29454

N
AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK.

NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK.

N

• Nuki
    én azért bejártam konzultációkra, ott megtudtam mikor, miért hogy...
  • Blekk Síp
    Mi nem kaptunk semmilyen behívót ez a legszebb az egészben, csak megmondták, hogy 18.-án 8-ra menjunk be. Bár gondolom akko fognak adni vmi lapot, hogy mikor kell vissza mennni.
  • Nuki
    akkor meghajlok ó akaratotok előtt. :D
  • grizzly21
    nem, mert ennek a tárgynak nincs folytatása:)
  • Nuki
    ja. mi. más iskolában ez nem trendy XD

#19353: receptet megadsz htx :D
  • magus
    :D ezt eszem reggelire
  • light00
    (nyemis. nem emlékszel a "nagy" megbeszélésre, tudod, bolondballagáskor. Na, akkor kaptunk)
  • Nuki
    lehet csak olyan kapott aki jelentkezett valami emelt szintre, mert ugye mellé csak azt kaptad hová mész emelt szintre :P
  • Nuki
    VBK-n van olyan részleg amivel esetleg a kereskedelemmel és a termékek gyártásának irányításával foglalkozol, ott szükség lehet ilyenekre :D
    [csak olvastam..]
    mondjuk nem tudom hogy az előbb imént leanyáztál-e vagy a kedvenc kajádat mondtad, de igazad lehet hogy nincs szüksége műszaki illetőségünek ilyen dolgokra...
  • magus
    elenyésző részét hasznosítod a megtanultaknak, egy műszakis arc sosem fogja használni a haszonmaximalizációs görbék negatíg meredekségét.
  • light00
    magyar: szöveggyüjtemény
    töri: atlasz
    német/angol: semmi
    a választott pedig az ami, amugy ezek rajta vannak a behivon. Legalábbis én kaptam oylan lapot amin rajta van mit kapnk és mit kell vinni.
  • Blekk Síp
    Középszíntű szóbelin kapunk forrás anyagot, illetve törin térképet?
  • Nuki
    nem lehet hogy ezek az alapok tűnnek csak használhatatlannak? később lehet hogy olyat fogtok tanulni amit tényleg hasznosítani is tudtok madj, csak valamire rá kell alapozni azt is...?
  • light00
    amelyiket megadja az iskola. De lehet akár egy tantárgy is.
  • mate317
    Hali! A szerzett pontokat melyik két tantárgy eredménye után kapom?
  • magus
    le, előtte odamész és kihúz

azért ez nem 100%-osan igaz. nem állítom, hogy sajnos a nagyon nagy része nem ilyen, de van pár tanár aki azért benne van az iparban és tudja mirőől is beszél
  • light00
    aki meg annyira sem, az könyvet ir róla.
  • Sadist
    Aki tudja csinálja, aki nem, az tanítja.
  • PíszLávJuniti
    a vizsga napján is le lehet még mondani a vizsgát bentről?
  • PíszLávJuniti
    így van, mi is ugyanezeket tanultuk, aminek semmi gyakorlatban is használható része lenne.
    szerintem Ők ( valahol fent ) azt hiszik hogy ezekre van szükségünk, vagy ez hasznos lesz. a legtöbb probléma abból származik, hogy a tanárok nem az iparból/tapasztalatból/valós életből lépnek be az oktatásba, hanem ott maradtak bent, egy zárt kis rendszerben.

sok ilyen példát tudnék mondani a környezetemből is SAJNOS.
  • Sadist
    Persze, nagyon jó okuk volt. Tölteléktárgy, hogy kilegyen a féléves kötelező óraszám. Meg akkor már egy-két oktató is jól jár a plusz órákkal.
  • magus
    itt 2 vizsgáztató van, mindkettő benn ücsörög mindig. amúgy 2 lehetőséged van nem? e alap meg egy utóvizsga. sztem bemegeyk és lejelentkezem, eddig úgy néz ki semmi értelme bemenni úgyis megbukom : /
  • grizzly21
    mtt tanszéket nem ismerem egyébként
  • grizzly21
    nekem egy tárgyból van szobeli, abbol kb 20 vizsgáztató van, igy kevés az esély hogy ugyanahhoz kerülsz megint. én elmennék, egy probát megér, hiszen ha nem mész be az ugyanolyan mintha megbuktatnának, ugyis csak 1 lehetőséged van. és ha nem mész el az 3000 HUF. még azt lehet hogy bemész és ott lejelentkezel, akkor ugy veszik mintha nem is mentél volna be, és nem kell fizetni, de ha már ott vagy akkor miért ne probálnád meg.
  • magus
    aki járt már bme-n szóbeli vizsgán attól kérdezhetnék pár dolgot? úgy alakult, hogy a holnap vizsgára nem tanulok túl sokat, hacsak nem húzok bele vmi jó tételbe megvágnak, sztetek inkább jelentkezzek le és menjek a következőre (legutolsóra), mert ha megjegyzik az arcom, hogy mennyire nem tudok semmit, akkor megszivatnak következőre, vagy azért a tapasztalat miatt érdemes elmenni rá. mtt tanszék
  • light00
    minden mérnöki szakon van.
  • grizzly21
    egyébként ti is fogtok tanulni bme-n ilyeneket. milyen szakra is mentek, vegyészmérnök? mert ott tutira van, azt tudom.
  • grizzly21
    hát ez az amit mi sem tudunk:)
    egyébként szerintem ennek több oka lehet:
    -pl azért mert ez már budapesti műszaki és gazdaságtudományi egyetem, tehát sok közgázos tanár is odakerült, akiknek lehet hogy nincs elég munkája
    -vagy ők tényleg ugy gondolják hogy ennek haszna van
    -vagy valami hivatalos szabály van, hogy mérnököknek is kell tanulnia gazdaságtant, hogy ne legyenek kiszolgáltatva <-ez a kezdeményezés jó, viszont a megvalositás miatt pont a visszájára csap át a dolog
  • light00
    jah, másra kb nemis XD
    (énis az vagyok valakinek)
  • Nuki
    látod mire jó egy bátty?
  • Nuki
    de ha nem lenne értelme, akkor minek tanítanák?
  • light00

fent magasan tuti használják ezt, dehát oda meg ki megy...(mondjuk hiper-multi-szupercégek...)
    oké hogy van pár ilyen hülyeség, de mondjuk engem sem különösen érdekel, hogy ezerötszázvalahányban valahanyadik Lajos nyitott Párizsban valahány szövöüzemet. Mert ettöl máris jobb lesz az életem.
    Csak kicopyztam érettségiböl egy feladatot :)

(ja, amugy csak bátyám közgáztantervéböl indultam ki, ök ilyeneket tanulnak)
  • grizzly21
    de nem:) mert egyáltalán nem ilyeneket tanitanak. ha tényleg értelmes és felhasznélható dolgokat tanitanának akkor lenne jó ez amit mondasz, de természetesen nem igy van:
    például:

Egy zárt, kétszereplős gazdaságról tudjuk, hogy a fogyasztási függvénye lineáris.
    Tudjuk, hogy a fogyasztási kereslet 1525, ha a jövedelem 1000, a megtakarítás
    pedig 1275, ha a jövedelem 10000. A beruházási kereslet 375.
    1). a fogyasztási határhajlandóság?
    2). adott feltételek mellett az egyensúlyi jövedelem?

5). Ha a megtakarítási határhajlandóság nő, akkor
    a). a fogyasztási fv. párhuzamosan feljebb tolódik
    b). a fogyasztási fv. párhuzamosan lefele tolódik
    c). a beruházási multiplikátor értéke nő
    d). az a) és a c) válasz is helyes
    e). egyik válasz sem helyes

csak kicopyztam 2 kérdést egy zh-ból, innen is látszik hogy semmi értelme sincs. gyakorlatban nem használható elméleti képletek, és számolások segitségével kell megoldani ilyen hasznavehetetlen feladatokat.
  • Nuki
    több mint valószínü hogy igazad van.
    de ha belegondolsz, akkor biztos jó okuk volt azoknak rá akik összeállították a tantervet, hogy ezt a tantárgyat is beletegyék, nem?
  • light00
    a közgáz ahhoz kell, ha esetleg nyersz az ötösön, lesz rakás pénzed, vagy egyszer ügyi leszel, és csinálsz egy terminatort, amit szabadalmaztatsz, és abbol lesz pénzed, a "pénzügyi" életben meg tudd állni a helyed. Ha nem te, hanem csak minden 2., 3. embernek lesz ilyen lehetösége az életben, már megérte tanitani.
  • ivjoe
    Egyikőtök sem értette meg, amit szerettem volna...

Csak néhány embernek lesz azokra az ismeretekre szükségük, akik majd ezzel akarnak tovább tanulni/foglalkozni. Aki megáll egy érettséginél, annak NYILVÁN nem fog kelleni, de neked, szerintem nem ártott.

Annyi a különbség a középsulis kémia és a mikro között, hogy míg én mérnök infós vagyok és van sok matekom, progom meg fizikám és ha ügyi vagyok, akkor majd tudok terminátort csinálni, de ezek a tárgyak a terminátor elkészítéséhez kellenek is, míg a közgazdaságtan nem. HACSAK nem ahhoz,h hogyan adjam el, de ez már a legkisebb probléma. :C
  • Nuki
    jó a szó tesó
  • Nuki
    #19318;#19317;
    Igen van különbség: mennyiségben. Itt az elv (is) lényeg. Mert: most mondd meg őszintén, mikor lesz egy átlagos középiskolásnak/gimnazistának szüksége a benzol elektrofil szubsztitúcióinak irányítási* szabályára? Másodikos kémia anyag, te is tudod, szóval minden gimnazista tanulja.
    Jó persze, közismereti tantárgy, és nem árt ha nem nézek olyan bután egy üveg ecetre, vagy egy szappanra, hogy mit miért csinál... Azzal is tisztában vagyok, hogy az elébb *-nál felsorolt fincsi kis jelenség igen fontos a szerves kémiai tudás felépítésében, de egy átlagos ember sokkal nagyobb hasznát venné például valamiféle közgazdasági vagy pszichológiai tanulmánynak. De ahhoz meg egy fajta szellemi érettség kell, ami a középiskolában nincs meg senkinek. Akkor böffentsük oda nekik a kémiát. Elvégre azt mindegy mikor tanulja az ember, nem?
    Diákismerőseim nyomán tudom, hogy elenyésző kivétellel mindenki úgy áll hozzá a kémiához, hogy "á, nincs szükségem rá, egy kettessel kibekkelem" meg "nem figyelek órán, miért nem értem? á nem is érdekel.. szar"
    Szóval az egésszel az a gond, hogy amikor tanuljuk nem fogjuk fel hogy milyen fontos is igazán, akármilyen tantárgy is legyen az (najó én csak a középiskolás társaim nevében beszélhetek:) ott egyetemen/főiskolán nem tudom mi zajlik) és később amikor szükségünk lehet rá, akkor elfelejtjük.
    igazából egy kicsit mást hoztam ki ebből, mint amit akartam az elején még, de mindegy ;)
    ja és a tanárok szerepét hagyjuk ki az egészből, ez most ne róluk szóljon...
  • light00
    lehet, nem sikerült azt leirnom, amit gondoltam, de probáljatok a sorok között olvasni :)
  • light00
    ne szoszerint értsed.
    Hanem, hogy nem azért volt X ezer háboru-forradalom-stb, hogy hülyén haljunk meg, hanem hogy lehetöségünk legyen mindent tudni.

mellesleg, ha csak valamit felületesen tudsz, akkor abbol nem tudsz alkotni, kitalálni valmi ujat, nem lesz meg a kellö találékonyság az élethez. Szerintem.