7005
Athlon 64
-
dara #6805 Ha gyári coolered van és 130nm-es procid, akkor az 56°C teljesen normális teljes terhelés mellett. -
dara #6804 A procidriver (ezt nevezi egyémely cég CnQ software-nek) csak a cool-ról gondoskodik (BIOS-ban CnQ engedélyezve, prociszorzó auto-n, Win-ben driver fent, Energiagazdálkodás minimumon), a Quiet a lap feladata. -
ZÓÓÓcsi #6803 Elég, ha porszívóval nekiesek? Amúgy a hűtő gyári, szóval nem túl nagy teljesítményü. Mennyi lenne az ideális hőmérséklet? -
#6802 Ez abszolút nem normális hőmérséklet egy ilyen procinál,főleg ha még nincs is húzva.Szerintem tisztítsd meg a portól a hűtőd bordáit,ez mindig beválik. -
ZÓÓÓcsi #6801 Kérdezném, hogy a cool az mennyire cool, mert az én procim terhelés alatt 56-58 fokra melegszik! Légyszi írd már meg a procid típusát is! Köszi! -
#6800 -.- -
#6799 persze.... a legegyszerubb lesz ha veszek egy ventiszabályzot 800ft-rt aztán majd tekergetem ha kell :)
cool-nak cool, csak nem quiet mnég akkor sem mikor kurvára nem kell számolgatni semmit :D -
#6798 sry, az első lépés nem ide tartozik, és az utolsó sem:) de a biosba be kell kapcsolni, mert default:off -
#6797 be kapcsoltad a display properties/screen saver/power/minimal power management módot? azt hiszem azt be kell. gondolom a biosba bekapcsoltad az opciót...
amd honlapján fent van proci driver, lehet hogy az is kell hozzá, de nem biztos. -
#6796 nincs meg vkinek a cool n quiet software, én neten nem találom csak a drivert.... asus lapom manualjaban van egy szoftverrol is szo, csak mivel az alaplap driver cdjét nem viszi semmilyen meghajto nem tudom leszedni rola :)
és miért van az ha feltesze ma drivert semmi változás?
ugyanis max-on porgeti a házvenit, a proci venti meg ugyanugy megy mint régen...ja és mikor olyan csatlakozora kapcsooltam a ventit amit nem érzékel (PWR _FAN) a cool n quiet akkor meg ment szépen halkan félfordulatszámon és kb ugyanilyen meleg volt a ház :) -
#6795 Egymagos Athlon 3800+ az mind 2400Mhz.
X2-es 3800+ az 2000Mhz.
Tökmindegy a mag neve.
-
n3whous3 #6794 Attól függ, hogy melyik proci.
Esetünkben asszem az Orleans, Newcastle és a Venice magos procik is 2400 MHz-ek, de a 3700-nál már van eltérés.
-
#6793 2400Mhz -
#6792 AMD Athlon 3800+ valóságban hány MHz? -
Speedy86 #6791 Hát igen a stílus maga az ember.
Abban igazad van, hogy nem vagyok cpu isten de paraszt sem.
Nem kell mindenen az idegbeteget játszani.
Azthiszem te jöttél ide segítséget kérni ugyhogy nem a "segítőket" kellene fikázni!
Egyébként nem a konkrét beállítást linkeltem, hanem ott van, hogy próbálgatni kell a beállításokat!
Az meg 100% hogy adtak hozzá valamit amiben le vannak írva a rövidítések és ugy be lehet azonosítani!
Ahogy már korábban írtad ezzel a stylussal tényleng inkább a kocsmába kéne ülnöd nem itt tenni az okost!
3 év alatt aztán leépülhet az ember. Igaz akkor még nem volt memória meg proci se.....
ui.: elnézést a többiektől! -
Nandusz #6790 Kösz NEXUS
Ez segítségemre szolgált -
#6789 OK, leesett.
Ezzel kapcsolatban találtam neked egy jó kis fórumot. ITT
Amúgy továbbra is fenttartom, hogy szerintem az időzítéseket mindenkinek magának kell kikisérleteznie.
Először viszont az FSB-t a HT-t, meg a memória frekit kell belőni a maxra egy stabil memória időzítésekkel és csak utána érdemes ezeknek is nekiállni. -
Nandusz #6788 "..egy kis kreativitással ki lehetne találni, hogy mi minek felel meg."
Arra gondoltál, hogy a speedy biosában lévő opciók melyike lehet az enyém?
Értsd már meg könyörgöm, hogy próbáltam már kisilabizálni, hogy m,elyik melyiknek felel meg 4-et meg is "fejtettem". DE NEKEM 2-VEL TÖBB van...érted már? -
Nandusz #6787 Nézd NEXUS..haragról szó sincs...Őszinte leszek...Nemrég upgradeltem gépet. Utoljára 3 éve...azóta nem is foglalkoztam nagyon a hardware dolgokkal és nem követtem nyomon az újabb technológiákat. Azelőtt ez sokkal jobban érdekelt és magam is raktam össze a gépeimet. Most kicsit fel szeretnék zárkózni....ehhez a szar alaplaphoz meg nem adtak rendes, mindenre kiterjedő kézi könyvet...csak ilyen felszíneset. Régebben ez is máshogy volt. (Jó lehet, hogy a CD-n van alaposabb is, majd megnézem és kinyomtatom. Bár lenne, mert akkor most nem kérdezősködnék itt faszságokat).
Versengeni meg aztán végképp nem célom, hogy ki tud többet, vagy kevesebbet...én őszintén érdeklődöm, hogy minél többet tudjak meg ezen "új" technológiáról és aztán tudjam azt hasznosítani.
Csak tájékoztatlak, hogy régebben olyan szinten érdekelt a proci tuning, hogy képes voltam nagyító alatt összeforrasztani a Duron proci L1 és L3 lábait, ami aztán lehetővé tette a szorzó tuningot...De ez csak egy momentum és zárójelben tettem hozzá....úgyhogy továbbra is állítom, hogy dilettáns speedy véleményekre nem vagyok kíváncsi
-
#6786 Hát, nálam sem ezek vannak a BIOS-ban, de egy kis kreativitással ki lehetne találni, hogy mi minek felel meg.
Amúgy láthatólag nálad még Speedy meg én is többet tudunk...
De azért nincs harag?;))) -
#6785 Kiegészítve azt amit Speedy is írt.
Nálam 220 FSB-vel 1000MHz HT mellett a legalacsonyabb (értsd leggyorsabb) memcsi beállításokkal, időzítésekkel is simán ment. Igaz nem DDR2 memcsik voltak.
Ahogy viszont tovább emeltem a FSB-t úgy vált a rendszer egyre érzékenyebbé a memcsi beállításokra.
Nálam még van olyan a BIOS-ban, hogy spread spectrum, ez valami interferencia elleni védelem, viszont mivel elkeni a jelek alakját, így inkább kikapcsoltam.
Meg van valami compatibility memory option, ami stabilabbá teszi a rendszert viszont lassítja is. Szal ez is kikapcs.
Én 220 FSB-nél brutál módon egyszerűen mindent a legalacsonyab értékre állítanék (persze a HT meg a freki kivételével;), ha nem megy, nem is bútol legfeljebb kitörlöm/rezetelem a BIOS beállításokat. Erre nem árt felkészülni hogy kell csinálni, szar ügy amikor az alaplap doksia elektronikus formában a CD-n csücsül, papíros formában meg nincs kéznél, és közben jumperolgatni kéne;)
Amúgy ugyan számít az a 10%-os tuning, de ezek a procik simán elbirnak 30-40%-ot is. Nálam 40%-kal van tuningolva (FSB 270), ha kicsit meghajtom alap gyári hűtésnél is éppen hogy eléri a 40 fokot a proci hőmérséklet, egyébként 30 fok. -
Nandusz #6784 Te speedy....visszaolvastam..de ha "értelmes" lennél, akkor észrevetted volna, hogy más alaplapom van, mint a tiéd...ezekl alapján kiviláglik, hogy a TRRD és a TRC nem szerepel a tiéid között, csak az enyéim között...egyébként visszaolvastam...ugyan sok hasznát nem vettem.
De azért erőlködj még picit, olyan jól áll neked..azzal ne is törődj, hogy SZAKÉRTŐKTŐL kérdeztem és várok segítséget, nem egy anti "hardver guruól", akit csak a processzor, meg a GPU maghőmérséklete izgat.
Na hanyagoljá fiam -
Speedy86 #6783 Már ne haragudj de te egy ritka értelmes ember vagy!
Ott van a hsz amit írtam. Dara leírta!
Igaz nem könnyű visszaolvasni ezért bemásolom ide......
"Időzítésekre:
"DRAM Timing Selectable: Manual
DRAM Clock: 400MHz
CAS Latency Time: 3 (Tcl)
RAS# to CAS# Delay: 3 (Trcd)
RAS# Precharge Time: 3 (Trp)
Min RAS# Active Time: 8 (Tras)
DRAM Command Rate: 2T (CR)
Burst Length: 4 Beats
A BIOS-ban nem ilyen sorrendben vannak, és közéjük is ékelődik ez-az. A többi nem lényeges, nem szokott problémát okozni.
A szokásos felírási sorrend: Tcl-Trcd-Trp-Tras CR. A fent leírt beállítások biztonságiak, ezzel a RAM-ok nagy többsége stabilan működik DDR400-on (a Winbond chipesek viszont el sem indulnak 2,5 feletti Tcl-lel). Mivel nem írtad meg milyen chipesek a RAM-jaid, ezért nem is tudom megmondani mi lehet a legszűkebb időzítés amit még bírhat. Csőkkenteni a következő minta szerint próbálhatod: 3-3-3-8 -> 2,5-3-3-6 -> 2,5-2-3-5 -> 2,5-3-2-5 -> 2,5-2-2-5. A CR-t bármikor megpróbálhatod átrakni 1T-re, ha működik stabilan az adott beállítások mellett, akkor maradhat." -
Nandusz #6782 Sziasztok
Köszönöm az "általános" tanácsokat a memória beállítással kapcsolatban.
De nekem konkrét számadatok kellenének BIOS-ban való beállítás tekintetében ahhoz az alaplaphoz és memóriához, amit az adataimban olvashattok. Ha valaki tud KONKRÉTUMOKKAL szolgálni, azt nagyon megköszönném és innék az egészségére délután egy sört a kocsmába ;-)
Ugyanis ha felteszem mondjuk 2400MHz-re a prockómat (ami 11x218), akkor én úgy veszem észre, mintha néha meg-meg akadna a rendszer. Ráadásul a 3DMark2005-ben is jóval alacsonyabb frame/sec-eket produkál (nem is engedtem végig a tesztet...tehát pontokban való jelentkezését ennek a dolognak nem tudom alátámasztani, de tény, hogy szemmel láthatóan "belassult").
Gondolom ez a memóriák beállításának hiányából fakadhat.
Olyan választ nem kérnék, hogy "elbírja" a memória a 10% tuningot, meg hasonlók...Mert ezek szerint ha elbírná, akkor nem lenne ez az időnkénti "akadozás", meg a 3DMarkos brutál belassulás.
Esteleg ha valaki tudna segíteni a #6774-ban leírt BIOS opciók beállításával kapcsolatban...akkor megköszönném.
(Egyébként a proci tuningot nem BIOS-ban csináltam, hanem az alaplaphoz kapott progival, XP alatt...de gondolom ez indifferens...) -
dara #6781 3800+ alatt van valamivel. -
PunkZoli #6780 ittkérdezem meg ,de lámi kérdés tudom, de megspólok magamnak egy csomó időt ,ha vki lesz kedves és felvilágosít:)
nna
egy 4600+ os x2 es kétmagos mekkora egymagos a64nek felel meg egymagosra írt utasításokban? -
izb #6779 ezzel nem is vitatkoznék,viszont a relative régi P4-es szinten igaznak tűnik ha a nagyobb sebesség növekedés... -
dara #6778 Nem éppen az IMC miatt ilyen kicsi a növekmény, sokkal több köze van a futószalag hosszához, az IPC-hez és a proci órajeléhez. A C2D sem éppen profitál túl sokat a DC-ből, ahogy a Pentium M sem. Ezek a procik architekturálisan (jelentősen továbbfejlesztett P6) nagyon hasonlítanak a K8-hoz. -
Speedy86 #6777 Szerintem a 10%-os emelést a memória elbírja minden gond nélkül legalábbis nekem azt még bírja. De egyébként pár hsz-el ezelőtt én faggattam ki az embereket. Olvass vissza 1 kicsit!
Mondjuk ezt #6640!
-
izb #6776 elviekben gyári beálításokon (memória) 220-ig mennie kell alapon is,visszaosztás és késleltetések álítgatása nélkül is. -
izb #6775 ez az 50% csak intel vonalon igaz.
AMD vonalon a memória vezérlő processzorba való integrálása miatt csak kb 5% a gyorsulás.
A memóriánál egy dolog ami biztos.Legyen belőle minnél több,és annál jobb lesz... -
Nandusz #6774 Na még egy kérdésem lenne...tuningolni szeretnéém kicsit a gyárilag 2200Mhz-es procit...a biosban hogy kell ehhez a memóriáimat az optimálisra beállítani? Mert ugye ezek az állítási lehetőségek vannak BIOS-ban (ha manualra teszem):
CAS Latency (CL)
TRAS
TRP
TRCD
TRRD
TRC
Namost, az hogy fingom sincs arról, hogy ezek mit jelentenek az egy dolog....viszont korábban láttam itt tőletek ilyen arányszám párokat, amelyekbnen a beállítási lehetőségek voltak....segítsetek már légyszi.
A procit 200Mhz-s FSB helyett sztem olyan 220-on szeretném járatni.
Alapból ugye ez a proci 11x200Mhz
A memóriám adatai itt lent olvashatóak. milyen beállítás kell a memóriának, hogy faszán szaladjon a gép 220-as FSB-én.
thx -
Speedy86 #6773 Ezután felteszem énis értelmes kérdésemet:D
(ami mellesleg nem ide tartozik)
GPU-nak mennyi az ideális (általános) hómérséklete?
Nekem 6600 van és kicsit félek hogy 60° az alap. Igaz fölé se nagyon megy.
-
Speedy86 #6772 Énse vagyok nagy hardware guru de ez a kérdés azért nagyon ott van:D
Nem értem, hogy hogy lesz a 2 gigábol 1:D
A másik pedig az, hogy ha kettéosztaná a buszt akkor lassulna a teljesítményük nemhogy gyorsulna. Így logikus.
-
dara #6771 Úgy faszság ahogy van. Egyébként a DC nem osztja ketté a memóriabuszt, hanem pont megduplázza. -
#6770 Ez most valami vicc? -
Nandusz #6769 Sziasztok
Lenne egy kérdésem..az alábbi konfigom van, amit lent láthattok....nos ugye ha a 2 memória modul dualba van kötve az eredményez némi memória működési sebességet. Interneten olvasgatott tesztek alapján olyan 50%-os ahhoz képes, mintha nem lenne dualba kötve.
A kérdésem az lenne, hogy a dualba való kötése a memória moduloknak nem eredményezi azt, hogy rendszer különböző memória igényes alkalmazásoknál, ahol alapból a 2Gbyte bőven elég lenne....egy ilyen duálba kötött rendszernél esetleg (mivel ugye együtt dolgozik a két modul, mert a 128 bitet osztja ketté asszem 2x64 bitre), 1Giga mennyiségűnek fog "csak" megfelelni? Magyarán a sebesség növekedés..valahol okozhat-e mennyiségi hátrányokat? Célszerű-e dualban hagyni a memóriákat? Esteleg lehet ki kéne kapcsolni a dual opciót?
Előre is köszönöm a véleményeket (már ha kapok)..:)) -
dara #6768 4800+ és FX-60. -
PunkZoli #6767 a8n sli se lapba melyik a legtápabb x2 es proci amit még elbír?? -
#6766 Ctrl-Shft-Esc