45215
  • CptSAB
    Ezt is hozzáadhatod majd a héten.. :)

• L Viper #41735
    Délután frissült a Sim Outhouse és a FlightSim.com Csak annyiban más, mint a friss Mediafire feltöltésem, hogy ebben a doksik és screenek is a véglegesek, ha valakinek esetleg ez is kell.

Ezek meg az Avsimen is fent vannak. Nem újak, de nekem hiányoztak a gyűjteményből. Egy delfines Delfin:

Ez meg egy angol magángép:

• Hypo #41734
    Kisebb lakás ára... ennyiért inkább repülne a valóságban:)))
  • Hont
    Azért ez már nem rossz...
  • gfarkas
    Pápán már nem repültek emlékeim szerint, morgott is mindenki, rengeteg üzemidő bennük maradt a nagyjavítás után. (elviszed az autódat nagyjavításra sok százezer forintokért és mikor kész kilököd a disznóól mögé és ámen, elvégre gazdag ország vagyunk)

Valamilyen "orosz kompozit"-ból, és volt rajtuk valamiféle fém (bádog)lemezborítás. Elég sérülékenyek voltak. Amikor még rendben mentek a dolgok ezeket a földi kiszolgálóeszközöket ( vogyilla, létra, farokdugó, antennavédők, takarók stb.is javította a hangár időszakos keretében.

2006-ban (akkor jártam a gépek között utoljára a civil nyugdíjasklubbal a Huszár tanár úr kérésére idegenvezetőként), még a boxok előtt sorakoztak a gépek, már akkor volt amelyikből félig kilógott a lokátor, valaki kiszedte a spec kúpcsavarokat és a rögzítőcsavarokat nem tudom miért, mert másra alkalmatlanok.
  • CptSAB
    Viszont azt néztem, hogy a Jurassicban az orrkúpvédő sapkák nagy része beszakadt, sérült.. Miből készültek ezek, hogy ennyire könnyen gallyra mentek?
  • CptSAB
    Múltkor Face-n remélem sikerült a "bulgárt" mindenki számára helyretenni? Igaz utólag láttam, még páran írták, hogy a kép Taszáron készült valószínűleg. Klementina mondjuk a szöget záró guruló és a 2-es elhelyezkedése miatt eleve esélytelen lett volna. :) Nem egyszerű, gyanítom Pápán is nagy volt a zűr és zavar, amikor Taszárról átvitték azt a bő 30 gépet, mégha nem is egy turnusban.
    Tényleg Győző, a szuhojok repültek egyáltalán Pápán még, vagy úgy ahogy átrepülték őket, le is lett tíltva a repülésről a típus?
    Mondjuk rálesek Simon Robi oldalára, hátha van vmi infó.
  • L Viper #41729
    Na ez már igazi fanatizmus :)
  • gfarkas
    Hát ezaz, ezért dícsérem a kitartásodat, türelmedet. Az a gyanúm, hogy már a volt műszakiak nagy része sem tudna érdemben beleszólni, talán egy-két mechanikus tudna a volt gépéről esetleg többet. Viszont a régi fotókkal kapcsolatban teljesen igazad van. (Sok a fekete-fehér kép is).Nem akarok gonosz lenni, de bizony egy rendesebb esőben, jégben átrepülés után már észrevehetően fakultak a színek, hiába a spec festék, egy-két 1,5 M-es repülés után pedig a belépőélek máris aluszínben ragyogtak.
  • CptSAB
    Nem is az a baj, hanem az, hogy a gépek ugye nem egy időben kerültek nagyjavításra az NDK-ban illetve Bulgáriában (23-ok) és Tökölön. Tehát hiába repült mondjuk 1992-ben hasraütök 10 UM az NDK festéssel, a legrégebbiek már megkoptak egy csöppet, az újjonan nagyjavított, festett madarak meg pompáztak. Pont reggel mielőtt írtál nekem, szórakoztam a 7011-en (ez ugyanis az NDK psd alap, ami tele van a többi oldalszámmal és a századok, ezredek jelzéseivel stb..) a szinekkel, mert Hunavián újra és újra ránéztem az exportálás előtt több gépre is. Sok jó fotó van, de ahogy írtam is a privátban, akkora a szórás a szinekben, hogy győztem huzogatni a csúszkákat PS-ben. A világoszöld barnássá fakult, a sötétzöld még haragosabb lett, vagy pont ellenkezőleg. A négy szovjet mintás gépről nincs igazi jó fénykép. Azok még régi gépekkel készültek, hiába akkoriban még az ISO/DIN beállításokkal kellett játszani, meg nézni milyen film ment a ketyerébe, állítgatni mindent. Ma más a helyzet a digitális kompakt gépeken is ott az auto funkció (mondjuk én felül szoktam ezt mindig bírálni) kattintás, adatkábel és kész.. nem ám még feltekerni a filmet, bevinni leadni stb...
    A 904-907 eredeti orosz/szovjet festéséről pl. csak régi már megfakult fotó létezik, amik valószínüleg még analóg fényképezőgépekkel készültek. Ráadásúl pl. a 904-et szinte mindig sikerült ellenfényben lakapni..
  • gfarkas
    Jól eltaláltad a színeket, igazából akkor kellett volna gondolni rá, amikor még üzemben álltak, akkor kellett volna a célnak megfelelelő mennyiségű, minőségű és nézetű képet csinálni. Sajnos jósnő még nem volt rendszeresítve sem a seregben, sem a reteklubbon,,:-))
    Nem könnyű a mai állapotú gépek színéből ilyen élethű festést csinálni.
  • L Viper #41725
    Igen. Nem semmi volt, amit letettek az asztalra. Kecskeméten voltam 2x6 hetet 92-ben. Micsoda élet volt még akkor. Jó volt saját szemmel látni azokat a típusokat, meg amik még megfordultak ott akkoriban
  • CptSAB
    Iparkodom.. Valamilyen formában emlékezni azokra az időkre, gépekre, pilótákra, földi kiszolgálókra, repülőterekre, amikor még volt tényleges légierőnk. Bármilyen harmad-negyedrangú gépek voltak is, a csilivili nyugati kütyük mellett, de az állomány a legjobb tudása szerint hajtotta végre a kiképzési repüléseket, folyamatosan csökkenő repülési idő mellett.
  • CptSAB
  • L Viper #41722
    Nincs mit, én köszönöm, hogy kipróbáltad.
  • L Viper #41721
    Nagyon jó minőség Teljesen feléleszted azt a kort :)
  • L Viper #41720
    No igen, erre gondoltam. Nagyon pofás, szerethető az a kis hajtómű :)
  • CptSAB
    905 kipipálva..

• CptSAB
    Még össze kell csiszolni a mintákat, de a 905-ös lassan kész..

• Frenky
    Hi! Nagyon jó lett, THX :-)

• CptSAB
    Eddig egy rakás soundpackkal próbáltam, de még nem jött össze a várt hatás. Próbáltam F1 Mig-15 RD-45/VK-1, Allison J35, Saab 105, Gloster Meteor, L-39 hangja, de egyszerüen egyik sem.. hiányzik mindből az az akusztika, amit várok. Van ahol jó a belső hang, de a külső vagy túl mély, vagy túl búgó vagy hiányzik a sugárhajtóművek jellegzetes fültépő robaja, ami ugyan légköri kísérő zaj, de mégis..
    Megnéztem pár videót, milyen hangot produkál az eredeti L-29..
    Annak idején hangról felismertem, hogy Mig-21 Bisz vagy UM vagy Szu-22 repül. Más volt mindnek a hangja. Más volt a kísérő akusztikus zaj. Pl. 21 UM hajtóműve egy picit csendesebb volt, volt egy hajszálnyi eltérés a Bisz-től. 22-meg eleve más karakter volt. Mélyebb, öblösebb, sokkal jobban betöltötte a levegőt. Nem volt olyan éles a hangja egy áthúzásnál, mint a 21-nek amely szinte metszette a levegőt, hanem olyan robajjal közlekedett, hogy szó szerint remegett a hangja amikor felhúzta az orrát egy rácsapásnál.
  • CptSAB
    Ez egy másik aspektusból

• gfarkas
    Hát valami ilyesmi lenne valóban a jó. :-))
  • CptSAB
    Walter M701
    na valami ilyesmi hangcsomagot kellene találni, ami hajaz erre. Igazából egy elég kis tolóerejű hajtóműről van szó. Tehát még egy Klimov VK is túl erős 22 kN.Az Ivcsenkó szintúgy, mert az leadott 16kN-t is, míg a Walter csak 7-8-at.

• L Viper #41712
    Köszi :)
    Jó tipp a hangra
    A Lear hang valóban nem adja vissza az eredetiét. Főleg a nagy fordulaton a jellegzetes sivítást.
  • gfarkas
    Az olasz repterek egy része igényli az eredeti bgl-ek átírását, készítőtől függően. Emiatt előfordulnak magassági hibák is, nálam a LIRN-nél pl. ha nem a beton végén fordulok le, akkor ütközés (building chrash) a vége, bár sem épület sem gép nincs a közelben. Sajnos ezek időnként egybeesnek, tehát egyik reptér jó, másik pedig nem.Igazi megoldást sajnos én sem tudok.
  • Framsen
    Hi !

Azt vettem észre egyes reptereknél, most pl.: LIRN Neapoli Napulevla.it Neapoli 2006, hogy a beton kifutó földként viselkedik, szóval porzik a futómű alatt a kifutó és rugózik a gép. Már megnéztem Afcad221 -el átírtam Asphaltra de valami nem oké, lehet vele valamit csinálni, vagy selejt ?
  • CptSAB
    Miután megfestettem az orosz festéseket.. !!!
    Hálás köszönetem azoknak, akik eddig is segítették a projektet.
  • gfarkas
    Cuki! Mikor?
  • gfarkas
    Szia !
    Hát javaslom, nézd át a "játékot" és találni fogsz a baloldali menüben az eredeti gépekre készített és részletesen dokumentált feladatokat. Ez nem egészen úgy működik, mint a csihi-puhi játékok. Alapos felkészülést igényel még egy 50 nm-es kis átrepülés is. Sok tanulás, kitartás, alázat szükséges egy nem céltalan repülés (legyen az kis vagy nagygépes) végrehajtásához.
    Először gyakorolj a beépített instrukciók alapján a Cessnával, aztán lépj tovább.
    Természetesen ha nem hülyeségeket kérdezel (vagy már a fórumon ezerszer megtalálható válaszokat igénylő), akkor valaki mindíg segíteni fog.
  • gfarkas
    Szia !

Letöltöttem és egy LHSN-LHTL-LHPA útvonalon berepültem.
    Csodálatosan jó lettek a texturák, élvezet repülni vele, (ráadásul én még őrséget álltam mellettük 1978 táján a déli állóhelyeken, nosztalgia).
    Én egy kicsit belekontárkodtam, a hangot elloptam az Albától, nem olyan durva, mint az eredeti Lear.

• L Viper #41705
    Kész vannak az újszerű állapotú kabinok is a Magyar Néphadsereges L-29 Delfinhez.
    Egyelőre gyorsan feldobtam ide..
    Az átdolgozott rep. modellű CVA verzióhoz javaslom kipróbálásra. A Readme.txt-ben találhattok letöltési linket hozzá.
    Fontos: A GaugeSound.dll az FS2004 főmappába másolandó! (A CVA csomagban a modules mappában mellékelték!)

Az eredeti fémes cseh gép javítása is tölthető, már nem lesz sakktábla hatás.
  • radirzomanc
    most szereztem meg a game-t, és az volna a kérdésem h vannak-e benne küldetések? (még nem volt időm átnézni teljesen a játékot.. )
    csak h nem-e céltalanul kell repülgetni stb..
  • CptSAB
    Levegőben.. Több kép a publikálásig már nem lesz. :)

• CptSAB
    Javítom magamat.. nem Pápán festették a gépeket, hanem Tökölön. Ezek a gépek voltak talán az utolsó nagyjavított 21-ek a Pestvidéki Gépgyárban. A 4 gép Taszáron a szolgálatba állításuktól kezdve az orosz szinekben repült.
  • CptSAB
    Csak lenne repképes normálisan ez a modell.. a fenének kellett bele programozni egy csomó AI dolgot..
    -automata fékszárny, futómű
    - pilóták csak ai repülés közben vannak
    - féktuskók csak ai repülés közben tünnek el, akárcsak a lajtorja
    - felfüggesztés napfüggő..
    Azt szerettem a régi AI M/MF-ben no meg a Michael Pearson féle madárban, hogy szépen megbuheráltam őket, és oltári pofásan lehet velük repülni, ez a ketyere meg tiszta automatic.. nagyon ronda, amikor ott ficereg a létra, a nyitott kabintetők repülés közben :(
  • Clidey
    Minőségi munka!
  • CptSAB
    Lassan minden foltozás a helyére került.. úgyhogy kezdődhet a sorozat textúra gyártás. Sajnos a 904,905,906 és 907-es nem kapja meg az eredeti orosz kamuflázst, mert nincsen kép a szárnyakról, ráadásul a 4 gép 4 egymástól eltérő festést kapott. Vagyis még a minta sem stimmel, nincs egyenruha.. amikor a gépek Pápára kerültek, ott átfestették a gépeket a magyar zöld-barna-kék árnyalatra az addigi 4+1 szinű barna-zöld + kék helyett. Persze azért nem adom fel, mert ki tudja mikor villan egy kósza fotó.

• litlebubu
    Ja bocs, most látom csak lentebb a HA-MDP-t. Azt honnan tudnám letölteni?
  • litlebubu
    Szia Zsolti! Ehhez készült már valami magyar témájú festés?
    Más. A Mehlin Rainer féle MIG-21MF -hez te készítetted azt a kopott svancú festést? Nem tudom életre kelteni. Valami nincs elírva az aircraft.cfg-ben? Vagy mi ott a gond?