MS Flight Simulator 2004

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

alert
Többek közt én is kerestem 😊 Nem tudnád elküldeni a hangokat? Esetleg neten találtad?

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

De az FMC azert huzosabb nem? 😊

Nagyon komoly 😊 Koszi a reszletes leirast. Valszeg belekezdek en is. Ez az epitgetos modszer nagyon bejovos es a flightdecksolutionsrol megveszed a hattereket es maris nem ott tartasz hogy egy mcpert tobb ezer dolcsit dobsz ki.

Itt keresett valaki FsPassengers-hez magyar hangokat, ugye?? Hat ugy nez ki, hogy tudok csinalni egy szuk magyar soundpack-ot, mert talaltam nehany magyar stuvi hangot.

alert
Wow nagyon köszi a leírást. 1-2 száz eFt már sokkal jobban hangzik. Lehet, hogy elkezdek komolyabban gondolkozni rajta fõleg, hogy már van aki legalább tud segíteni ha elakadnék 😊 Az áramkörhöz a software-t honnan veszed? Én ugyan értek valamelyest az FSUIPC programozáshoz, de kíváncsi lennék, hogy ezt is sajátéként kell-e megírni.

EZT a lapot ismered?
Meg valami, egy angol nyelvu forum a szimulatorepitesrol. Gyakori hozzaszolasokkal, es tapasztalattal rendelkezo emberekkel:
http://forums.avsim.net/dcboard.php?az=show_topics&forum=142

http://kozak74.extra.hu/index.html

Sziasztok!

Hogy az elejen kezdjem, en kb 2 eve kezdtem el foglalkozni az otthon megepitheto muszerfalak irant. Tobb lehetseges verzio is letezik, amit en olcsonak es kivitelezhetonek talaltam, az a nemet uriember alltal tervezett aramkor volt /www.fsbus.de/.
Sikerult beszereznem az alkatreszeket, megcsinaltam hozza a nyomtatott aramkoroket, s megepitettem a modulokat. Egyenlore csak az elektronika van, meg a kulalak kivitelezesebe nem fogtam bele.
A rendszer lenyege, hogy van egy aramkor, ami soros porton keresztul kommunikal a szgeppel. Az aramkorhoz tartozik egy szoftver, ami fsuipc-vel kommunikal a szimulatorral. Un. offseteket hasznal az fsuipc-bol, kuldi, es fogadja is.
Igy lehet pl. kapcsolokkal vezerelni az fs-t, valamint a fogadott jeleket megjelenitheti, pl radiofrekvenciakat. Kepes leptetomotrok vezerlesere is, igy pl megoldhato egy magassagmero muszer kivitelezese is.
Az ujabb verzioban szoftveresen lehet logikai aramkoroket tetszolegesen letrehozni, igy szimulalhatoak olyan rendszerek is, ami alapbol nincs benne az fs-ben.
A com modul, ami kapcsolodik a szamitogephez, kepes lekezelni 31 almodult, amik a kovetkezok lehetnek:
1. fskey: 64db kapcsolo, ami lehet forgokapcsolo is/pl frekvenciavaltashoz/, ertelemszeruen ebbol kevesebb kotheto erre a modulra.
2.fs stepper: leptetomotrot lehet rakotni, 2 db-ot
3.fs do: releket lehet vele vezerelni, pl. vilagitast lehet vele kapcsolni, vagy nagyobb teljesitmenyu motrokat ki-be
4. fs ad: 8 analog-digital atalakito /potmeterek/, pl toloeroszabalyzashoz. /bar szerintem tobb usb joy alkalmazasaval jobban megoldhato/
5. fs display: 7-szegmenses kijelzok vezerloje. Pl radiofrekvencia, nav frekvencia kijelzesehez. Ez a legkoltsegesebb resze az egesznek, attol fuggoen, hogy hany ilyen modult akarsz mukodtetni.
6. fs led: ledek vezerlesehez. egy modul 32 ledet mukodtet. pl nyomogomboknal be lehet epiteni egy ledet, ami jelzi, hogy az adott kacsolo on ill off allasban van
A rendszer 9 voltos tapfeszultsegrol mukodik, de ha nagyobb teljesitmenyt akarsz
mukodtetni, pl motrok vezerlese, vagy vilagitas izzokkal, azt a releken keresztul tudod megoldani kulso tapellatassal.

Mivel soros porton tortenik a kommunikacio, en kicsit lassunak talaltam, pl frekvenciavaltasnal az aktiv es a keszenleti freki valtasnal eszlelheto par ms-os holtido.

A rendszer nem letezik megvasarolhato formaban, viszont minden dokumentum elerheto hozza, ami a megepiteshez szukseges. Kis jartassag az elektronikaban nem hatrany. Pl a nyakok kimaratasahoz, alkatreszek beforrasztasahoz, illetve az esetleges hibakereseshez.

Ha valaki a megepitesen torne a fejet, ez sem egy olcso rendszer. Az egeszet mikrokontrollerek vezerlik, minden modulhoz kulon-kulon vezerlo kell.
Pesten sikerult egy helyet talalni, ahol ezek /PIC16f84/ beszerezhetok, darabja ugy 1200ft korul van. Ha mar a kijelzoket osszeszamolod, pl 4 db a radiofrekvencianak, 4 a nav frekvencianak, akkor rogton 10eftnal tartassz.
Kell legalabb 2 fskey, 2 fsled, ezek ujabb 5eft.
En kb 25eft-ot koltottem mar ra, de megvan majd minden modulom.
A munkaido raforditas kb 2-3 het, mire osszehozod az elektronikat, s ujabb hosszu hetek, mire megcsinalod hozza a "kulalakot"
Ami jo, hogy nem repgepspecifikus, mivel csak az elektronika adott, s igy a szoftver segitsegevel olyan repulogepre programozod ra, amilyen neked szimpatikus.
Egyeb koltsegek: kis kapcsolok darabja is 100-200 ft-ba kerul, gondold vegig mennyi szukseges csak az overhead panel kivitelezesehez egy 737-nel. 12 polusu forgokapcsolo darabja ugy 1000ft korul van, ebbol pl 2 db kell egy frekvenciahoz. Heading, course, speed, altitude ujabb 1-2 kapcsolo, attol fuggoen egyesevel vagy tizesevel akarod leptetni oket.
Szereny szamitas szerint az egesz osszehozhato ugy 75-100eft kozott, cakkpakk.

Kepeket nem osztanek meg, mivel aramkoreim vannak csak, ezek meg nem tul erdekesek, viszont a neten fellelheto egy csomo otlet, hogy hogyan lehet szep muszerfalakat kivitelezni.pl:
http://personal.telefonica.terra.es/web/karmo/homecockpit/e_simulador.html

Az opencockpit-nal megrendelhetok a modulok, keszletben, vagy akar osszeszerelve es tesztelve, de ezekert sok-sok eurot kell fizetni.

egy ket link az erdekesseg kedveert:
http://www.meriweather.com/747/fd-747.html
http://www.737sim.com/Flightdeck.htm
http://www.fscockpit.com/Replicasofaircraftcockpits.html

Hefi: kaphato nagyszeru kinezetu panel.
http://www.flightdecksolutions.com/ac_type.php?id=8
gyors szamitas az b737-hez: 4500$
http://www.flightdecksolutions.com/_assets/images/products/246-large.jpg

A vizualis megjelenitesrol meg nem szoltam, nezd ki a legolcsobb projektort.
Legalabb koss ossze 2-3 szgepet, hogy mindent meg tudj jeleniteni, ezek ujabb parszaz e ft.

Ha valakinek meg mindig kedve van a hazi kesziteseu cockpitekhez, annak sok sikert.

Még mielõtt nagyon beleélném magam:

A cockpit elkészítéséhez szükséges cuccokat lehet itthon kapni, vagy csak külföldön (most nem a panelek kinézetére gondolok, hanem az elektronikai részekre)?

A számítógép nem hülye! Csak azt csinálja, amit parancsolnak neki.

alert
> FAQ

Hasonszoru mit jelent ? 😊

Köszi a választ! A navdata -t megnézem. Amit belinkeltem, az reggel tényleg nem ment, valami gond volt a szerverrel. Sztem most már menni fog, de valószínû hogy az a gond amit írtál. Egyébként ez az RNAV pontosan micsoda?
alert
Nekem nem jön be a kép. De mostmár kezdem érteni, hogy mi lehet a baj. Ferihegyen jelenleg RNAV eljárások vannak érvényben tehát kézzel nem lehet lerepülni csak az FMC tudja követni. A hivatalos térképeket egyáltalán nem nehéz beszerezni. Magyarok: www.ivao.hu
Többi: navdata
Szinte minden térkép ingyenes max egy ingyenes regisztráció kell. Ez néha nehézkes mert pl a franciáknál azt hiszem csak franciául van az oldal.. de meg lehet oldani 😊

alert
Szia Kozak74!
Szerintem itt még jó pár embert érdekelne (pl engem :-), úgyhogy ha gondolod nyugodtan oszd meg a tapasztalataidat, infóidat, képeidet a fórumban. Köszi!

Szia Dwayne !

Vegre egy hasonszoru ember...
Ajanlanek 2 linket a figyelmedbe:
http://fsbus.de/index2.html
http://www.opencockpits.com/index.php?newlang=english

En megepitettem az fsbus elektronikajat, ha erdekel reszletesebben a dolog, kuldj privat uzenetet.

Köszi a gyors választ. Természetesen rosszul írtam, nem VOR hanem DME.

Na itt van egy példa Ferihegyrõl: szilagyi.web.elte.hu/fs/star.jpg

Ezt a képet az Fsnav-ból vettem, ez alapján akartam egyszer leszállni.
Akkor voltam bajban amikor elhagytam fix01-t és elindultam Gödöllõ fele 296-on. Ekkor még kiszámoltam hogy a 10,2 nm milyen messze esik TPS-tõl, de ehhez nem lenne mindig kedvem.

Valamit biztos rosszul állítok be, vagy nem értem a térképeket.

Tudom, hogy léteznek hivatalos térképek is, de azokat nagyon nehéz beszerezni.
Le van irva ha jol latom. Szerintem egy fullos mukodo cuccot.

nah utolsó kérdésem home cockpit ügyben.
ha ezt megveszem, mi az amit kapok érte. mit tartalmaz ez?
http://www.flightdecksolutions.com/prod_info.php?id=434
alert
Valójában nem is VOR hanem DME adóról beszélünk ugyebár mert távolságot csak az ad. Tehát mögötted VOR/DME-t vagy DME-t keress.

alert
A sebességet felejtsd el. Úgyis csak légtömeghez képesti adatot kapsz akkor meg variálhatnál még a széllel meg a magassággal is. Két dolgot tudok elképzelni: Nem úgy adták meg az útvonalat hogy addig repülj 200-on amíg az eredeti VOR-tól 20 NM-re leszel? Vagy valami más hasonló módszer lehet még esetleg. A másik hogy térképen megnézed, hogy amikor lerepülöd a 15NM-et és elfordulsz 200-nak, akkor azon az egyenesen vagy nagyjából mögötted valahol van-e a közelben egy VOR. Ha igen akkor belövöd azt a frekin amikor elfordultál majd egybõl kiírja hogy az hány NM-re van mögötted. Innentõl már csak 20NM-el tovább repülsz. De biztos létezik még más megoldás is.

És egy gyors kérdés: Nézegetem az FsNavot és nagyon tetszik hogy ki lehet rajzolni egy rahedli sid/star eljárást. Én gyakorlásképpen FMC nélkül akarom öket repülni (még kezdõ vagyok). A gondom a következõ: Van egy VOR és azt írja a leírás hogy repüljek kifele 130-on 15nm-t. Utána forduljak 200-ra és repüljek 20nm-t egy ISEC ponthoz. A gondom az, hogy ilyenkor nem tudom mennyi a 20nm. Hiszen én még a korábbi VORhoz igazitom magamat. Ha nagyon akarom ki tudom számítani hogy a VORtól milyen messze van (sinus és cosinus), de leszállás közben nem ezzel akarok vacakolni. Esetleg a seb-bõl ki tudom számolni hogy mennyi ideig kell maradnom az irányon. Szóval ilyenkor mit kell csinálni?

Remélem nem egy nagyon láma kérdés.
hát ezaz de ha nincs rá pénz akkor nincs, tökmind1 hogy saját sárkáynra + tanfolyamra nincs vagy ppl-re , nem? 😛

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Én ezért akarok inkább motoros sárkányba ölni. Vidéken olcsón lehet csinálni tanfolyamot, meg lehet úszni kb. 200 körül. A gép árában nem akarok hülyeséget mondani, de az sem annyira vészes. Szóval amennyibõl megvan olcsón egy ppl, abból biztosan megvan a SAJÁT géped és a jogsi. Bocsi ha már ez OFF volt.
ott a pont 😛

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

alert
Sajnos nekem sincs. De aki 4-5 milláért akar cockpitet építeni annak biztos van 😊

hát lehet, mind1, nekem se 1.8milkám nincs rá sajna se 1 milkám..., az alkalmankénti 25k+ról emg nem is beszélve 😞

alert
Régebben én is ezt hittem de itt nem igazán a mákon van a hangsúly. Ha kicsit belemozdulsz az ilyen körökbe repfórumokon, levlistákon vagy hasonló témájú oldalakon esetleg találkozókon megszállottként, akkor hamar meg lehet ismerkedni ilyen emberekkel.

hát jah szal az emberek 95% (aliasz földi halandók 😛) 1.8 , a maradék meg akik mákosak és/vagy vannak jó kapcsolataik annak meg kevesebb is lehet 😊 bár akinek esetleg tényleg sok jó kapcsolata van annak meg ugyis mind1 az a +0.8 milla 😄

alert
1,8 millánál kezdõdik ha beiratkozol egy hivtalos helyre. 1,5 milla ha ügyes vagy. Ha van ismerettséged akkor meg lehet dumálni hogy a pilótát ne kelljen kifizetni mert legalább õ is gyûjti a repült órákat. Elméleti anyagot meg tud adni vagy te is szerezhetsz netrõl. Így marad a gépbérlés (C152) úgy 25eFt/óra tehát olyan 1,2 milla.

én nem akarok egész cockpitot, csak overhead, fmc, és a glare package... ezeket próbálom vhogy megoldani...
csak egy milla egy ppl cessna-ra? én ugy hallotam hogy több az 😊 bár lehet tévedek

alert
Elvileg igen legalábbis azt írja. Ez több mint 120 rongy bakker 😊 Aztán itt van trimm kerék rohadt $200-ért. EZEK NORMÁLISAK? 😊 Ez nevetséges. 2 ilyen kereket gyártok 1 nap alatt 500 forintért újabb 100-ért pedig le is festem. És akkor már sokat mondtam. Egyébként nem kell ehhez még a project magenta vagy hasonló szoftver hogy ez az egész mûködjön is a géppel összekötve?! Mert szerintem igen és nem csak hogy az kell hanem TÖBB számítógép kell ami hálózatba van kötve és úgy mûködnek együtt. Egyiken csak az FS fut a többin meg egy-egy nagyobb egység. Visszatérve a programhoz... egy autopilot software az nem tudom most kapásból hogy mennyi, de az FMC vezérlõ az csak önmagában 500 dolcsi. És akkor hány progi is kell még? Szóval ha valódi cockpitet akarsz akkor nyúlj a zsebbe és 4-5 milláig ne állj meg 😊 4-5 milláért pedig hagyd a francba az egészet 1 milláért leteheted 4 hónap alatt a PPL jogsit Cessna-ra a maradékból meg repkedhetsz. 1 óra egy 172-essel úgyis olyan 30-35 rongy (bérlés). Nagy üzlet ez a homebuild Cockpit.

hali.
http://www.flightdecksolutions.com/prod_info.php?id=285
újabb kérdés. ebben benne van a robotpilota, kapcsolok, gombok, minden? nem birok kiigazodni ezen az oldalon
Papirzacsi
Vagy kijön egy merõben új fs, mint annó a 2004, amivel nem megy semmi régi kiegészítõ rendesen, és csengetheted ki az összeg felét újra, hogy megint minden jól mûködjön.<#idiota>

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Van valahol a neten még az Alertéhez hasonlóan közérthetõ FMC, Nav, egyéb leírás elsõsorban Magyar?
Clidey
És mikor már beleöltél pár milkát a projektbe, ott a kész pilótafülkéd, akkor egy olyan apróság fog az õrületbe kergetni, hogy fagy az FS, fagy a Vindóz, nem mûxik az FSUIPC, képtelen vagy összehangolni a rendszert. Ezen a ponton elkezdesz foglalkozni a harakiri gondolatával... <#idiota>

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

En is gondolkodtam mar ezen. Jo lenne osszerakni egy ilyet, csak sajons penz az nincs 😊

alert
Nyirinek igaza van ennek én is utánanéztem régebben. Egyetlen módszerrel jöhetsz ki olcsóbban ha van némi mûszaki érzéked és jónéhány dolgot meg tudsz csinálni magad pl gázkarok, fõpanel, stb. Ezekhez fellelhetõ segédanyag a neten csak egy kis kreativitás és hozzáértés kell hozzá mind mûszakilag és elektronikailag.

Amugy ha fullos cokcpitot akar torodj bele hogy 4-5 misi zseton alatt ne is kezd el.

Nincs... Szerintem nincs. Nagyon draga a flightdecksolution. Egy muanyag hatterlap 800 dolcsi.

sziasztok!
nagy elhatározásra jutottam: elkezdem megcsinálni a pilótafülkém. De egy nagy kérdéssel fordulok hozzátok! Ebben vannak vajon kijelzõk is (és hány darab) vagy nincs? http://www.flightdecksolutions.com/pcupload/A320%20FDSG1&GlarePack.pdf
alert
Nem tudom pontosan. Én úgy használom, hogy a NAV1-en belövöm a pályafrekit és beállítom a course-t (valamelyik FMC-s gépen csak az FMC-ben lehet beállítani a frekvenciát és a course-t) és belövök egy NDB adót ha van a pálya elõtt, hogy segítsen ráfordulni. Fordulás elõtt már AP viszi a gépet FMC ki van kapcsolva és ha ráfordultam figyelem az ILS. Amikor sacc per kábé megfelelõ helyen vagyok akkor a roboton Approach mód be. Egyébként elvileg az FMC is le tudja tenni a gépet sõt meg is tudja állítani. Még a levegõben a süllyedést is korrekten el tudja végezni (értsd õ kezeli a spoilereket stb), de ezeket sose használtam. Akkor már semmit nem kéne csinálni.

Lehet béna kérdés de az FMC-s gépekben az ILS-t az FMC kezeli vagy úgy mûködik mint az alap fs Boeingben.
alert
Most konkrétan nem tervezem 😊 de ha megmondod pontosan mi érdekel akkor esetleg tudok vagy valaki más tud segíteni.

Tényleg Alert!!! Az FMC leírásod tetszett nagyon és sokat segített, tervezed, hogy folytatod?, mert tudok angolul valamennyit de a te leírássodal jobban eligazodtam közérthetõbb mint az angol leírások.
<#eljen>

Köszi Alert ez szép munka!!!!
alert
Akik nem ismerik az FMC-t vagy nem igazán tudják használni azoknak itt egy egyszerûsített progi! Azt nem tudom, hogy PMDG-vel és hasonló kaliberû fizetõs gépekkel együttmûködik-e, de az összes ingyenes vagy alap FS géppel használható!!! Van SID/STAR lehetõség is benne. Azoknak is nagyon jó, akik szeretnének online olyan ingyenes vagy nem ingyenes géppel repülni, ami nem rendelkezik FMC-vel így nem tudnák vele követni az útvonalat. Egyetlen szépséghibája, hogy a SID/STAR adatbázisként a Fligh1 ATR gépét használja amihez a navdata-n össz-vissz 70db reptér van. Ennek megsegítésére írtam egy progit amivel átkonvertáltam az összes PSS777-es SID/STAR-t olyan formátumúra, hogy ez a drága progi be tudja olvasni. Így gyakorlatilag rengeteg reptérhez lesz SID/STAR. A programhoz hozzátartozik egy tetszõlegesen átméretezhetõ útvonalmegjelenítõ panel is. Szerintem klassz.
A legfrissebb navigációs adatbázishoz a navdata.at-ról a Flight1 ATR72-500-ashoz kell letölteni az aktuális AIRAC-ot.

simple FMC
Sok sok SID/STAR

Sziasztok!

A kovetkezo problemara rament a delutanom, ujratelepitettem az FS-t, meg mindent ami csak letezik. A problema a kovetkezo: Telepitek mindent az online repuleshez. FSInn 1.0-t, AVC-t, FSCopilot-ot, a leiras szerint probalnam beallitani. Az AVC-t sikerul is. Leteszem a talcara, inditom az FS-t. Beallitom a repuloteret, inditom a jatekot. Ulok bennt a gepben, nyomok egy Alt-gombot, es toltene be a gep texturakat. A kovetkezo keretnel tart FS FDT Aircraft processing / Please wait, processing aircraft / Loading 179 aircraft

Nos itt lefagy az FS mint a szél. Az esemenynaploban a kov. uzenet van: Nem válaszoló alkalmazás: fs9.exe, verzió: 9.1.0.40901, nem válaszoló modul: hungapp, verzió: 0.0.0.0, memóriacím: 0x00000000.

Latott mar valaki ilyet?
Ezt az ujratelepites utan csinalta elosszor, elotte az fs olyanokat csinalt mintha gondolkozna, percenkent kihagyott 2mp-re

Kosz a segitseget elore is!
Andras
vki
De ha TFT monitorom van, akkor mindengy, mert itt a Hz különbség nem sokat számít szemrontás ügyén. Legalábbis én még nem vettem észre.

ACER Aspire 5738ZG