Érettségi

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

tigeroo
rendben köszi😊
I.C.ram
Persze mert egyelore a tavaszi kepzesre megy a felveteli. Kb decemberre ujra felrakjak a szeptemberiekre az infokat.
tigeroo
azis jó,hogy ahogy közeleg a felvételi, annál több infót vesznek le a felvi.hu-ról...:S
(milyen tárgyat néznek, mennyi pont kell, létszám stb.)
a nyílt napozás után visszafogják tenni ezeket?
I.C.ram
szoval en mar bele se merek gondolni, hogy mi mehet az epiteszeknel 😄
I.C.ram
kozlekmernokire jarok, allitolag nekunk van 2. legtobb rajz (tobb mint a gepeszeseknek) az epiteszek utan. Hat volt parszor olyan hogy 2 napig szinte folyamatosan rajzoltam. Egy ismerosomet mentok vittek el, mert 3 napig nem aludt.
Balo
Ja ez igaz, kiegészítve, hogy gyakran nem csak 8 óra az a rajz és egy ideig az alvás se barátja az elsõs építészhallgatónak.

„Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.” - Emerson

tigeroo
dehogynem érdekel, szeretek rajzolni,térlátásom van, az elég jó (hála a sok LEGO-zásnak)
csakhát a rajzzal nem nagyon foglalkoztam az utóbbi években. most van kábé fél évem hogy felzárkózzak és bepótoljam a hiányosságaimat, és szeretném rendszerezni hogy mi-merre😊

merthát lesz mit bepótolnom az biztos...
I.C.ram
Ahogy kivettem a szavaidbol, nem is nagyon erdekel az epiteszet. Ugy meg szerintem faszsag oda menni, mert szetszopatjak majd az agyad a napi 8 ora rajzzal es tarsaival. Ez sok egy olyan dologert, amit nem is szeretsz.
tigeroo
aha kösz ,valami ilyesmire számítottam.
akkor semmilyen elmélet nemkell?😄 épületek stílusát elemezni vagy ilyesmi faszság
Balo
Annyi kiegészítés, hogy BME Nyílt Nap 2008. november 28, azaz jövõ hét péntek. További info.

„Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.” - Emerson

Balo
"Rajz alkalmasságin egy beállítást kell rajzolni tónussal (pár kocka, téglatest, esetleg henger, meg egy szék), ill. van egy térrekonstrukciós feladat. A beállításhoz, fõleg ha jól rajzolsz, sztem nem égetõ az egyetemi elõkészítõ, elég ha kifaggatsz vkit a technikákról, meg az elvárásokról, térrekonstrukciót szintén tudsz elkérni, és tuti lesz felsõbbéves diák, aki megnézi neked, jó-e stb. A BME elõkészítõ hasznos, én anélkül tuti nem kerültem volna be, sok a 70k, de sztem megérte. Ha jól rajzolsz, lehet elég lesz, ha vmelyik felsõbbéveshez elmész pár alkalommal, aki segít. Ilyen és egyéb lehetõségeket a nyíltnapon elmondjuk majd (egyéb rajzsulik, stb). "
idézet egy fórumból

grizzly21
el kell dontened hogy mit szeretnel, a legjobb ha most keresel 2 ismerost a 2 szakrol, es beulsz nehany orara..teljesen mas a 2 dolog, es ne csinald azt amit utalni fogsz

kozep infobol lofasz, de azert oda kell figyelni nehany dologra hogy tenyleg 100% koruli legyen

építészmérnökivel sz.v.sz. sokkal többre mennél mint anglisztikával, viszont sokkal de sokkal nehezebb.

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

tigeroo
eddig ugyvolt hogy anglisztikára megyek...
(középszintû német + emelt angol érettségi)
aztán pár hete szocmunkáson gondolkozom (középszintû angol + német)
de most szeretném megjelölni az építészmérnökit is, és kell hozzá (pl.) informatika érettségi...
le akarom adni a németet, és helyette infóból érettségizni..még feltudnék zárkózni? csak azért mert pl. osztálytársamék (lány<#idiota>) elõrehozottat letudta rakni, a mostani érettségizõk is fakton csak a töküket vakarják (meg CS-znek)...

rajz alkalmatossági pontosan mibõl is áll?
I.C.ram
ja persze. Passziv felev nem szamit elhasznalt allami felevnek.

Azt viszont nem tudom, hogy a maximalis kepzesi idobe beleszamit-e?
Támpont iroda <#idiota>

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

David2
bmen vok építész, most nézem a csatlakozóban, h a passzív félév nem csökkenti az államilag támogatott félévek számát, elvileg...

Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!

I.C.ram
Ja ertem. Szerintem mukodni fog igy is, de azert kerdezz ra az adott intezmenyben, esetleg a felvi.hu-n.

Meg eleve nem ugy van, hogy elso felevnek mindenkeppen aktivnak kell lennie?
David2
most elsõs vagyok, ha most lejelentkezek, s ha felvesznek, akkor 3. félévtõl indulna a 2. szak. De sztem még korai lenne ekkor kezdeni, így passziválok 2 félévet, tehát aktív félévem a 2. szakomon csak az eredeti szak 5.félévétõl kezdõdne.

I.C.ram
ezt most nem ertem. Ha 2 passziv felevvel kezded, akkor 3. felevtol vagy aktiv.
David2
s ha teszem azt 2 passzív félévvel kezdem, tehát aktív 5. félévtõl csak, így is egyesével fogy?

Balo
Furcsa egy szabály, de köszi. Semmi logika nincs benne.

&#8222;Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.&#8221; - Emerson

I.C.ram
Ha a 3. felevtol veszed fel a 2. szakot, akkor NEM kettesevel fogynak a felevek, hanem olyan, mintha egy szakra jarnal. Tehat, siman befejezheted mindket szakot allamin.

Viszont, ha kesobb veszed fel (pl 5. felevben), akkor sajnos kettesevel fognak fogyni. Azaz az egyik szakodat tutira nem fogod tudni befejezni allamin.
Balo
Ja értem, akkor ha második évtõl felveszel egy szakot (7-7 féléves BSc-k) akkor a második szak utolsó két félévét kell csak kifizetned, feltéve hogy nem csúszol. Az esetleges MSc-d meg teljesen fizetõs. Jól értem?

&#8222;Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.&#8221; - Emerson

I.C.ram
ja es igen 1 diplomat fizet az allam. Illetve kepzesi szintenkent 1-et. Tehat 1 BSC 1 MSC-t. De max 12 felevet.
I.C.ram
Nem kell egyidoben lenni.

Igy meg nem lehet trukkozni, mivel targybeszamitasnal ki kell pengetni a targynak a teljeser arat, mintha koltsegesen lennel. Tehat ugyanott vagy.
grizzly21
Ez tuti? Es egyidoben kell lennie a ket szaknak?
Szerintem csak 1 diplomat fizet az allam, ugy lehet kitrukkozni, hogy felveszed a targyakat elore, de a szakot magat csak kesobb..

I.C.ram
Ja.

Szakonkent a megadott kepzesi ido +2 felevet all az allam. Osszesen pedig 12-t. Illetve, ha osztatlan (5 eves) kepzesre jarsz, akkor 14et.
Balo
Igazából én nem vagyok érintett, de egyik haverom igen, és õ már költségtérítést fizet. Tehát szerinted ha két szakot végez valaki párhuzamosan, akkor akár 12-14 félévet (BSc-n) is finanszíroz az állam?

Zsolti9014
elõrehozott érettségit csinált valaki mostanában?

tegnap volt a német emelt szóbelim, igazából nem voltam teljesen elégedett, de nem lesz az rossz. az írásbeli 92,5% lett, az összesített eredményt állítólag postázzák. legalábbis tegnap eredményt nem mondtak, csak azt hogy küldik.

azért kellett megcsinálnom, mert a nyelvvizsga nekem még kiváltotta (100 % emelt) de ez azóta megszûnt, és olyan helyen ahol kell a német emelt, nem fogadják el felvételinél. ahova közép kell, oda meg rendesen emeltnek is elfogadják vagy vmi ilyesmi.
gyakorlatilag 3 éve alig foglalkoztam vele, csak olvasgattam német újságokat meg fordítottam egy párszor, egy-két versenyre mentem, segítettem másoknak, aztán felvilágosítottak hogy kellene csinálni megint. állítólag elõtte is szóltak már róla, de én nem emlékszem. mindegy, már túl vagyok rajta.

Hajrá Magyarország!

grizzly21
akkor annyi sry.
+1 ev

David2
osztatlanon vok

grizzly21
bsc-nel nem 12 felev

David2
12 félévet áll az állam

#24404: s ez akkor is áll, ha passzívon kezdem?

I.C.ram
Pont ez a lenyege annak, hogy 3. felevben veszed fel a masodik szakot. Igy nem 2esevel fog fogyni az allami feleved, hanem ugyanugy egyesevel.
grizzly21
4 felev a ket szak miatt?
En biztos, hogy soha nem csinalnek ket szakot, plane nem a bme-n, de ugy szoktak ezt megoldani, ha tenyleg igy 4 felevet vinne el egy ev, hogy egy szakot veszel csak fel, de kozben felveszed es csinalod a masik szak targyait is (a neptun engedi), aztan kesobb veszed fel tenylegesen a szakot..

Balo
Tudtommal csak arra kell figyelned, hogy az állam x aktív félévet finanszíroz számodra (azt hiszem 9-et, de nézz utána). Ez összesen van a két szakon egyben, tehát eredeti képzéseden már lemegy 4, amikor elkezded a másik szakot, utána évente 4 féléved fogy a két szak miatt, így egy idõ után mélyen a zsebedbe kell nyúlj.
De nézz utána szabályzatokban, kérdezz rá hivatalos helyen, felelõsséget se vállalok, és nem is vagyok hivatalos információforrás😊

David2
hello, a párhuzamos képzésrõl vki fel tudna világosítani. Most vagyok elsõ éves a bmen,s úgy tudom, ha a 3. félévtõl kezdeném a 2.szakot, tehát most jelentkezek, akkor ingyenes a képzés. Az ingyenesség akkor is áll, ha az elsõ évet a 2. szakon passziváltan kezdem, s az eredeti képzésem 5. félévétõl kezdeném aktívan a második szakot?

Balo
Ja most nézem hogy a vizsgás dolog max 3000 lehet, szóval mindenképp reklamálj szerintem. Bár ha tényleg nem lógtál el vizsgát, lehet csak rossz jogcímen írták ki.

Balo
A fizetendõ összeg kb. exponenciálisan nõ a nem beíratott bejegyzés számának arányában. A vizsgás dolgot a tanszéknél reklamáld szerintem.
36000 Ft az a Különeljárási és szolgáltatási díjak szerint 6 be nem íratott bejegyzés után van. Ennyi pénzt megért volna az a kis szaladgálás. Reklamálni csak az elsõ miatt tudsz.

grizzly21
nekem egy laza 20as , kreditek miatt.
Ami durva nalad az a 36K nem beiratasok miatt...remelhetoleg hamar eltunik az index es akkor nem lesz ilyen gond..

I.C.ram
Nekem csak 3k volt a viszgarol valo tavolmaradas.
magus
3500 - vizsgáról való távolmaradás (ott voltam...)
24000 - kreditek (jogos...)
36000 - indexbe való jegybeiratás póteljárási díj (he? ennyi tárgyam nem is volt...)
3000 - indexbe való jegybeiratás szolgálati díj (?)

------------------

66500

sírok...

I.C.ram
Multkor pontban zaraskor ertem oda, es mondtak, hogy mar vege az ugyfelfogadasnak. Mondtam, hogy b+ kb 2 perccel. Csak az indexem akarom leadni. Nem sajnos nem lehet... Ez a kocsogseguk +1200 forintba kerult nekem a +1 het kesedelem miatt.

Kapjak be... Alig dolgoznak, meg nyaron is kapnak rendesen fizetest, amikor szinte be se kell jarni, es akkor ennyit nem birnak megtenni.
magus
3 órás munkaidõben 2 órára elmennek ebédelni. morál az van

Balo
Jó de ha Neptunból kiválogatták azt a párszáz fõt, akkor pár napnyi túlórával meg lehetne oldani. Lustaság van itt kérem😄
Igazából nem látom, hogy beledöglenének a melóba, lehet ezért vagyok ilyen rosszmájú😊

I.C.ram
Ezt szemelyesen is le kell ellenorizni. Neptun alapjan senkit nem baszhatnak ki. Raadasul a 2 felev kozott, sokkal szorosabb hataridovel kene dolgozniuk, mint mondjuk a nyari vizsgaidoszakban, ahol raernek szeptemberben tajekoztatni hogy kibasztak.
Balo
Elképzelem mekkora kapacitás kell egy Neptun szkript lefuttatásához😄

89
Köszi szépen, akkor ezekszerint nincs évkihagyás és jövõre már odajárhatok...

Autonómiát Székelyföldnek! \"A szeretet nem szűnik meg soha\" Pál apostol

magus
én is ezt hallottam, hogy nem nézik meg félévenként. elméletileg kellene, gyakorlatilag nem.

de szokása a kth-nak hónapokkal késõbb értesíteni, hogy jah elbasztuk te ide se jársz...