7005
Athlon 64
-
AnonyX #5973 Megelőztél, pont ezt akartam beírni... :-) -
#5972 Thx. -
#5971 PFFFFF.
AMD sunyizott kicsit ? :P Lehet, hogy Conroe megsem lesz olyan elonyben mint az Intelesek hiszik ?
HWSW
"Az Intel várhatóan július végén dobja piacra asztali Core 2 processzorait, amelyek teljesítménye az első tesztek szerint jelentősen felülmúlja a legújabb AMD Athlonokét is. Az xbit-labs bennfenntes forrásokra hivatkozva azt híreszteli, hogy a második számú processzorgyártó titkos fegyverrel készül az Intel ellen, amelytől elsősorban a játékok alatt mutatott teljesítmény látványos javulását várja.
Gyorsabb játékok?
Ma már az összes modern asztali processzor kétmagos, beleértve az Intel és az AMD termékeit is. A szoftverek, főképp a játékok azonban egyelőre csak ritkán használják ki a kétmagos felépítés előnyeit, több programszál párhuzamos futtatásának lehetőségét, ezek az alkalmazások egy gyors egymagos processzoron futnak a legjobban. Az AMD éppen ezért a kifejezetten játékosoknak szánt Athlon FX sorozat esetében például sokáig megmaradt az egymagos felépítés mellett, csak a család legújabb tagjai, az FX-60 és FX-62 kétmagosak.
Ha hihetünk a pletykáknak, a vállalat titkos fegyvere egymagos processzorrá változtatná kétmagos chipjeit, annak érdekében, hogy azok a lehető legnagyobb teljesítményt érjék el a többszálú végrehajtásra nem optimalizált szoftverek futtatásakor is. Az AM2 kivitelű kétmagos AMD processzorokban állítólag megbújik egy technológia, amely az operációs rendszer és a rajta futó szoftverek számára adott esetben egymagosként láttatja a chipet. Természetesen mindkét mag dolgozik ilyenkor is, azonban ugyanannak a programszálnak az utasításait hajtják végre.
A hírek szerint az AMD "Reverse Hyper-Threading" technológia használatához csak egy BIOS-frissítés, új processzor-driver és egy Windows-patch szükséges, amelyet a Microsoft hamarosan ki is bocsát majd. A processzor-driver a videokártyák meghajtóprogramjaihoz hasonlóan dinamikusan, a futtatni kívánt alkalmazásoktól függően képes lesz váltogatni a processzor "egymagos" és "kétmagos" üzemmódja között. Ezzel a megoldással az AMD legtöbbet hozhatja ki processzoraiból, legyen szó többszálúságra optimalizált alkalmazásokról (pl. fotószerkesztők, tömörítők), vagy egyszálú szoftverekből (a játékok többsége).
Fordított Hyper-Threading
A módszer -- amennyiben valóban létezik -- tulajdonképpen az Intel Hyper-Threading megfordításának tekinthető, ott több programszál futhatott párhuzamosan egy magon, az AMD esetében egy programszál végrehajtását osztják szét több magra. Az AM2-es Athlonok és Opteronok ezáltal egy órajelciklus alatt 6 utasítás végrehajtására lesznek képesek, szemben az Intel Core 2 által ígért 4 utasítással. Ebből persze még nem lehet pontos következtetéseket levonni az Athlonok egyszálú szoftverek futtatására vonatkozó teljesítményére vonatkozóan, ugyanis a mai szoftverek felépítéséből adódóan nagyon ritkán találni 6 független, párhuzamosítható utasítást.
Általánosságban elmondható, hogy a mai modern szoftverek minden ötödik utasítása ugrás, csak kifejezetten tudományos célú alkalmazásokra jellemzőek az ennél nagyobb alapblokkok. Éppen ez az oka annak, hogy a processzorgyártók a végrehajtóegységek számának növelése helyett a magasabb órajel, illetve a többszálú végrehajtás felé mozdultak el, először az SMT (sychronous multi-threading), majd az SMP (symmertic multi-processing) révén. Ez egyben meg is kérdőjelezheti az AMD elgondolásának gyakorlati hasznát, persze lehet hogy csak pletykáról van szó, de július végén minden kiderül." -
#5970 Venice ismeri az SSE3-at és rugalmasabb a memvezérlője is. -
#5969 Azért kérdezem mert vásárlás előtt álnék és a jobbat szeretném megvenni. Mennél jobb ár/teljesitmény mutatóval. -
#5968 pld: athlon3200+ vience és 3200 as között.::?? -
Inquisitor #5967 Volt már pár mag a Venice elött ... meg azt hiszem utána is. :) -
izb #5966 venice és mi között?
-
#5965 A Venice és a sima között megmondaná nekem ki a kölömbség?? (gyártási technológia??) -
#5964 jaja -
dara #5963 Gyárival egy Clawhammer magos proci sem megy 50-55°C felé, még kánikulában sem. -
#5962 Venti témához, én mindig benyaltam eddig a gyári hűtéssel, egy jobb hűtés procira 5-8ezer max ami olyan hogy a későbbi procikra is rá lehet rakni. Videókártyánál szintén ha már veszek egy 40-50 ezres procit szarok arra a +5-8 ezerre delegalább 40-50 foknál nem lesz melebb sose és nem a gari után 1 nappal fog beszarni. -
dara #5961 Az bizony komolytalan. A dobozban levő brosurán is rajta van, hogy három év a gar. -
Richard90 #5960 érdekes... ahol a dobozos kiszerelés van arra csak 1 év garancia van :( -
izb #5959 jaja
-
dara #5958 Ezt az intel tervezi. Igazából úgy akarják megoldani, hogy az OEM procik árát a dobozos felé emelik. -
izb #5957 tudomásom szerint most akarják bevezetni,hogy OEM procit ténylegesen ne lehessen kapni.
Ugyanis a gyártóknak ezen nem nagyon van hasznuk. -
dara #5956 PIB = Processor In a Box AMD
Ehhez tartozik cooler, amit az Ajigo gyárt. És tartozék még a három év garancia (az összes PIB kiszerelésű processzor esetén!).
OEM = Original Equipment Manufacturer
Ezt szokták tálcásnak nevezni, ehhez nincs cooler. Elméletileg nem kerülhetne kiskereskedelmi (retail) forgalomba. Egy év garancia jár hozzá.
Az OEM tipikusan 2-5k-val kevesebbe kerülnek. Ezért mondom, hogy 8k-t csak akkor spórolsz, ha drága coolert nem veszel meg. -
Richard90 #5955 ezt most már én sem értem :D
nem OEM van ráírva... hanem BOX-tehát dobozos verzió.... na ahhot adnak coolert?
ez a PIB meg mi lenne? mert még ilyet nem láttam egyik procin sem -
dara #5954 Ezt most nem értem.
PIB: kapod a procit és az Ajigo coolert
OEM: kapsz egy procit és venned kell egy coolert is
Ha a két kiszerelés között nincs árkülönbözet, akkor spórolsz. Ha van árkülönbözet, akkor már nem feltétlenül. 8k-t nem nagyon tudsz így spórolni, legfeljebb ha valami drágább coolert (pl U8, CNPS9500, XP120) nem veszel meg a dobozban levő miatt. -
Richard90 #5953 de hát a ventillátor nem azt jelenti hogy adnak hozzá hűtőt? -
Richard90 #5952 ez nem oem proci :) dobozos... ezért kérdeztem hogy milyen a hűtésük (legfeljebb később lecserélem) -
dara #5951 Hol spórolsz 8k-t? Ha OEM procit veszel, akkor ahhoz cooler is kell. -
Richard90 #5950 ja és a Venice az jó? -
Richard90 #5949 AMD Athlon64 processzor, Socket939 foglalat, dobozos (ventillátoral) 42,119Ft
Azért kérdeztem mert akkor ezzel is megspórolnák 8000ft-ot! Mert most próbálom minél olcsóbban kihozni az új gépet (de nem a minőség rovására)
-
#5948 A víznél minden hangosabb:)
egyébként ha nem lenne vízes hűtésem én is a dobozos mellett tenném a voksomat vagy egy zalman hűtő mellett. -
dara #5947 Egyáltalán nem rossz. Sokak szerint hangos, szerintem nem. Nagyon jól hűt. Viszont ha az OEM és a PIB között a különbség több mint 5k, akkor inkább OEM és egy AC Freezer64. Az viszont nem képes átszellőztetni a passzív heatpipeos lapok bordáit/radiátorait. Ebben a gyári coolerrel nem sok veszi fel a versenyt! -
Richard90 #5946 én abban reménykedek hogy ha mi most veszünk gépet akkor az egy darabig el fogja húzni.... (a8n-sli amd3800+ 7900gt)
utána meg remélem lesz egy jó fizető állásom és nyugodtan költhetem a oénzt ezekre az új cuccokra :D -
Richard90 #5945 Egy kérdés?
A dobozos amd-nek a hűtője milyen??? megéri dobozosat venni? vagy érdemes rá venni egy normális hűtőt?
a válaszokat előre is thx -
dara #5944 A Havok-ot már elég sok minden alkalmazza, nem hiszem, hogy nagyon izgulniuk kellene az elterjedés miatt. -
#5943 Én még ott tartok, hogy az ATi már bemutatta a 3db 16x PCI-E slottal szerelt referencialapját, és hogy a szóbeszédek szerint az nVidia is hamarosan megmutatja a sajátját. :)
A baj egyébként az, hogy a játéktámogatástól fog függeni ez az egész Havok FX / VGA-fizikai gyorsítókártya mizéria. Csakhogy előre nem igazán látom még, lesz-e értelme erre várni, avagy sem. Bár igaz, hogy a számítógépes játékok és hardverek terén ritka az a technológia, ami fél-egy év alatt meg tudja hódítani a piacot. :) -
dara #5942 Az alaplapgyártók 90%-a egyértelműen nemet mondott a 3 hosszú PCI-E slotra. -
#5941 Nekem légyszives ird le diohéjban mivel jobb az AMD X2 mint az intel Conroe mert nemtok angolul!! -
#5940 Délkoreai drágasággal toltam:D (kalonline meg próbáltam silkroadot meg Lineage2 ment rendesen (persze nem full grafikán)) -
#5939 Nem tudom te milyen MMORPG-vel játszottál, de amivel én játszottam (SWG, WoW) azok úgy zabálják a gépet, hogy csak na (az SWG 1giga rammal is képes volt folyamatosan swappelni Coronet főterén... :D). -
CUCLI #5938 köszi a gyors választ. én kb szeptemberre tervezek fullos gép upgradet(pci-e, 2giga ram stb. proc még eldől ,mert attól függ az egész ,h mennyit tudok melózni nyáron) -
#5937 Az Intel új kétmagos procija, az első teszteken nagyon lealázott mindenkit, ráadásul meglehetősen baráti áron nyit, de most Jakuza által belinkelt teszt egy kicsit elbizonytalanított.
Egyébként én úgy tervezem, hogy majd szeptember-november között bővítek, hátha addigra letisztul a piac. :) -
#5936 ezért vettem SLI-s lapot:D egyébként muszáj volt váltanom. Az 1,5 Willamette magos P4-em már nem húzta volna sokáig. MMORPG-n kívül jóformán alig futott már el rajta valami élvezhetően... -
#5935 Mondok egy rémisztő dolgot: mi van, ha nem leszel el nyugton 2-3 évig? A tételes álmatlanságért jelenleg a fizikai gyorsítók felelnek, azokból is a Crossfire/SLI gyorsítási megoldások. Mi van, ha a fizikai gyorsításhoz egy-két év múlva már kelleni fog a két vagy három 16x PCI-Express csati az alaplapra (no meg persze a belevalók)?
Ezt előre nem lehet előre látni, de simán el tudom képzelni, hogy például a Lock-On következő kiegészítésébe vagy a Game 2-be mondjuk a vízfelületek kezelésébe, épületek rombolhatósága miatt belepakolják a PhysX-et vagy a Havok FX-et. Itt van az én problémám... :\ -
#5934 En egyenlore varok, mert ilyen hirek is napvilagot latnak tesztek utan.
http://forumz.tomshardware.com/hardware/Conroe-loses-X2-3800-Multitasking-Benchmarks-ftopict187305.html
In SysMark 2004 test, the Con E6300 got 210 points. In comparison, an Athlon 64 X2 3800+ got 232 points. That's a 10.5% AMD win using Intel's own benchmark that Intel developed.
Azt tudni kell hogy a E6300 189$ lesz, mig a X2 3800+ pedig 169$/.
tehat azert varjunk azzal a kijelentessel, hogy mit veszunk kesobb.