45215
  • Gegi86
    Köszönöm szépen a választ, végül is engem ezek a per jelek zavartak be meg a végén a súrlódási együttható nem ebben a formában ismertem.
  • fs9pilot
    Bár úgy is ráérek, szóval leírom, aki esetleg nem tudja, vagy elfelejtette:

Az első szám az ilyen jelentésekben a futópálya megjelölése. Az alábbi változatok lehetnek:
    88 = összes pálya.
    Néhol úgy van írva, hogy 35L, 35R, de az alábbi jelölés is előfordulhat:
    35= 35L
    85= 35R (ez a 35 + 50-ből tevődik össze, ugye bármelyik pályajelöléshez 50-et adunk akkor másik jelölés nem jöhet ki.)
    35CLRD// = normál állapot
    35SNOCLO = zárva
    99 = üzenet ismétlés

A második szám a lerakódást jelenti, ezt 0-tól 9-ig jelöljük, ha nincs jelentés akkor ez esetben egy "/" - jellel jelöljük.

0 = tiszta és száraz
    1 = nyirkos
    2 = nedves, vízfoltos
    3 = dér, zúzmara, vagy lefagyás, a fedettség < 1 mm
    4 = száraz hó
    5 = nedves hó
    6 = latyak
    7 = jég
    8 = tömörített hó
    9 = hó vagy jégbordás
    / = nincs jelentés

A harmadik szám a szennyeződés kiterjedtségét jelöli:

1 = kevesebb, mint 10%
    2 = 11%-25%
    5 = 26%-50%
    9 = 51%-100%
    / = megbízhatatlan

A negyedik szám a közepes mélységet jelöli:

00 = kevesebb, mint 1mm
    01-90 = 01-től 90-ig mm-ben
    91 = nem használatos
    92-98 = 10 cm-től 40 cm-ig ezzel a módszerrel: A 9-es számjegy utáni szám szorozva 5-el és az cm-ben. Tehát 93 = 3x5 = 15 cm
    99 = futópálya forgalmon kívül
    // = nem történt mérés

Az ötödik pedig a fékhatási/súrlódási együttható.

Tehát, lefordítva:

R01L/19//54

01L = 01-es bal kifutó

19 -> szétbontva = Első szám (1-es): Nyirkos lerakódás ; Második szám (9-es): Szennyeződés kiterjedsége: 51-100%

54 = Súrlódási együttható % -ban.

01R = 01-es jobb kifutó

19 -> szétbontva = Első szám (1-es): Nyirkos lerakódás ; Második szám (9-es): Szennyeződés kiterjedsége: 51-100%

58 = Súrlódási együttható % -ban.

Ha megbonyolítjuk és kiegészítjük mélységgel is a mérést, ami a fenti esetekben nem szerepel, azért van dupla / -jel. Akkor így nézne ki:

R01L/19/05/54 , -> ez szétbontva:

01L = 01-es bal kifutó

05 = Közepes mélység, mm-ben megadva.

54 = Súrlódási együttható % -ban.

És így tovább. =)
  • fs9pilot
    Tessék, ezt jelenti az a furcsa jelelölés a METAR-ban:

Pálya Állapota 01L:

Nyirkos lerakódás, kiterjedése 51-100% között, vastagsága nem meghatározott vagy nem jelentős. Súrlódási együttható 54%

Pálya Állapota 01R:

Nyirkos lerakódás, kiterjedése 51-100% között, vastagsága nem meghatározott vagy nem jelentős. Súrlódási együttható 58%

Pálya Állapota 08[L]:

Nyirkos lerakódás, kiterjedése 51-100% között, vastagsága nem meghatározott vagy nem jelentős. Súrlódási együttható 60%

Pontosan ez a METAR-ban a fékhatást jelöli a megnevezett futópályákon. :) Ha érdekel hogy - hogyan is olvassuk le, akkor azt is leírom szívesen.
  • jaszy76
    Ez engem is érdekelne, mert nemrég olvastam a témában, de ez nem rémlik.
    Csak tippem van: Runway Visual Range
    Viszont az nem pont ez a formátum...
  • Gegi86
    ESSA 291050Z 21013KT 9999 BKN037 07/04 Q1009 (R01L/19//54 R01R/19//58 R08/19//60) NOSIG

Valaki meg tudná mondani hogy amit zárójelbe tettem hogy mit jelent ebben a METAR-ban? Előre is köszönöm a választ.
  • Hypo #36884
    90 nel feljebb nem kell AI, lehetoleg default traffic.bgl torlese es world of ai-t felrakni es egy ai smooth ot is hogy kicsit holdingoljanak es a taxi sebi se legyen lomha.
  • Legvar
    A toredezettseg mentesites valoban okos dolog lehet csak friss op rendszer!
    No mindegy megprobaljuk koszi:)
  • fs9pilot
    @Legvar

Esetleg csinálhatsz egy töredezettség mentesítést az összes partíción, különösen amin az FS9 van. Videó driver frissítés, esetleg DX frissítés is szóba jöhet!
  • Legvar
    Sziasztok olyan problemam lenne, hogy regebben zokkeno mentesen futott az fs aztan ujratelepitettem a gepet fs ujra fel es vmi katasztrofalisan fut! 14-16 fps ifly 737 budapest 2007
    Config nem egy mai darab de ugygondolom fs hez elegnek kene lenne foleg h regen nem volt ilyen gondom
    Intel q6600 2gb ddr2 ram asus nvidia 570 gtx
    Volt egy beallitasom hozza de mar nem talalom orulnek ha megint mukodne rendesen
    Elore is koszonom a valaszotokat ha tudtok segiteni
    Udv
  • fs9pilot
    Srácok, egy kérdésem lenne.
    Csak nálam vannak kegyetlen bug-ok az FS9-ben ha a dzsenerál aviésön -t és az erlájn forgalmat 100%-ra veszem? Tudom hogy felesleges, legalábbis sokan azt mondják, csak gondoltam kipróbálom hogy milyen az élet a reptereken így =). Olyan volt, hogy a várópontnál állva, kb. 200csomóval elrobog előttem egy 737-es, a szántóföldről indulva, átrágva magát az ILS adóantennákon és továbbszáguldva a kifutón. A másik pedig hogy követik egymást a repülők a final -on, és a gépek vezérsíkja végig benne van a másik gép törzsében stb. :D
  • jaszy76
    Mi a probléma vele? :)
  • Hypo #36878
    jo lenne baz aes utobbi idoben inkabb idegesit egy repteren mintsem szep.....
  • exTrem
    Sziasztok, segítséget szeretnék kérni konfig összeállításban olyan embertől aki ért hozzá és szívesen segítene is. A konfig FS-re lesz, most már főleg FSX-re. Pítörrel beszéltük a dolgokat, de sajnos 1 hónapja inaktív, biztos nagyon sok melója van így nem is akarom ezzel terhelni. Aki szívesen segítene az kérem írjon és privátban megbeszéljük :)
  • jaszy76
    Azt csiripelik a madarak, hogy AES támogatást kap LHDC. :)
  • Hypo #36875
    PANC FS9
  • BPA102
    Értem én
  • [HUN]FaTaL
    Nem lehet a nyelvet angolra tenni csak az ultimate és enterprise vinyóban fogd már fel. Akinek legális home premium / prof van az csak kerülőmegoldással tudja feltenni az angol nyelvi csomagot.

Nem mindenki warezolja a windowst...

Nem, nem vettem meg, MSDNAA-s Profot használok (angolt).

De nem is kell otthonra az ultimate, felesleges. Home premiumot meg kapsz 25 ezer forintért.
  • BPA102
    Mert gondolom te megvetted 80 akár hány pénzért!
  • BPA102
    Nem kell eredeti! Nekem se az és megy! 971033 ez a update nem kell a winre és nem lesz gond!
  • BPA102
    Ezt próbálom el magyarázni neki de.........
  • BPA102
    Ember mit nem értesz azon hogy a windowst állítsd át ÖCSÉM ANGOLRA! Ezen mit nem lehet megérteni! Komolyan mondom ez hihetetlen! " Na ez bunkó mód volt de nem baj "
  • [HUN]FaTaL
    Nem mindenki használ warezolt ultimatet. :)
  • carlosfly
    VoxAtc-t használok rég(a működése ugyanaz..). Én is letöltöttem angol nyelvet a win7-hez és úgy tökéletesen működik.
  • Fedon
    Sajna az se megy, mert a Winfosom HUN.
  • BPA102
    Állítsd át az op rendszert ANGOL verzióra! Akkor mennie kell! Az angol kiadásban van hangfelismerés! Teszteltem és nálam ment!
  • Fedon
    Sziasztok!
    Köszönöm szépen az ötleteket, még nem sikerült megoldani egyik tanáccsal sem, de nem adom fel!!! Gyötröm még, mert az XP-vel ment és eléggé hozzászoktam, nagyon kéne. Mégegyszer köszi, ha valakinek van még ötlete, jöhet.
  • surgeon
    OK. El van boronálva!
  • BPA102
    Igazából nem szántam tahó módnak de......! Talán a Londcontrolos link sokaknak segít ilyen problémák megoldásában!
  • surgeon
    Nos. Attól, hogy nem értesz egyet egy hozzászólással, esetleg az hibás, az nem jogosít fel, hogy tahó módon reagálj rá. Egyébként nekem a MCE kieggel működik.
    Fedon: Bocs, ha Nálad nem megy így. Egy ötlet volt, ami nálam működött.
  • BPA102
    Itt néz szét LONDONCONTROL elviekben ez is csak XP-hez jött ki de írnak valamit hogyan is kell a Win7-el! Remélem segít!
  • BPA102
    Ez egy kaki! :D
  • vargadani95
    OVKT oldal

Gyertek és vezzessetek egy nagyon jót!
  • BPA102
    Igazából most egy akkora marhaságot mondtál hogy az fáj! A magyar nyelvű WIN7 op. rendszerekben nincs hangfelismerő szolgáltatás csak az angol kiadásban! A megoldás hogy át kell állítani a rendszert angol nyelvre és utána menni fog a dolog elviekben! Illetve! Virtual Xp oda feltelepíted aztán start menü minden program virtual pc és indítod! Talán így más ötletem nincs!
  • surgeon
    Szia!
    Ha legal a W7, akkor az MS support oldalról le tudod tölteni a Speech Recogniser for English US kieget. Egyébként 33 nyelvi kieget ad fel, abból ki tudod választani.
  • Fedon
    Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Nem tudom használni az FS2Crew-t, mert a beszédfelismerő nem érhető el a most telepített magyar nyelvű Win7-en. Tudna valaki segíteni, hogy mi a megoldás a dologra, ha egyáltalán létezik?
  • BPA102
    Meglehet próbálni vissza venni a felbontásból nem veszítsz vele semmit! Én mellé raktam! Magyar szóval hamar kilehet igazodni rajta! A túlhajtással vigyáz ne hogy haza vágd a VGA Card -ot :D
  • Hont
    Szia Zsozso!
    2db 32" lcd-t hajt HDMi-n keresztül...
    Szóval nem hiszem hogy a kijelzőkkel lenne probléma!(2011 márciusi modell)
    Ezt az ATI Tools hogy kell használni?
    Ez a catalyst helyett van?
  • BPA102
    Sanya! Igen az Ati Tray Tools is jó illetve, nálam egy monitor csere segített! Ami volt az sima vga csatis volt és nem támogatta a digitális jelet! ezt lecseréltem most olyanra aminek max 1600*900 és HDMI! Érdekes hogy digitális jelen sokkal jobb az FPS minden játéknál!
  • Hypo #36851
    Anchorage for FS9 megjelent Aerosoft
  • HASLZ
    Hello!

Kellene egy kis segítség, talán itt valaki fel tudna világosítani 134-essel kapcsolatban.
    Mostanában kezdtem el repülgetni a masinával, de van egy-két homályos terület.
    A robotpilótát szeretném életre kelteni, navigációs beállítások nem mennek, ha repülök útvonalat van-e lehetőség a KLNfelcsatlakoztatására, stb?

Valaki fel tudna világosítani???????

Köszi
    SLZ