Érettségi

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

2XP
Hát igen, meg küldik õket nyaralgatni ingyen, hogy csökkentésg a stressz mértékét 😄

2XP
Hát szerintem biztos több 500e-nél, a légiirányítók keresnek 1 milliót, és most akartak sztrájkolni, hogy legyen 2. Igaz, hogy nehét és stresszes munka, de szerintem egy pilótának náluk többet kell kapnia.

I.C.ram
Ja most erõsítették meg a törvényt, hogy a hivatalos nyelv az csakis az angol. 😊
magus
ott lenn délen nem igazán hallani angol szót jó pár környéken😄

I.C.ram
De amcsiban kb bruttó 1-2 millára jön ki egy kapitány.
grizzly21
nem mindig jo, pl hajnali 5 kor érkezel meg.
egyébként nem 1-2 millio, hanem 4-500 ezer . egy kapitánynak, mondjuk.

I.C.ram
Tesóm egy mexikóit nem ismer pl. Van egy iráni haverja viszont. De más kisebbségbõl nem is nagyon ismer senkit 😛
I.C.ram
Hát a magyar pilóták kb úgy keresnek mint a külföldiek. Azért szerintem utazgatni hav 1-2 millióért nem olyan rossz 😛
magus
észak, az jó, nincs annyi mexikói, burrito, burrito

I.C.ram
Hát a tesóm sincs éppen szar helyen. USA észak-keleti részén van, azaz a burzsóább részen.

De ezek a fizetések ugye tudod, hogy már benne vannak a különbözõ adók is. Pl betegbiztosítás, stb, mert azt pl a munkáltatónak kötelezõ fizetni.
2XP
Hát haverom más számokat említett, de lehet õ vmi elit fehér környéken volt 😊

Utasszállító pilótának viszont így nem éri meg elmenni, ez nagyjából a magyaréval lehet egy súlyban.

2XP
Ráadásul az sem mindegy, hogy hogyan publikál. Nem mindegy, hogy egy nature cikkel fejezi be a többéves munkáját, tényleg kiemelkedõt alkotva a szakterületen (és mondjuk már több éve nem írt semmit), vagy mondjuk ontja magából a cikkeket a hihetetlenül értelmes búlvárlapokba illõ témákban. A hvg-s diplomamellékletben is az elsõ helyeken olyan iskolák vannak publikációs számban, mint a gábor dénes, és kétlem, hogy lenne itt olyan, aki az elit helyek közé sorolná.

I.C.ram
Gazdasági elemzõ egy hadipari cégmél.
grizzly21
az a legjobb😊

joebacsi
bocs ha kissé személyes a kérdés, de testvéred most mit melózik?

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

joebacsi
vagy optimálisabb esetben azért tanul az ember, hogy a pénz dolgozzon helyette 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

I.C.ram
Majd meglátjuk, mi lesz. Mindenestre én összeteszem a két kezem, ha ezt a "szar" egyetemet is jó eredménnyel eltudom végezni 😄
grizzly21
javagyugy hogy félreértettem.
na mondjuk a publikácio meg a nobil dij szart sem ér.
Publikáciot az csinál, aki nem tud a munkájával foglalkozni (aki tudja csinálja, aki nem tanitja), nobel dijat meg származás alapján adnak elsõsorban, ugyhogy az sem mérvado.

I.C.ram
60-70 rugo évente egy 0 tapasztalattal rendlekezõ friss diplomásnak az ott is durva... Viszonyítás képpen egy tasszállító fõpilóta több évnyi tapasztalattal keres évente olyan 80-90ezret.

Abból a 60-70 rugóból kb 2-3 év tapasztalat után lesz olyan 90-100...
2XP
Csakhogy ezek a listák nem errõl zólnak, hanem hogy hány publikációt adtak be, hány nobel-díjat vagy egyéb tudmányos kitüntetést kaptak az ott tannítók...

grizzly21
sztem pont elég h a munkaadók visszajelzéseit nézik. azért tanul az ember hogy jo munkája legyen

2XP
Jajj, meg itt van mégegy, ami a lista hitelességét mutatja:

London School of Economics 203-300

Ez azért már több, mint elgondolkodtató.

2XP
Csakhogy azt a tudást nem egy ilyen egyetemi ragsor alapján fogják eldönteni, hanem a munkaadók visszajelzései alapján.

Nem hinném, hogy a nobel-díjak és a publikációk száma meghatározó lenne (fõleg, hogy mennyi pénzt kap egy magyar professzor kutatásra és mennyit az amerikai) abban, hogy te milyen jó leszel a munkádban.

Attól még, hogy nem amerikaiak csinálták, még nyugodtan lehet részrehajló, a pénz független a nemzetiségtõl. Kicsit vicces, hogy pl. a heidelbergi egyetem csak a 71. :/

Az a 60-70e dollár odakint nem számít vmi kiemelkedõ fizetésnek, csak nekünk tûnik ilyen álomnak (egyik haverom volt kinn a rotaryval az usa-ban, az õ ottani "pótanyja" kapott ennyit egy olyan szakértelmet nem igazán igénylõ adminisztrációs munkáért, ahol heti 3x kellett bejárni).

Az itteni fejvadász cégeket nem ismerem, de nem hinném, hogy egy jó eredménnyel m.o. vmelyik jobb egyetmén végezett embernek hónapokat kellene várnia az elhelyezkedéssel, valószínûleg már jóval a diploma elõtt kap ajánlatokat. Pl. a felvi fórumban írta egy ötödéves nemzetközi kapcsolatos (ami aztán tényleg nem egy keresett hiányszakma), hogy a csoportja felét már elég jól fizetõ munka várja. A nagy diplomás munkanélküliséget a noname tömegegyetemek és onnan kikerülõk irreális elképzelései adják.

I.C.ram
Pontosan. Ezért mondtam, hogy levagyunk maradva. Ma már sokkal fontosabb a gyakorlat, mint régen.
grizzly21
sztem ennek az az oka, hogy nem gyakorlati a képzés. Nagyon keményen nyomatják az alapozo matek tárgyakat. Vélemény szerint azért mert ahhoz értenek igazán. Sztem ezért vagyunk leginkább lemaradva, pl ismerek egy angol egyetemet, ami angliában egyáltalán nem rangos, mégis 50-50% van a gyakorlat és az elmélet, igy munkakeresésnél jo esélyek vannak az itt végzetteknek. mig Bme-n, kb 80% az elmélet. persze csak hallottam rola majd meglátjuk

I.C.ram
Külön fejvadászok vannak a nagyobb cégeknél, és õk bizony tudják, hogy melyik egyetemrõl milyen tudással jönnek ki az emberek.
I.C.ram
Tesóm pl az amcsi Ann Harbourban végeztt, ez a listán a 21. volt asszem, és még csak állashírdetéseket sem nézett, hanem diplomaosztás napján már tele volt a postaládája állasajnálatokkal, amik évi 60-70ezer dodós fizetéssel próbálták elcsábítani a végzõsöket.

Szóval azért annyira rosszak nem lehetnek az amcsi egyetemek, ha így kapkodnak az emberek után, és ez a lényeg. Magyarországon elvégzed az egyetemet, aztán hosszú hónapokig csak a munkakeresés megy.

Be kell látni, hogy lemaradtak a magyar egyetemek csúnyán a nemzetközi versenyben.

A listát meg nem is amcsik cisnálták, szóval részrehajlás sem nagyon lehet. Ez a lista amúgy nem olyan mint a 100 legszexisebb nõ a világon. Ennek nagy múltja van, és egyetemi rektorok, akadémikusok állítják össze.

Ettõl függetlenül lehet jó egyetem a BME, de nemzetközi átlagban igencsak közepes.
magus
bme-rõl én is nehezen hiszem el, hogy hátul lenne, corvinusról már inkább

2XP
Én azért nem kezelném ennyire szentírásként azt a rangosort. Kicsit érdekes, hogy az elõs tíz helyezett között 8 amerikai van, miközben pl. teller ede is igencak negatív véleménnyel nyilatkozott az amerikiai egyetemi képzés színvonaláról.

A hr-esek meg úgysem fogják bemagolni azt az 500 intézményt, hogy igen, te a szte-rõl jöttél, ami 201-300. lett, úgyhogy felveszünk. Ettõl még lehet jó nemzetközi híre a szegedi egyetemnek is, de az nem attól lesz, mert felkerült egy listára. És azt sem igazán tudom elképzelni, hogy -- fõleg itt európában -- a bme vagy a bce rosszabb hírû lenne, mint az szte.

2XP
Az régen volt, ma már nem igazán érzed az iparváros hangulatot. Szegedre soha nem mennék, depresszió leszek ha nem látok hegyeket 😄

Sadist
Végre valaki aki tisztában van az egyetemek nemzetközi rangsorával 😊 Eddig szinte mindenkitõl csak BME meg ELTE istenítést hallottam, hogy jaj az mennyire de jó 😊

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

I.C.ram
Nekem mindegy... Nem az én államilag finanszirozott félévembe megy kárba...
ffxi
Tudom milyen ha betelefonál az ember: jól leugatják és behívnak személyesen ráadásul meg sem oldódna semmit akkor sem ha személyesen bemész. Ezt egy tapasztaltabb embertõl tudom. Erre nagyobb az eséy a vidéki intézménynél, mert a mezei TO nem tud seemmit és személyesen beküld a fõTO-hoz. Telcsin nem kapcsolják a fõTO-t.

Fákjúal!

I.C.ram
Az durva.

Én azt hallottam róla, hogy baromi kemény, viszont nem túl könnyû elhelyezkedni vele.
magus
tavaly 134 volt a ponthatar, most 105...

nem tudom miert esett ennyit, de majd meglatjuk milyen szak ez, mennyire igazak azok amiket mondtak rola, stb.

I.C.ram
Pontosan. Nemzetközileg az SZTE és az ELTE diplomát értékelik a legjobban. SZTEnek baromi jó híre van. Közép-Európa lejobban felszerelt orvosi kara is ott van.
grizzly21
az hogy mi alapján a legjobb..hát sztem az alapján hogy mennyire jol tudsz elhelyezkdeni vele a piacon. ennyi

I.C.ram
Volt nem rég egy nemzetközi kutatás, és ott az elsõ 500 legjobb egyetem közt csak 2 magyar volt. Az SZTE es az ELTE. SZTE elõrébb volt pár hellyel. BME, BCE, stb bent sincs a top 500ban.
grizzly21
igazán szerencsésnek érzem magam😊
egy kis offtopik -de azért az oktatáshoz köze van
video

Sadist
Az honnan veszed, hogy Magyarország legjobb egyeteme? 😊

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

I.C.ram
Miskolcról valahogy nekem az iparváros ugrik be mindig. 😛 akkor már inkább Szeged, ük-ük-ük õseim is onnan származnak, meg Mo legjobb egyeteme is ott van (SZTE).
I.C.ram
Hát úgy van, hogy legelõször azoknak kell fizetni, akik 2007-ben felvétiztek, de nekik is csak az elsõ év végén dõl el, hogy benne van-e a legjobb x%ban, azza az ösztöndjasban. Aki ebbe nem kerül be az 2008ban már fizetni fog másodévesként. De ez ránk már nem vonatkozik. Mi leszünk az utsó ingyenes évfolyam.
2XP
Küldtem neked pü-t egy msn címmel 😊

Oh, bár most nézem, hogy a gazdinfo a g karon van, úgyhogy lehet nem is találkozunk a gólyatáborban, mert mintha az karonként más helyen lenne :/

2XP
Ilyen pl. Miskolc 😊 Elég szomorú vagyok, hogy nem oda megyek, hanem a corviusra (na, ilyen ember sem sok lehet 😊), bár az oktatás színvonala valószínûleg magasabb lesz, ill. külföldön nem hinném, hogy hallottak a me-rõl + gazdaságelemzõ szak nem is indul máshol, csak a corvinuson. Viszont egy kivételével (az is bgf-re megy, nem bce) minden haverom miskolcra megy, arról nem is beszélve, hogy nekem maga a város elég szimpatikus: elég nagy ahhoz, hogy be tudd szerezni a szükséges dolgokat, viszont nem olyan zsúfolt, mint pest, és még autóval is lehet közelekedni...

grizzly21
nem 2008? tehát 2 év mulva?

I.C.ram
Ja gondolom nem nekem szólt a kérdés, csak fúrum-bug 😄 Bocsi.
I.C.ram
BME-KSK-Közlekedésmérnök

De nem értem. Az elöbb azt írtad, hogy ez érdekel téged, meg ide is akartál menni, akkor miért váltasz jövõre, és mire?
magus
miert hova vettek fel pontosan?

amugy fizetos lesz, mert jovore ujraerettsegizem es szakot valtok szinte biztos

Hát én sajnos reál beállitású vagyok, talán még a számviteli fõiskolát megpróbálhattam volna, de látom az anyu éjjel-nappal könyvel, nagyon nehéz pálya.
Ne aggódj, mert nagyon klassz ez a szak..