45215
FAQ | Magyar fejlesztések | AVSIM | SimFlight | FSPlanet | SurClaro | FSInsider
Aerosoft | SimMarket | FSDreamTeam | FlyTampa | Flight1 | Carenado
-
akodolanyi #41096 Sziasztok,
Családi okok miatt sajnos meg kell válnom néhány dolgomtól.
Saitek Pro Flight Yoke System
Saitek X52 Flight Control System joystick
Saitek Pro Flight Rudder Pedals
A dobozok, telepítőlemezek, kábelek megvannak hiánytalanul.
Az eszközökre vigyáztam, az utóbbi egy -fél évben már nem is nagyon használtam. Szeretném egyben eladni az irányára 50 ezer forint, lehet alkudni, sőt kell!
Érdeklődni lehet; [email protected]
András
-
Matth3w #41095 Napsuteses szep hetveget.
Olyan problemama lenne, hogy ifly 737 csalad tagjai amin van festes azok olyan "jopofa"dolgot krealnak ,hogy mikor betoltok eg flight plan-t akkor a gep ugral a betonon de nem ugy hogy csak az orra picit hanem felemelkedik a levegobe es ott porog ossze vissza!
Eddig nem volt ilyen problemam 3.0 hasznalom
Azota vettem eszre miota felraktam hozza az fs2crew voice controll-t de mar letoroltem azt is es csak azoknal csinalja ahova raktam be valamilyen livery-t (tobbnyire)
Koszonom! -
#41094 Thx. -
#41093 Utas komfort szempontból helyezik előre túlnyomás alá a kabint ("take off bump"). -
hatalakj #41092 Sziasztok!
A Dreamwings VasFMC Bombardier Dash8 Q400 MALÉV gépről szeretnék kérdezni.
Nekem nagyon bejön a madár,de annyi meglepetést okozott már, hogy kérdeznem kell.
Telelepítés után sikerült elvinnem egy gyakorló körre úgy, hogy a Dokuments/Flight Simulator Files könyvtárból kitöröltem a Previous flight.FLT, Previous flight.WX, UI generated flight.FLT, UI generated flight.WX fájlokat.( A gépem Win7 alatt fut.) Természetesen Cessnával töltöttem be.
Az első alkalommal ment minden rendsen, mindent lehetett kapcsolni. A következő alkalommal indítás előtt kitöröltem az előbb említett fájlokat, akkor is elindult csak az ND és a PFD panelok nem mozdultak. Látszott rajtuk minden érték, lehetett nagyítani kicsinyiteni csak nem változtak rajta az értékek. Természetesen az FSUIPC regisztrálva van.
Most pedig amikor Cessnáról betöltöm ezt írja ki:
ERROR
Flight Simulator was unable to load some aircraft or software. You can continue using Flight Simulator but this aircraft or software will be disabled. File: GAUGES\vasfmcgau.GAU
Pedig ez a fájl megvan a könyvtár legalján.
Q: vasfmcgau.gau betöltési hiba
A: a navaid backup könyvtárat törölni kell a vasfmc navaid könyvtárából
Nekem nincs a vasfmc könyvtárban navaid könyvtár.
Hozzá kell tennem, hogy a számítógéphez abszolút nem értek, ÉS AZ ANGOL NYELVTUDÁSOM INKÁBB A SZÓTÁRAKRA HAGYATKOZIK
. -
Frenky #41091 Hi! Emlékeztető, ha valakit érdekel: Online Repülés Vasárnap! VFRbye. -
#41090 Grat! -
#41089 Így van ahogy a Peti mondja...!
A Pack soha nincs lekapcsolva! Ha felszállásnál lekapcsolod, akkor a kabin nyomás "felprogramozása" elszáll és nyomás hiba jelentkezhet!
Ugyanis már a kigurulásnál Ő manipulálja a nyomást, hogy a "konfort" érzet megmaradjon!
Amennyiben APU val helyettesíted, akkor meg a Dual miatt átkapcsolgatáskor szerkezeti problémák léphetnek fel.
Szóval a Packkal csak nagyon ritka esetben játszanak... -
#41088 :)) -
#41087 Mikor mennyire :D most classicon repulok, de nemreg kezdtem. -
#41086 Köszönöm!
Az az érzésem, hogy Te nem csak szimulátorban foglalkozol a repüléssel.
Szabad tudni, hogy milyen szinten vagy benne a repülés világában?
Bocs, ha nem publikus!
Lesznek még majd kérdéseim... :) -
#41085 A wings level ahogy irod a vizszintes szarny, 0 bank angle.
A pack-et nem ajanlott kikapcsolni. A Boeing szerint a pack-nek mennie kell, mert mar felszallashoz elott is egy kis tulnyomast csinal a kabinban zajcsokkentes miatt es valami szerkezeti dolog miatt is, amire nem emlekszem :) Szoval a helyes konfig hajtomuinditas utan ebben a sorrendben Right Pack on, Apu bleed off, Left Pack on. Az isolation valve eleve auto helyzetben van es a bleedek is normal esetben mindig be vannak kapcsolva akkor is, ha nem jar a hajtomu vagy hajtomuinditas kozben is. Ha bleed nelkul szallsz fel teljesitmenynoveles miatt, akkor Packs on, bleeds off, Isolation valve closed, Apu bleed on. -
#41084 Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy nem tudtok valamiféle kezelési útmutatót a Beechcraft Baron géphez? Előre is köszönöm a segítséget! -
#41083 Az okés, csak a kifejezéssel nem vagyok tisztában. :)
-
#41082 Ha jól tudom, igen. Az MCP-n a heading-nál tudod betekerni, hogy az AP 10°-30°-ig használja a dőlési szöget fordulásoknál. -
#41081 Wings level = 0 bank angle ?
Magyarul zéró bedőlési szög? -
#41080 Én pl. felszállás előtt mindig kikapcsolom a Pack-eket.
Aztán after takekoff chk-nél vissza. Ez így helyes, vagy nem muszáj kikapcsolni?
Másik homályos dolog: mi a túró a wings level? -
#41079 LHBP-LFMN: Tökéletesen működött minden az N1 módosított beállításokkal emelkedésnél. Nem gondoltam volna, de ez az új lecke nagyon tetszett.
TOPCAT-et még sosem használtam, de ezentúl 100%!
(JA: és végre A/T is életre kelt!) -
#41078 Valojaban a palya boven eleg lesz, meg akkor is ha olyan erteket adsz meg, amit mar nem szabadna, de amugy minden mas rendben van. A trukk az az, hogy ezek ugy vannak kitalalva, hogy akkor se repulj neki semmilyen akadalynak, ha a legrosszabb pillanatban V1-nel leall egy hajtomu, mert azzal aztan eleg nehez emelkedni. Emiatt jon ki az, hogy az alabbi peldaban 68 tonnara limitalodik a max felszallosuly meg maximum toloeronel is, bar a gep szerkezetileg 78 tonnat is elbirna. Azonban a megadott korulmenyeknel a 31L-rol 1 hajtomuvel nem tudnal biztonsagosan emelkedni, ha V1-nel elszall az egyik moci es nehezebb lennel 68322kg-nal. Ha megis nehezebb vagy, akkor vannak trukkok, hogy megis hogyan tudsz felszallni. Az elso, hogy valaszd a 31R-ot, mert az hosszabb :) Arra nagyobb sulyt fog eleve kidobni. Aztan tudsz olyat csinalni, hogy Engine Anti Ice OFF. Persze csak ha nem kell. Ez is dob nehany szaz kilot. Utana van egy olyan lehetoseged, hogy Bleeds Off takeoff. Ilyenkor APU jar es APU-rol megy a bleed. Az engine bleedeket pedig felszallas utan after takeoff checklist kornyeken kapcsolod be. Ha meg ez is keves volna, akkor van egy Improved Climb eljaras, aminel megnovelt V sebessegekkel szallsz fel es tovabb tartod a gepet a foldon. Ezeknel mar eleg elmebeteg sebik jonnek ki, de nyersz vele tobb tonnat. Vegul pedig Imrpoved Climb & Bleeds Off. Ha meg igy is nehez lennel, akkor ki kell rakni nehany cumot a cargobol :) Ezeket a kondiciokat szerintem a TOPCAT-be amugy be lehet allitgatni. -
#41077 Azert annyira nem zsenialis, nekem is megtanitottak :) -
#41076 Gyorsan ki is próbáltam.
Kiválóan működött azokkal a beállításokkal, amit a TOPCAT kalkulált ki.
OAT +4 helyett +30 és TO2
93%-ra lőtte be az N1-et, érezhető volt a kisebb felszálló teljesítmény.
Ennek ellenére bőven elég volt a pálya.
-
#41075 EZ ZSNIÁLIS!!! Rájöttem a logikájára a segítségeddel :) Tényleg hasznos volt! -
#41074 Barmikor. -
#41073 Köszönöm az infókat, hasznos volt! ;) -
#41072 Igy van. -
#41071 Akkor értelmezzünk. :)
Az alábbi infó azt jelenti, hogy a jelenlegi beállításokkal és külső hőmérséklettel max. 68 tonna a felszálló súly, Flaps 5 és TO-2 használattal.
De nekünk csak 62,8 tonna a súlyunk, ezért a SEL Temp lehet +38 is?
Akkor közel 63 tonna a megengedett max, amivel még jók vagyunk. Ugye? :)
-
#41070 A kulso homersekletnek az ATIS-ban hallhato kulso homersekletet add meg. Most nem remlik hirtelen, hogy az FS-ben az ATIS ezt mondja-e. Ha nem, akkor jo a gep altal kijelzet OAT vagy a TAT is, ha a pitot heat nincs bekapcsolva. A homerseklet a teljesitmenyszamitashoz kell neki.
A "feltetelezett homerseklet" az egy olyan ertek, amivel novelheted a hajtomu elettartamat. Roviden annyi a lenyeg, hogy normal esetben, ha a felszallosulyod nem tul nagy es/vagy a kulso homerseklet sem tul magas, akkor egy tablazatbol vagy egy program segitsegevel kiszamolhato, hogy mi az a maximalis suly, amivel meg fel tudsz szallni az adott kulso homerseklet mellett. Pl lehet, hogy ha a kulso homerseklet 15 fok, akkor a maximalis felszallosulyod a teljesitmeny korlatozasok miatt pl 65 tonna. Ezt hasrautesre mondtam, tablazatokbol vagy szoftverrel (pl TOPCAT) lehet kiszamitani, hogy mennyi az annyi. Tehat a pelda kedveert 65 tonna. Te tudod, hogy az adott napon 50 tonnaval fogsz felszallni. Akkor teljesen felesleges a hajtomuvet szethajtani, hogy 65 tonnahoz elegendo toloerot termeljen igy az assumed temp ertekkel atvered az agyát. Megadsz pl 55 fokot. Ekkor ugy fogja kiszamolni a felszallo N1-et, mintha a kulso homerseklet 55 fok lenne. Ez azert mukodhet, mert a hajtomu csak egy bizonyos homersekletet tud elviselni karosodas nelkul. Ha a kulso homerseklet ilyen jelentosen no, akkor vissza kell venni a teljesitmenyt, hogy a szerkezet ne karosodjon. Jelen esetben ugy veszed vissza a teljesitmenyt, hogy a kulso homerseklet nem nagy, csak ezt hiteted el a hajtomuvel, ezert visszafogja magat, mivel nincs szukseged 65t tonnahoz elegendo toloerore... ebbol kifolyolag viszont no a hajtomu elettartama, mert nem az adott homersekleti maximumon jaratod, te viszont boven jo vagy, mert amugy is csak 50 tonnaval akarsz felszallni. Ez akkor is jol jon, hogyha konnyu a gep, akkor legalabb nem ugy emelkedik, mint egy raketa. Hogy mekkora homersekletet allithatsz be, az sok-sok dologtol fugg. Homerseklet, futopalya hossz, akadalymentes terulet, szukseges emelkedesi gradiens, legnyomas, stbstb. Ezert nem irhatod be hasrautesre, tehat vagy kell egy tablazat vagy egy program, mint pl TOPCAT. Ha nem adsz meg assumed temp-et, akkor a hajtomu a beirt kulso homerseklet alapjan a max toloerot fogja leadni. Amugy ha nem vagy a max felszallosuly kozeleben, akkor nyugodtan probalgathatod 40-55 fok kozotti ertekekkel, figyeld hogyan valtozik mellette a kijelzett felszallo N1. Ha nem tudsz felszallni, akkor tul nagy volt a redukalas :D ez azert ritka.
"TAI ON ABOVE 10°C" elvileg az engine anti-ice funkciot fel es leszallas kozben vegig jaratni kell, ha a homerseklet -40 SAT es +10 TAT celsius fok kozott van es van lathato szennyezodes a levegoben. Pl latotavolsag < 1.5km vagy felhoben vagy.. A Static air temp az lenyegeben az OAT es a progress page masodik oldalan latod. A TAT-ot pedig a kozepso kijelzon. -
djfules #41069 http://asn.aerosoft.com/?p=20077
(sorry) -
djfules #41068 Ez sem rossz kiprobálom :) -
#41067 Fuelbe sose lehetsz biztos mivel nem tudjuk a valos boeing ertekeket, TOPcat segithet, de osszesegeben a fuel jelenleg nem 100% meg NGX en se hanem megkozelitoeleg jo.
de ha jol emlexem iflyon ha lenyomod az ures hely meletti LSK-t akor berakja a megfelelo erteket a CG nel is es a PLanned fuelnel is. -
#41066 Én ezt a checklistet használom, nem én találom ki :) Viszont itt nincs minden benne és magamnak (majd másnak felhasználásra segítségképp) készítek egy sokkal részletesebbet, hogy tényleg minden benne legyen és ne hagyjak ki semmit. Amit lehet és le van szimulálva iFly 3.1-ben, azt mindet be szeretném állítani és így tanulni tovább a 737-est. Van, hogy 3/4 óráig tart a gép felkészítése, mire elemelem az orrát.
A pályaküszöbön az indulási reptérre gondolsz, ugye? :)
Igen: YAW DAMPER benyomva. Bár CDU magyaráz is, hogy "thrust required", de ez világos is, hisz nincs benyomva A/T (mert visszaugrik). Ma este megint végigmászom a listát (segítségem is lesz), aztán meglátjuk.
A PREF INT oldalon a tervezett üzemanyag fogyasztást mi alapján tudom kiszámilni? Gondolom köze van ennek az N1-hez is + a repülési magassághoz + távolsághoz + súlyhoz. -
Frenky #41065 Hi! Vasárnap délelőttre szervezünk egy online repülést, akit érdekel jelezze. A szokásos német szerveren. FS2004 IP: 87.106.88.90
Kezdés 10:00-kor Budapesti helyi idő szerint. LHPP -
#41064 A checklist-et nem neked kell kitalálni, használj "gyári"-t!
A hőmérsékletről:
A gép érzékeli a külső hőmérsékletet. Ezt jelzi ki az OAT mezőben.
Ezt nyilván azon a ponton méri, ahol a gép tartózkodik, pl. állóhely.
Ha viszont a pályaküszöbön ettől eltérő hőmérséklet van, akkor lehet megadni manuálisan az értéket.
Sok más egyéb paraméter mellett az N1 értékének meghatározásában van szerepe. Röviden ennyi.
Tipp: A/T hibánál a YAW Damper be van kapcsolva? Overhead panel bal felső rész. -
#41063 Igen, használok checklistet (épp azt csiszolgatom ezek miatt, hogy teljes legyen). 4 útból 2x működött az A/T, de most 2nél már gigszes, de kutakodok gőzerővel, pedig nem hagytam ki semmit. (ha kész, tesztelhető)
2. a 'feltételezett' hőmérsékletet mi alapján kell megadni? Külső hőmérséklet egyértelmű, de ez a talajon mért?
Jégtelenítés: így már világos :)
Köszönöm. -
#41062 A/T tökéletesen működik nálam.
Szvsz vmilyen lépést kihagysz.
Használsz checklist-et? Érdemes lenne átfutnod őket.
Én így tudom:
1. A tervezett üzemanyag fogyasztás/összes üzemanyag
2. Feltételezett hőmérséklet/külső hőmérséklet
Az FMC az itt beállított hőmérséklet alapján számolja az N1 limitet, csökkentett felszálló teljesítmény esetén lehet megadni manuálisan a hőmérsékletet.
3. Ugyanaz, mint az előző.
CDU: Thermal Anti Icing (TAI) Jégtelenítés be van kapcsolva, feleslegesen.
A többiek majd javítanak, ha vmit rosszul mondtam. :)
-
#41061 (LSZH-LHBP) Nos: lejjebb vettem a 3D felhőket, rendesen berondult a világ. Megkeresem azt a kompromisszumot, ami "stabil" futást is tud eredményezni.
iFly: eddig 4 repülésen teszteltem 3.1FP-t. Valamiért az A/T nem akarja az ARM állást. azonnal visszakapcsol és a piros "A/T P/RST" az AUTO FLIGHT ANNUNCIATOR-on villogni kezd. Így kézzel kell a Throttle-t állítgatnom. Az A/T-t kigurulás előtt akarom felkapcsolni, de nem akarja. Már próbáltam Engine start előtt is, de semmi.
CDU: hiába kerestem több oldalon gugliban, de nem találtam választ:
- PREF INT oldal: az L2 részben a "plan/fuel"-ben ide mit kell megadni? ---,-/14,5
- N1 LIMIT oldal: L1 részben? ----/____°C
- TAKEOFF REF oldal: R2 részben? "sel/oat" ---°/____°C
Repülés közben a CDU is ezt írja: "TAI ON ABOVE 10°C" ??? -
#41060 Én nem tudom a megoldást, de ATI kárytákról eddig csak rosszat hallottam. Itt az egyetemen nálunk ATI kártyán fut, ráadásul még HD5700-as széria és a múltkor említett ideiglenes hülyeségét leszámítva tök jól muzsikál az általam amúgy használt max. beállításokkal is, FPS 30-on limitálva. (Sőt, ami újdonság, de lehet csak nekem mert nem követem az ATI dolgokat, az az, hogy újabb driverekkel már az élsimítás is faszán megy az fsben kikapcsolt AA ellenére is.) -
#41059 Nem vagy egyedül ezzel a problémával!
Próbálj a limiterrel játszani!
Sokszor nem feltétlen a magas FPS-nél "sima" a kép... -
#41058 FSX alatt javítva lett a driver, legalábbis a 2048-as felhő szinte nem is befolyásolja nekem az FPS-t.
9 alatt vannak problémák a régi engine miatt, de 512-es felhőkkel nekem a korábbi gépemmel minden ok volt. -
#41057 4.4-re húztam (jobban nem mertem hűtés miatt). És pont ezért érdekes, hogy nem bírja (bár más fórumon az ATI kártyát is ellenezték, mert ugrál, főleg FSX-nél - tapasztaltam is, de azt csak VFR-re használtam). Ma felhőket tesztelek az tuti, mert VC-ben még a mozgás is besír 12 FPS-nél, még a végén mellényomok valamit. REX-ben is lejjebb veszem a felbontást, hátha segít és egy aránylag egyszerű felhővel próbálkozom, meglátjuk...