MS Flight Simulator 2004

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

exTrem
Sajnos én sem tudom a választ erre a kérdésre 😞. Ennyi csak az ariane buktatója, hogy no AIRAC ... Választ adni sajnos nem tudok bocsi<#shakehead>

alert
Vagy ebben vagy az FSX-es fórumban írtam errõl oldalakat nem annyira régen, kiveséztük keress rá. Amúgy tényleg van a FAQ-ban is egy leírás.

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

chicco
<#confused>

exTrem
EZ a baja az Ariane ng-nek, hogy no airac frissítés. Sorry 😞

szia, javaslom, hogy kattints rá a banerre, és a segédleteknél egy képes illusztrációval ellátott leírást fogsz találni az ILS-rõl.

IntelCore i7 2,93GHz, Gigabyte GA-H55-UD3H, 4GB DDR3-1333, Asus GeForce ENGTX460 DirectCu/2DI/1GD5 1Gb DDR5 PCIe, 1 TB Seagate SATA-II 7200rpm

leonforce
OK..
kosz..!
de hogy tudom befogni az ILS-t...
manualisan raallitom a gepet..?aztan approach gomb..?
vagy hogy..?

Seven-Four-Seven--Heavy

chicco
Valaki tud Ariane NG hez airac frissítést??

chicco
Ha befogtad az ils-t mind pályaközép mind siklószõg akkor nyomj 1 approack gombot.Valamelyik gépnél kell ch2 is B chanel vmelyiknél csinálja magától.légyeg legyen középen az írány és sikló akkor befoglya a többit.

leonforce
szevasztok..!
leirna vki par mondatban hogyan tudom a robotpilcsit hasznalni ILS-ben hogy lehozzon a kuszobig..?
a tobbi NAV mod az megy..
koszi..!

Seven-Four-Seven--Heavy

Papirzacsi
A helyzet az, hogy régen csináltunk (de sose lett kiadva) a Budapest sceneryben található kis repterekhez afcadet(LHBS,LHFH,LHHH,LHDK,LHGD), hogy legyen rajta fasza AI forgalom, de nem tudom mi lett vele, illetve nem tudom hogy mutatnak a Budapest scenery nélkül, mert ha jól értem, akkor te annélkül használnád.
Majd körbenézek, úgyis most rendezgetem egyik géprõl a másikra a fileokat, hátha megtalálom.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

HAMIC
Urak, valaki tud róla, hogy léteznek-e valahol letölthetõ verziók mondjuk Budaörs, HHH, Fahegy, Dkeszi (egyszerû, AFCAD) Gyúró, satöbbi repterekrõl? Mert már ott tartok, hogy elkezdtem LHBS-t és LHFH-t AFX-el. Ami azt illeti, csak egyszerûen, szépen, semmi durva háromdé, csak hogy legyen ott valami, ne csak a helyét lássam a reptereknek - és ne adj isten használni is lehessen õket. 😊

FZoleee
köszi 😄
alert
Numerikus billentyûzet nyilaival fel/le/jobbra/balra (numlock kikapcs). Teljes gáz F4, alapgáz F1. Teljes fékszárny F8, fékszárny behúzás F5. Futó behúzása G. Fények bekapcsolása L. Spoilerek kibocsátása ü. Földön fékezni a "."-al lehet. A többi 500 bill kombinációt nézd meg a controls-ban. Jó szórakozást 😉

FZoleee
na igen, erre gondoltam...
csak én billentyûzettel akarom.
ezt, hogy érted? mármint a simulatorban?
akkor itt a válasz, az faq-ból:
Elég nagy a választék a mindenképpen ajánlott, hogy legyen a joyon gázkar valamint hogy a nyele tudjon jobbra-balra forogni. Ez mozgatja ugyanis a függõleges lapátot így a gépet külön tudod forgatni és dönteni is mint a valóságban így nagyban megkönnyíti a leszállást pl szélben, mivel hogy csak kitéríted a gép orrát a megfelelõ irányba így ellenkormányozol ahelyett, hogy forduláshoz be kellene dönteni a gépet és lehet hogy a szárny érne le elõbb mint a futó. Lehet joytick nélkül játszani? Lehet, de élvezhetetlen és rendkívül nehéz. Milyen egy profi joystick? A fentebb leírtaknak megfelelõ, jó márkájú. Általában 10-20eFt között mozog az ára. Egy igazán jó Flight Simulator szarvkormány gázkarral, pedállal (a valóságban polgári repülésben legtöbbször a pedál mozgatja a függõleges vezérsíkon a lapátot) bizony 70 eFt felett van és Magyarországon nem is igen lehet beszerezni.
FZoleee
Hali! Elolvastam a FAQ-t, de nem találtam meg a választ a kérdésemre (vagyis megtaláltam, csak nekem túl bonyolult 😄)
szóval valaki el tudná magyarázni mivel lehet irányítani a repülõt?
amugy mivel érdemes kenni/olajozni a saitek yoke-ot? mert kicsit nyikorog az enyém meg akadozik, lehet telefújom wd-40-el😄
pateszi
A kérdésre már megtaláltam a választ. (FSDS)

E8400, EP45,2*1GB DDR2,GTX9800+ WinXP+SP3, FSX+SP2

pateszi
Sziasztok,
Régi típusú bgl-bõl .sca állományt kaptam, amely (számomra) fontos modelleket tartalmaz. Mivel lehet a sca fájlokból a modellt valami 3d modell formába exportálni?

Hypo
Igaz, sajnos sokat szivtam en is ezzel, raadasul a foldon plane borzalmas, nekem valahogy tul erzekenynek tunik barmilyen beallitasal is.

nem ez tényleg húz, a középállás nincs center pozícióba
Clidey
Épp ezt fejtegettem itt a topikban lejjebb valahol. Illetve lehet az FS-X topikba. De mindegy is. A lényeg hogy bármelyik FS oldalkormány-szimulációja egyenlõ a nullával sajna.
Azért én a magam részérõl szigorúan kikapcsolva tartom az autoruddert, hogy a kérdésedre is válaszoljak. 😊

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

HAMIC
Jó, ha már fs-vezetéstechnika, lenne nekem is egy >>ki-hogy-csinálja<< kérdésem:

Ti hogyan használjátok az oldalkormányt? Autorudder, billentyû, z-tengely, külön kontroller? Vagy más? És milyen beállításokkal?

Nagyon kiváncsi volnék a tapasztalatokra!

Én egy külön joyra raktam a ruddert, aminek elromlott az egyik potija. A maradék tengelyre raktam, és balkézzel kezelem, jobb kézzel meg a normál joyt. A bajom az, hogy míg Condorban kitûnõen használható az oldalkormány - és a fordulókban gyönyörûen a helyén tartható a golyó - FS2004-ben kicsit nehézkes, durva, és bármilyen beállítást is használtam eddig, meg sem közelíti a Condor-féle, és ha már itt tartunk, a valóságban általam tapasztalt oldalkormányzás-érzetet. Autoruddert meg ugye nem használunk. Khmm. Ugye. <#ejnye1> 😄

alert
Én is csak azt tudom mondani, amit az elõttem szólók, hogyha a gépnek a gyártó szerinti utazóbeállítás paramétereivel repülsz, akkor szélcsendben az FS-ben trimmelve lehet tartani a magasságot és a sebességet elég pontosan. Ez értendõ a fordulatszámra, sebességre, keverékbeállításra, szívótérnyomásra, stb, géptípustól függõen. Persze egy idõ után elállítódik, ez lehet 1 perc, de egészen precíz beállításoknál 5-10 perc is, esetleg kis süllyedéssel és emelkedéssel, mert hullámzik a gép. Az alatt mit értesz, hogy neked "húz"? Ha légcsavaros gépre érted, akkor ez természetes, mert mint említettem a légcsavar egyirányú forgása precessziót okoz és eltéríti a gép orrát az egyenestõl. Ha a boeing-nél is húz jobbra vagy balra felszállás közben, akkor tényleg nem pontos a joy.

Hypo
gep manulajat olvasd ott altalaban kozlik az utazo sebbeseget es fordulatot, belovod trim es siman repulsz, trimnek egy apro hibaja van kicsit nagy leptekben ugrik, de volt itt regebben a beallitas mit kell atallitani az aircraft.cfg ben azegyes gepeknel

trimelek én, csak néha túl sokat😊
Hypo
siman hasznalj trimet

na ugye megmondtam, ami nekem tetszik, meg ahogy megszoktad😄
viccet félre téve kösz és próbálkozok, az már tuti, hogy 0 deadzone-al nekem picit húz, pedig jól van calibrálva. Hallottam még olyanról ha az fsuipc-be állítom be akkor jobb a helyzet, csak az nálam nem regisztrált😞
Akkor elvileg az fs-ben szélcsendbe, lehetséges tartani pontosan a magasságot és a sebbességet? a pontosság alatt azt értem, hogy +/- 1 láb, csomó😄
alert
Nincs reális beállítás 😊 Minden joy más és más, mindegyiknek mások a potméterei. Ezt a joy-hoz kell állítani. A deadzone elvileg 0-án az ideális, csak akkor kell ettõl eltérni, ha valami poti hiba miatt mocorog a középpont. Az érzékenységet pedig gyakorlatilag bármikor átállíthatod, mert minden egyes gépben más és más, még adott géptípuson belül is. Olyanra célszerû állítani, ami neked tetszik és nem nagyobbra, mint amilyen manõvert maximum kitérítéssel a valóságban is végre lehetne hajtani az adott géppel.

köszi a választ
esetleg lenne tipped kb. hova állítsam a csúszkákat?
nálam most az elevation és az ailron érzékenység kb. 80% a deadzone pedig 10%-on áll. mi lehet a reális beállítás a saitek yoke-ra? tudom-tudom ki mit szokott meg, de mégis szeretnék kapni valami kiindulópontot hogy megtaláljam a helyes utat😄
thx
alert
Az tény, hogy nem könnyû joy-al szarakodni, talán még a saitek yoke elõnyösebb, ha jól be van állítva. Nehéznek nehéz, de figyelni kell és piciket kell korrigálni, nem szabad kapkodni. A lényeg, hogy finoman vezesd a gépet és tisztában kell lenni alap dolgokkal, pl hogy merre forog a légcsavar, mert a forgási iránnyal ellentétes irányú precesszió hat, ennek következtében ugye nem mindegy merre fordulsz, mert egyik irányban le, míg a másik irányban inkább felfelé akarna menni a gép. Meg van egy pár hasonló dolog még, amit ha tudsz és annak megfelelõen gyakorolsz, akkor elõre tudod, hogy mikor mit és milyen mértékkel kell csinálni. Aerodinamika. Amúgy a valóságban is ezek a követelmények, ott még nehezebb hidd el 😊

a skanzent pedig a budapest 2007 tartalmazza, vagy valamit benéztem?😄 mintha lettek ott volna repcsik😄

flight school kérdésremre van már jelentkezõ?
CptSAB
Pateszi fotózta körbe a kis bogarat, én csak messzebbrõl kattintgattam rá. Szívem egyetlen csücske ugyanis nem akart kikutyagolni a fûbe velem.. mert õ papucsban volt, ráadásúl a Let 410 és az ejtõernyõsök is tátott szájú bámulásra késztetett.. így a kis kedvenceim lemaradtak. hamarosan újra tervezem az Újlaki sétát, ez kb. a hónap végére 2 hét múlva tehetõ. Akkor szeretnék kimenni, de akkor nemcsak az épületek és pályafelületek pótlása, hanem a teljes kaposújlaki repülõ arzenál és a reptér légiforgalma egyeztetésre ill. fotózásra kerülne. De ha bármilyen géphez jók a fotók, persze hogy használjátok õket. Azért vannak..
Clidey
<#nevetes1><#vigyor3>

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Clidey
Köszi szépen... 😊 De igazából ez még csak egy kezdetleges változat. A gyári új állapotot tükrözi. A valóságban sokkal kopottabb és koszosabb szegényke... Meg van már öregedve rajta a festés - ezért nem is igen ajánlatos mosni sem (max. a belépõkrõl a bogarakat), mert szivaccsal könnyen el lehet kenni a kék színt a fehéren. 😄 Viszont remélhetõleg idén télen kap egy szép új fényezést. 😉

Addig viszont idõm függvényében az FS-beli változaton is akarok még alakítani. Kissé öszekoszolni meg lekoptatni róla a kéket itt-ott... 😊

Ahogy elnéztem, a Kamovhoz szerintem CptSAB képeibõl (már ha hozzájárul) tök faszájos textúrát lehetne gyártani, a mostani ocsmányt meg kidobni a 3,14csába. Annál is inkább mert egy statik gépnél feltétlen elõny az egy fájlból álló textúra és a max. 1024x1024-es felbontás. Nameg az sem elhanyagolható, hogy ezáltal fotorealisztikus textúrád lenne rajta, nem ez a mostani kézzel rajzolt görcs... 😉

Clidey
Tudtommal a Lago-féle a(z egyik) legrégebbi változat, szóval biztos van különbség nemkicsi. Például a Ferihegyi statikus gépek a skanzenben meg itt-ott még máshol azok tuti nincs benne. Merthogy azokat én csináltam mind. 😊
De pontos választ majd Alert tud adni, ha erre jár, õ a profi.

Papirzacsi
Ki lesz adva. Vagy így vagy úgy.<#idiota>

pateszi
Szia,
Nagyon szép ez a festés, csakúgy, mint a többi munkád is.

A képeken látszik, hogy megvan a plexi a modellen. A színt nagyon jól eltaláltad, nekem tetszik. (Úgy tapasztaltam, hogy nem is olyan egyértelmû egy-egy repülõgép valós színét visszaadni a FS-ben, mert szinte minden fényképen a napszaktól, megvilágítástól, és a kamerától függõen más-más árnyalatnak látszanak ugyanannak a gépnek a színei. Szóval jó érzék kell eltalálni, hogyan jelenik majd meg a valódihoz legjobban hasonlító színárnyalat az FS-ben.)

FSX+SP1 alatt a leírt hibákat szerencsére nem tapasztalom, azok valószínûleg csak az SP2, vagy AC esetén jönnek elõ.

A dunakeszi reptér a meglévõ kiegészítõim között repterek közül az abszolút kedvencem (igaz a gépem nem is engedi meg hogy a nagyobb repterek minden részletében gyönyörködhessek), mindent tökéletesen lemodelleztetek.

Tegnap megnéztem a Kamov modellt, még jobb is, mint amire szükség van egy statikus géphez. Próbaként még textúra nélkül betettem scenerybe, összehasonlítottam a Németh Design gépével 😊)
A pilótát már kivettem belõle és gondolom, hogy tovább kell egyszerûsíteni, illetve LOD modelleket is készíteni, de ehhez még nagyon nem értek, meg kell tanulni. Kössz mégegyszer a konvertálást.

Hypo
coool jol nez ki gratula

nekem a Lago 2004, Budapest 2007 es kombó van meg, érdemes a mega airport budapestre cserélni? sok a különbség?
Clidey
Igen ez LHDK. Zacsival ketten csináltuk. Az FS-X változata már benne van a legfrissebb Aerosoft Budapest v1.4-es peccsben. Az FS2004-es (ezerszer jobb) változat pedig talán sosem kerül kiadásra ha igazak az infóim... <#rinya>
Lehet kénytelenek leszünk varezba terjeszteni... <#vigyor1><#bee1>

A Zlinkét meg majd lehet fölteszem az avsimre, csak le kéne gyõzzem a lustaságom... <#zavart1>

HAMIC
Szerintem Dunakeszin, de majd a mester megmondja... 😄

Ez a scenery már publikálva van valahol? Góbé a hangár elõtt, a szállítókocsi... Nagyon csinos.

T: Az fs2002-es Milan-féle Z142-t megtaláltam, a Maléves festéssel. Azért megosztod velünk ezt a verziót is?

Kíváncsi vagyok a képzettebb pilótákra.
Neki kezdtem az fs2004-ben lévõ beépített flying schoolba. Rögtön nekifogtam a záróvizsgáknak és a 3. tol kezdve elég nehézkesen megy. Vagyis mindig elkaszáltak. A default cessnával nem feleltem a kritériumoknak😄 Nehezen tudtam tartani fordulókban a magasságot és a sebességet, és az +/-100 láb és +/- 10 csomó tolerania kifogott rajtam😞
Ugyan picivel lépem át a határt, de nagyon szigorú a vizsgabiztos😞
Tudni kell, hogy nemrég cseréltem le az imádnivaló saitek x52-est egy saitek yoke-ra, ami ugyan életszagubb a polgári repülésben (amit szeretek) de az x52-vel pontosabban tudtam repülni (kicsit megbántam a cserét)
1. tényleg nehezek ezek a vizsgák?
2. béna vagyok s még gyakorolnom kell?
3. pontatlan fos a sitek yoke😄
kíváncsian várom azok véleményét akik próbálgatták a vizsgákat
to Clidey: hol parkol a Zlinke? tetszik a háttér
thx, bye
Clidey
Ja, és amit ígértem. Nálam így néz ki a Zlinke (FS2004 alatt):

Clidey
Nos igen, gondoltam hogy erre gondoltál. A helyzet az, hogy a igazi röpcsin ez úgy van, hogy egy darabból van meghajlítva a plexi, aminek a felsõ felére belûlrõl fel van festve egy 10-12 cm-es fehér sáv. És körbe-körbe egy 20mm-es durállemez segítségével van van rácsavarozva a szárnyra. 😊 Kérdezz bármit, ismerem a repcsit tövirõl-hegyire! 😄

Visszatérve az FS-modellre: ez a plexi 100% hogy meg van csinálva, csak az FS-X konverzió miatt tûnt el valahogy. Valami textúra-probléma lehet az fix. Én is letöltöttem ezt az FS-X verziót jópár hónapja - ami tulképp nem is hivatalos FS-X verzió, mert nem a Milán csinálta hanem valaki más -, és nálam még szarabbul néz ki: nemhogy fényszóróplexi, de a kabinplexi sem látható, virtual cockpitbõl meg nem látni ki, mert nem látszik át a plexire feszített tükrözõdés-textúra. De ami a legdurvább, hogy a lajstromjelek a törzsön és a szárnyakon inverzben látszódnak át, értsd úgy hogy a lajsromjel körül a poligon teljesen átlátszik amire mappingolták, tehát látni azt a tájat, amit elvileg a törzsnek el kellene takarnia (LOL!), a lajstromjel maga pedig fehér. Szóval iszonyat gáz. Elkezdtem vele szórakozni, de aztán föladtam, nem volt kedvem görcsölni vele.
Szóval erre alapozva bizton állíthatom, hogy ott nálad is a fényszórónál valami textúra-formátum/alfacsenel probléma lesz.

CptSAB
Köszi! Én a Lago féle verziót használom. Ha kijön, majd ellenõrzöm a mesh kiegészítõt, mert tudom, hogy tavaly furán nem volt a helyén a Duna magassága, mert a patch nem volt fennt, csak a kiegészítõ kis repülõterek. Így aztán átrepülni nem is tudtam volna a Lánchíd alatt. 😄

Újlakról némi fotó armádia tõlem is:
Kaposújlak 2008.szept.07.
Papirzacsi
Már a tavalyi is a Budapest 2007 sceneryhez készült, csak Clidey "egyszerûségének" köszönhetõ, hogy a LAGO lett beírva az átfogó Budapest scenery helyett. De amúgy mindegy, mert a fotoreal terrain mindegyik sceneryben ugyan az(tudtommal) és ugyan ott van, így mindegyikkel ugyan úgy kompatibilis.

CptSAB
A tavalyi asszem a Lago Budapest 2004-hez volt igazítva.. valami ilyesmi rémlik. Vagyis az volt az ajánlás.. (ezt értettem optimalizáción..) <#smile> Na jó, most én is lusta vagyok elõszedni a sceneryt.. hiába egy-egy éves xp/fs reinstall mindig helyreteszi a dolgokat..
Papirzacsi
A mikor az jó kérdés.Lustaságomtól függõen 1-999999 nap múlva.:-)
Szerintem pont ugyan úgy fog mutatni, mint a korábbi redbull pálya sceneryk. Na jó, talán kicsit jobban.:-D
Optimalizálva? Az mi? :-O

pateszi
Sok hibával írtam, jobban át kell olvasnom a hozzászólásokat.
A valós gépen van plexi a szárnyon:

A modellen nincsen:
Kihagytam a zárójeleket a megjegyzésbõl, hogy szerintem sem modellezték a plexit a készítõk, tehát textúrával nem pótolható. Mellesleg gondoltam arra is, hogy hátha kapcsolatban vagy a készítõkkel és van már plexis változatod is...

A Ka-26-ból statikus gépet szeretnék csak kialakítani, ahhoz talán még egyszerûsíteni is kell a modellt.