29454

N
AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK.

NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK.

N

• doddencs
    z+k+18 golyód van össz..
    jó eset volt: z+k, z+18, k+18

s fel kellett írni a jó/összes modellt a vszg. modelljéhez, a vszg-ek eltérésével 2 ismeretlenes egyenletrendszer, s szépen kijöttek az eredmények
  • doddencs
    nincs itt szeret nem szeret, korlátot kértek s nem határértéket ;)
  • 5c0rp330n
    annak hangzik, de nem az. de ez nekem is csak most, utólag esett le, hogy lehet akár monoton is (#21681)
  • 5c0rp330n
    jah, asszem ez így van, de sztem azért jobban szeretik, ha a legnagyobb alsó korlátot és a legkisebb felső korlátot adod meg :)
  • doddencs
    korlátosnak az sztem is.. ott én beírtam h. 0 ill 2... :D

monotonitás érdekes, mert ha monoton akkor csök. és növ. is lehet, ami meg már-már ellentmondásként hangzik :D
  • szucsy89
    hát én egész matekemeltből csak az egyenletbe vagyok biztos hogy jó:D

valaki leírná amúgy hogy a golyóst hogy kellett volna?
  • doddencs
    ráadásul a korlát lehet akár a -1000000 is, ugyanis a korlát csak egy olyan érték ,aminél mindig nagyobb a sorozat midnen ellem vagy kisebb ;)

ezt az "a" részre gondoltam
  • 5c0rp330n
    a konstans értelmezésénél monotonitás szempontjából nemtom, hogy mi a hivatalosan elfogadott, de szerintem mindenféleképpen korlátos.
  • doddencs
    lényeg, h. monotom csökkenő volt a fgv..

korlátosnak meg csak akkor, ha alsó ÉS felső is van

konstans sorozat viszont többféleképpen is értelmezhető, h. éppen monotom és korlátos-e
  • xy21
    A matek az nagyon igénytelen volt!
    Remélem a 2-es megvan, nem akarok szóbelizni matekból:D
    Holnap mi várható töriből?
  • zombysoad
    http://oktatas.origo.hu/20080506/nyomtatasi_hibara_panaszkodtak_a_diakok

A rövid rész megoldásai.
  • pTk
    vajon az (x+8)/(x^2+8x) re elfogadják az x/x^2-et is és az 1/x-et is?
  • 5c0rp330n
    pont arra írtam, hogy abban vagyok a legkevésbé biztos :)
    sőt, a c részét szinte biztos vagyok, hogy elrontottam :)
  • kuci06
    durva. nehéz. jaj.

:D
  • szucsy89
    jah most csinálom...az iwiwest tuti jól csináltad?:D
  • Sadist
    Pedig nincs abban semmi bonyolult vagy nehéz. Alap mindkettőnél ugyanaz, az egyenlőség nyilván csak akkor teljesül, ha a kitevő is ugyanannyi. A logaritmusát venni meg csak annyi, hogy elhagyod az alapot.
  • DjVktr
    Igen, erre gondolhattam volna én is.. Így már értem, köszi!
  • 5c0rp330n
    kicsit olvass vissza, pont most beszéltünk róla
  • szucsy89
    nah nem olvasom el a 200új üzit, nemtom milyen volt a középszint, valaki pár mondatba összefoglalhatná, az emeltre annyit mondok hogy szvsz kurvanehéz volt..:::S:S:S:
    legalábbis nekem...vélemény aki még emeltet írt?
  • 5c0rp330n
    8b: ha látnám a feladatot, akkor megmondanám, de most nincs előttem. a lényeg, hogy valahogy így nézett ki a feladat: |x-valami1|-|x-valami2|
    és a valami1 és valami2 számoknál tagoltam intervallumokra az egészet.
  • karajjj
    lol, ezt így meg se tudnám oldani... mármint a "lugaritmusát veszed" dologra értem :D
  • Sadist
    Ennek meg nincs.
    Kikötés egyből x>=0.
    25 = 5^2-ből átírod 5^(2*gyök(x))-re, jobb oldal 5^(1+3*gyök(x)) lesz.
    Logaritmusát veszed, mindkét oldalt négyzetre emeled, nullára rendezed, lesz egy másodfokú egyenleted gyök(x)-re, y=gyök(x) behelyettesítéssel megoldod, kijön, hogy y1 = -5, y2 = -2. y = gyök(x) miatt nem megoldások (komplex számokat gondolom még nem kérnek), az eredeti egyenletnek tehát nincs megoldása.
  • sweech
    egyenlőség után gyök alatt nem x volt?

amúgy én azt közös alapra hoztam, aztán elhagytam az 5-öt :C lehet kurvanagy faszság, matek nem az erősségem

(5^2)^x/2=5*5^x/3
  • DjVktr
    Ha tényleg csak az iwiw-est meg a 8b-t b*sztam el akkor nagyon boldog vagyok:)
  • K Ace
    A 3. feladat megoldása 20%. A matek tanárom is azt mondta, miután megkérdeztem a vizsga után.
  • 5c0rp330n
    5/a-t én is elszámoltam, vmi irreális gyökök jöttek ki vmit elronthattam, 3,vmennyi, minusz tizenakármennyi, szóval azt én sem tudom megerősíteni, a b részénél stimmel a dolog.
  • DjVktr
    Az iwiw-esbe én sem vok biztos...
    8a-nál nem tudtam hogy így már nem korlátos...
    8b: a feladatban meg volt adva hogy n pozitív egész (legalábbis én így emléxem). Nem emléxel hogy milyen számoknál jöttek ki a te eredményeid? Én csak 10-ig néztem mindegyiknél...
    Őszintén szólva nem vagyok otthon ebben a 8-as fealadatban, szóval örülök h tudtam írni oda valamit:)

És ha tényleg úgy van ahogy mondod, akkor remélem nem csak véletlenül jöttek ki azonos eredményeink;)
  • bulba
    Az szerintem nem 3*gyök x hanem harmadikgyök x volt.
  • pTk
    allitolag 60%-a a törinek 20. század, szal abbol érdemes, mondjuk engem nem érdekel, ami benne vna az atlaszba azt irom, oszt csőe :)
  • Sadist
    Ennek pl. van megoldása, csak elég csúnya. x = 7 + (6*gyök(3))/4
  • vialen
    Hogy milyen tipusú feladatok várhatók. Ha konkrétan tudod, az még jobb:)Nem igazán lettünk felkészítve, max. menjünk végig koronként...és fogalmakat is nézegessünk. Na abból is van több száz.
  • trrope
    amúgy a kifli vmi 11,4cm^2
  • trrope
    na akkor én az 5öst elszámoltam valahol, de nem hinném, hogy teljesen fasságot csin-ltam.
    az első 4 az tuti jó, kivéve h nekem csak +gyök3-am volt, de nem tom már miért.
    a 6-os az jó,
    a 7-es a) nekem 800-ra jött ki, meg mindenki másnak is, de mondjuk nekem mind1, mert kigyhtam
    a 8.b azt 3 részre lehetett osztani, egy 13, egy -végtelen, meg egy -33 talán
    a 9-re neekm a végén az jött ki, hogy 14 cm az oldal (gyök 196egész valamennyi)
  • 5c0rp330n
    nem írtam fel őket, de 1-6-ig sztem stimmel, 7-es (ez a rohadt iwiw-es) nekem mások lettek: a: 800, b: 0,94valamennyi, c meg valamivel kisebb de az sztem tutira szar is lett.
    8a: a monotonitás stimmel, viszont remélem tudod, hogy az volt a kérdés, hogy korlátos-e a fv., és mivel csak alsó korlátja van (ami a 0), így nem korlátos
    8b: 3 intervallumon volt jó értelmezni, ha x kisebb volt akármennyinél, akkor volt csak annyi, amennyit írsz, ha 2 bizonyos szám között volt, akkor szig. min. csökkent és ha a másik számnál nagyobb volt, akkor konstans -13 volt nekem.
    8c: stimmel
  • Fabio Capello
    loál, úgy látom idén is a matekon szivatnak mindenkit
  • doddencs
    én meg már nem emlékszem eredméynekre:D
  • doddencs
    én emeltet írtam.. s annak ellenére h. 8at megtudtam csinálni ,sztem nagyon nem volt egy egyszerű feladatsor.. elmult évekhez képest egyáltalán nem

amit biztos errontottam, az iwiwes feladat "a" része, elértettem h. akkor h. is érti ezt a kölcsönös ismeretséget :D

(9est hagytam ki, faszom süt holdacskákat xD )
  • DjVktr
    Emelten az én megoldásaim:

1. a, 58 hiba van összesen b, 36%
    2. plusz minusz gyök 3
    3. a, 127 autóbusz 128 repülős út b, 0,38
    4. 15 kék és 12 zöld golyó
    5. a, y=(128-16x)/12 b, y=14,48-2x
    6. k=-6
    7. a, 780 b, 0,95 c, 0,0012
    8. az első nem monoton, korlátja van; alsó 0
    8. a második konstans 13.. (ilyenkor monotonitás nincs és alső felső korlát=13???)
    8. a harmadik is konstans 1..

9.-est meg nem csináltam meg

Az eredmények nem 100% h jók, mert nem írtam fel őket, csak az 5. feladatét, a többire így emléxem!
  • 5c0rp330n
    akkor én meg sem nézem :S
    amúgy is leszarnám, az eredmény érdekel csak, az is csak egy rápillantásra.
  • 5c0rp330n
    én a 9-eset hagytam ki, szóval én nem vagdostam kifliket :)
    5-ös a-jának a végét elszámoltam, a b vége valami
    y=-2x+14,** jött ki (nem egész szám), másnak is hasonló jött ki osztálytársak közül. és aki a 9-est megcsinálta, mondta, hogy ott sem jöttek ki szép számok, emelten előfordul az ilyen.
    az y=1 sorozat pedig korlátos volt, felső korlát: 1, alsó korlát: 1, monotonitás: sztem nincsen (bár monoton csökkenő és monoton növekvő definíciója is igaz rá most belegondolva)
    de ez már nem sokat számít, ha eljutottál oda, hogy y=1, akkor a legtöbb pontot már megkapod érte, az volt a lényeges része annak sztem.