45215
  • alert
    Az tény, hogy nem könnyű joy-al szarakodni, talán még a saitek yoke előnyösebb, ha jól be van állítva. Nehéznek nehéz, de figyelni kell és piciket kell korrigálni, nem szabad kapkodni. A lényeg, hogy finoman vezesd a gépet és tisztában kell lenni alap dolgokkal, pl hogy merre forog a légcsavar, mert a forgási iránnyal ellentétes irányú precesszió hat, ennek következtében ugye nem mindegy merre fordulsz, mert egyik irányban le, míg a másik irányban inkább felfelé akarna menni a gép. Meg van egy pár hasonló dolog még, amit ha tudsz és annak megfelelően gyakorolsz, akkor előre tudod, hogy mikor mit és milyen mértékkel kell csinálni. Aerodinamika. Amúgy a valóságban is ezek a követelmények, ott még nehezebb hidd el :)
  • LegendTommy
    a skanzent pedig a budapest 2007 tartalmazza, vagy valamit benéztem?:D mintha lettek ott volna repcsik:D

flight school kérdésremre van már jelentkező?
  • CptSAB
    Pateszi fotózta körbe a kis bogarat, én csak messzebbről kattintgattam rá. Szívem egyetlen csücske ugyanis nem akart kikutyagolni a fűbe velem.. mert ő papucsban volt, ráadásúl a Let 410 és az ejtőernyősök is tátott szájú bámulásra késztetett.. így a kis kedvenceim lemaradtak. hamarosan újra tervezem az Újlaki sétát, ez kb. a hónap végére 2 hét múlva tehető. Akkor szeretnék kimenni, de akkor nemcsak az épületek és pályafelületek pótlása, hanem a teljes kaposújlaki repülő arzenál és a reptér légiforgalma egyeztetésre ill. fotózásra kerülne. De ha bármilyen géphez jók a fotók, persze hogy használjátok őket. Azért vannak..
  • Clidey
  • Clidey
    Köszi szépen... :) De igazából ez még csak egy kezdetleges változat. A gyári új állapotot tükrözi. A valóságban sokkal kopottabb és koszosabb szegényke... Meg van már öregedve rajta a festés - ezért nem is igen ajánlatos mosni sem (max. a belépőkről a bogarakat), mert szivaccsal könnyen el lehet kenni a kék színt a fehéren. :D Viszont remélhetőleg idén télen kap egy szép új fényezést. ;)

Addig viszont időm függvényében az FS-beli változaton is akarok még alakítani. Kissé öszekoszolni meg lekoptatni róla a kéket itt-ott... :)

Ahogy elnéztem, a Kamovhoz szerintem CptSAB képeiből (már ha hozzájárul) tök faszájos textúrát lehetne gyártani, a mostani ocsmányt meg kidobni a 3,14csába. Annál is inkább mert egy statik gépnél feltétlen előny az egy fájlból álló textúra és a max. 1024x1024-es felbontás. Nameg az sem elhanyagolható, hogy ezáltal fotorealisztikus textúrád lenne rajta, nem ez a mostani kézzel rajzolt görcs... ;)
  • Clidey
    Tudtommal a Lago-féle a(z egyik) legrégebbi változat, szóval biztos van különbség nemkicsi. Például a Ferihegyi statikus gépek a skanzenben meg itt-ott még máshol azok tuti nincs benne. Merthogy azokat én csináltam mind. :)
    De pontos választ majd Alert tud adni, ha erre jár, ő a profi.
  • Papirzacsi
    Ki lesz adva. Vagy így vagy úgy.
  • pateszi
    Szia,
    Nagyon szép ez a festés, csakúgy, mint a többi munkád is.

A képeken látszik, hogy megvan a plexi a modellen. A színt nagyon jól eltaláltad, nekem tetszik. (Úgy tapasztaltam, hogy nem is olyan egyértelmű egy-egy repülőgép valós színét visszaadni a FS-ben, mert szinte minden fényképen a napszaktól, megvilágítástól, és a kamerától függően más-más árnyalatnak látszanak ugyanannak a gépnek a színei. Szóval jó érzék kell eltalálni, hogyan jelenik majd meg a valódihoz legjobban hasonlító színárnyalat az FS-ben.)

FSX+SP1 alatt a leírt hibákat szerencsére nem tapasztalom, azok valószínűleg csak az SP2, vagy AC esetén jönnek elő.

A dunakeszi reptér a meglévő kiegészítőim között repterek közül az abszolút kedvencem (igaz a gépem nem is engedi meg hogy a nagyobb repterek minden részletében gyönyörködhessek), mindent tökéletesen lemodelleztetek.

Tegnap megnéztem a Kamov modellt, még jobb is, mint amire szükség van egy statikus géphez. Próbaként még textúra nélkül betettem scenerybe, összehasonlítottam a Németh Design gépével :))
    A pilótát már kivettem belőle és gondolom, hogy tovább kell egyszerűsíteni, illetve LOD modelleket is készíteni, de ehhez még nagyon nem értek, meg kell tanulni. Kössz mégegyszer a konvertálást.
  • Hypo #12419
    coool jol nez ki gratula
  • LegendTommy
    nekem a Lago 2004, Budapest 2007 es kombó van meg, érdemes a mega airport budapestre cserélni? sok a különbség?
  • Clidey
    Igen ez LHDK. Zacsival ketten csináltuk. Az FS-X változata már benne van a legfrissebb Aerosoft Budapest v1.4-es peccsben. Az FS2004-es (ezerszer jobb) változat pedig talán sosem kerül kiadásra ha igazak az infóim...
    Lehet kénytelenek leszünk varezba terjeszteni...

A Zlinkét meg majd lehet fölteszem az avsimre, csak le kéne győzzem a lustaságom...
  • HAMIC
    Szerintem Dunakeszin, de majd a mester megmondja... :D

Ez a scenery már publikálva van valahol? Góbé a hangár előtt, a szállítókocsi... Nagyon csinos.

T: Az fs2002-es Milan-féle Z142-t megtaláltam, a Maléves festéssel. Azért megosztod velünk ezt a verziót is?
  • LegendTommy
    Kíváncsi vagyok a képzettebb pilótákra.
    Neki kezdtem az fs2004-ben lévő beépített flying schoolba. Rögtön nekifogtam a záróvizsgáknak és a 3. tol kezdve elég nehézkesen megy. Vagyis mindig elkaszáltak. A default cessnával nem feleltem a kritériumoknak:D Nehezen tudtam tartani fordulókban a magasságot és a sebességet, és az +/-100 láb és +/- 10 csomó tolerania kifogott rajtam:(
    Ugyan picivel lépem át a határt, de nagyon szigorú a vizsgabiztos:(
    Tudni kell, hogy nemrég cseréltem le az imádnivaló saitek x52-est egy saitek yoke-ra, ami ugyan életszagubb a polgári repülésben (amit szeretek) de az x52-vel pontosabban tudtam repülni (kicsit megbántam a cserét)
    1. tényleg nehezek ezek a vizsgák?
    2. béna vagyok s még gyakorolnom kell?
    3. pontatlan fos a sitek yoke:D
    kíváncsian várom azok véleményét akik próbálgatták a vizsgákat
    to Clidey: hol parkol a Zlinke? tetszik a háttér
    thx, bye
  • Clidey
    Ja, és amit ígértem. Nálam így néz ki a Zlinke (FS2004 alatt):

• Clidey
    Nos igen, gondoltam hogy erre gondoltál. A helyzet az, hogy a igazi röpcsin ez úgy van, hogy egy darabból van meghajlítva a plexi, aminek a felső felére belűlről fel van festve egy 10-12 cm-es fehér sáv. És körbe-körbe egy 20mm-es durállemez segítségével van van rácsavarozva a szárnyra. :) Kérdezz bármit, ismerem a repcsit töviről-hegyire! :D

Visszatérve az FS-modellre: ez a plexi 100% hogy meg van csinálva, csak az FS-X konverzió miatt tűnt el valahogy. Valami textúra-probléma lehet az fix. Én is letöltöttem ezt az FS-X verziót jópár hónapja - ami tulképp nem is hivatalos FS-X verzió, mert nem a Milán csinálta hanem valaki más -, és nálam még szarabbul néz ki: nemhogy fényszóróplexi, de a kabinplexi sem látható, virtual cockpitből meg nem látni ki, mert nem látszik át a plexire feszített tükröződés-textúra. De ami a legdurvább, hogy a lajstromjelek a törzsön és a szárnyakon inverzben látszódnak át, értsd úgy hogy a lajsromjel körül a poligon teljesen átlátszik amire mappingolták, tehát látni azt a tájat, amit elvileg a törzsnek el kellene takarnia (LOL!), a lajstromjel maga pedig fehér. Szóval iszonyat gáz. Elkezdtem vele szórakozni, de aztán föladtam, nem volt kedvem görcsölni vele.
    Szóval erre alapozva bizton állíthatom, hogy ott nálad is a fényszórónál valami textúra-formátum/alfacsenel probléma lesz.
  • CptSAB
    Köszi! Én a Lago féle verziót használom. Ha kijön, majd ellenőrzöm a mesh kiegészítőt, mert tudom, hogy tavaly furán nem volt a helyén a Duna magassága, mert a patch nem volt fennt, csak a kiegészítő kis repülőterek. Így aztán átrepülni nem is tudtam volna a Lánchíd alatt. :D

Újlakról némi fotó armádia tőlem is:
    Kaposújlak 2008.szept.07.
  • Papirzacsi
    Már a tavalyi is a Budapest 2007 sceneryhez készült, csak Clidey "egyszerűségének" köszönhető, hogy a LAGO lett beírva az átfogó Budapest scenery helyett. De amúgy mindegy, mert a fotoreal terrain mindegyik sceneryben ugyan az(tudtommal) és ugyan ott van, így mindegyikkel ugyan úgy kompatibilis.
  • CptSAB
    A tavalyi asszem a Lago Budapest 2004-hez volt igazítva.. valami ilyesmi rémlik. Vagyis az volt az ajánlás.. (ezt értettem optimalizáción..) Na jó, most én is lusta vagyok előszedni a sceneryt.. hiába egy-egy éves xp/fs reinstall mindig helyreteszi a dolgokat..
  • Papirzacsi
    A mikor az jó kérdés.Lustaságomtól függően 1-999999 nap múlva.:-)
    Szerintem pont ugyan úgy fog mutatni, mint a korábbi redbull pálya sceneryk. Na jó, talán kicsit jobban.:-D
    Optimalizálva? Az mi? :-O
  • pateszi
    Sok hibával írtam, jobban át kell olvasnom a hozzászólásokat.
    A valós gépen van plexi a szárnyon:

A modellen nincsen:
    Kihagytam a zárójeleket a megjegyzésből, hogy szerintem sem modellezték a plexit a készítők, tehát textúrával nem pótolható. Mellesleg gondoltam arra is, hogy hátha kapcsolatban vagy a készítőkkel és van már plexis változatod is...

A Ka-26-ból statikus gépet szeretnék csak kialakítani, ahhoz talán még egyszerűsíteni is kell a modellt.
  • Clidey
    Nos a modell...khmmm...hogy is mondjam... :) Lehetne jobb is...sokkal-sokkal jobb... :)

A Milan gépéhez ha jól emlékszem nekem küldött át paint-kitet még annak idején mikor kooperáltunk egymással. De nem léjerest, csak egy festés nélküli textúrát. Ha kell, átküldöm. Bár én már csináltam magyar kék-fehér festést hozzá, csak lustaságom révén seholsem publikáltam. :) Majd otthonról tolok fel képet ide este.

Szerintem te kissé belegabalyodtál a mondandódba vagy én nem értelek tisztán :D A plexiborítás az látszik, csak az afölött levő (általában) fehér színű takarórész nem látszik. De az sajna nem is fog, mert ahhoz az mdl-ben kellene túrkálni (poligont textúrázni). Az meg ugye nem illdomos mert nem mi csináltuk a repülőt.

A lajstromjeleket általában egyedileg megrajzolom vektorosan persze, majd úgy illesztem rá a bitmeppre - régen megcsináltam magamnak az egész ABC-t otrokovicei formában -, de létezik egy 'USAF Stencil' nevű ttf-font is ami tökre hasonlatos hozzá. De mégsem ugyanaz, úgyhogy ezért is maradtam az egyedi kivitelezésnél.
  • pateszi
    Szia, köszönöm szépen a konvertálást.
    Este tudom csak megnézni, pedig nagyon kíváncsi vagyok, milyen a modell.

Milan Lisner gépéhez készítek hazai festést, a Zlin Z-142 v.3.0 változathoz, azt hiszem, hogy ez az utolsó elérhető kiadás. 15472_z142_30_cva.zip
    Remek gép, szerintem iszonyú jól elkészítetté(te)k.
    Eredetileg a FlightSim.CZ oldalról töltöttem le, de most ott nem találtam.
    Nem túl problémás a Magyarországon jellemző kék-fehér festés elkészítése, szinte színcserével megoldható, de néhány nagyon finom, eredetileg szürkés részlet biztosan károsodik, ezért érdekelne a painkit.
    Lenne még két kérdésem a géppel, illetve a festéssel kapcsolatban:
    Meg lehet valahogy jeleníteni a leszállófényeket takaró plexi borítást? Úgy tűnik hogy ez kimaradt a modellből és nem textúra kérdés.
    A lajstromjelekhez használt jellegzetes, csapottszélű betűtípushoz létezik-e font, fagy Te is kép alapján szoktad elkészíteni a jelzéseket?
  • CptSAB
    Már várom.. flightsim.com-on mikor lesz fennt a Red Bull Air Race 2008 :D, előre lehet tudni, hogy Aerosoft Budapest 1.3, Budapest 2004, avagy FS default környezetben hogy fog mutatni, illetve mihez lesz optimalizálva?
  • Papirzacsi
    Megint modellezgettem, textúrázgattam picikét.
  • Clidey
    No, hát nem állítom hogy nem lesz vele még sok munkád... :))))

Pontosan melyik Zlin142-re gondolsz? Van ám csomó féle... :))))
  • pateszi
    Előre is köszönöm! Ha már meg lesz a modell, a textúrázást el tudom végezni a maxszal.
    Más kédés: a Zlin-142-eshez létezik olyan spéci painkit, mint amit a Z-43-ashoz, vagy a 42-eshez adtatok?
  • Clidey
    Ha estig ráér akkor én megcsinálom neked. De a texture-mapping valszeg megy a levesbe, azt újra kell majd csinálnod.
  • pateszi
    Hali,
    Találtam Kamov modellt, itt: KA-26
    Nem tudom megnyitni, mert FSDS modellfájl és nincs hozzá progim.
    Tudsz vele kezdeni valamit?
    Esetleg tudna segíteni valaki a DS-ből 3ds,vagy .gmax ill. .max átalakításban?
    AI modellhez kellene.
  • CptSAB
    Köszönöm! élmény volt kinnt lenni. Persze én voltam az egyettlen, aki azért mászkált árkon-bokron keresztűl, hogy épületeket fotózzon. :D
  • pateszi
    Feltöltöttem a képeket.
    Épületek
    Repülők
    Egy-két napig lesz elérhető.
  • CptSAB
    Rendicsekk ami a fotókat illeti. Nyáron mindig nagy az üzem, szoktam nézegetni az ejtőernyősök weboldalát, na meg hallani a Kamovokat is. An-2-ből van statikus az avsim.ru oldalon, azt már élesítettem korábban. Van benne full jó állapotú, motor nélküli, meg asszem csak törzs de ez nem bizti. Vagyis minden adott Antonov fronton. A motor nélküli cseh lajstromjelű gépek Z-37 Cmelakok voltak. A reptáren 3 ép változatot is láttam: Z-37-2, Z-137T és Z-37. Kókai Tibinek köszönhetően ezek megoldhatóak. Let 410 AI gép is van. Azt nem tudom, a hurka hangárok nem a Cirrus Hungary.. mit rejtenek. 2 Bulldog, a Cesna 185, 3 üzemképes An-2, plusz a torony alatt leeresztett farokkerékkel szundikáló. Nem láttam a Hillereket. Na mindegy majd a képeket amúgy elérhetővé teszem 2-3,5 MB a méretük, így lett majd 1GB, 8Mpixes Kodak géppel készültek.
  • pateszi
    Hali,
    kár, hogy nem találkoztunk szombaton, kint voltunk mi is, láttuk az ejtőernyősöket. Először láttam ezt a repülőteret, érdekes hely. Most nagy élet volt az ejtőernyősök miatt, amúgy leginkább egy múzeumnak látszott. Tetszett a hangulata, elképzeltem, hogy milyen lehetett fénykorában.
    Kb. 220 MB fénykép készült, ha gondolod, elküldöm néhány részletben mailen, vagy megpróbálom föltölteni valahova. Délelőtt és délután is fényképeztem, talán van a képek között olyan, amit fel tudsz használni a textúrázáshoz.
    AI gépként már lehet is a szlovák LET-410-est beállítani. Úgy emlékszem, hogy láttam az avsim-en a textúráját.
    Utánanéztem a helikoptereknek. Nálam FSX alatt a K-226-os működik, némi ügyeskedéssel be lehetne tenni AI-gépnek. Sajnos ez a személyszállító változat, MG változat úgy tűnik, hogy a szuper ND-s gépen kívül nincsen. Egyik modellt sem tudtam kibontani, pedig jó lenne néhány kis csúnyaságot statikus objektumként letenni. Háron nézetes rajzot találtam a K-26-ról, az alapján szerény modellező tudással is össze lehet dobni egy egyszerű statikus modellt.
    AN-2 ből van megfelelő AI és statikus változat is, csak a textúrákat kell gyártani hozzájuk. A szárnyaszegett Aeroflotos gépeket is könnyen el lehet készíteni, lehet, hogy nekiállok.
    A motor nélküli csúnya szögletes repcsikhez mintha láttam volna modellt, néhányat azokból sem ártana letenni.

Szó volt már korábban az AI helikopter forgalomról. Addig eljutottam, hogy az EC-135-ös AI repülőként beállítva szépen repked a kifutópályáról, rövid felszállással nem is néz ki nagyon rosszul. Azon gondolkodom, hogy létre lehet-e hozni egy olyan fake leszállópályát közvetlenül az apron-ról, amit csak a helikopter használna. Próbálkoztatok már ilyesmivel? Tanulmányozom még pl. a Victoria+ színörit, abban is megmókolták a heliportok környékét
  • CptSAB
    ÁÁÁÁÁ.. dehogyis én ugrottam.. Rosszúl fogalmaztam .. helyesen:

jó volt az ejtőernyősök ugrása a Let 410-ből

340 kép készült, párat majd Horváth Balázsnak elküldök.
  • HAMIC
    Juhé! Te ugrottál? Képek, képek!!!
  • CptSAB
    No végre megvolt a nagy fotózás Újlakon. Csak összejött. Bocs pateszi, hogy tegnap nem mentem, mindig változnak a helyzetek. Készűlt egy egyórás videó is, jó volt az eje. ugrás a Let410-ből..
  • litlebubu
    Uhhh...! Ez durván jól néz ki! :-)
  • pateszi
    Dehogyis, valódi a kép, magam fényképeztem.
  • CptSAB
    Ez valami retusált kép? LOL.. nagyon állat. Ha sikerűl naftát szerezni Skodribodriba akkor megyek ki. Sógór révén van egy 7 Mpix-es HP digifotóketyere, csak éppen aksi nincs hozzá. Enerdzsájzer elviszi csak éppen kimerült, vettem hozzá elemet amire futotta, mert ugye Taszáron bohóckodtam szó szerint és kiderült hogy elégtelenek hozzá. Szóval ez a helyzet. Röhelyes volt, Batéban vettem az elemet, bekanyarodtam az irányadóhoz, leparkoltam, elemcsere. Gép meg sem nyikkan. Párommal tanácskozás, ujjabb elembuhera.. semmi.. Kezdtem írtó pipa lenni, visszaraktam a két Energiser elemet, kb. 10 képre futotta, majd jelezte cseréljek, mert nem komálja a bulit tovább. Taszárra bejutni úgysem tudtam volna, így hazamentem.

• pateszi
    Igen, igen, jó ha van elég:
  • pateszi
    Szia,
    Szombaton Kaposmérőn leszünk és meg akarom látogatni a Kaposújlaki repülőteret is. Fényképezni is fogok, ha gondolod, küldenék majd a képekből. 4 megapixeles képeket tudok készíteni, de tisztítással-élesítéssel talán lehet azokból is megfelelő textúrákat készíteni.
    Ha neked megfelelő, össze is futhatnánk.