MS Flight Simulator 2004

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Falconer
Itt az a lényeg, hogy maga az FS szoftver nem támogatja a dolgokat, vagy más a hiba. Ha az utobbi a dolog, akkor oké, hogy nem itt...

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Ilyeneket ezen a fórumon nem szoktak kérdezni, és nem is lenne okos dolog, ha valaki megpróbálná meghonosítani.
Falconer
Még valami, nemtudjátok véletlenül, hogy az NVIDIA driver miért nem irja felül az FS beállításait AA téren? Hiába választom ki az override any application settingset, akár super akár multisampling (8800GTS), semmi hatása...

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Hali!
Nem tudtok olyan programról amivel eje-seket lehet ugratni?
Köszi Balázs
Hali,
fraps program mostanában nem vesz fel, vagyis kb. 10 másodpercenként csinál 1-2 frame-et, a hanggal minden ok, és amikor a capture megy akkor az fs-t is jól megfogja, tehát elvileg dolgozik.
Aki találkozott a problémával az kérem jelezze, esetleg más alternatíva is érdekelne a fraps helyett.
thx
Szia!
Még kell a segítség? Kellene a szöveg, tudok oroszul, de ez mintha egy légi katasztrófa szimulálása lenne és láttam már olyat, hogy az utasoki csúszkáltak lefelé és eltûntek a buszokban stb.
Üdv
Csak majd arra figyelj, hogy az autós játékokhoz állítsd vissza, különben egy tengelyen lesz a fék és a gáz... 😊

www.smart-bus.hu

Falconer
Kösz, már megtaláltam 😊

Azért leírom a megoldást, hátha még másnak is lesz hasonló gondja. Szóval FS2004 kormány pedállal.

A Logitech Racing Wheel calibrationnál volt egy olyan rész, hogy
"use single axis for both pedals (most games)".
Igy aztán mindkét pedál közös y-tengelyen van, az alap Z és Z-forgás helyett.

polluxware
hát ez gebasz😊

FSUIPC? ne kérdezd hogy kell állítgatni, de mintha abban láttam volna ilyen spec joy beállítást

Falconer
Valakinek van vmi ötlete, hogy hogyan lehet használni egy kormány pedálját ruddernek?

Régen tökéletesen mûködött, de most van egy új, és azt csinálja, hogy vagy a jobb vagy pedig a bal pedálra teszi a ruddert. Szóval ha pont a közepéig nyomom le az egyik pedált, akkor van egyenesben, és ehhez képest tér ki jobbra vagy balra 😊

Falconer
Ilyeneket max privátban kérj. Másrészt meg fent van neten milliónyi helyen, a legnagyobb ilyen célú oldalon is.

polluxware
Erre az FS9 féle "bugos" rádiózásra továbbra is várom a választ "#13942"

egy másik kérdés:

Sok kis sport repülõn a gyújtás kapcsoló úgy szerepel ,hogy "L/R - Both - Start" német gépeknél : M1 / M2 / M1+M2

amennyire tudom ezek javarészt mind hagyományos mágnesgyújtásos cuccok kikerülve az aksit, ha az esetleg lemerülne ugyebár + megspékelve egy vagy több gyújtótrafóval hogy legyen kakaó a csettenésnél.

namost azt olvastam hogy az M1 / M2 teljesen szeparált gyújtókör ezáltal redundáns és azonos ami boxer motornál pont passzintos egy soroshoz képest, viszont az M1 fokozat után az M2 általában mindig egy picit emeli a fordulatot anélkül hogy gázkarhoz, vagy keverékhez nyúlnák.
Ebbõl arra következtetek hogy eltérõ az elõgyújtás mértéke is ergó el van tolva egy picit hogy legyen + kakaó (gondlom én😊

A kérdés az hogy ezek fix elõgyújtásúak avagy tolja az alaplapot itt is?

aki picit jártasabb ebben az kérem írjon és javítson ki😊

példának a Do-27, Cessnákat hoznám fel ebben az esetben

Clidey
...és mikor? Melyik Cessnával? <#circling>

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Hypo
Meg, tegnap vettem. szep. erdekes volt a Flight1 cessnajaval illetve mas free cessnakal osszehasonlitani a panel szep bar a flight1 es itetszett igaz az mas azert. Kulso nagyon szep es kidolgozott.
Rep modell meglepoen jo dunakeszirol felszallva majdnem ugy viselkedett mint az igazi amit volt szerencsem nyomni nem reg.

Kösz <#szomoru1>

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

polluxware
megvan az FS9 verzsön neked???

Hypo
carenado c172 eleg jo lett

szerintem ez csak ennyi, én sem tudtam többet kihozni belõle
Hogy kell a radartartományt vagy a radarok számát megváltoztatni?
Kijelölöm az új tartományt(Pld.USA), elmentem, de nem jelennek meg az új tartományban a gépek. A radarszám 9-12 között változik és csak a képen látható területeken jelez ki gépet. Pld. Németország felett nem.

Bocs, hogy folytatom az off-ot.

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

off
aki esetleg nem ismerné
http://radar.piopawlu.net/
gyors regisztráció után lehet kémlelni a madarakat élõ radarképen
on
Béla9248
Na ezt nevezzük FAQ-nak! Gratulálok!

Már csak annyi kérdésem lenne hogy mik azok a kiegészítõk amik mennek vistán és a konfigomon és persze ingyenes?

Elõre is köszönöm a válaszokat!

Ha a nép dics?ít is téged, mégis csak egy ember vagy! Lenovo Y560

polluxware
egy fontos kérdés !!!

off-line natúr repkedésnél akárhol, akármilyen géppel repkedek szokott olyan mûvelni az FS2004 hogy a rádió kommunikáció befagy, úgyértem engedélyt kérek valmire, megdják a választ, utána nincs választható opció.. pl.: nearest airfield, vagy hasonlók..

csak csatornát enged választani, de még ha manuálisan is állok egy torony freqire, akkor sincs választható rádió adás

lehet ezt valhogy reszetelni??

volt ilyen másnak is?

Túl van tárgyalva 😊. Sok szerencsét a VATSIM-en való repüléshez!

Shortstop
nem tudom feltûnt e de az a komment nem egy idõben volt azzal amikor megkérdeztem hogy mi is ez a VATSIM. csupán a digitális óra formátumát kell értelmezni és menni fog. egyébként azóta elkezdtem utánaolvasni tanulni.
részemrõl nincs harag de egy jó tanács: legközelebb ha valaki kommentjére reagálsz kicsit több empátiát vigyél bele.
peace!

[HUN]FaTaL
Ha VIP vagy (fizetsz érte) akkor van.

http://goo.gl/gd6Zi5

SG-n miért nincs szerkeszt gomb? :/

Csak példaképp írtam, mivel pl. nagygépes repülésnél nem árt ismerni. Arra céloztam, hogy alap ismeretek sincsenek meg, de már neten akarnak sokan repülni, mert jó buli. Akinek elrontják egy 2 órás útját azzal, hogy egyesek nincsenek tisztában alapvetõ dolgokkal annak már kevésbé. Nem állítom én se, hogy alap ismeret az FMC, de közel van hozzá. Azt pedig, hogy hálózaton csak VFR-ezni akar-e azt nem tudom, de kétlem.

leonforce
Ami linket elkuldtek a mailomra azt toltottem le...
Szemetladak..
Mit lehet tenni..?A support szarik valaszolni.. 😞

Seven-Four-Seven--Heavy

polluxware
Ha VFR-t akar kisgéppel repkedni, akkor francnak kell tudni bármit is FMC-rõl?

én se használtam még😊)

Shortstop
köszönöm szépen!

Nem akarok beleugatni, de ezt te sem gondolhatod komolyan. "FMC meg. ööö mi is az?" Így ne nagyon menj vatsim-re, ivao-ra. Szerintem van még mit tanulnod elötte, kezdetnek ott van a faq ill. egy rakat kézikönyv ezzel kapcsolatban.

A VATSIM ls az IVAO egy nyílt hálózat, ahol az alapvetõ szabályok betartásával minden regisztrált "pilóta" repülhet.

Az alapok ismeretére azért van csak szükség, hogy "repüléseddel" ne keserítsd meg az irányítók és a többi pilóta életét.

Elengedhetetlen a repülési angol nyelv készség szintû ismerete, a jó beszédértés. Ezt gyakorolni kell. Ehhez jelentkezz fel a VATIM hálózatára az ismert szoftverek valamelyikével, tedd a gépedet a Ferihegy I. valamelyik állóhelyére, és figyelgesd a rádió forgalmazást.

Ismerned kell a repülési, rep.tervezési konvenciókat, az ICAO egyes Annexeinek rendelkezéseit, mert a virtuális repülés ON-LINE módon szabályokhoz kötött.

OLVASNI, OLVASNI, OLVASNI, mert az elolvasott kézikönyvek számával fordított arányban fognak csökkenni a kérdéseid. (Marad még bõven, de ezekre itt is és a zárt fórumokon is választ fogsz kapni).

A SZIMULÁTOROS REPÜLÉS NEM JÁTÉK, HANEM ÉLETFORMA.

SZABÁLYAINAK SEMMIBE VÉTELÉVEL MÁSOK ÖRÖMÉT RONTJUK EL.

Ezek a sorok azok számára íródnak, akik most ízlelgetik a VATSIM adta virtuális, ámde valós alapú (online) repülés elõnyeit. Elõny a „gépi” azaz offline-al szemben, hogy itt más húsvér emberek a partnerek, akik idegrendszerrel rendelkeznek, amit könnyû tudatlansággal kikezdeni! Ha boldog szabadságban kívánunk továbbra is szárnyalni, javaslom az FS gépi, offline használatát, bár a programozott irányító igen-bizony ott is szól az elkövetett hibákért a maga korlátozott módján, de senkinek sem ártunk. A hálózatra felkapcsolódva vegyük tudomásul, hogy itt be kell tartani az írott szabályokat, amelyek a valós világ repülési iránymutatói szerint készültek!

Következõkben az elsõ lépéstõl, mint a hívójelválasztás, az utolsóig, a hajtómû repülés utáni kikapcsolásáig, igyekszem szakszavak nélkül fogalmazni. Ahol zárójelben lesz a mottó szó, ott nézzetek fel a lap tetejére, mert ezzel szeretném jelezni a dolog fontosságát!

Ami idekerül, az saját tapasztalat. Nem szentírás, de mûködik!

Mi legyen a hátizsákban a túrához:

Az FS meglétét alapul véve, azért kell ez meg az, hogy repülésünk online ne hagyjon kívánni valót maga után. Én a magam részérõl a SquawkBox 3 hálózat illesztõ programot használom, tehát az utalások mindig ehhez kapcsolódnak. SERVINFO legújabb változata sokat segít az aktuális idõjárás és egyebek megismerésében. Kevés keresgélés után megszerezhetõ az ActiveSky idõjárás program, ami szinte valós idõjárást generál repülésünk alatt, bár a Squawkbox idevágó része sem túl rossz. A javasolt letöltési helyek, www.vatsim.net www.vacchun.hu és még számtalan oldal, ami a virtuális repüléssel foglalkozik.

Az FS programok gépei szépek, jól repülhetõek, de az idejét múlt, GPS navigációja nem teszi lehetõvé a légtérváltozások követését, az alapvetõ jó navigációt! Természetesen nem a GPS öreg, hanem a gyári betáplált adatok! 2005-ben már kétszer változtak hazánkban a forgalmi követelmények, és a 2003-ban írt adatbázis értelemszerûen múlté. Én a magam részérõl vásároltam gépeket. Ezek FMC vagy FMS mûszerezettek, adatbázisaik háromhetente frissülnek (kb.), kevés munkával naprakész a navigációjuk. Nem reklám, de szabad ellátogatni a www.flight1.com oldalra, ahonnan a LevelD Boeing 767-t ajánlom hosszú távú és az ATR72-t rövidebb utakra. Ezek persze pénzbe kerülnek, de kifogástalan minõségû, valós ízû repülési élményt adnak! Hazánkban a legelterjedtebb a PIC-PMDG-s 737 gép, ami tökéletes a napi fuvarok vállalásához. Persze ne feledjük az idõ múlását és rendszeresen látogassunk el a www.navdata.at oldalra, ahol is az AIRAC és SIDSTAR (all in one) a géptípusnak megfelelõ letöltése és telepítése naprakésszé tesz bennünket az aktuális kirepülési és megközelítési eljárásokban, de térképeket is szerezhetünk innen, ami alapfeltétele a repülésnek!

Megvan a gép, friss a navigációs adatbázis. Kezelni is tudjuk a madarat? Mielõtt felcsatlakozunk a hálóra, és nem akarjuk magunkat lejáratni, javasolt néhány órát venni offline a gép kezelésébõl! (mottó) Tudom, mindenki nagy kapitánynak születik, de azért estek már le és pofára sokan! (Én sem vagyok kivétel) Igenis, tessék elõször kisgépen, Cessna 150 vagy 172 gyakorolni, fel és leszállni, forgolódni!

Ha lehet, a térkép mellett, azt tanulmányozva Ferihegy légterét válasszuk! Ne legyen már gond egy olyan alapvetõ feladat, hogy tartsuk a 2500 lábat és forduljunk balra 040 irányba! (Ezeket az adatokat sokat fogjátok még hallani, ha közénk álltok a virtuálisban!)

Hallgassátok a gépi irányítók hangját, a megfelelõ frekvenciát beállítva a COM1 és COM2 rádión, mert bár gép, azért nem teljesen buta! A FILE fül alatt, balra fent, a flight planner-t értelemszerûen kitöltve-megrajzolva, még fel is fog ismerni minket, és hívójel szerint elnavigál A-ról B-re. Az angol megértése a való világban is kötelezõ, próbáljatok ebbõl az american english-bõl valamit felcsipegetni! Majd online vissza fogjátok kívánni ezt, amikor bátran kirepültök a világba, és már az Osztrák határon meghallgatjátok a sógorok angol kiejtését! Addig is: fel is le is, de jó szállás legyen! Én nem mondanék idõt, gyakorolni soha sem elég, de itt megmondom, az elsõ pár feladatnál, amikor adhoc jön az infó az irányítótól, egy kicsit össze lesztek zavarodva!

Nagyon csúnya és nevetséges, amikor az irányító utasításaira azt nem értve, vagy nem felfogva, adásod szaggatott válasszal, vagy egyszerûen a netrõl való lelépéssel próbáljuk leplezni hibánkat, nem kellõ felkészültségünket! Legyen mellettünk papír és íróeszköz, mint az igazi gépeken a rádiózással foglalkozó pilóta asztalán!

Sok a szöveg és eltelt már 20 óra gyakorlórepülés.. Menjünk a virtuálisba! Csak nem vallunk szégyent!

REPÜLÉS ELÕKÉSZÍTÉSE

Indítsuk el a SERVINFO programot. Elsõ lépésben, csak a rend kedvéért, bár írja a progi, a shift billentyû lenyomása mellett kattintsunk a VATSIM feliratra! Ekkor alapból feljönnek az éppen aktív irányítási körzetek. Innen választhatunk, repülünk-e valamelyikhez, ahol jó eséllyel várhatunk irányítást. Persze ez ne befolyásoljon senkit a napi repülési terv megírásához, mert amit látunk az éppen most igaz, de az ellenkezõje is lehet bármikor.

Az indulási repülõterünk idõjárásáról a kis felhõ jelre kattintva, a mezõbe a kódot beírva, (Ferihegy LHBP), megtudjuk, merre, meddig! Sokan nem teszik ezt és szállnak fel hátszélben!

Uraim! Ha a szél 4 csomó vagy alatta van, Ferihegyen 31-es a pálya, bármilyen széliránynál, és 290 irányú 10G30 szélben ne tessék 13R pályáról felszállni! Ezek alapvetõ repülési mûveltségi szintek! A country kis mezõre kattintva és például Magyarországot kiválasztva láthatjuk mit sem sejtõ sorstársainkat, akik éppen mennek-jönnek vagy irányítanak, de nem tudják mi szakad a nyakukba, ha felcsatlakozunk, mint kezdõk! Persze veletek együtt én is bizakodó vagyok, hogy helytállunk, még akkor is, ha ez nem velünk született adottság!

A szelet ismerjük, és most nem a bableves utánira gondolok, tudjuk hova akarunk menni és fõleg honnan. Jó. Van térképünk? Ez sarkalatos pont! Alapvetõ hogy az indulási és érkezési aerodrom rajza elõttünk legyen!

Az állóhelyektõl elkezdve a kigurulási-kirepülési, leszállás elõtti útvonal meg kell hogy legyen (mottó), vagy itt most hagyjuk abba, és repüljünk offline.

Elsõ kézbõl a hazai (nagyszerû) oldalunkat ajánlom figyelmetekbe, www.vacchun.hu, ahonnan Ferihegyrõl és a fontosabb országos repülõterekrõl tölthettek le térképeket. Ki ne hagyjátok, mert bután haltok meg! De itt a SERVINFO-n is kereshettek! A felsõ HELP felirat alatt található kisebb mezõben az EUROBOOK feliratra bökve nem csak azt láthatjátok meg, hogy ki jelentkezett elõre irányítónak, hanem lejjebb a VACCs-t megkeresve, sok ország oldalára eljuthattok, ahonnan térképeket és egyebeket tölthettek le! A scenery dolgok sem utolsók!

Van térképünk, van idõjárásunk, van elképzelésünk útvonalunkról. Mi legyen? Kezdjük el?

Éppen nem lenne akadálya, de baráti javaslat: mielõtt felkapcsolódunk, a repülõnk fedélzeti navigációs rendszerébe vigyük be az útvonal adatait, hogy ne a felkapcsolódás után viccelõdjünk vele órákat! Úgyis ezt meg kell ismételni a flight plane (repülési terv) megírásakor online.

Már itt és most állítsuk be a használatos pálya irányát a HDG gombbal! Én elfelejtem mindig, aztán tarthatom kézzel. De a legfontosabb ki ne maradjon! A repülõtéren az állóhely kiválasztása! (mottó) A WORLD fül alatt kiválaszthatjuk a repülõteret és ott az állóhelyet. Eszünkbe ne jusson az aktív pályát választani, mert ha ott áll a gép és úgy csatlakozunk fel, nagy kalamajkát okozhatunk esetenként!

Figyelmetekbe ajánlom, hogy a MALÉV gépei a 41-es csáptól felfelé legelnek itthon. A kisgépek a régi, 1-es terminálon tollászkodjanak az indulás elõtt! Ott a helyük. Ha meg van a helyünk és tetszik is, azt mentsük el a Flights fül alatt levõ Save flight-el, és máris könnyebb lesz az indulás legközelebb!

Ahogy látom összeszedtünk mindent, ballagjunk a cockpitbe, nézzünk még körül. Üzemanyag elég? Térképek tanulmányozva? A szél irányából már tudjuk, hogy merre fogunk kirepülni, ezért vegyük át ismét a gurulási és kirepülési eljárásokat, nehogy egy BADOV3D vagy egy PUSTA1D irányítói utasítás meglepetést okozzon!

KAPCSOLÓDÁS A HÁLÓZATRA

Én az FsInn programot kedvelem, de ez szubjektív. AzA SB is kitûnõ és mindkettõrõl részletes leírást találtok.

A START értelemszerû használata után, az elsõ alkalommal van egy kis papírmunkánk. Válasszunk szervert, az adottak közül, és írjuk be a kapott ID-t és passwordot. Ez idáig nem okozhatott nagy gondot!

A hívójel!

Na ez megint egy nem elhanyagolható kérdés! (mottó) Legyen életszerû! Pista13 nem hívójel. (Lajstromjel) Minden országnak van kiadott betûjelzése, (errõl is bõvebbet oldalainkon, tudós kollégáim tollából) ami a gépen megtalálható. Ha kisgéprõl van szó bátran használjunk betûjelzést, ami kialakíthatunk saját nevünkbõl is: Kispista István HAKPI. Nehogy tegyetek – jelet a HA és a maradék közé! Ha nagygéppel indulnátok, legegyszerûbb a MALÉV-ét használni, például MAH1841. A lejjebbi helyre a saját név adott, a home airport meg általánosságban, a legközelebbi reptér szokott lenni. Püspökladányhoz LHDC van közel. De nemes egyszerûséggel írhatunk LHBP-t és kész.

A gép mezõbe azt a gépet válasszuk ki, amivel repülünk, mert partnereink annak fognak látni minket, amit itt jelölünk! A listában tudunk böngészni, és a végén a mezõben adjunk egy nevet, ezt elteszi a progi, és legközelebb csak a névre kattintva beállítja a repülõt!

Akkor legyen connect, mit veszíthetünk! A beindulási procedura után feldob egy fekete ablakot jobbra, amin NORM STBY IDENT feliratok találhatóak. Egybõl a STBY (standby) állapotra kapcsoljunk, mert hazánkban a repülõtéren való tartózkodásnál ez a követelmény. NORM állapot bekapcsolása a gurulás végén, a pályára állás elõtt egy kicsivel, vagy az irányító felhívására kötelezõ!

Legyen a következõ A Flight Plane: A legtöbb részét értelemszerûen könnyûszerrel kitölthetjük, a meglévõ adataink beírásával.

Csak néhány fontosabb, könnyen elszúrható dolog:

A repülés típusát mindig jól határozzuk meg, mert furcsa lenne FL 400-on VFR-t repülni. A repülõterek ICAO kódjait a VACCHUN-on található repüléstervezõ megadja, szolgaian bemásoljuk. A sebesség gép függõ.
Nos a magasság!

Egyszerûen írom a következõket, mert szakmai dolgozatot errõl is találtok. Nyugatra haladva 360 foktól balra 180 fokig PÁROS a magasság, 180; 220; 360, keletre pedig 0 foktól 180 fokig PÁRATLAN, 190; 230; 370, hogy csak párat említsek! Persze más a helyzet délnyugaton, ahol nem kelet-nyugati, hanem észak-déli az irány, így váltani kell egy repülési szintet fel, vagy le! Balra lent a kívánt kommunikáció állítható be. Manapság már a legtöbben szóban értekeznek, de van még pár õskövület, aki csak a text-et preferálja. Nem baj, csak a párbeszédet/repülést és annak valós élményét rontja és lassítja. Viszont KÖTELEZÕ textet használni a chat ablakba írva a közleményünket, ha nincs irányítás! Ilyenkor a COM1 frekvencia mindig 122.800 legyen, mert ezen tudatjuk a világgal, éppen milyen bûnt követünk el a betonon! Az érkezõ gépek jelzik írásban, mennyire vannak repülõterünktõl, mi pedig áruljuk el szépen, hogy gurulunk, vagy pályára állunk.. Nem szerettem ezt én sem, de amióta egyszer majdnem ráestem egy Boeing-ra leszállásnál, nem hagyom ki. (LHBP traffic, departing RWY31, stb.)

Jobbra a repülõgép képességeit gépünk függvényében válasszuk ki, ergo ismerni kell a gépet.

Jön a ROUTE. Ez fontos! Ugye, már megvan a VACCHUN-ról letöltött kiváló útvonalunk, indulási kilépõponttal, ez az elsõ pont, és NE A KILÉPÉSI (általunk vélt) MÓDJÁT ÍRJUK!

Pl. BADOV és ne BADOV3D. A belépési pont legyen az utolsó, mondjuk Prágánál VLM. Az irányító majd megmondja, hogy milyen eljárás szerint repüljünk ki, BADOV3D, vagy BODAL1X transition.

Comments: ide írhatunk olyanokat, mint CHARTER, vagy LOCAL vagy bármi értelmeset, de Julinak ne valljunk szerelmet.. Ha nincs mi, hagyjuk üresen. Ha mindennel megvagyunk elégedve, eggyel lejjebb mentsük a repülési tervet, illetve a SEND-el küldjük el. Az elküldés igen fontos, mert az irányítás így kap információt tervünkrõl, ellenkezõ esetben egy kissé rosszalló hangon úgyis rávesz erre!

A jobb oldali keskenyebb mezõben a körzetünkben „uralkodó” irányítást találhatjuk, azok frekvenciájával együtt. Két lehetõségünk van, egérrel a hívójelükre állva: ATIS információ lekérése, illetve magánbeszélgetés kezdeményezése. Ez az utolsó jó, mert kérdezhetünk ezt azt.

Mindenkit óva intek attól, hogy a felsõ üres sorba magánszövegeket generáljon, mert arra nagyon harapnak a hálózatot felügyelõ kényurak! Tessék a menübõl kikeresni a CHAT módot, beírni a nagyon megkívánt partner hívójelét, és bátran levelezhettek mások idegesítése nélkül. Ami még szuperebb, szintén kiválaszthattok egy „private voice channel”-t, és hangban zaklathatjátok a másikat. Servernek javaslom az RW.AVSIM.NET szolgáltatást, CHANNEL meg lehet bármi a jó ízlés határain belül, a JOIN CHANNEL fül alatt. Ja! Az irányítóval ne kezdeményezzünk privát hang kapcsolatot, mert a radar programja erre nem ad lehetõséget!

Az ATIS közleménybõl leszûrhetjük, hogy mi a pálya, mennyi a légköri nyomás. Végül is minden van, hogy megkezdjük a repülést. Na azért még nem! Ha nincs irányítás akkor a fentebb jelzett, 122.800 frekvencián írásban adjuk közzé dolgainkat és a legnagyobb körültekintés mellet guruljunk és szálljunk fel. Ha van irányítás akkor más a helyzet!

Tudnunk kell, hogy mindig a legalacsonyabb pozíciótól kell bármiféle engedélyt megkérnünk. Ezek szerint növekvõ sorrendben: _DEL _GND _TWR _APP _CTR. Elõször is köszönjünk, majd jelezzük, hogy a repülõtér mely helyén, állóhely (stand) vagy csáp (gate) vagyunk, és olvassuk vissza az ATIS betûjelét, a QNH értékét, amit a fentiekben leírt, jobb oldalon, az irányítóra bökve a Get info alapján fundáltunk ki, aztán meghunyászkodva a feladat súlya alatt kérjünk hajtómû indítási engedélyt. Úgyis megkapjuk! Ami általam nem szeretett, hogy úgy kezdik: Ferihegy TOWER, Liba Flight 4261 radio check. Tegnap is mûködött a hangkártyánk, és már az elõbb is hallottuk beszélni az irányítót, akkor ez csak rossz beidegzõdés! Meg hülyeség is. Célratörõen jelentkezzünk be. Persze, ha nem kapunk az elsõ kettõ bejelentkezése választ, nyugodtan küldjünk egy írott privát üzenetet, hátha elaludt az öregfiú!

Innen kezdve tényleg kezd „interaktívvá” válni a dolog! Az irányítás hajtómûindítást, ha kell hátratolást engedélyez. Ha azt mondja: pushback with facing north, az nem azt jelenti, hogy arcunkkal van gond, hanem a hátratolást úgy fejezzük be, hogy a gép orra az adott irányba álljon. Mint tudjuk, van térképünk a repülõtér guruló utjairól, tehát nem ér meglepetés, ha a gurulási engedély betûjeleit megkapjuk. Na tartsuk is be!

Ha Pesten azt kéri a szerencsétlen torony, hogy taxi via Qubec, akkor ne tessék már Uniform fele menni, vagy ha igen, akkor kellõ arcpír mellett elviselni a letolást! Menet közben, vagy már elõbb elkezd kíváncsiskodni a radar mögött ülõ, unatkozó és csak a mi bosszantásunkra született élõlény, hogy alkalmas-e az idõpont a repterv egyeztetésére!? Sóhajtva egyezzünk bele, ready, de remegõ kezünkben legyen íróeszköz, amivel leírjuk az általa adott útirányt és SQUAWK számát, mert tuttira elfelejtjük! Az írás útközben is a legtöbb fogorvos által ajánlott. Aztán olvassuk vissza, amit a boldogtalan mondott! Egy ROGER semmit nem jelent! A parancsokat MINDIG VISSZA KELL OLVASNI végén a hívójelünkkel! (mottó)

Ha elértük az aktuális pálya várópontját, álljunk meg és meg ne próbáljunk engedély nélkül a betonra gurulni, mert minimum fõbelövés jár érte! Jelentsük, hogy vagyunk ahol vagyunk, vagyunk akik. Vagy engednek azonnal, vagy várni kell valamiért. Nem lököttek ezek a legények, megmondják a magukét, ahogy kell: felszállás lehetõségét, a következõ irányító frekvenciáját, tehát minden a mi ügyességünkön múlik a továbbiakban. Ellenõrizzük a flap-ek kintlétét, illetve minden a felszálláshoz kellõ dolgot, aztán gázt neki, és a pályáról nem legurulva repüljünk már végre!
ÚTVONAL

A kirepülési procedúra után, mint a valósban, túl sok dolgunk nem akad: rádiózás, mûszerek figyelése, bambán bámulás elõre, a család zaklatásának elviselése, AZ ÉRKEZÉSI REPÜLÕTÉR MINDEN TÉRKÉPÉNEK TANULMÁNYOZÁSA. Van idõnk! De legyünk a gépnél! Csak olyan hosszú utat válasszunk, amit ki is bírunk a gép mellett! Sokan röhögve mesélik, hogy beállított egy Budapest Pekinget, aztán elment aludni. Kit csap be? Az tény, hogy sok repült órával dicsekedhet, de volt már olyan társunk is, akit napokra kitiltottak a VATSIM-rõl, mert egy éjszakai bagoly supervisor rákérdezett, és nem volt a gépnél! Megérdemli! Egyébként egy Budapest- New York és egy Budapest- Sármellék ugyanúgy egy felszállás egy leszállás, csak az elsõnél több irányítás van. Néha. Számítsunk rá, hogy az irányítás nem biztosan az elõre tervezett útvonalon enged, hanem rövidít, vagy kitérít. A fedélzeti navigációs rendszerek mindig legyenek elérhetõek és értettek!

Aztán közeledünk a vége felé: ilyenkor felharsan a fejhallgatóban „MAH1824 report when ready for descend”! Gyakorlat szerint a kezdõbbek ilyenkor néznek „propán-bután”. „Mit? Mi van? Hát én akkor süllyedek, amikor akarok! Akár most!” Na nem így van! Ez a kérdés arra vonatkozik, hogy az adott magasságunkból és távolságunkból mikor vagyunk képesek az utasok hányingerének okozása nélkül, moderáltan süppedni, a térkép szerinti belépõpont várható magasságára. Volt olyan emberke, neve nem áldott, de már nem sok vizet zavar erre, TPS elõtt 20 mérfölddel még 290-es szinten volt, és még õ háborgott, hogy nem sikerült leszállnia…

Most kapjuk össze magunkat, mert közeleg a leszállás, ami közben unos-untalan zaklatni fognak az irányítók, terelve bennünket erre meg arra, közben térképet nézünk, gombokat nyomogatunk!

LESZÁLLÁS

El lehet szúrni! Ha nem ismerjük a gépet, tragédia. Nem mindig az autópilóta vezet, nekünk is kell tudni uralni a madarat! Itt kaphatjuk a legtöbb utasítást, ami kellõ figyelmet kíván! Már késõ a térképek tanulmányozása, a navigációs frekvenciák beállítása. Ezekre volt idõ! Itt, ha nem elõre beprogramozott leszállási útvonalat követünk, robottal, a heading gombon és a magasság állítón meg résen legyünk!

Ahogy megkapjuk a parancsot, hogy merre forduljunk, vagy süllyedjünk, egybõl kezdjük a parancs végrehajtását! Ez legyen az elsõ és csak a második a válasz, illetve visszaolvasás! Mindenki tegye ezt tehetsége szerint. Én az egyik kezemmel az adógombon vagyok, a másikkal állítom a dolgokat, ez még megy együtt! AZ EGÉSZ REPÜLÉS TARTAMÁRA VONATKOZIK, HOGY ELÕBB CSELEKEDJ, AZTÁN BESZÉLJ!

A radar szakember azért ott és akkor kér valamit, mert úgy hiszi, ha elkezded, idõben és térben ott leszel, ahol õ akarja. Ez társasjáték, arról nem is beszélve, hogy jobban látja te helyzetedet a ponttól és az esetleges forgalmat körülötted! Mint fentebb írtam, a navigációs és kommunikációs rádiók frekvenciáját jó elõre be kell állítani, hogy most csak egy gombnyomásnyi idõ kelljen a reagálásra! A fékszárnyak állítása és a kerekek kieresztése sarkalatos pontja a jó szájíz megõrzésének érdekében! Ahogy betont fogunk, fékezzünk ezerrel, és az elsõ lehetõségnél hagyjuk el a leszálló pályát, mert ha tovább ott bóklászunk, a mögöttünk leszállásra várakozó várhatóan anyázni kezd magában, és egy átstartolásra kényszerül! Valószínûleg nem emelkedik a népszerûségi mutatónk.

KIGURILÁS, HAJTÓMÛ LEÁLLÍTÁS

Ahogy elhagytuk a pályát, egybõl jelentsük azt az aktuális irányítónak, hogy a mögöttünk repülõt engedje leszállni! Ezután már megint csak a repülõtér ismerete, térkép, szükséges, hogy eltaláljunk az engedélyezett helyünkre. Lassan, nyugodtan! Innen már nem estek le! Ha valaki gurul elõttetek, tartsatok kellõ távolságot! Nem tudni, mit tervez!

A megállás után a hajtómû leállítását jelentsük, és ne engedélyt kérjünk rá!

Ha kedvünk van, még hallgatózzunk, leskelõdjünk a repülõtéren, de vannak alkalmak, amikor ez egyenesen tilos! Nagyobb összeröffenések alkalmával kimondottan kérik, hogy leállás után kapcsolódjunk le, mert az amúgy is szûkös helyre záros határidõn belül mások jönnek!
EPILÓGUS

Sorstársaim, kiket agybéli hiányosságuk, vagy egyszerûen a repülés szeretete ide vetett!

Nem akartam szakkifejezésekkel teletömött írást „publikálni”. Próbáltam néhány mondatban a SAJÁT és mások által elkövetett dolgokat csokorba szedni! Amit javasolhatok, alapvetõ ismeretek nélkül ne legyetek bátor idejönni, mert csak megutáltok minket repülõ/irányító (légi) „öregeket”!

Kozma Balázs Úr (akinek FÓNIA KIADVÁNYA páratlan) létrehozta ezt a segítséget, és a fejlécben ismertetett oldalakon kitûnõ kollégáim tollából valóban szakszerû leírást kaphattok a mûszerektõl a térképekig, a repülés egyéb dolgainak használatáig. Javasolnám, elsõ felszállásotok elõtt egy ideig a földön hallgatózva, (nem az aktív pályára állva!!) hallgatózzatok, hogy is megy a fónia forgalom, mik az eljárások. Nem túl szerencsés, ha ezt csak Ferihegyen teszitek meg, mert akkor a külföld továbbra is ismeretlen marad! SERVINFO-n megtekintve, vagy csak hangban, vagy géppel is ugorjatok olyan helyre, ahol van irányítás. Tanulságos lesz, ezt garantálom!

Jó repülést, jó leszállást!

Shortstop
Valakinek lenne annyi türelme hogy leírja hogy mûködik ez a VATSIM-es repülés?
Kicsit elkavarodtam. ID-m az már van de innen hogyan tovább? Mit szedjek le, mit rakjak fel, hogy aktiváljam, hova jelentkezzek be stb...

Elõre is bocs ha másnak tök egyértelmû nekem most nem az!

CptSAB
No csak ráfaragtam, mert a Let 410-hez nincs külön sound csomag.. <#confused> Végignéztem az összes madarat, Orlik, Kruk, de mindegyiknél a cessna 208-as hangja van.
Hypo
😊)))))))

Papirzacsi
FSX-es képek, és a Justflight kiadó Rescue Pilot mission packja. A címébõl már rájöhetsz mit kell csinálni és mire való, de szerintem inkább azt lehet vele csinálni, hogy fogod oszt csont nélkül bszod ki a kukába.:-)

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

ez sztem csak simán egy sceneryre rakott objektum...
Bögyörő
Sziasztok, nézelõstem a neten és találtam pár érdekes képet, ami szerintem FS2004 bõl van bár nem igazán tudtam rájönni hogy pontosan mi akar lenni mert egy cirill betüs fórumban találtam így nem sokat értettem belõle, valaki megtudná mondani ha képek alapján felismeri, hogy ez milyen kiegészítõ és pontosan miket lehet vele csinálni.
Képek:
01
02

be van kapcsolva, autopilot visz mindent
Hypo
autothrottle be van kapcsolva sebit adtal meg? muszerek mit mutatnak?

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni-nem tudom másnál is volt-e ilyen jelenség-abban, hogy mitõl lehet az utasszállító gépeknél, kisebbeknél 33000ft, nagyobbaknál 28000-30000ft magasságban, nem repül vízszintesen, illetve bekapcsolt robotpilóta mellett egyszer csak elkezd emelkedni és átesik. Akár kézzel, akár robotpilótával van felvíve a gép. A trimmen állítottam, hogy egyenesen repüljön, de nem mûködött. Így meg nem lehet vele rendesen repülni, illetve magasabbra emelkedni. A válaszokat elõre is köszönöm!
Papirzacsi
Nem animálták, csak hasra száll ha megnyomod a G-t.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

CptSAB
Az L-410UVP motorhangját (Walter M601F) kölcsönveszem. Mégiscsak rokon lelkek a 601Z-vel. Fura 😊 Meg sem próbáltam behúzni a futómûvet 😄 Vicces, hogy animálták, megnézem majd este. Annyira kigyönyörködtem magamat a VC-bõl, hogy ez a keret dolog sem villant, igaz, este 10 után 5 perc..
Clidey
Najah, azt várom már én is!

No, például az Albatrosz is egy igen jó példa arra ha valaki szeretné megmagyarázni a gyönyörût mint fogalmat... 😊))

Viszont ebben a Turbinyekben találtam két hatalmas bugot sajna. Az egyik, hogy be lehet húzni a futóját 😄 a másik meg hogy külsõ nézetben az elülsõ ablakkeret nem látszik, a VC-bõl meg igen. Pedig már hónapok óta ment a béta teszt (elvileg) nemigaz hogy senkinek sem tûnt fel ezek a nem piciapró hibák... 😞 Sebaj, azért jó a cájg így is!

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Clidey
Hááát, kinek a pap, kinek a papné...nekem meg a Bonanza nem tetszik. 😊

CptSAB
De azért a L-39C sem lesz piskóta.. hát hömm. Szépen induk ez a 2009.
CptSAB
CptSAB
Valami ilyesmire kellene majd összehozni. Asszem a Zlin-ek gau állimányai tökéletesen megfelelnek. 😊

Original Panel
CptSAB
Ki is próbáltam gyorsan a kis TurbóZümZüm-öt. Kell hozzá egy faszás kis hang pack, meg egy kis gau csere bere és frankó lesz. Már így is nagyon tete.. aki látott már ilyen gépet dolgozni, vagy testközelbõl, az értékeli ezt a madarat.
CptSAB
Ó Tibi Bácsi! Kösziiii!!!!!!! Jaj be örül a kicsi szemem ennek a gyönyörûségnek!<#taps><#eljen>