veszedelem! :))))
  • Papirzacsi
    Ha jól rémlik, akkor selection increase és selection decrease névvel szerepelnek a bill beállításoknál. HA nem pontosan ez a nevük, akkor nagyon hasonló
  • RTW
    Hello! Az alapjátékban a settingsnél nem találom a zoomoláshoz tartozó billentyűt. A játékban alapon a gondolatjellel és a hosszú ó-val lehet, de mivel nem találom a billentyűt, nem tok ezen módosítani. Nem tudjátok, hogy hol lehet megtalálni a zoomolás beállításait?
  • wolfaud
    egyenlőre csak informálodom! most nem az számít hogy 1 vagy 3 év amíg eljutok oda hogy tudjak repülő gépet vezetni! Eggyenlőre csak a kiváncsiság hajt van egy baráti társaság akit lehetne hozni vinni Horvátországba és vissza esetleg több családot kellene szintén hozni vinni és erre szerintem 6-8 személyes gép lenne való! amit igy első hallásból halottam az a Cessna 206 vagy a 414 es de mivel én nem vagyok pilota de lehet hogy szeretnék lenni ezért elkezdtem informálodni! Repülni szeretek töbször repültem már 172 essel és nagyon tetszett!!
  • Clidey
    Te most PPL-t akarsz vagy utast szállitani? :D Mert a 6-8 személyes kiképzőgép elég ritka... :D

Mindamellett a véleményem ezügyben az, hogy addig fölösleges ilyen dolgok után érdeklődnöd, amíg egy C-150 közelében sem jártál, nemhogy szakszó van a kezedben...a repülésben a legfontosabb dolgok a türelem az önuralom és a fokozatosság! Csak nyugi, szép sorjában mindent meg fogsz tudni.

Az életkor valóban nem tényező repülőgépek esetében. A repült idő, a hátralevő idő következő ápolásig, a légcsavar idő, a motor idő az ami számít.
  • wolfaud
    Azzal tisztába vaygok hogy minen tipusra kulon szakszot kell teni! csak kiváncsi vagyok milyen kulombségek lehetnek ugyanabba a gépkategóriában kulomboző gyártoknál 6 illetve 8 személyes gépeknél! Mert arrol már informálodtam hogy nem az számit egy gépnél hogy mennyi idős!
  • Clidey
    Hát talán nem jól közelítetted meg a terepet...a haveromék végigültek mindet Cessna Caravan-tól kezdve a Trener Baby-ig... :)
  • Clidey
    Nos repülő és repülő közt gyakran óriási különbségek vannak! Erről Alert is tudna mesélni, ő épp mostanság képződik kifele. :)

Talán azért hallottál eddig a Cessnákról, mert az a legelterjedtebb kiképzőgép kishazánkban, mióta a gengszterváltás megtörtént. Azelőtt döntő többségben (az akkori) Csehszlovák Zlin típuscsalád volt használatban. Igaz, nem is kellett érte fizetni... :)

Nekem az a véleményem, hogy olyan típust válassz, amit kibírsz fizetni. A típus majdhogynem mindegy (én erőteljesen a Zlint ajánlanám, bár én durván el vagyok fogulódva velük kapcsolatban :D), egy PPL-kiképzés úgyiscsak egy "ugródeszka" lesz a többi típus felé. Hisz itt nem úgy működik mint az autóknál, itt minden egyes típusra átképzést kell csinálnod! Ami nem egy-két körből áll, hanem rátermettségedtől, érzékedtől és a vonatkozó előirások függvényében 1-3 óra kábé. Szóval itt nincs olyan hogy kipattanok a Cessnából és bepattanok egy Mooney-ba. :D

A Cessnán azért szeretnek a növendékek repülni, mert igazából szinte semmire se kell figyelni, csak beszúrod a gázt minden mutató a zöldben és már megy is. Jobban lehet magára a reptechnikára koncentrálni, ami a kezdeti időkben a legfontosabb. Aki viszont érez magában elég vagányságot, és elsősorban a pénztárcája is kibírja, az nyugodtan kezdhet pl. Zlin-142-őn is, ahol már kissé bonyolultabb a gép kiszolgálása (légcsavarállásszög, kompresszor kezelése, különböző rezsimek betartása, stb.) Nekik a későbbiekben már nem lesz gondjuk - sőt, egyfajta visszalépés - egy C-150 vagy C-172-vel repülni például.

S még egy fontos dolog: az oktató személye! Vannak olyanok akik mellé egymillió ajróér se ülnék be, vannak viszont olyanok, akik tulképp élő legendák, akik mellé megtiszteltetés beülni, velük egy repülőn tartózkodni. :) Szóval gondosan meg kell választani kitől tanulsz és milyen gépen, mert ez rányomja bélyegét egész későbbi repülős pályafutásodra.
  • wolfaud
    Voltam kint az AeroShow Friedercihaffenben és számomra nagy csalodás volt meg se lehetett nézni a gépeket csak egy kettőt prospektusuk nem volt! ami tetszett a Diamnond nak a szimulátora
    http://www.diamond-simulation.de/multimedia.html
    például otthonra elfogadnám kicsit élvezetesebb lenne a játék!
    De ezen kivül csalodás volt a számomra!
  • wolfaud
    Én utaztam Boeinggel is meg Airbusszal is utas szemszögből nem sok külömbséget tudnék mondani! ha Jól tudom akkor az Airbusoknak fejletteb a műszerezettségük.
  • wolfaud
    Motorosra gondoltam konkréta Cessnára! Ha vannak itt olyanok akik az életbe is repülnek és ismerik a kisgépeket hogy mekkora külömbségek vannak egy Cessna egy Piper Diamond Mooney cirrus között vagy ez nem olyan érezhető külömbségek kis repülőgépeknél mint az autioknál? Én idáig csak a Cessnákról hallottam.
  • CptSAB
    Megesik az ilyesmi.. nem kell aggódni. :) Nincs olyan légitársaság ahol néha be nem üt egy egy műszaki hiba. Az esetek zömét nem verik nagy dobra. Felesleges riogatás lenne. A repülőgépek használati kézikönyvében és a pilóták oktatásánál fontos szempont, hogy a legénységet felkészítsék a műszaki hibákra. Ha meg mégsem tudják megoldani.. hát Isten Velük! Ez sajnos minden közlekedési eszközre igaz.
  • LegendTommy
    itt mindenki repülős az életben is?:D
    orvosi papirok stb...
    ezért vagytok ilyen pengék?, lebuktatok:D

• chicco
    minden gépnek lehet baja ne aggodj már.Mind1 hogy bus vagy ing
  • Royal76
    Az utolsó mondtat is kérdés akar lenni!
  • Royal76
    Egy kis infót szeretnék kérni! Nem szimulátoros a téma, de azért felteszem. Július végén utazunk Tunéziába repülővel a Neuvelair légitársasággal Ferihegy2-ről! Mivel én egy kíváncsi ember vagyok elkezdtem nézegetni, hogy mi a szösz is ez a társaság, mert még nem hallottam róluk(nem mintha olyan agyon informált lennék!). Erre az alábbi képen megakadt a szemem. Hogy öszinte legyek 1 kicsit megijedtem! Van esetleg valakinek hasznos infója erről a légitársaságről, esetleg utazott már valaki velük? Én mint utas eddig csak boeingel repültem most lesz az első "Airbus-os" utam. Utas szemszögből sok az eltésér a két gép között! (A boeing 737-800 ülésében igen kényelmetlen volt a 190 centimmel végigülni a 1.45 órés utat!)
  • Clidey
    Perszehogy van. De attól is függ miféle szakszót. Vitorla vagy motoros? Csakmert Gödöllőn vitorlázni nemigen lehetett az elmúlt 30 évben és az elkövetkezendőkben sem... :)
  • wolfaud
    Köszönöm a tájékoztatás!!
    Szerintetek annak van kulombség hogy az ember hol szeretné lerakni a Szakszot? hogy mindjuk Godollo vagy Budaörs?
  • chicco
    nekem 1 másik ilyen sztorim van .Vérvétel kérdik az 1-ik mérnök tanoncot neve??mire ő Medve mi?medve mint az állat
  • Clidey
    Na igen, ezeket kifelejtettem...pedig ehhez kapcsolódóan van egy sztorim is:

Hallásvizsgálat. Mondja a doki a előttem levő srácnak miután rátette a fejhallgatót hogy szóljon ha valamit hall. Mire a srác: "Egy IFA ment el odakinn..."

Aszittem behalok a röhögéstől!
  • Clidey
    off

Kösz, Apci, már alakulok! :) Ilyentén a mankó már nem fog kelleni hálaaégnek... :)

on
  • alert
    Hozzájön még néhány olyan vizsgálatis is, mint EEG (agyi ultrahang), hallás, stb. Gyakorlatilag mindent megnéznek ez a lényeg. 30 rongy körül van a vizsgálat díja. Mindenképpen a Merényibe érdemes menni, a Sportkórház lassú, felkészületlen és nem korrektek...
  • chicco
    off.Hogy vagy Tib?A mankót visszavittük azt mondja mami

on

sorry
  • Clidey
    Reggel éh gyomorra labor (vérvétel, vizelet, röntgen), aztán napközben a többi: szemvizsgálat, EKG, fogazat, belgyógyász, pár alapvető vizsgálat (vérnyomás, testsúly stb.). Délben már kész is vagy. A betétlapot meg küldik postán. Nem vészes.
    Hja, a fentiek a Merényire értendők, a Sportkórházban nem tudom hogy műxik, ott sose voltam. :)
  • Clidey
    Okkaj, akkor holnap találkszunk, remélem! ;)
  • alert
    Most voltam :) meg holnap (pénteken) 11.00-tól leszek