7005
Athlon 64
  • Speedy86
    A procim E6-os az everest szerint.
    Az milyen fajta?
    Az, hogy lehet, hogy 1.5V???
  • Speedy86
    Megnéztem a ramot. Nemtom mit kell nézni így leírok mindent:D
    Samsung 412
    K4H560838£-TCCC
    7KA1548J KOREA
    GREEN MEMORY
    Honnan nlehet tudni, hogy a proci e6 vagy e3?
  • dara
    A NewCastle az egyik K8 mag neve (SH7-CG stepping). A magasabb magfesz a 130nm-es gyártástechnológia következménye.

A Te procid viszont E3 steppinges, ami a Venice nevezetű mag egyik revíziója (sokak szerint a legjobb).

A terhelt 49°C tuninggal teljesen normális.

Hőmérésre: MotherBoard Monitor, SpeedFan, Everest. Az AsusProbe megbízhatatlan és instabil.
  • Speedy86
    Hát igen szerintem olyan chipes.
    El sem indult ugy meg a cmos is baszkódott.
    Úgylátom beleválasztottam a cuccokba:(
  • Speedy86
    Mi az a NewCastle?
    Nekem ADA3200BPBOX van. Ezek közül az milyennek számít? Melyik jobb? Tényleg 49° már sok neki?
    Nincs valami jókis progi ami figyeli ezt? Vagy a legjobb a bios?
    Ez az asus-os progi a mag hómérsékletet méri vagy a procit?
    Ezen 40-45° az aida-n meg 29°!
  • dara
    A magfesz a mag típusától is függ. Itt megnézheted. Mindegyik elviseli az 1,55V-ot (NewCastle-nek viszont karcsú tuningkor).

A HT szorzót semmiképpen se hagyd Auto-n. 250MHz-ig állítsd 4x-re, afelett 3x-ra (ha esetleg bírná a 300MHz feletti EC-t a lapod, akkor ott már nem hátrány a 2x-re csökkentés sem).

Időzítésekre:

"DRAM Timing Selectable: Manual
    DRAM Clock: 400MHz
    CAS Latency Time: 3 (Tcl)
    RAS# to CAS# Delay: 3 (Trcd)
    RAS# Precharge Time: 3 (Trp)
    Min RAS# Active Time: 8 (Tras)
    DRAM Command Rate: 2T (CR)
    Burst Length: 4 Beats

A BIOS-ban nem ilyen sorrendben vannak, és közéjük is ékelődik ez-az. A többi nem lényeges, nem szokott problémát okozni.

A szokásos felírási sorrend: Tcl-Trcd-Trp-Tras CR. A fent leírt beállítások biztonságiak, ezzel a RAM-ok nagy többsége stabilan működik DDR400-on (a Winbond chipesek viszont el sem indulnak 2,5 feletti Tcl-lel). Mivel nem írtad meg milyen chipesek a RAM-jaid, ezért nem is tudom megmondani mi lehet a legszűkebb időzítés amit még bírhat. Csőkkenteni a következő minta szerint próbálhatod: 3-3-3-8 -> 2,5-3-3-6 -> 2,5-2-3-5 -> 2,5-3-2-5 -> 2,5-2-2-5. A CR-t bármikor megpróbálhatod átrakni 1T-re, ha működik stabilan az adott beállítások mellett, akkor maradhat."

Bár ez az AN8 széria nevezéktanában van, de az Asus odaírja a BIOS-aiban a jelöléseket, szóval be tudod öket azonosítani.
  • Speedy86
    Mennyi a feszültsége a 3.2-nek? 1.55-ig lehet állítani, de nekem gyanus hogy annyi a max.
    Memoria állításhoz nem értek nekem kinai az a sok T.
    a HT-vel mivan? Nekem 5-ig lehet vinni de auton van.
  • dara
    A RAM időzítéseket kézzel állítsd be, a BIOS ugyanis a visszaosztott órajel alapján állítja be azokat. Az Asus BIOS-ai esetén kiemelten igaz, hogy semmi memóriára vonatkozó dolgot sem szabad Auto-n hagyni, főleg ha még tuningolsz is.

Esetleg nem hátrány ha emeled a proci feszültségét, és talán a RAM-ra is ráfér. Nem kell visszafognod magad, a lapod nem képes akkora feszültségeket leadni, hogy azzal kárt tennél a prociban, vagy RAM-okban. Rendesen alulméretezték a VRM-jét.
  • Speedy86
    Megcsináltam amit írtatok és visszavette a memóriát de 225 fölé húzva az fsb-t rögtön nem indul el a windows.
    Kiir valami boothibát és utána ha el is indul a gép akkoris visszaállítja az órajelet de az fsb marad.
  • dara
    "OZC,Corsair,Micron Original,Kingston (manapsag sajnos csokken a minosege),Crucial."

Ezek is mind brand RAM-ok. Csak a magyar kereskedők megint kiforgatták egy szó jelentését. Az eredeti Samsung RAM-ok is a brand kategóriába tartoznak (és nagyon is jók), a mindenféle dzsunka RAM-ok, akármilyen chip is van rajtuk, viszont noname-ek.

A HT-t pedig nyugodtan vissza lehet osztani akár 1MHz EC emelés esetén is (stabilitási szempontból mindenképpen előnyös). Felesleges magas órajelen tartani a HT-t, 600MHz alatt okoz csak rendszerlassulást.
  • [Jakuza]
    Ha visszaveszed 166-ra az is eleg lesz (amugy ez 5/6).
    230MHz-nel lesz a memoriad orajele, akkor 2x191MHz=382MHz
    CPU 240nel, ered majd el a 400MHz-t, ha 166ra allitod a ramokat.
    Persze, hogy gyorsabb lesz a gep.
  • Speedy86
    És ezzel miben lesz jobb agép? Megéri ennyit húzni rajta?
    Akkor mit állítsak át a memóriánál? A téket vagy csak a mhz-t.
  • [Jakuza]
    Igen azt meg nevezhetjuk gagyi RAMnak, pontosabban egy fokkal jobbnak mint a gagyi RAMok. (Azt mar ugy nevezik Brand gyarto)
    Ilyenek sorolhatok be a minosegi RAM kategoriaba.

OZC,Corsair,Micron Original,Kingston (manapsag sajnos csokken a minosege),Crucial.

Szoval probald leosztani a memoriad orajelet, akkor nagy valoszinuseggel feljebb emelheted a CPU orajelet 230MHznel. (Persze lehet feljebb mar CPU feszemeles is szukseges.)
  • Speedy86
    Köszi szépen a leírást!
    Nem nagyon vágom ezeket a dolgokat de majd megpróbálom kisilabizálni.
    Nem nagyon emrek állítgatni így.:(
    Mi számít gagyi meg jó ramnak? A samsung már gagyi?
  • [Jakuza]
    Nagyjabol leirom neked, hogy mit lehet tenni.
    Szoval lehet stabilizalni a helyzetet a CPU feszultsegemelesevel, de szerintem nalad mas lehet a hiba, megpedig a RAM.
    Gondolom 400MHzes RAMjaid vannak es 230as CPU clocknal a RAM sebesseged 460MHz.
    Ilyen "alacsony" CPU clock sebessegnel a HT szorzo nem kavarhat be, tehat alapbol az maradhat 5x (persze ha nem sima NF4 lapod van, mert ott alapbol csak 4x, de amugy a 250MHz felett kell csak csokkenteni a HT szorzot). Amugy 230MHzet a CPUnak siman kell tudnia en meg olyan A64el nem talalkoztam, ami ne ment volna 30MHz orajel emelessel.
    Tehat nalad valoszinuleg a memoria orajelet kellene visszaosztani.
    Ez lapoktol fuggoen valtozik.
    Pl az en lapomnal 200MHz-rol 166MHzre kell allitani a memoria frekvenciat (ami ugye elviekben 333MHz es ez novekedik, ahogy a CPU orajelet noveled), tehat nalam nem 5:4,3:2,1:2 oszto jeloles van,hanem memoria alaporajel beallitasi lehetoseg (de ettol fuggetlenul ugyanugy mukodik, mint az orajel leosztas).
    Tehat gyakorlatilag ezekre a dolgokra kell figyelni az A64 tunningnal.
    1.CPU orajel emeles
    2.CPU fesz emeles ha instabilla valik a gep,
    3.figyelni arra, hogy a CPU orajelenek emelesekot a memoria orajel is emelkedik , a memoria tehat meg megfeleloen mukodjon (ez altalaban max nehany szazalek plusz az eredeti megadott erteknel(max 20% , de ezek mar csak a minosegi gyartoknal fordul csak elo, altalaban jo ha 10%-ot ellehet erni gagyi ramoknal).
    4.Ez elerheto, hogy visszaosszuk a RAM alap mukodesi frekvencia ertekre a RAM orajelet (pl 400MHzesnel, 400MHz kornyeki ertekre)
    5.Ha a CPU frekvenciajat 250MHz-ra emeljuk az alap 200MHzes ertekrol, akkor a HT szorzot csokkenteni klel 1-el.
  • dara
    Csak látszólag tudod függetlenül állítani, gyakorlatilag nem! Az, hogy mindegyikre van külön beállítás, nem jelent semmit. A DRAM órajelét közvetlenül nem tudod állítani, csak az EC:DRAM arányt.

Az általad írt lapnak még nem láttam a BIOS-át, hyilván azért mert nem létezik Asus AN8-E, csak A8N-E. Csak álmodozol egy AN8-ról, de ettől függetlenül az az Asus alaplap sehol sincs egy Abit AN8-tól.

A8N-E BIOS-át már láttam, ismerem valamelyest. Az igaz rá, amit az első bekezdésben írtam. A K8 IMC eleve a processzor órajeléből állítja elő a DRAM órajelet. Márpedig a processzor órajele = EC x proci szorzóval. Ha ebből osztod le a DRAM órajelet, akkor rájössz, hogy bizony a DRAM órajel igenis függ az EC-től. Ha érdekel a pontos összefüggés:

DRAM Clock = CPU Clock / (ceil(CPU Clock Multiplier/Memory Divider))

Ahol ugye CPU Clock = External Clock x CPU Clock Multiplier

ceil függvény

Bővebben.
  • Speedy86
    Hidd el ha le tudnám fényképezni akkor megmutatnám neked hogy annyira állítom a kettőt egymástol függetlenül amennyire akarom.
    Láttad már ennek a lapnak a bios-át?
    Ennél egyértelműbben nem is lehetne benne.
    Van egy 12 soros memóriahúzás ahol a nanosec.-et meg a mhz-t, meg a feszt lehet állítani, meg van külön a procinak is ahol mhz, fesz... állítható.
    Sőt még külön állítható a pci-e mhz-je is.
    Persze megjegyzem ahoz, hogy ne mennyen a proci után a memória ki kell kapcsolni az autómatát és manuálra kell állítani.
    De gondolom ez triviális!
  • NeoMaN
    Vagy Asrock s939 dual-sata2-őt.
    :)
  • dara
    Ebben nagyon tévedsz. Egyáltalán nem lehet külön állítani őket. Ha emeled az External Clock-ot, mindenképpen emelkedik vele a DRAM Clock is. Tehát ha 220MHz-re emeled az EC-t, akkor a DRAM Clock effektív 440MHz-lesz, amennyiben DDR400-at állítottál be rá. Amit tudsz külön állítani, az az EC:DRAM arány. Ezzel viszont csak a DRAM kiinduló órajelét változtatod meg, akkor is fog emelkedni az EC-vel arányosan.
  • Speedy86
    Ez nem igaz mert a lapomon külön lehet állítani a kettőt egymástol teljesen függetlenül.
    Asus AN8-E
  • dara
    Én kifejezetten örülök neki, hogy nincs a lapomon se soros, se párhuzamos port. Mind a kettő elavult legalább 6-8 éve. Ha ennyire szükséged van a legacy dolgokra, akkor vegyél legacy gépet. Vagy portkártyát.
  • dara
    A mai lapok egyikén sem lehet egymástól függetlenül állítani a DRAM Clock-ot és az External Clock-ot! Amit DRAM Clock-ra beállítasz, az csak kiinduló érték, ha emeled az EC-t, menni fog vele a DRAM Clock is.
  • Zoli007
    Létezik olyan am2 alaplap amelynek 2 ide portja van, van párhuzamos, soros portja kivezetve, lehet vele tuningolni, meg HT szorzót állítani, és nem több mint 20 rugó? Mert én nem találtam. Milyen szemétség, a 754-es időszakban még volt minden, most meg... Azért, ha talál valaki, szóljon.
  • Speedy86
    Nézegettem nekem külön lehet állítani a ramot is meg mindent lehet húzni.
    A ram maradt az eredetin így nemtom mivan:(
  • bertino
    ez nem semmi, 2.8 Ghz
  • vadmotoros
    Helló!

Nekem a 3500-ös procimból ennyit sikerült kicsikarni, és a feszültséghz hozzá sem nyultam, igaz a memóriát rendesen vissza kellett venni

Bocsi a kis méretért, de ennyit engedett
  • Zsoldos
    Mert ha az fsb-t 230-ig huztad, akkor a ramod kb 460-nal jar. A legtobb alaplapon vannak opciok a ram sebessegenek visszaosztasara.
  • NEXUS6
    Sajna az igényes RAM meg elég drága.

Van egy-két BIOS beállítás, amivel viszont még lehet játszani. Pl. Spread spectrum: disable (ha van ilyen).

Ezzel én olyan +50 MHz-et nyertem.

Amúgy most kicsit átszerveztem a hűtést a házon belül, így sikerült 40 fok alá szorítanom a max core hőmérsékletet. Ez pozitívan hatott a stabilitásra, pedig elvileg 65 fokig hajtható ugye, szal talán itt még nem kéne jelentkezni ilyen gondnak.
  • bertino
    nem a mérete, hanem a teljesítménye
  • Speedy86
    Azért egy 3.2-es hetes amd csak bírná tovább.
    A ram mérete befolyásolhatja? mert az nagyon kevés 512:(
    400-rol csökkentsem? miért?
  • Zsoldos
    Vagy a procko nem birja, vagy a ramod szerintem (amelyik a leggyengebb lancszem). Mivel proci fesz emeles nem hasznalt, igy valoszinubb, hogy a ram.

Gondoskodj rola, hogy a ram frekijet csokkentsd illetve noveld az idoziteseket a biosban. Ha az sem hasznal, akkor ennyit bir a rendszer.
  • Speedy86
    Nekem már 230-nál mindig ujraindul a gép. Ez azért lehet?
    Most 2250Mhz-vel 27° a proci a mag meg 38°.
    Még bőven lehetne húzni szerintem de nekemis a feszültséget 0.05-el lehet emelni utána meg le a picsáig.
    Nekem a8n-e van ami állítólag tuninglap és biztonságosan állítja magát mindig a megfelelő igénybevételhez.
    Ez lehet?
  • NEXUS6
    Alapvetően az FSB-vel tudsz játszani. Nem tudom melyik alaplap tudja felülírni a max megengedett szorzót is, az enyém nem.

A 200-ról a FSB-t tudod szépen feljebb tekerni. Nekem 240-nél már fagy, szal kicsit lejjebb kell venni, vagy gondolom a feszültséggel kéne kicsit utána menni. Nekem ez már le van tiltva, szal maradok itt. A feszültséget csak lefelé engedi módosítani (jó vicc;))

De elötte érdemes mindent átnézni, a HT és a memcsi frekitől kezdve a késleltetésekig. Szal ellehet buzerálni úgy hogy még a procihoz hozzá sem nyúlsz.
  • Speedy86
    Nekem terhelés nélkül 36 fok:(
  • Speedy86
    de mit mire kéne állítani az a gondom hogy nemtom.
    A feszültséghez nem szivesen nyúlok.
    Mit kell növelni?
  • NEXUS6
    A 2233 MHz-re felhúzott alapból 1800 MHz-es (3000+) nálam terhelés nélkül gyári hűtővel 34 fok, csúcs 41 fok. Ez gyak megegyezik az eredeti hőmérsékletével.

A max 65 fok lenne. Szal ha lenne egy jó alaplapom a határ a csillagos ég lehetne, amúgy egyesek szerint 2700-re is fel lehet húzni!!!
    ;)))

A 3.2-es venice a magasabb szorzójával ugyan ezeket el kell hogy bírja.
  • Speedy86
    Hali!
    Valaki írja már le nekem lécci, hogy a 3.2-es 64-es athlont hogy lehet húzni?
    Mármint mik az "ideális" beállítások. Hány fokon megy egy AMD?
  • Különc
    Samsung DDRII 667 Mhz 1Gb RAMom van. Az alaplaphoz adott AI booster programmal próbáltam, de 10%os tuningnál már fagyogat,Biosban még nem próbáltam húzni.
    Miylen szórzóval jön ki a 2800? 233x12?
  • cseneles
    ha jobbfajta ddr500 ad van akkor akár stabilan megy 2800-on is
  • Különc
    Sziasztok!
    AMD Athlon 64 3800+ -om van és szeretném kérdezni, hogy van-e tapasztalat abból kifolyólag hogy mekkora órajelre lehet felhúzni ezt a processzort.