MS Flight Simulator 2004
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
nVidiások! Valaki használja már a legújabb, 257.21 vagy 258.49-es drivereket, vagyis a 200-as Forceware szériát? Ha igen, ti meg tudjátok oldani vele FS9 alatt az élsimítást? Én akárhogy is bûvöltem a már legújabb 2.5.9.-es nHancerrel is, sehogy sem sikerül. A régebbi, még 1xx Forcewarekkel továbbra is mûködik. Szóval az utolsó ilyet, a 197.45-öt tettem vissza, s azzal megint jó minden...
Corsair HX850AX | ASRock P67 Fatal1ty Pro | i7 [email protected] GHz | 2x4 GB DDR3 2133 MHz | EVGA GTX580 SC | Crucial M4 SSD & 2xSamsung F3 1 TB | Logitech Z4 | Dell U2311H | Windows 7 Pro 64 | FS9.1
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
27505 Martinpilot, ha nem gond engem érdekelne.
Minden tiszteletem azokat a srácokat akik az X-Plane-t részesítik elõnyben, azt használják, arra fejlesztenek - de megérteni sosem fogom õket valószinûleg. Miért jó az, ha valami feleslegesen túl van bonyolítva, ronda mint a bûn (verzióról-verzióra), de legalább semmi köze a szimulációhoz? 😊 Pár perc erejéig belenéztem a fejlesztõi részébe is; milliárd dolgot lehet benne állítani...de kérdem én mi a picsának ha a végeredmény egy nagy nulla lesz? Attól hogy elmondhatom, hogy az általam készített stuff minden egyes paramétere a valóságos gép milliméterre pontos értéke, sõt, még a profilja is ugyan az a NACA 9215B, attól sajnos még nem fog úgy repülni a szimulátorban mint az igazi; s meg merem kockáztatni: még úgy sem mint az FS-ben. Többek közt ezért is sajnálom, hogy nem tudtam repülésre bírni az AN-2-est, gyanítom annak se sok köze van az igazihoz - ezzel persze nem a készítõt szeretném megbántani, ledegradálni hisz õ az utolsó aki errõl tehetne, sokkal inkább az X-Plane hiányosságaira szeretnék rávilágítani, miszerint keccsölhet az ember vele hosszú hónapokat éveket beállíthat minden kis apróságot a valóságnak megfelelõen, de az eredmény nevetséges lesz az szinte biztos.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy logikus okokból kifolyólag semmiféle payware stuffot nem tudtam kipróbálni alatta, de azért kiváncsi lennék mégis mit tud(na). De gyanítom túl nagy meglepetést azok sem okozának. Az én megfigyelésem az, hogy még a fizetõs X-Plane cuccok is szinte a legmesszebbmenõkig igénytelenek grafikailag. De vajon miért van ez így? Persze van pár üdítõ kivétel - jó példa erre a nemrégiben megjelent AN-24 illetve a majdan megjelenõ CRJ -, de ettõl eltekintve a többség kidolgozottsága egyenlõ egy rakat fossal. Ráadásul hasonló árfekvésben vannak mint egy jóval kidolgozottabb és szebb FS cucc.
Szóval tényleg csak azt tudom mondani, kell egy bizonyos mértékû mazochizmus, hogy az ember huzamosabb ideig X-Plane-ezzen, sõt, akár teljes egészében áttérjen rá MSFS-rõl és találjon bárminemû örömöt ebben a játékban (erre merem irni a "játék" jelzõt bátran).
S a végére egy slusszpoén: telirámolták a fejlesztõk rendesen mindenféle csilivili(?) fícsörrel már szegény X-Plane-t (õzikék, madárrajok, stb.stb) hogy legyen mivel hírdetniük/eladniuk a játékukat, de azt bezzeg nem vették észre (vagy nem akarták észrevenni?) hogy már töltõdéskor elindul egy randomized rádióforgalmazás, ami talán még fílinges is volna, ha társulna mellé egy AI-forgalom is, ám köztudott hogy az X-Plane még így a mai modern világban sem képes semmiféle forgalmat kiizzadni magából, így az égboltot egyedül mi uraljuk, más repcsit maximum valami static cuccként láthatunk valamely reptéren. Így repülünk egyszál magunk, hallgatva a folyamatos rádióforgalmazást mások részérõl és arra gondolunk: vajon hol van az a légtér ami ennyire zsúfolt? Nahát ez az abszolút LOL dolog! 😊 Jó, tudom, biztos ez is kikapcsolható/paraméterezhetõ/átírható dolog, mint annyi minden más is az X-Plane-ben, de szerintem jól reprezentálja a fejlesztõk elképzelését, gondolkodásmódját... Talán majd az X-Plane 12-15 eljut arra a szintre ahogy az FS9 állt 2004-ben...
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
Köszi az alapos tesztet.
LHSimulations web http://www.lhsimulations.com LHSimulations Facebook:https://www.facebook.com/LHSimulations
Azt elõzetesen is szeretném leszögezni, hogy alanti véleményem nem az MSFS iránti elfogultság miatt alakult ki - amennyire csak lehetett próbáltam objektíven tesztelni a cuccot, noha itt-ott óhatatlanul is muszáj vagyok az MSFS valamelyik verziójához hasonlítani.
Menürendszer:
Sokmindent lehet mondani rá, de azt hogy user-friendly azt abszolúte nem. Spártai, mégis túlbonyolított, nem könnyen átlátható, kezelése sem egyértelmû az elsõ pillanatra. Ha az ember rendesen be szeretné konfigolni magának a szimulátort, akkor alsó hangon nyugodtan rászánhat egy kellemes délutánt - és akkor még egy percet sem repült. Például a repülõgép kiválasztása is olyan mintha egy fájlkezelõben böngésznénk, majd a megfelelõ programra kattintva az elindulna... Szerintem ez gáz. Azért a XXI. században ennél lehetne egyszerûbb és optimalizáltabb is ez.
A billentyûzetkiosztás logikátlan, sok idõ elteltével sem tudtam megszokni például az idióta nézetváltási lehetõségét. A billentyû-hozzárendelések pedig egy rémálom számomra; például a mai napig nem tudtam rájönni, hogy lehet egy adott ponttól kijjebb zúmolni a virtual cockpitben - pedig biztos hogy lehet, hisz vannak ilyen screenshotok tömkelegével a neten, de ez is csak a menürendszer kényelmetlenségét bizonyítja számomra.
Grafika:
Szinte semmit sem változott a 6-os verzió óta, leszámítva talán a csillogó víz effektust ami kissé az FSX-re hajaz - emlékeim szerint ez csak az FSX után került bele az X-Plane-be is; ezzel számomra kissé koppintás szaga van az egésznek...
Az alap felhõzet ronda, de nem kicsit, a realitást nélkülözi minden szinten. Az egész látványvilág számomra túl sötét, még déli 12 órai idõben is olyan, mintha kora este lenne. A nap effektusa viszont elég szépre sikerült az tény.
Amúgy maga a szimulátor nagyon jó fps-t produkál, de az a baj, hogy ezt ellensúlyozza ez a nagyon szegényes grafika, így csapva agyon a realitásérzékünket a vizualitás terén.
Szimuláció, repülõgépek:
A default repülõgépek többsége kritikán aluli, kábé az FS98-as idõket idézi mind grafikailag mind panelileg. Azért ez a mai idõkben nem ciki hanem vérciki! Egy erõs átlag MSFS AI repcsi kidolgozottsága is lehet hogy lepipálja egynémely X-Plane repülhetõ gépet. A panelek egyenesen szánalmasak, sok esetben köze sincs az eredetijéhez, nem is beszélve arról a sokszor elõforduló grafikai fícsörrõl miszerint bal és jobb oldalt hirtelen vége a 2D panelnek (tehát nem ér ki a képernyõ széléig) és látjuk szépen az alattunk elterülõ tájat. LOL!
Viszont meg kell említsek egy-két default gépet is, ami kiemelkedik a többi hányadék kinézetû közül (lehet ezeket valami külsõs emberkék csinálták???). Csakhogy ezekbõl nem sok van sajnos. Az egyik a Stinson L-5 a másik pedig egy Cessna-172 - ezek már majdnem megütik egy default FSX repcsi szintjét. De csak majdnem!
Alapból rengeteg repülõeszköz közül tudunk választani - nagy kár hogy ugyanolyan béna fosul repül az összes, nélkülözve a legkisebb hasonlóságot az igazihoz. Ezeknél még az FS default repcsijei is magasan közelebb állnak a valóságoshoz, pedig mint azt tudjuk azok se épp túl jók...
Az X-Plane-ben mintha az összes repcsi papírból lenne; nem érezni a súlyukat a legkisebb mértékben sem, ellenben legalább az összes gépnek Extra-300 csûrõje van, de még a B747-nek is! Azért ekkora badarságot még az MSFS sem engedett meg magának soha!
Hiába ott a sok realtime csilivili grafikon a szárnyra, légcsavarra, törzsre meg mindenhova vetítve az X-Plane-ben, ha nem ér lófaszt sem, maximum egy eyecandy-nek jó. Szóval igazából nem értem, mire alapozza a sok X-Plane-fan azt a véleményét miszerint a repülési karakterisztika nagyságrendekkel jobb mint az MSFS-ben. Szerintem lófaszt, még annál is szarabb. Pedig az sem jó közelsem, mint tudjuk. Lehet az X-Plane teljesen más megközelítésbõl számolja az FD-t ami lehetõvé teszi hogy akár még a Holdon is repülhessünk, vagy épp egy rádióirányításos repcsivel is akár - azonban ez szerintem ismét csak egy beetetõ duma, lévén ezeknek sincs köze a valósághoz még a legkisebb mértékben sem. Legalábbis az utóbbihoz semmiképp, ezt bártan ki merem jelenteni, van benne néminemû tapasztalatom.
Néhány szó a letölthetõ ingyenes kiegészítõkrõl: elmondható róluk, hogy kábé ugyanaz igaz rájuk, mint az összes többi default X-Plane cuccról: nem érnek lószart sem. Úgy repülnek mint a papírrepülõ Extra-300 csûrõkkel. Ráadásul a legtöbbjük grafikailag-kidolgozottságilag sem hozza azt az elvárható plusszt, amit egy külön kidolgozott add-ontól elvár az ember. Ott van például az a B737 projekt...van vagy 400 mega a csomagja. Gondoltam, na ha valami, ez majd végre odabasz! Hát mi tagadás, megtette! Tényleg nem akarom bántani a készítõket, biztos ezernyi órát rápazaroltak a projektjükre, de még így is kábé a default FS9(!!!) B737-es szintjéig jutottak, azzal a különbséggel, hogy az X-Plane-ben legaább még virtual cockpit sincs... 😄 Utólag azért kiderült hogy az a sokszáz mega amit letöltöttem, az annak a tengernyi livery-nek köszönhetõ csak, maga a röpcsi belefért volna pár megába is... 😄
Ez alatt a pár hét alatt mindösszesen 2(!) elfogadható add-ont találtam X-Plane alá - jóllehet nem törtem kezem-lábam a keresgetésükben -, és míly meglepõ mindkét stuff magyar fejlesztõk munkáját dícséri. Az egyik egy Kamov Ka-26 (habár itt azért továbbra is vannak fenntartásaim az FD-t illetõen de végülis el lehet azért vele játszadozni), a másik pedig egy Antonov An-2 (itt pedig a visual modellel vannak). De legalább hozzák egy nívósabb freeware addon szintjét. Konkrétan az An-2-t beindítani sem tudtam...bár ez inkább köszönhetõ annak a buzi zúmolási problémának (nem tudok "ránézni" a megfelelõ gombokra/kallantyúkra) mintsem a technikai elv ismeretének hiányának.
Összegzés:
Továbbra is maradok az MSFS nyújtotta szimulációnál. Röviden tömören: szebb is jobb is. Tudnék még oldalakat körmölni a témával kapcsolatban, de felesleges. Nem akarok rosszat senkinek sem, de inkább töltsék le a demót és próbálják ki a saját bõrükön mit is nyújt az az X-Plane. Talán nem a sokszor szídott Microsoft gerillakampánya felelõs azért, hogy az FS jobban elterjedt, az okok véleményem szerint a fentiekben keresendõk...
Azt pedig hogy az X-Plane begyûjtött mindenféle Certificate-eket a valódi repülés világából, meglehetõsen nevetségesnek találom.
Elnézést mindenkitõl a kissé hosszúra nyúlt kommentem miatt...
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
A fizikát dicsérik. Na majd ha sok idõm lesz meggyõzõdöm róla. A videó így tetszett, de látszott, hogy vannak kidolgozatlanságok is.
Annyi rendezetlen kipróbálatlan FS motyóm van, hogy nem is látom a végét 😄
Intel Core i7-10700 / 32GB DDR4 2933MHz / MSI GeForce RTX 3070 Ti VENTUS 3X 8G OC // VATSIM ATC& X-Plane Pilot
\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"
Intel Core i7-10700 / 32GB DDR4 2933MHz / MSI GeForce RTX 3070 Ti VENTUS 3X 8G OC // VATSIM ATC& X-Plane Pilot
http://goo.gl/gd6Zi5
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Posky 737s
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Amíg nem mutatod meg mit értesz textúra folyáson, addig nem tudunk segíteni. Mipmap csúszka hol áll?
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)