MS Flight Simulator 2004

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

sziasztok!

na végül egy kis üzletbõl kaptam kipróbálásra pár napra egy Logitech force3d pro-t, elég jópofa ez a visszajelzése.
- ami nekem fura és kérdezem, hogy nem force feed-back-es joy-oknál is így van, hogy néha eléggé "szaggatott" az ellenállási ereje?
-a másik, hogy lehet, hogy széllökéseket nem jelez vissza a szimulátor? (kipróbáltam, hogy full realisticbe raktam mindent persze a lassú gépem 1-2 fps-ben ment csak, a gépet lökdösi de a joy-on nem érzem a mozgást/ütéseket)
köszi
Ádám
jah és privi ment

IntelCore i7 2,93GHz, Gigabyte GA-H55-UD3H, 4GB DDR3-1333, Asus GeForce ENGTX460 DirectCu/2DI/1GD5 1Gb DDR5 PCIe, 1 TB Seagate SATA-II 7200rpm

valami nem jól lehet az FMC-be mert ABONYról egybõl küld 31R-ra majd az eljárást is kirajzolja... nem lehet hogy véletlenülabony után be van írva 31R majd ismét abony, és az eljárás? Amúgy tökéletesen kirajzolja az eljárást BP532-ig onnan meg ILS elkap (láthatod a térképen 2500 feeten kell lenned), és kész. Vagy mész visualre..

IntelCore i7 2,93GHz, Gigabyte GA-H55-UD3H, 4GB DDR3-1333, Asus GeForce ENGTX460 DirectCu/2DI/1GD5 1Gb DDR5 PCIe, 1 TB Seagate SATA-II 7200rpm

Próbáltam ismét FMC-vel repülni de csak nem akar összejönni, az IVAO oldaláról letöltöttem a Ferihegyi STAR eljárás térképeket, ABONY navigációs ponton keresztül közelitettem meg Ferihegyet a térkép szerint ABONY3R STAR eljárást kell választanom ha a 31R kifutóra akarok leszálni mikor beirom az FMC-be az ABONY3R eljárást nagyon érdekes dolgokat mutat ami eggyeltalán nem hasonlít a IVAO-ról letöltött térkép szerinti utvonalra, mi lehet a gond?
pár kép:
kép1
kép2
kép3

exTrem
Srácok a flyingbytes teljesen megszunt ? <#shakehead>

Köszi, én voltam a hülye, úgy van ahogy irtad, ki kell választani a kifutót és utána a STAR eljárást, és egybõl az eljárásokat kerestem nem választottam kifutót. Még sokat kell gyakoroljam.

pályák: ILS13R, ILS13L, ILS31R, ILS31L, majd a starok alatta, ABO3R, TPS, VEBO3R, stb...

Hello, ha valóban a legfisebb airac van fenn (0811) akkor a star pagen a jobb oldalon kiválasztod a megközelítendõ pályát, majd a kiválasztás után szintén a jobb oldalon megjelennek a starok. Ezt is kiválasztod, ezt követõen mennie kell.

Ma próbáltam PMDG 737-el FMC-vel repülni, Ferihegyre szerettem volna repülni, minden rendben is volt mig meg nem közelitettem, akkor próbáltam az FMC-be beállítani a STAR eljárást, de a bal sorba azt irta ki STAR NONE a jobb sorba az APPROACHES-nél tudtam VOR, ILS és NDB-k közül választani de STAR eljárás sehol. Gondolom Ferihegynél is használnak STAR eljárásokat, de akkor miért nem mutatja? a legujjabb frissítések vannak fent nem tudom mi lehet a gond, ha valaki tudja kérem segítsen.

CptSAB
Picit OFF, keresem a következõ könyvet.. kiadva nem volt, mert a Honvédelmi minisztérium belsõ kiadványa volt:
Iván Dezsõ: A magyar katonai repülés története I. és II. kötet
Sorry a nem egészen idevágó témáért.
czakof-nak válasz eggyel lentebb.
<#integet2>
Ne a PMDG-ben keresd Feri. Ott kell lennie, ahol írtad.
...\modules\FSNavigator\SidStar
Ez egyébként a 21001-es tranzíciók javítása. Már, ha frissebb, mint 2001. :-)
CptSAB
Most nézegettem, pár fs util weboldala megszünt.. pl. uk.geocities.com fs airac, az AGenT oldala detto.. soroljam még?????
Hiába no!
Egy újszülöttnek...<#vigyor1>
Clidey
<#eljen><#nyes><#eljen>

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Papirzacsi
Igen láttuk, túl sokszor is, és nagyon remélem többször már nem linkeli be senki sehova ezt a szart.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Ezt már láttátok?
Ma akadtam rá.

http://www.youtube.com/watch?v=ULpq0HgrFfs
polluxware
sirályos😊 köszi

én aztat hittem hogy a satelit kódját kell beírni ami alapján kiírja az aktuális magasságot.

hogy mik vannak...

CptSAB
Transzponder nagyon egyszerûen.. bekapcsolod, akkor a radaron lesz egy azonosított jel rólad. ATC adja meg a kódot. Így tudni fogja, hogy xy kód alatti gép mit takar. Nemzetközi elõírások vannak a kódok kiosztására, használatára. Ha kikapcsolod, akkor egy azonosítatlan porszem leszel, és egy forgalmas nemzetközi repükõtér körzetében ez: Porszem=hiba a gépezetben=fokozott veszélyhelyzet=hatósági büntetés, baleset, katasztrófa

Én ha pilóta lennék, nem tennék egy kanyiló vasat sem egy személygépjármûbe való benzin mellé.. azért drága móka lenne..
Papirzacsi
Továbbra is ott a google. A gép azonosítására szolgál, a másodlagos radar(SSR) kérésére ad jeleket. Az ATC-tõl kapod a kódot.

Mi van jobban szûrve? Mik között mi a difi?

polluxware
továbbra is kérdés ez a transzponder "válaszjeladó"

Egyébként van lényegi különbség a két benzinfajta között a motor mûködése szempontjából??

Azzal tisztában vagyok hogy egy 1:14es kompresszió viszonyú König versenymotorba ha 95 benzint rakok, akkor leszedi a karom ha megpróbálom berántani.. ez oké

viszont van a Piper Cherokee annak példul 96'os benzint ír elõ

jobban van szûrve? vagy mi a difi?

CptSAB
Milyen Zlin-rõl van szó? 😄
Clidey
Alakul, alakul...lassan, de biztosan! 😉

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Clidey
Guglizz rá úgy: válaszjeladó. 😊

alert
Literje 450-530 Ft között van helytõl függõen. Eldöcög sima benzinnel is, viszont megfelelõ átalakítás nélkül bizonyos körülmények között nem annyira biztonságos. Amúgy szigorú szabályok kötik ki az üzemanyagot, mint minden a repülésben használható anyagot. Már csak azért is kiváltképp az üzemanyaggal van ez így, mert nagy-nagy állami adóteher van rajta, mármint a repbenzinen sokkal több, mint az autóbenzinen. Pedig olcsóbb lenne. Egy különbség van, a repbenzin ára csak nõ, soha nem csökken. Hülyék lennének ezek engedélyezni a nem repbenzinnel való üzemelést, amin nincs akkora adó? Neeeeem...

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

CptSAB
A hazai repülõterek aktuális repbenzin és motorolaj árait meg lehet nézni. Naftát nem minden reptéren kapni. A hungarianairports.hu weboldalán fel vannak tüntetve, hol lehet tankolni..
polluxware
100As? sima ótóó benzinnyel ez nem megy el??? 400-500ft..

Papirzacsi
100-as oktánszámú. Árban nem vagyok naprakész, majd vki más, de olyan 400-500 Ft/lityó között mozoghat talán.<#idiota>

polluxware
Látom itten mozgolódnak valódi repülõgépet is látó emberkék😊

egy-két kérdés:

milyen oktánszámú benzint használnak ezek a göbbzik, pl:zlin-131 (asszem),vagy cessna.. 172-182

mennyi literje az ilyen benzinynek? van-e rá érdeklõdés hogy átáljanak metanolra..

kb. ezek😊

polluxware
Egy kérdés!

A Transzponder mire jó? átjátszót jelent annyi világos...

de mire használható, és a kódok amiket be lehet pötyögni azt honnan tudom meg?

csak nagyvonalakban... légyszi😊

alert
Erre van ideje 😄D és a zlin készen van már????

Clidey
Igen. Hõt termelt.. 😄

alert
Nem 😊 ma dolgoztam.

Papirzacsi
OFF
Alert, lehettél te ma szolnokon, éljen a hõtan jegyében?:-D
ON

exTrem
ez így van <#ravasz1>

Hypo
😊)

Majd' ha kifizetjük. Addig a sör sem a miénk. :-)
w77d
jól néz ki

exTrem
CptSAB
Köszi szépen! Az ICAO térkép az megvan, de annak ellenére köszi, azért lementettem. 😊 Szlovén, német, osztrák és svájci Jeppesem VFR térképet már láttam, egészen másak, és nagyon tetszenek. Szóval szerintem marad a pilcsishop.
alert
Nagyobb alkatrészekre természetesen jó ötlet. A voltmérõvel az a baj, hogy túl bonyolult és nem tudod kalibrálni. Iszonyatosan precízen kellene a feszültséget adni ahhoz, hogy azok a mûszerek jól mutassanak és szinte lehetetlen megcsinálni, mert ha bármin változtatni akarsz újra kell tervezni és kalibrálni az egész áramkört. A lehetõ legegyszerûbb a szervómotoros megoldás. Itt a simkitses magasságmérõ alkatrészlista és összeszerelési rajz PDF-ben, ebbõl láthatod, hogy milyen összetettségû a dolog. Amíg nem tudunk valakivel jó áron mûanyag alkatrészeket gyártatni, addig nem jutunk semmire, ha ez megvan, az egészet megépíteni csak idõ kérdése és az eddigi tapasztalatok alapján bármiben tudok segíteni. Na persze sajátot kell terveznünk, de nekem itt a gyártás okozza a problémát nem a tervezés.

alert
A PMDG menüben.

Szisztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a PMDG 737NG-ben hogyan tudom átállítani, hogy a bal szélsõ nagy kijelzõ panel ne külön négy mûszert jelenítsen meg (sebességmérõ, VOR, ILS, stb.) hanem egy nagy kijelzõn mutassa a sebességet, ILS-t, stb.
Köszi
Bögyörő
Rosszul irtan, nem olyan sok de azért akad müszer amit én úgy gondoltam megoldtható egy voltmérõbõl, sebességmérõ, a motor adatait mutató müszerek, hõmérséklet, üzemanyag, olajnyomás stb. én még a VOR müszereket is voltmérõbõl képzeltem, persze ez csak egy olyan ember elképzelései aki még nem látot szimulátorhoz építet cockpitet. A fával én a nagy alkatrészekre gondoltam, pl az egész panel, trimmkerék, kormányszarv. apróbb alkatrészeket én is fémbõl vagy müanyagból gondoltam. Pár perce találtam egy leirást amibe egy szimhez való mühorizont összerakását mutatta, hát már az sem volt egy egyszerü dolog pedig az már kész alkatrészekbõl volt. Hát nem egy egyszerü dolog egy olyet megépíteni az biztos.
ToMy kössz a linket, ezen az oldalon ténleg olcsóbb árakat látok, bár itt inkább nagygépekhez vannak alkatrészek, de még jobban át kell nézzem talán találok kisgéphez is dolgokat.

Hypo
jo ceg, mar sok helyen kutakodtam roluk, 737 eshez mcp-vel szemezek reg ota es ay oveket mas cegekevel osszehasonlitva csak dicsertek

alert
Ezt a fából megépítõs dolgot el kell felejteni én már végigjártam az egészet és sok ilyen mûszert összeraktam. Annyira apró alkatrészek vannak és olyan precízen kell kiönteni amit fával nem lehet megcsinálni (apró fogaskerekek és csúszó alkatrészek). Az egyetlen járható út a mûanyag verzió. Azt nem tudom miért írtad, hogy a legtöbb mûszer csak egy mutató. Gyakorlatilag a variométeren és a fordszámmérõn kívül nem sok ilyen van 😊 Gondolj csak egy VOR1 vagy VOR2-re, ahol két indikátor mozog a tengely pedig a mûszer szélén van és nem a közepén. Gondolj a magasságmérõre, aminel adott 2 db mutató egymáson különbözõ sebességgel mozognak, plusz a 10.000 feet indikátor és még egy nyomás kalibráló tárcsa is van, amit pl elektronika nélkül nem is tudsz áttételezni egy ilyen otthoni kütyü esetében. Az igencsak bonyolult. Gondolj a mûhorizontra, nincs is mutató, ellenben 2db szervomotor egymáson mozog, csak ha az ember nem lát ilyet baromi nehéz elképzelni, milyen áttételek kellenek. Gondolj az ADF-re, ahol ugyan megoldhatod a tárcsa mozgását egy mutatóval, de hogyan oldod meg, hogy egy külsõ gombbal mozgatni tudd az iránytárcsát. Erre kell egy szenzor, ami adja a jelet, hogy hol áll az iránytárcsa, kell egy szenzor, ami adja, hogy hol áll a szervomotor és 10 fok pontosságra kell kalibrálni különben használhatatlan lesz.

Gombokat, kapcsolókat vehetsz filléres áron, de olyat, ami úgy néz ki, mint az igazi panelen már nehezebb ügy. Kell pl gázkar, légcsavar állító kar, keverék szabályzó, amik külsõre ugyanúgy néznek ki csak más a színük, de nem ugyanúgy mûködnek. A simkitsnél ezek pl igazi cessnából valók, nem utángyártottak. Nem annyira egyszerû a dolog, de ha mûanyagos emberünk van, akkor a többi már csak idõ kérdése 😊 Amíg nem szerzel egy embert, aki teljes precízséggel ki tudja önteni azt, autocad-ben megtervezel, addig halott ügy. Vannak ám fém alkatrészek is, de azokat könnyebb elõállítani vagy legyártani. Az egészet nem csinálhatod fémbõl, mert zajos lenne és vannak olyan apró kütyük, amiket pedig baromi nehéz lenne házilag fémbõl gyártani és a szervó sem szereti a fémet, összerakni pedig halál, mert nem rugalmas. Ezekhez a vackokhoz elég nagyfogú rugalmasság és precízség kell.

Bögyörő
Én úgy gondoltam hogy a panelt meg a nagyobb dolgokat fából kéne kifaragni, ha pontos méretek vannak ez nem is lenne túl nagy probléma, vannak asztalos ismerõseim biztos segítenének, olyan dolgokat amiket fából nem lehet, fémbõl kéne és nem túl bonyolult, nem túl apró alkatrészek, szerintem azt is megtudnánk pár haverral oldani, gombokat, kapcsolókat filléres áron lehet venni, ami számunkra bonyolult az a müszerek elkészítése, az elektronika ami az egészet összekapcsolja a számítógéppel és a vezérlõprogram hozzá. Én a müszereket egyszerübben képzeltem, a legtöbb egy mutatós müszer és én úgy képzeltem mint pl egy Volt mérõ ami egy bizonyos feszültségre mutat egy értéket mindenféle egyébb kiegészítõ áttétel fogaskerék nélkül, persze nem mindeggyik lenne így megoldható. Láttam a neten hogy müszereket is lehet külön kapni de ezek sem olcsók ha meg az összes müszert megvesszük akkor megint megfizethetetlen összeg jön ki. A rádió nekem a régi még jobban is tetszik mit az újabbak. A müszerek elkészítése ahogy nézem a legproblémásabb, erre nincsenek valami ötletek, sajnos nem a legjobb az angoltudásom és nem mindig talám meg amit keresek ha nem magyarul van, ha volna valami leirás ami lépésrõl lépésre bemutatja hogy lehet egy ilyen müszert házilag megépíteni, ha nem túl bonyolult én még attól sem riadnék vissza hogy kézzel kireszeljek pár fogaskereket, bár nem tudom mennyire müködne úgy dolog.

Szerintem ez a legegyszerûbb megoldás, akár te magad akarsz barkácsolni, akár készen panelt rendelni.

OpenCockpits

Közepes elektromûszerészi affinitással össze lehet heftelni szinte akármilyen GA panelt, vagy akár nagygéphez is, de lehet 90%-ban plug&play cuccokat is venni tõlük. (90% azért, mert az interface programmal azért el kell kicsit szórakozni)
Van e-shop az oldalon, és felettébb baráti árakon dolgoznak. (Egy MCP 737NG például 375 euro)
Van elvileg regisztrált magyar tagja is a közösségnek, csak ki kéne nyomozni ki az... <#idiota>
alert
A mûszerek egyszerû szervo motorokkal mûködnek, de az áttételeket és a szerkezetet mûanyagból legyártani az igazi probléma, pl amihez én nem értek. Az összes mûszer egyetlen nyákhoz kapcsolódik 10-20 eres szalagkábelek segítségével, amiken a szervomotorok jelét, bizonyos mûszereknél elfordulásjelzõ szenzorok jelét és egy lámpa jelét viszik át. A simkits nyák speciális, csak a hozzávaló mûszerek kapcsolhatók rá és egyetlen USB kábellel kapcsolódik a géphez. Igazából azokat a microcontrollereket nehéz beszerezni és felprogramozni, amik az USB átvitelt teszik lehetõvé. Régebben soros porton mûködött, de nincs tapasztalatom hogyan lehetne ennyi jelet soros portra ráerõszakolni. Leprogramozni le tudnám, ha érteném az elméletét. Ugyanakkor lehet kapni olyan univerzális nyákokat, amelyekre szervomotorok köthetõk és tetszõlegesen szabályozhatók tetszõleges mûszerekkel. Ezek párszáz dollárba kerülnek. Én arra jutottam anno, hogy amennyiben nincs valaki, aki a mûszerek legyártását (áttételek, fogaskerekek, alkatrészek) meg tudná oldani mûanyagból kiöntéssel filléres áron, eddig esélytelen a project. Tervet simán össze lehet hozni autocad-ben vagy valamiben, de legyártani nem tudom. Az elméletet és a szerkezetet ismerem minden mûszer esetében. Az igazi problémát még a rádiópanel jelenti, ami rendkívül bonyolult. Csak akkor van esély rádiót építeni, ha nem az újat, hanem az itthoni cessnákban is megtalálható régi radikálisan egyszerûbb betekerem és kiírja a frekit módszert használod.

Hypo
nem si olyan reg beszseltunk errol akkor be lett linkelve egy ket oldal ahol van leiras cocpit buildereknek, a legtobb anyag angolul van