MS Flight Simulator 2004

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

jaszy76
Gyorsan ki is próbáltam.
Kiválóan mûködött azokkal a beállításokkal, amit a TOPCAT kalkulált ki.
OAT +4 helyett +30 és TO2
93%-ra lõtte be az N1-et, érezhetõ volt a kisebb felszálló teljesítmény.
Ennek ellenére bõven elég volt a pálya.

spyy55
EZ ZSNIÁLIS!!! Rájöttem a logikájára a segítségeddel 😊 Tényleg hasznos volt! <#worship>

alert
Barmikor.

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

jaszy76
Köszönöm az infókat, hasznos volt! 😉

alert
Igy van.

jaszy76
Akkor értelmezzünk. 😊
Az alábbi infó azt jelenti, hogy a jelenlegi beállításokkal és külsõ hõmérséklettel max. 68 tonna a felszálló súly, Flaps 5 és TO-2 használattal.
De nekünk csak 62,8 tonna a súlyunk, ezért a SEL Temp lehet +38 is?
Akkor közel 63 tonna a megengedett max, amivel még jók vagyunk. Ugye? 😊

alert
A kulso homersekletnek az ATIS-ban hallhato kulso homersekletet add meg. Most nem remlik hirtelen, hogy az FS-ben az ATIS ezt mondja-e. Ha nem, akkor jo a gep altal kijelzet OAT vagy a TAT is, ha a pitot heat nincs bekapcsolva. A homerseklet a teljesitmenyszamitashoz kell neki.

A "feltetelezett homerseklet" az egy olyan ertek, amivel novelheted a hajtomu elettartamat. Roviden annyi a lenyeg, hogy normal esetben, ha a felszallosulyod nem tul nagy es/vagy a kulso homerseklet sem tul magas, akkor egy tablazatbol vagy egy program segitsegevel kiszamolhato, hogy mi az a maximalis suly, amivel meg fel tudsz szallni az adott kulso homerseklet mellett. Pl lehet, hogy ha a kulso homerseklet 15 fok, akkor a maximalis felszallosulyod a teljesitmeny korlatozasok miatt pl 65 tonna. Ezt hasrautesre mondtam, tablazatokbol vagy szoftverrel (pl TOPCAT) lehet kiszamitani, hogy mennyi az annyi. Tehat a pelda kedveert 65 tonna. Te tudod, hogy az adott napon 50 tonnaval fogsz felszallni. Akkor teljesen felesleges a hajtomuvet szethajtani, hogy 65 tonnahoz elegendo toloerot termeljen igy az assumed temp ertekkel atvered az agyát. Megadsz pl 55 fokot. Ekkor ugy fogja kiszamolni a felszallo N1-et, mintha a kulso homerseklet 55 fok lenne. Ez azert mukodhet, mert a hajtomu csak egy bizonyos homersekletet tud elviselni karosodas nelkul. Ha a kulso homerseklet ilyen jelentosen no, akkor vissza kell venni a teljesitmenyt, hogy a szerkezet ne karosodjon. Jelen esetben ugy veszed vissza a teljesitmenyt, hogy a kulso homerseklet nem nagy, csak ezt hiteted el a hajtomuvel, ezert visszafogja magat, mivel nincs szukseged 65t tonnahoz elegendo toloerore... ebbol kifolyolag viszont no a hajtomu elettartama, mert nem az adott homersekleti maximumon jaratod, te viszont boven jo vagy, mert amugy is csak 50 tonnaval akarsz felszallni. Ez akkor is jol jon, hogyha konnyu a gep, akkor legalabb nem ugy emelkedik, mint egy raketa. Hogy mekkora homersekletet allithatsz be, az sok-sok dologtol fugg. Homerseklet, futopalya hossz, akadalymentes terulet, szukseges emelkedesi gradiens, legnyomas, stbstb. Ezert nem irhatod be hasrautesre, tehat vagy kell egy tablazat vagy egy program, mint pl TOPCAT. Ha nem adsz meg assumed temp-et, akkor a hajtomu a beirt kulso homerseklet alapjan a max toloerot fogja leadni. Amugy ha nem vagy a max felszallosuly kozeleben, akkor nyugodtan probalgathatod 40-55 fok kozotti ertekekkel, figyeld hogyan valtozik mellette a kijelzett felszallo N1. Ha nem tudsz felszallni, akkor tul nagy volt a redukalas 😄 ez azert ritka.

"TAI ON ABOVE 10°C" elvileg az engine anti-ice funkciot fel es leszallas kozben vegig jaratni kell, ha a homerseklet -40 SAT es +10 TAT celsius fok kozott van es van lathato szennyezodes a levegoben. Pl latotavolsag < 1.5km vagy felhoben vagy.. A Static air temp az lenyegeben az OAT es a progress page masodik oldalan latod. A TAT-ot pedig a kozepso kijelzon.

http://asn.aerosoft.com/?p=20077
(sorry)

Ez sem rossz kiprobálom 😊

Hypo
Fuelbe sose lehetsz biztos mivel nem tudjuk a valos boeing ertekeket, TOPcat segithet, de osszesegeben a fuel jelenleg nem 100% meg NGX en se hanem megkozelitoeleg jo.

de ha jol emlexem iflyon ha lenyomod az ures hely meletti LSK-t akor berakja a megfelelo erteket a CG nel is es a PLanned fuelnel is.

spyy55
Én ezt a checklistet használom, nem én találom ki 😊 Viszont itt nincs minden benne és magamnak (majd másnak felhasználásra segítségképp) készítek egy sokkal részletesebbet, hogy tényleg minden benne legyen és ne hagyjak ki semmit. Amit lehet és le van szimulálva iFly 3.1-ben, azt mindet be szeretném állítani és így tanulni tovább a 737-est. Van, hogy 3/4 óráig tart a gép felkészítése, mire elemelem az orrát.

A pályaküszöbön az indulási reptérre gondolsz, ugye? 😊
Igen: YAW DAMPER benyomva. Bár CDU magyaráz is, hogy "thrust required", de ez világos is, hisz nincs benyomva A/T (mert visszaugrik). Ma este megint végigmászom a listát (segítségem is lesz), aztán meglátjuk.

A PREF INT oldalon a tervezett üzemanyag fogyasztást mi alapján tudom kiszámilni? Gondolom köze van ennek az N1-hez is + a repülési magassághoz + távolsághoz + súlyhoz.

Hi! Vasárnap délelõttre szervezünk egy online repülést, akit érdekel jelezze. A szokásos német szerveren. FS2004 IP: 87.106.88.90
Kezdés 10:00-kor Budapesti helyi idõ szerint. LHPP

jaszy76
A checklist-et nem neked kell kitalálni, használj "gyári"-t!
A hõmérsékletrõl:
A gép érzékeli a külsõ hõmérsékletet. Ezt jelzi ki az OAT mezõben.
Ezt nyilván azon a ponton méri, ahol a gép tartózkodik, pl. állóhely.
Ha viszont a pályaküszöbön ettõl eltérõ hõmérséklet van, akkor lehet megadni manuálisan az értéket.
Sok más egyéb paraméter mellett az N1 értékének meghatározásában van szerepe. Röviden ennyi.

Tipp: A/T hibánál a YAW Damper be van kapcsolva? Overhead panel bal felsõ rész.

spyy55
Igen, használok checklistet (épp azt csiszolgatom ezek miatt, hogy teljes legyen). 4 útból 2x mûködött az A/T, de most 2nél már gigszes, de kutakodok gõzerõvel, pedig nem hagytam ki semmit. (ha kész, tesztelhetõ)

2. a 'feltételezett' hõmérsékletet mi alapján kell megadni? Külsõ hõmérséklet egyértelmû, de ez a talajon mért?

Jégtelenítés: így már világos 😊
Köszönöm.

jaszy76
A/T tökéletesen mûködik nálam.
Szvsz vmilyen lépést kihagysz.
Használsz checklist-et? Érdemes lenne átfutnod õket.
Én így tudom:
1. A tervezett üzemanyag fogyasztás/összes üzemanyag
2. Feltételezett hõmérséklet/külsõ hõmérséklet
Az FMC az itt beállított hõmérséklet alapján számolja az N1 limitet, csökkentett felszálló teljesítmény esetén lehet megadni manuálisan a hõmérsékletet.
3. Ugyanaz, mint az elõzõ.

CDU: Thermal Anti Icing (TAI) Jégtelenítés be van kapcsolva, feleslegesen.

A többiek majd javítanak, ha vmit rosszul mondtam. 😊

spyy55
(LSZH-LHBP) Nos: lejjebb vettem a 3D felhõket, rendesen berondult a világ. Megkeresem azt a kompromisszumot, ami "stabil" futást is tud eredményezni.

iFly: eddig 4 repülésen teszteltem 3.1FP-t. Valamiért az A/T nem akarja az ARM állást. azonnal visszakapcsol és a piros "A/T P/RST" az AUTO FLIGHT ANNUNCIATOR-on villogni kezd. Így kézzel kell a Throttle-t állítgatnom. Az A/T-t kigurulás elõtt akarom felkapcsolni, de nem akarja. Már próbáltam Engine start elõtt is, de semmi.

CDU: hiába kerestem több oldalon gugliban, de nem találtam választ:
- PREF INT oldal: az L2 részben a "plan/fuel"-ben ide mit kell megadni? ---,-/14,5
- N1 LIMIT oldal: L1 részben? ----/____°C
- TAKEOFF REF oldal: R2 részben? "sel/oat" ---°/____°C

Repülés közben a CDU is ezt írja: "TAI ON ABOVE 10°C" ???

Papirzacsi
Én nem tudom a megoldást, de ATI kárytákról eddig csak rosszat hallottam. Itt az egyetemen nálunk ATI kártyán fut, ráadásul még HD5700-as széria és a múltkor említett ideiglenes hülyeségét leszámítva tök jól muzsikál az általam amúgy használt max. beállításokkal is, FPS 30-on limitálva. (Sõt, ami újdonság, de lehet csak nekem mert nem követem az ATI dolgokat, az az, hogy újabb driverekkel már az élsimítás is faszán megy az fsben kikapcsolt AA ellenére is.)

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Hont
Nem vagy egyedül ezzel a problémával!
Próbálj a limiterrel játszani!
Sokszor nem feltétlen a magas FPS-nél "sima" a kép...
[HUN]FaTaL
FSX alatt javítva lett a driver, legalábbis a 2048-as felhõ szinte nem is befolyásolja nekem az FPS-t.

9 alatt vannak problémák a régi engine miatt, de 512-es felhõkkel nekem a korábbi gépemmel minden ok volt.

http://goo.gl/gd6Zi5

spyy55
4.4-re húztam (jobban nem mertem hûtés miatt). És pont ezért érdekes, hogy nem bírja (bár más fórumon az ATI kártyát is ellenezték, mert ugrál, fõleg FSX-nél - tapasztaltam is, de azt csak VFR-re használtam). Ma felhõket tesztelek az tuti, mert VC-ben még a mozgás is besír 12 FPS-nél, még a végén mellényomok valamit. REX-ben is lejjebb veszem a felbontást, hátha segít és egy aránylag egyszerû felhõvel próbálkozom, meglátjuk...

Hont
Igen, ezt én is tapasztaltam!
Vannak szép felhõk, amivel elboldogul, de találtam olyan randát és ráadásul azt nem szerette...
Most pl a limitert ezzel a felhõ pakkal 22 re állítottam!
Se fölötte, se alatta nincs laggolás mentes kép, hiába a 28-30 FPS.
A 3D Cloud percentage középen van, mert maxon nagyon fogta.
A CPU-d egyébként alapon megy? Vagy húztál rajt valamit?
Arra pl baromi érzékeny szerintem az FS. 0.1GHz emelés akár 4-5 FPS-t is emel.
spyy55
Épp a felhõkön próbálok csiszolni, mert emiatt 10-30 az ugráló FPS. Viszont nem akarom, hogy a realitás meghaljon. Olvastam valahol, hogy a REX különbözõ felhõi is befolyásolhatják. Most lejjebb vettem a felhõk felbontását (REX), bár nem tudom mennyire éri meg, és a felhõket is más alakzatra cseréltem. A tapasztalatom az, hogy csak a felhõk miatt esik vissza 30-ról (Limites) az FPS. A gépemnek bírnia kéne...

Papirzacsi
Valamilyen kapcsolatban van azért vele. A cloud coverage density az ami közvetlenül befolyásolja a felhõk sûrûségét. Maximumra állítva már nem látszik ki a föld, bár ez felhõfajtától függ,hogy mit takar ki, meg mit nem, de függõlegesen lefelé nézve legtöbbször azért átlátni a poligonok között.
A "3-D cloud percentage" pedig valami olyasmi, hogy a megjelenített felhõkbõl mennyi a tényleges 3D és mennyi a 2D felhõ. A távoli felhõket szokta 2D-ben rajzolni, viszont ez olykor elég randa eredményt szül a horizonton, ahogy az ember közelít feléjük.
Az én javaslaton az, ami sokakkal ellentmond, hogy tedd mindet maxra, ha bírja a géped. A maiak meg általában bírják, fõleg az Nvidia kártyák.😊 Az alábbi kép, ami már többször szerepelt itt, maxon készült és nem szaggatott, de még jelentõsen le sem esett az FPS.

spyy55
Nemrég felhõkrõl volt szó; hozzá kapcsolódóan egy kérdés. FS Weather settingsben a "3-D cloud percentage" százalékos beállítása ugye nem arányos a felhõk számával? Arra gondolok, ha összefüggõ felhõzet van pl. Magyarország felett (ASE), akkor a talaj nem látszik a felhõk ritkasága miatt,

spyy55
<#eljen> mûködik!

Nekem is volt hozza szerencsem, sokat beszeltunk utoljara talan novemberben , pannon air tu154 veszhelyzeti checklistet is kaptam tole! Az egy kincs ! Valoban jo a dumaja, tudasa meg hatalmas!

Hont
Az tuti...!
Látásból ismerem az Öreget!
Az egyik legnagyobb mágus!
Jó lenne csak a töredékét tudni annak amit Ök tudnak a Zsigucival!
Nagyvathy Sanyibacsi tud ra megoldast azt garantalom!

Hont
A Flaps-tõl miért keletkezne túl fesz?
Teljesítmény meghatározásánál fordítottan arányos a feszültség az áramerõsséggel...
Ha valamit mûködtetsz, akkor ott áramnak kell folynia, tehát mivel fordítottan aránylik egymáshoz, ezért a fesz le fog esni.
Kérdés az, hogy ez üzemszerû, vagy szoftver hiba?
Amennyiben az elõzõ, akkor azt meg tudom kérdezni...
Uzemanyag miatt szerintem, az meg lehet mert nem kap aramot a pumpa, ugye mikor adsz egy flaps-et akkor tulfesz keletkeszik es kikapcsol a rendszer

jaszy76
3.1 van fent nálam, és a normál eljárással szépen mûködik az autoland.

Remélem tud valaki segíteni. ProTu-154M. Szabályszerûen elindulok. Minden zsír. Repülök. Jön a megközelítés. Süllyedek, 20 nm a pályáig. Lassítok, nagy könyv szerinti FLAPS 15 fok. Amint bekapcsolom a tolok egy flaps-t. Azonnal leáll az összes hajtómû, elmegy az áram és csak akkuról megy minden. Indítanám újra, felpörög de leáll. Eddig 4x csinálta meg. Nem mindig csak idõnként. Eddig 3x crash lett és egyszer el tudtam evickélni a pályáig...

Ötlet?

Hypo
😊 megeloztel😊

jaszy76
Elõször az iránysávot (Localizer) kell elkapni (VORLOC), aztán a siklópályát (Glideslope) alulról (APP).

spyy55
Igen, autolandot.
Mikor végsõ egyenesre fordulok, ILS freki be, mindkét Course 308-ra (31L esetén) és ilyenkor még VNAV & LNAV + CMD-A bekapcsolva. Ráfordulva benyomom APP-t, hogy "betaláljon". Aztán: "SINGLE ON"-kor volt régebben az, amikor CMD-A & CMD-B-t együtt kapcsoltam be és rendben letette a gépet, de most valamiért nem engedi (max csak az egyiket). Ilyenkor a sebit már én állítom. Valamit rosszul csinálok? iFly menü biztos jó így emiatt?
VorLoc? ÕÕÕÕÕ... bocs, de most én vagyok akkora hülye, hogy nem jut eszembe mire gondolsz.

Papirzacsi
Erre így hirtelen és gyorsan csak azt tudom mondani, hogy a szokásos eljárás, amivel eddig faszán mûködött. Bár én nem estem tõle kétségbe, jó volt nekem singliben is. :-D Beta pöcsöket viszont nem próbáltam, lehet abban orvosolták már.

Hypo
aha, azert kerdeztem mi volt a pontos eljaras, bar en nem hasznaltam meg az autolandet de akkor meglesem.

Papirzacsi
Nálam se mûködött 3.1-ben, igaz mindösszesen egyszer próbáltam.

Hypo
lehet nem jól értem , szóval autolandet akartal volna vegrehajtani?
VorLoc meg volt? App megvolt utana ket cmd nem mukodott? vagy csak betekerted az ils-t meg a courset es igy nyomtad a ket gombot?

Joy 😊

[HUN]FaTaL
Persze, hogy nem látsz mert a Tesszelláció csak DX11 alatt mûködik.

spyy55
Üdv!
A segítségeteket kérném.
iFly 3.1FP újdonságait nézegetem. Eddig két úton teszteltem (LHBP-LOWW, LOWW-LHBP). Mindkét esetben Approachnál az A/P CMDA & CMDB együttes bekapcsolása sikertelen volt ILS elkapásához (SINGLE ON-nál). Régebben mind a kettõ-t egyszerre tudtam kapcsolni és rendben letette a gépet az AP. Most viszont csak az egyik hajlandó mûködni és el akar szállni a reptér felett.. Az autopilot beállítások ezek, de lehet nem itt van a gond. ILS freki beállítva, course rendben. Próbáltam "CWS Deactivated On Approach" pipát kivéve/pipálva, de annak nem hiszem, hogy sok köze lenne hozzá. Milyen beállítások szükségesek egy sikeres ILS megközelítéshez?

Hont
Akik CCC-t használnak, legyenek szívesek megnézni, hogy a "Tesztellációs üzemmód ki van-e kapcsolva!
Nálam az 20FPS-t vesz le és egyenlõre nem látok különösebb változást...
Esetleg ha látott valaki olyan alap beállításokat mint amit Hypo Bá. linkelt az Nvidia Inspektorhoz, akkor legyen szíves ossza meg velem!
Hont
Ok, akkor kicserélem egy DX12 re...<#violent><#violent><#violent>
[HUN]FaTaL
A szar, DX8-as engine.

Hypo
szar engine, szar driver...stb😊

Hont
Egyébként a VGA melyik része térdel le a felhõkben?
Illetve mi lehet a felelõs érte?
A GPU órajele? Vagy a memoria órajele? Vagy mérete?
Most néztem a REX generátorával 10-12 FPS-el van egyébként kevesebb, mint az FS ével, úgy hogy a felhõkbõl a nem HD texturák vannak beélesítve!
8 as az AA am! nagyon király lett már így!

Intel Core i7-4790K 4GHZ Kingston HyperX 16GB Red (2x8GB) R9 280X Z97 - Pro Gamer Samsung SSD Evo 850 250GB

Hont
Jó-jó...
Csak példaként hoztam fel.😄
[HUN]FaTaL
És ki a tököm használja az FS idõjárásgenerálóját? 😄

Mellesleg én a drivernél FSX-rõl beszéltem.