29454
| N | AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK. NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK. | N |
-
na ilyenkor van az a 3-4 nap amig nem olvasom el amit irtok aztan leullepedik megint minden:)
de sok sikert mindenkinek -
Elméletileg 3 oldal a minimum. -
Ne féljetek egy vicc az egész:) Szóbeliről meg csak hablatyolnak hogy 15 percet beszélj, öt perc után elzavarnak:D -
Látom kezd pörögni a topic :)
Pár kérdésem lenne.
Magyar fogalmazásnál mennyi a minimum? Ha mondjuk csak 2 oldalt tudnák írni azt el sem olvassák és 0 pont, vagy mi a minimum határ? Esetleg ilyenkor csak pontlevonás van?
Még valami:Lentebb írtátok hogy új bizottság írja a törit.
Nahmármost ez nekünk nem túl jó nem?? Eddig tényleg könnyen meg lehetett szerezni a 3-4 es osztályzatot,viszont lehet hogy most bekeményítenek? -
Ő, gyakorlati tanács... Magán az érettségin ne szóljatok be a tanárnak. Én megtettem annó, és nem volt túl jó a vízhangja. És még le is húzott... -
Cat 02 #20715 Én se voltam sose jó író :S matek közelebb áll a szívemhez, bár abból rosszabbak a jegyeim mint magyarból :D -
Jah én is így vagyok vele :D -
De ott szóbelin kérdezhetnek a tanárok is, meg nem feltétlen kell végigbeszélni, ha elmondtál mindent amit tudsz akkor kész :| 15 percet végig beszélni a maximumhoz kell :D Ráadásul itt van kidolgozás idő, nem kell ott improvizálni egyből a kihúzás után (mint felelésnél).
Ráadásul ott az irodalomtörténeti atlasz is szóbelinél, az adott korról csak tudtok valamit mondani az alapján! Szerintem az írásbelitől kell inkább félni.
Én művészet történetből is érettségizek, nah ott már a szóbelitől is félek :D De még van idő arra készülni. -
én az írásbelitől nem félek, valahogy csak összejön mindegyik... de a szóbeli... na, az nagyon durva lesz :S
15 percig megállás nélkül beszélni? Sosem voltam jó felelő :D És itt nem tudok nagy betűkkel írni :D Esetleg a jól bevált "öööö..." ? :D -
én úgyvagyok vele hogy magyarból meg töriből csak összekaparok 20 pontot...matek, angol pfff nemtom mi lesz ott -
inkább keddre kívánj szerencsét, az lesz az én halálom :)
bár a második legjobban a hétfőtől félek, de ott legalább nincsenek nagyratörő céljaim :) -
na, sok szerencsét pupákok hétfőn :) -
Egyiket se tudom :DD Sosem kaptam még 2-esnél jobbat esszé írásra (mert írtunk már többször is mind3 félét). De az 1 mű értelmezésében tényleg nincs esélyem, úgyhogy érvelés vagy összehasonlítás. Remélem olyan téma lesz amihez van 1-2 gondolatom is :D
Sosem szerettem az irodalmat és nyelvtant, nem is ment sose. Kötelezőket sem nagyon olvastam ki, csak most a végén 2-t. Szerencsére tételeket kidolgoztunk és abból azért elég sok megmaradt, remélem elegendő lesz a megfelelő esszé megírásához.
Majd most kicsit másképp csinálok, írok majd vázlatokat piszkozat lapra (vagy hogy hívják), és akkor utána próbálom rendezni meg mondatba foglalni, és megpróbálok nagyobb betükkel írni ami általába csak 1 sorig szokott sikerülni. De legyünk optimisták, most sikerülni fog! :@ :D -
jaja, én dolg. fogalmazásokba is bele szoktam írni néhány ilyen mondatot, hadd örüljenek neki, hogy "értékes/kreatív" mondatokat is ismerek :D
-
Cat 02 #20706 Sablonmondatnak van értelme ? Csak mert nyelvvizsgán is meg volt adva az első 3 szó, bár én úgy kezdtem a levelet mintha ott se lett volna :D -
levélírás főbb részei, sablonmondatok, nyelvtan, ilyesmik
én legalábbis ezeket tervezem átnézni :D
-
Cat 02 #20704 Tényleg, csütörtökön érettségizek :D
Angolra mit lehet tanulni ? Nyelvtant átnézni max nemde ? -
asszem én érvelni fogok, mert azt lehet bármiről írni, a többinél már lehet, hogy elvéreznék, nem túl nagy a háttértudásom sajna :)
a matek emelt. az lesz a kemény. töriból írtunk próbát, eléggé a "nefárassz" kategória volt, és ennél még könnyebb is szokott lenni. esszéknél az orrod alá van téve a forrás, a képek, diagrammok, gyakorlatilag csak szövegbe kell önteni és szépen megfogalmazni, ami ott le van írva. meg sokszor olyan téma van, amiről minimális háttérismerettel is lehet rizsázni kicsit. a másik részénél pedig a minimális információk, amiket kérdeznek, kinézhetők az atlaszből teljes egészében. nem hiszem, hogy bele fogok nézni. -
de elviszed magad...honnan tudod hogy nemtudja? -
De úgy sem választod, mert nem tudod. Akkor meg? -
irodalomból közép szinten megyek, és úgy van ahogy Balumann írta:)
1.érvelés
2.két mű összehasonlítása
3.egy teljes mű elemzése -
3 esszé feladat közül lehet választani, az egyik az 1 mű értelmezése, tehát az nem emelt szint :I -
Műelemzés nagyon szimpla, ha sokat csinálja az ember, és szempontot úgy is adnak. Középszinten meg nincs is ilyen. Akkor mitől félsz? Ha meg emeltre mész, akkor tényleg ideje félni, mert azt alapműveltségből nem írod meg. -
Nekem úgy lett 77% a törim hogy elő se vettem a könyvet az érettségire.Sőt még a 4 év alatt az összes dogát puskából írtam.Kiv 2t a Fr forradalmat és a 48-as szabadságharcot.Az első felén szoptam az érettséginek, de a 20 esszéből sikerült kiválasztanom egy olyan kombót ami könnyű volt(fr forradalom, rákóczi szabharc, budapset a századfordulón) az atlasszal.Szóval ettől nem nagyonkell félni.Aki átolvas egy összefoglalókönyvet kétszer az a forrásokból és az atlaszból meg a saját fejéből simán megírja.A magyar meg egy vicc.Mondjuk én könnyen beszélek mert dupláztam a két emeltszintűmet, és a többiből csak átmenni akartam, de akkor sem bonyolult a középszint.A matekhoz meg annyit, hogy egy vicc.Az angol közép is az volt.Szóval sztem zéró para menni fog :) A tanáraid meg úgyse szivatnak meg ha tudják hova akarsz menni és az amiből érettségizel fontos neked.Emelet szinten is kedvesek és segítőkészek ha látják rajtad hogy tudod, és nem nagyon szivatnak ha egy kis hibát csinálsz hanem hagynak javítani.Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.Szóval hajrá nektek :) -
Nuki #20696 Irodalomból az érvelés abból a szempontból könnyű, ha sok kötelezőt olvastál, vagy verset olvastál. Azt nagyon szeretik a tanárok ha megvillogtatod, hogy mit olvastál, és szövegbe tökéletesen beleillő módon ezt le tudod írni. -
hát én mondjuk töritől nem parázok, nézegettem tavalyi, azelőtti feladatsorokat, és kb a forrásból ki lehet írni a dolgokat úgy hogy legyen egy 4es minimum ha az esszéket megírod jól...irodalomból viszont ha bead egy ismeretlen író ismeretlen művét akkor nézhetek hogy mit kéne írni róla mert magamtól verset elemezni még nem próbáltam...(nem azt mondtam h nem tudok, de azért 3oldalt magamtól írni a metaforákról meg egyéb ilyen szarokról az kicsit necces:D) -
Hát igen, remélem könnyű lesz az esszé témája, legalább az 1-ik.
A matek tanár azt mondta, hogy nehezebbet vár mint a tavalyi. Velünk megiratott a tavalyinál kicsit nehezebb feladatsort (érettségihez hasonló módon), én 3-asra megírtam pedig nem vok nagy matekos.
Nekem nem is fontos igazán a jegy mert zenei pályán megyek tovább. De nálunk eleve gyengébb a közismeret (tehát az általános tantárgyak, mint pl. irodalom, töri, stb.), itthon szinte semmit nem is tanultam ezekre.
Esszét stöbbször írtunk de 2-esnél jobbat nem kaptam sose, nem nagyon megy nekem :(
Töri szintén remélem nem lesz olyan nehéz. -
karajjj #20693 na eddig nem paráztam, de most hogy így benéztem ide, kezd becsusszanni a csoki a gatyába :S -
októberiek mindig nehezebbek...
töriből biztos,hogy van egy ilyen kimondatlan de elfogadott tény,hogy a témakörök egymás után valamilyen rendszerben következnek...
valami olyasmit hallottam,hogy egyetemes töriből ókor lesz, athéni demokrácia vagy római bizgentyűk
bár ezis olyan dolog,hogy az idióta diák utolsó kapaszkodója :D -
matekból mentem októberben előrehozottat, kurvanehéz volt(nemcsak szerintem, tanárok szerint is) szal lehet számítani egy könnyűre, de ez persze csak tippmix:)
ez a rotációs rendszer meg érdekes, még erről nem is hallottam, szóval ha valaki tud róla valamit írja le:D:DD -
Hali
Valaki tud valamilyen metódust közép törire?
Csomószor elmondta már a tanárunk, de nem ragadt meg. Van valami rotációs rendszer ami szerint az esszék következnek...
Hogy álltok amúgy az anyaggal? :)
Balumann!
Magyartól szerintem nem kell félni. Tesztes rész nincs, szövegértés van, arra mennek rá,hogy mennyire vagy fantáziadús, és mit tudsz kihozni az adott szöveghez. Az esszé vagy érvelés kicsit neccesebb, bár ha átnézed,hogy mit kell egy érvelésbe beleírni (mik azok a fontos kritériumok, szerkezeti elemek, amiknek benne kell lennie), akkor irodalmi háttér nélkül is egészen jó jegyeket lehet összekaparni. Amúgy ezis kcisit lutri, mert vagy jó az érvelés témája, vagy sem... :)
Ja, és még egy kérdés...
Előérzetetek szerint nehéz, vagy könnyű lesz a matek, illetve a töri? (hál istennek nekem csak ez a kettő számít)
Azt hallottam,hogy új bizottság állítja össze a törit. -

remélem nem lesz azért ilyen
-
Bibliából nekünk volt rendes anyag róla az irci könyvben, mikor miért készült, jelentősége, hány része van, stbstb...szal lehet róla mit írni:D
aztán át lehet nézni a Bibliával kapcsolatos műveket is ha már így belemélyedünk(Jónás könyve pl.)
ez csak tipp volt, amúgy kösz ezzel a nyugat-Ady-val segítettetek, sztem benne lesz, át is nézem őket vasárnap este:DD::D -
Pl bibliai motívumok más művekben.Sztem ilyen simán lehet :) -
...szal jó lesz átnézni Ady-t? :D
Amúgy Bibliából mit lehetne ? :S Jézus élete, vagy mi? Valahogy nem jut eszembe semmi sem, amit tételként is el tudnék képzelni (irodalomból) -
a Nyugat most 100 éves -
Én is most fogok érettségizni, és félek tőle rendesen. Főleg azért mert magyarral kezdünk, ami nekem a leginkább nem megy, esszé írás pláne. 3 oldalt nem tudom hogy fogok írni, mert sokat írtunk és másfél oldalnál még nem sikerült többet... C: Remélem olyasmi tétel lesz mint a tavalyiba, bár szerintem annál csak nehezebb lehet már :(
Reneszánsz és biblia éve van, de most erre lehet készülni valamit? Szóbelire nekünk nincs ilyen tétel, írásbelin meg szinte akármi lehet evvel kapcsolatban, nem? :S
Meg én úgy hallottam Krúdy -nak is valamilyen évfordulója van. -
irodalomból érdemes a 6nagy költőt átnézni... -
És Biblia is. De azt emelten úgy sem adják, max reflektálásban. -
mate317 #20681 De ha érvelést írsz nem.