45215
  • Hypo #44054
    na akkor első lecke, before take off:) WEATHER!!! METAR!!!

A másik dolog neve TRACKIR keress rá google
  • sqpp15
    Én tegnap alig bírtam letenni a viharba a Cessna-t.. épp hogy megvolt.. nem vagyok valami nagy tapasztalt pilóta..
    Egyébként voltam múlthéten szombaton Veletechen és ott volt lehetőségem kipróbálni egy "szimulátorgépet" azt már nem tudom milyen repülőre volt bekonfigozva, csak azt, hogy valami vadászgép és a sapkában volt valami szenzor, ami fogdta a poziciót és ha elfordítottad a fejed a játékban is elfordult az egész, de valami eszméletlen jó volt 3 hatalmas LED monitoron :)
  • Hypo #44052
    :)) COOL
  • berczy #44051
    A Zhuliany (UKKK) reptér múzeuma. Jó sok pöcsölés volt, mire ilyen lett. :)))

• jaszy76
    Én ezen felrántottam az agyamat, mert miért függőlegesen kamerázik? :D
    link
  • Hypo #44049
    Kicsit oldanám a feszültséget én azóta sírok a röhögéstől:)))
  • Clidey
    Jelen állításod fényében akkor nem szabadna működnie sem a Swissair utódjának a Swiss-nek sem, sem semmilyen bármilyen ágazatban átalakult-újraindított cégnek. Márpedig az előbbi él és virul és az utóbbira is vannak biztos szép számmal példák. Ezek a tények.
  • Clidey
    Te az akkor még működő Malévról beszélsz, én meg arról hogy egy tönkrement (vagy inkább szándékosan tönkretett) cég tartozásait rendezi az állam!
  • bzsoli
    Clidey!

Én nem bíznék az új cégben, ami lényegében ugyan az, mint ami volt. Ezt a piaci bizalmat ezer éve ismeri a közgazdaságtan. Részvénytársaság esetében, ilyenkor szokták eladásra kínálni a részvényeket nulla áron, mert elveszett a bizalom. Az ilyen cég értéke nulla, tehát tönkre ment. Egy ilyen cégből újra csinált másik cég részvényeiből meg eszük ágában sem lenne vásárolni, nekem sem.

Egyébként nem véletlen, hogy az új PTK a vezető beosztású tisztségviselők és tulajdonosok felelősségének kiterjesztésével, legalább már "üldözni" próbálja a cégbedöntő magánszemélyeket, akik szépen sorban, adó és beszállítói tartozásokkal sorra döntik be a kis 2001 kft, kis 2002 kft és kis 2003 kft vállalkozásaikat.
  • Nyiri
    Brusszel visszafizetteti a Malev allami tamogatasat

Elvileg a 100 milliárd állami támogatás igazságtalan volt a többi piaci szereplővel szemben.
  • Clidey
    Szerintem inkább te nem akarod megérteni azt amit próbálok magyarázni.

"De holnaptól, a "majdnem ugyan" attól a cégtől, örömmel újra vásárolni !próbálsz!, hátha az nem lopja el a pénzed..."

Leírom mégegyszer, másképp: az új cég semmiben sem hasonlítana a régihez. Épp ez a dolgok lényege! Ezt pofázom itt már az elejétől fogva! Egy olyan új vállalatot létrehozni, mely ha nem is óriási nyereséggel, de egy nullszalldóval vagy szerény nyereséggel elüzemel hosszútávon, biztonsággal.
    Így kérdésedre a válaszom megintcsak az: igen, vásárolnék egy olyan cégtől amelynek köze sincs a régi, tönkrementhez, azon kívül hogy ez az új is joyokat árul!

Ha most sem érted meg mondandóm lényegét, akkor tényleg hagyjuk abba.
  • bzsoli
    Clidey!

Ha nem érted meg, hogy miért nem szabad ilyet csinálni egy államnak, akkor én ezt a témát itt most részemről befejeztem.

Ha neked ez normális, akkor te bizonyára azt is normálisnak tartod, hogy mondjuk rendelsz online a kedvenc repülős hobbidhoz mondjuk egy joyt, meg mondjuk szoftvereket, elutalod érte a 20-30-40 ezer forintot, és utána nem kapsz érte semmit. De holnaptól, a "majdnem ugyan" attól a cégtől, örömmel újra vásárolni !próbálsz!, hátha az nem lopja el a pénzed... na ez kicsiben ugyan az, mint ami te normálisnak tartanál nagyban. Te nem mondtad, hogy évente eljátsszák újra a bedőlést, azt én mondtam, ha egyszer megengedik nekik a partnerek, akkor fogja eljátszani...
  • Hypo #44042
    tényleg mi is van az ex orosz oligarcha tulaj.al?:)))
  • Clidey
    Nem gondolom hogy a svájciak csalók volnának és zugügyvédekkel csinálták volna...

Amúgy meg nem értelek, mi köze van ennek a versenyszférához? Az EU miért ne engedte volna hogy az állam egy becsődölt állami cég anyagi dolgait rendezze?? Miért lett volna ez jogtalan?? Szerintem pont az a jogtalan hogy nem rendezi!! Mint ahogy jelen pillanatban is erről megy a szájtépés ugyebár...
  • Hypo #44040
    valamelyik kelet eu- országnak még is csak megengedtek ,,,,,csak hat ahonnan pénzt varunk nem szokás odaszarni...
  • Clidey
    "10 milliárd forintos adósságot lenyeletek a beszállítókkal, projekt. Egy ilyen húzás BORZASZTÓ következményekkel járna egy gazdaságban."

Nem mondtam egy szóval se hogy kötelező. Amelyik cégnek nem tetszik az alternatíva az tolhatja el a biciklit. Pereskedhet az állammal éveken keresztül a pénzéért - vagy szerződik az újjal. Választhat.

"Mi a garancia arra, hogy ha tegnap XY kft szállította be az akármilyen szolgáltatást/terméket, akkor majd ha ezt a békát lenyeli, akkor majd az új MALÉV-nek ő szállíthat be, mintha mi sem történt volna."

Ezt magyarázom. Természetesen az új cég stratégiáját, minden egyéb járulékos dolgát egy HOZZÁÉRTŐ csapat már hónapokkal azelőtt kidolgozta volna részletesen. Ezt is beleértve. Hogy aki akar továbbszerződni az továbbszerződhessen ha akar.

"ÉN, biztosan nem mentem volna bele ebbe. Felelős cégvezetőként ezt nem nyeltem volna le"

Miért, így most mennyivel jobb? Se munka, se pénz! Szerintem egy felelős vezető igenis elsősorban azt nézi hogy honnan szerezhet bevételt a cégének, hogyan termelhet nyereséget neki. Ha egy tiszta lappal indult partnertől, mellyel nagy valószínűséggel évekig nem lesz gond, akkor onnan.

"Hova vezetne egy ilyen eljárás, ha évről évre eljátszanák ugyan ezt"

Én ilyet hol mondtam? Természetesen ha nincs megelégedve a beszállító az új céggel bonthat szerződést, pereskedhet, csinálhat amit akar.

"Akkor ezek alapján a beszállítók pénzelték volna a céget, akinek így semmilyen érdeke nem lett volna abban, hogy nyereséges legyen."

Mégegyszer mondom: új cég, új stratégiával! Az egész cég úgy ahogy van az alapoktól újra lett volna gondolva! Nem azt mondtam hogy új cég, de minden megy a régiben!
  • Nyiri
    Ez a bedöntünk egy céget és másnap új lappal indulunk zugügyvédekkel szokás a csalóknál. Amúgy az EU sem engedte volna, hogy az állam kifizesse a Malév tartozását, mert versenyszférában ez jogtalan lett volna.
  • Hypo #44037
    kellett a wizz nek a hely meg a rtyan-nek a solymot meg bedobtak csalinak:)))
  • Hont
    Volt alternatív társasági protokol...
    Csak basztak használni, mert azt a szocik dolgozták ki...
    Egy ilyen bedöntéssel sokkal több zsetont tudtak lopni!
    A kár, horrorisztikus nagyságrendű! Az erkölcsi dolgokról már ne is beszéljünk!
    Azt a kiépített infrastruktúrát semmi áron nem lett volna szabad veszni hagyni!!!!!
  • bzsoli
    Clidey!

Nagyjából most már ételek, de ne haragudj, én ezzel nem értek egyet, vagyis nekem ez így nagyon nem tettszett volna. Mint azt tudjuk nagyjából 9.7 milliárd forint elismert tartozást hagyott hátra a cég.

Van elég probléma a magyar gazdaságban amúgy is, nem kellene még egy kormány által végrehajtott, 10 milliárd forintos adósságot lenyeletek a beszállítókkal, projekt. Egy ilyen húzás BORZASZTÓ következményekkel járna egy gazdaságban. Hidd el, 99%-a a hitelezőknek, nem gondolta volna, hogy támogatja az ő adósságának ilyen formában való elmismásolását. Mi a garancia arra, hogy ha tegnap XY kft szállította be az akármilyen szolgáltatást/terméket, akkor majd ha ezt a békát lenyeli, akkor majd az új MALÉV-nek ő szállíthat be, mintha mi sem történt volna. ÉN, biztosan nem mentem volna bele ebbe. Felelős cégvezetőként ezt nem nyeltem volna le (ezt nem csak úgy kitaláltam, dolgoztam cégvezetőként jó pár éven át), ezt ma nem nagyon tehetné meg egyetlen vállalkozás sem, nem hogy bérből élő családok, ez luxus lenne. És a bizalom, az, olyan mint az emberélet, szinte pótolhatatlan, ha egyszer elveszett. Hova vezetne egy ilyen eljárás, ha évről évre eljátszanák ugyan ezt, te meddig nyelnéd le!? Ha egyszer megtették, simán megteszik újra... Akkor ezek alapján a beszállítók pénzelték volna a céget, akinek így semmilyen érdeke nem lett volna abban, hogy nyereséges legyen. Elvileg eddig célja volt, még sem ment, hát akkor úgy!? Na persze.
  • Clidey
    Úgy értettem ahogy írtam. A Swissair mintájára a régi Malév-ot csődbe vinni jogutód nélkül, egy új Malévot pedig másnap tiszta lappal elindítani.
    Természetesen az új cég stratégiáját, minden egyéb járulékos dolgát egy HOZZÁÉRTŐ csapat már hónapokkal azelőtt kidolgozta volna részletesen.
    Szerintem ha kicsit fogszívva is, de a dolgozók elfogadták volna a döntést hisz végsősoron az ő munkahelyük megmentése (is) lett volna a cél. Szerintem lett volna realitása annak hogy azt mondják a dolgozók hogy oké rendben, egy-két-három hónap lóvét most elbuktunk, ha úgy tetszik beáldozunk a cég érdekében, de viszont az tovább fog működni, melyhez érzelmileg is sokkal jobban kötődünk mint más, "mezei" dolgozó más "mezei" céghez.
    Külsős cégek esetében pedig a szitu ugyan ez. Ott sem hiszem hogy azok a cégek mind becsődöltek volna a Malév miatt. Vagy ha igen, akkor is csak kevés hányaduk. Az pedig a jelenlegi állapotokhoz mérten lóf*sz, ebben azt hiszem egyet érthetünk. Szóval egy pár hónapig-évig szorosabbra húzták volna a nadrágszíjat ők is, de aztán ment minden volna tovább a régi kerékvágásban. Hisz még mindig jobb megoldás ez egy külsős cégnek, egy új céggel újraszerződni egy nagy valószinűséggel biztosabb alapokon nyugvó anyagi háttérrel, mint a bedöntött Malév után futni a pénzükért melyet talán sose fognak megkapni.
    Igen, véleményem szerint ez elfogadható megoldás lett volna. Ha én dolgoztam volna ott, vagy valamely családtagom, egy szavam nem lett volna ellene, pontosan így ahogy írod.
    Valami hasonlót kellett volna tennie az államnak, de - mint írtam - nagy ívbe szartak bele. Nemcsak stratégiájuk nem volt, de nem is érdekelte őket a vállalat megmentése -> lásd: azóta is hogy kapkodnak hogy egy új légitársaságot létrehozzanak.
    Bár, szerintem már túl sok idő telt el; mostmár nem is volna értelme egy új céget létre hozni. A Malév által létrehozott űr már behegedt. Ezért sem látom már értelmét például a Sólyom erőlködésének sem.
    Summa-summárum: egy azonnali új cégindítás lett volna a legjobb megoldás mindenki számára, ehelyett lett egy csomó munkanélküli, speciális képesítéssel, milliárdos anyagi ráfordítással. Ezt most szépen kilapátolták az ablakon orbánék. Remélem egyszer rádől a kurva stadionja.
  • bzsoli
    ámen
  • Hypo #44032
    abban egyet értünk, hogy minden politikusnak van benne felelőssége, egyik se jobb mint a másik ez is lop az is lop mindegyiket csak a saját holdudvara érdekel ennyi.
  • bzsoli
    Kiegészítés kiegészítése: :)

clidey! Ne vedd rossz néven tőlem a hozzászólásaimat, csak tényleg érdekelne, hogy gondoltad a dolgot.
  • bzsoli
    kiegészítés az előző hozzászólásomhoz:

Vagy hogy értetted te ezt pontosan!? Csak mert te is írtad, hogy az "azóta sem kifizetett bérek", akkor most ha ezért aggódsz, akkor oké, de akkor miért láttad volna megoldásnak a bedöntést? Akkor mi lett volna a bérekkel!? Vagy ha rendezték volna, akkor mi értelme lett volna a bedöntésnek, nem értelek.
  • bzsoli
    Clidey!

Bedönteni a "picsába" és kész!? Szerinted ez így normális? Ha a te cégednek tartoztak volna pár millióval, akkor is ezt mondtad volna!? Ha a te családod bármely tagja dolgozott volna ott, mondjuk elmaradt fizetéssel, akkor is ezt mondod!? Ugye nem!?

Szerintem mindkét oldalnak igaza van, volt benne politika, vagy éppen annak hiánya, volt benne hozzá nem értés (mert az ugye tény, hogy a mai/tegnapi MALÉV nem az a régi MALÉV, ahogy a magyar foci sem a régi), és még lehetne sorolni.

Bár csak pont 13 millió hiányzott volna, de pár órával később másik reptéren, másik cégnek másik 13 millió követelése lett volna, amit szintén nem fizetett ki időben a MALÉV és így tovább.

Szerintem ennél sokkal nagyobb és sokkal komplexebb problémák voltak. A hivatkozott iho-s cikk nagyon szépen leírta, hogy mennyivel másabb volt a többi NAGY társaság helyzete. És azok sem élnek vígan azóta sem, mert felvásárolták őket. Erről ennyit.

Zsolt
  • Hypo #44028
    csak az lehet NEMZETI ami a haveroké nem érted:))))))
  • Clidey
    Nekem erről az a véleményem hogy a fő baj az volt hogy a tetves politikusok állami kifizetőhelynek használták a Malévot. Milyen vállalat az ahol évente váltogatták a vezérigazgatókat, ráadásul olyan képesítésűekkel akiknek köze sem volt a repüléshez, a légi fuvarozáshoz?
    Akinek lett volna, és tudott volna tenni és akart is, azt gyorsan elzavarták (lásd ma Wizzair, ugye) és ültették a helyére a következő dilettánst.

Úgyhogy én a magam részéről igenis az kormány(oka)t tartom felelősnek a Malév tönkremeneteléért. Semmit sem tettek a megmentéséért azon kívül hogy pumpálták bele a lóvét. De attól még nem fog egy vállalat működni.
    Évek óta nyílt titok volt a kormány előtt a Malév baja. Mégsem tettek semmit.

A Swissair-os példád azért sántít, mert ott teljesen más volt a kormány hozzáállása. Ott valóban meg akarták menteni a céget. Ezért bedöntötték a Swissairt, másnap(!!) pedig már indult is a Swiss. A dolgozók semmit sem vettek szinte észre belőle. Új cég, új arculat, új stratégia - azóta is működnek.
    Ezt kellett volna tenni a Malévvel is. Bedönteni a picsába, de úgy, hogy mögötte már ott az új cég, a hónapok alatt kidolgozott új startégiával, működési szerkezettel. És megy tovább, de vélhetően már ha nem is nyereségesen de null szaldóval.
    Na mint azt tudjuk, nem így történt. Nagy ívbe szart bele a kormány nemcsak a Malévbe hanem annak utóhatásaiba is (lásd az azóta sem kifizetett bérek...)
  • Hont
    Teljesen rossz irányból közelíted meg!
    Egy "nemzeti légitársaság" -nak egyébként nem az a feladata, hogy maga a társaság nyereséget termeljen!
    Az, hogy a Swis csődbe ment, az nem véletlen történt!
    Ami a Malévet illeti! Tudod, mennyin múlt???
    Megmondom! 13 millió forint kerozin és illeték pénzen!
    Nem az EU-n! Ne keressünk már mindenhol összeesküvés elméletet!
    Persze az EU-t nem kellene hülyének nézni! Nézd meg, az Oszkot hányszor küldték tárgyalni az Eu-hoz a Malév miatt!? Konkrétan én 4 esetről tudok!
    Ez egyszerű sikkasztás, hűtlen kezelés és persze hazaárulás vezetett a Malév vesztéhez! (Persze az előtte való pár tíz évet is lehetett volna jobban csinálni!)
    Az Unió csak azt mondta, hogy amit ribizli ültetvényre igényel a kormány, azt nem lehet a Malévre fordítani...Ennyi! A stadionok árából vagy a MOL részvények árából lehetett volna rendezni a sorsát! De abból pl a Budainak nem lett volna pénze! Ilyen egyszerű! Figyeld meg, a MoL nak is ez lesz a sorsa!
  • Nyiri
    Mielőtt teljesen kijelented hogy egy ember egy kormány a hibás olvasd el ezt: http://iho.hu/hir/egy-evvel-a-leallas-utan-br-a-malev-bukasanak-igazi-okai-130203

2 évtizede húzódó probléma volt ez. EU szopatta meg eléggé a Malév-t.
    Én repbuzi vagyok és imádtam a Malév-et. De gondold át kicsit objektíven.

Ha sikeres lett volna fent marad. Swissair is csődbe ment. Pedig az az ország gazdag.

• Hont
    Nem jól tudod...!
    A Malév a GDP szemszögéből nyereséges volt!
    A hozzá kapcsolódó cégekről már ne is beszéljünk...
    Csak sajnos a köztudatba az van bele égetve, hogy -"ebben az évben ennyi töke injekcióra volt szükség, tavaly 13 milliárd volt a veszteség! stb-stb!"
    Arról nem beszél senki, hogy éves szinten 100milliárdokat vettek ki belöle!
    A magyarországi GDP 0.9% a maléven keresztül jött!
    Arról a 8000 munkahelyről már ne is beszéljünk...
    Katasztrófát okoz ez a kis pöcs maradona! Meglátjátok,ezzel még nincs vége! A neheze most jön!
  • Hypo #44023
    majd jön a jobbik aztán indul a turul meg az iráni magyar örök-barátság...
  • hrundibaksi
  • Nyiri
    Múlt héten üzleti úton voltam. Leszálltunk a Lisz Ferencen és szomorú volt látni, hogy ott ahol 2012 előtt még sorban álltak a Malév gépek most ilyen marhakarám szerű folyosók vannak fapad gépekkel. Durva volt látni, hogy péntek délután kb. kihalt a reptér. Alig van forgalom.

Emellett sajnos pénznyelő volt a Malev és nem működhetett abban a formában ahogy ment.
  • Hypo #44020
    hát igen, ma már repülni ilyen árak mellett.....en is ezert szoktam x hónapot kihagyni hogy gyűjtsek annyit hogy lehetőleg egybe jo időbe tudjak menni 15-20 órát csak hat igy nem eloszlik egy éven belül hanem összpontosul július augusztusra....aztán megint nagy kihagyass.....ez se jó de hát....
  • gfarkas
    OFF
    Hát kérem ez már csak így működik 1989 óta, a kapitalizmus erről szól, reklám,marketing, pénz, haszon, hobby, élvezet csak pénzért, ma már sajnos azt kell látnom, hogy amivel anno a polfoglalkozásokon riogattak az húsbavágó valósággá vált.
    ON
    Boldog névnapot minden Tibornak !
  • Hypo #44018
    nem tudom én se de látványos az utálat.
  • hrundibaksi
    thanksz!
  • fs9pilot
  • Clidey
    Csak tudnám melyik takonygerincű politikus(ok)nak b*ssza a csőrét a sportrepülés, és miért nem merényelték még meg?? Az ok mondjuk nyílvánvaló: hatalmas zöld terület...szinte kiált a parcellázásért.