29454
| N | AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK. NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK. | N |
-
Hát, elvileg az én érettségimben mindkét módon szerepel, aztán hogy most mi van, azt nem tudom :) -
Cat 02 #22160 Őőőő, nem kapsz rá jegyet csak % ot nem ? -
20%, 30%, 50%, 60%
Emlékeim szerint, de ez nem biztos. -
az szép:) irány az emelt szint:D -
60%tol már 5s annyit tok -
miért emeltnél hogy vannak a százalékok? -
Egyébként szerintem ezek az origós írások eléggé khmm... Tehát kezdjük ott, hogy Stephenson nem 1825-ben találta fel a gőzmozdonyt, csak akkor próbálta ki először a személyi- és teherszállításban először. Aztán a 19-es feladatban pedig a háború előzményéről esik szó javarészt, pedig a feladat világosan leírja, hogy főként a Don-kanyar környéki eseményt, valamint a forrásokat használja az ember. És még sorolhatnám... Nem tudom ki írta ezeket, de biztos nem egy tanár. -
a közép ja. -
De. -
60%-tól 4-es, 80%-tól 5-ös nem? -
hány százaléktól 4es illetve 5ös az érettségi?! -
Én nekem a levélírás az megy, sokat írtunk és mindig ilyen 98% -ost írtam (hosszabb levélből), rövid levélnél 100%-ost is írtam már :D Olvasott szövegértés, meg a nyelvtan is jól megy, nekem a hallott szövegértés nem megy annyira, meg szóbelinél is kicsit lassabb vagyok (főleg ha izgulok), úgyhogy én azoktól félek. -
Cat 02 #22149 Angol előrehozott. -
"Megoldás:
A 13. feladat során a reformáció kálvinista/református irányzatát kellett bemutatni egy rövid esszé formájában, mind eszmei (első forrás), mind gyakorlati (második forrás és az ábra) működését illetően.
- Az első forrás a predesztinációra vagyis az „eleve elrendelés” tanára utal, amelynek lényege, hogy az egyén nem rendelkezik szabad akarattal, már születésekor eldöntötte az Isten, hogy a mennybe, vagy a pokolra jut-e. Fontos az elméletben, hogy a munkánkat Istennek tetsző hivatásként kell végezni. Ez igazolta a szorgos polgári munkát, de a munka mellett a kereskedelmet is, amit addig az egyház nyíltan nem támogatott.
- A második forrás a kálvini tanok másik fontos elemét, a zsarnokölés elméletét írja körül. A társadalmat a nép által választott tisztségviselőknek kell vezetniük, akiknek Istentől rendelt kötelességük megfékezni a zsarnokokat (pl. a királyt). Erre hivatkozva indít pl. számos felkelést a magyar nemesség a Habsburgok ellen a XVII. században.
- Az ábra értelmezésének legfontosabb eleme, hogy a református egyházkerület élén álló egyháztanácsba polgári személyek is bekerülhettek abból a városi tanácsból, amit a város polgárai választottak. Az egyháztanács pedig felügyelte a város iskoláit, intézményeit. Ez így mai értelemben véve meglehetősen humánus rendszernek minősül.
A 14. feladatban az ipari forradalom vasútépítési lázának hatásait kellett bemutatni, gazdasági hatásaival együtt. A kombinatív megoldást a források közül csak az utazási időt bemutató ábra segíthette hatékonyan. Az első forrás csupán a gőzmozdony 1825-ös feltalálásáról szólt.
- A táblázat alapján kiemelendő, hogy Európán a XIX. században valóságos vasútépítési láz lett úrrá. Látható, hogy húsz esztendő alatt több, mit tízszeresére nőtt a vasútvonalak hossza. A mozdonyhoz gőzgép kellett, ami új piacot jelentett a vas és a szén számára. Mivel a nyersanyagot egyre gyorsabban kellett eljuttatni a gyárakhoz, újabb vasútvonalakra lett szükség, így a folyamat öngerjesztő hatású volt.
- A következő ábra a vasútépítés közvetett hatásait mutatja be. Az utazási idő lecsökkent, és a korábban napokat igénylő utak órákra csökkentek. Ez tovább gyorsította a kapitalizálódást, a piaci struktúra erősödését - új üzletek kötését, tehát a gazdasági fejlődés gyorsulását.
- Az első ábrával kapcsolatban ki lehetett térni arra, hogy Anglia és az USA fejlődése egyedül elérte, sőt meghaladta a teljes Európáét. Az ipari forradalom versenyében így (szinte) behozhatatlan előnyre tettek szert, vezető szerepet játszva a gyarmatosításban. A kialakult erőviszonyt borítja majd fel az egységesülő Németország, amiből világméretű konfliktus, az I. világháború robban ki.
A 15. feladatban Erdély XVI-XVII. századi etnikai, vallási helyzetét, rendi tagolódását kellett taglalni. A feladathoz megadott források nem mutatnak rá egy meghatározó eseményre, az 1568-as tordai egyezményre, amelynek ismerete nélkül csak részmegoldás lehetséges.
- A tordai egyezményben engedélyezték Erdélyben az összes protestáns irányzatot, így Európában egyedül álló módon az antitrinitáriusok (szentháromság-tagadók vagy más néven unitáriusok) igehirdetését is. Kiemelhető, hogy unitárius volt Erdély első fejedelme, János Zsigmond is, és udvari papja Dávid Ferenc fektette le az unitárius egyház alapjait.
- Rendkívül fontos megjegyezni, hogy Magyarországon és így Erdélyben is elsősorban a református tanok terjedtek el, a nemesség 90 (!) százaléka tért át valamely protestáns felekezethez. Ennek okai: a nemzeti nyelven való prédikálás, a zsarnokölés elméletének népszerűsége, és a katolikus Habsburgokkal való szemben állás ilyen módon is kifejezése.
- A szász területeken a német birodalmi területekhez hasonlóan az evangélikus vallás, a román lakosság között a korábbi keleti (bizánci) hatások miatt a görögkeleti hit terjedt el. A székelység megtartotta a katolikus vallást.
- Az etnikai megoszlás kapcsán fontos adat, hogy a székelyek magyarsága, a szász területek német lakossága nem keveredett, de a Partium vidékén, ahová a harcok sokszor elértek – és így a lakosság elmenekült, vagy elpusztult – már az újonnan betelepült/betelepített románság és magyarság kiegyenlítettebb képet mutat.
- A közigazgatás nagyjából az etnikai helyzet szerint tagolódik, a szász területeken találhatóak a szász kerületek, ugyan ez a helyzet a székely vidékeken. Eltérés a Partiumnál (aminek jelentése „kapcsolt részek”) van, ami az 1570-es speyeri szerződés után kerül végleg az erdélyi fejedelem közigazgatása alá. Ezek a területek történetileg a királyi Magyarországhoz tartoztak. Megemlítendő még a szászok és székelyek külön jogállása az adóztatás terén.
A 16. feladatban Szent István államalapítását és államszervezői tevékenységet kellett bemutatni. Ebben a feladatban, ha valaki módszeresen használta a forrásokat, akkor lényegében tökéletes választ adhatott.
- Az első táblázatból világosan látszik, hogy a királyi birtok önmagában és egy kézben a legnagyobb az országban. Mivel a feudalizmusban a hatalom alapja a föld volt, így a magyar király hatalma nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően nagynak mondható. Áttételesen az ország földjének 2/3-a felett volt befolyása a királynak, mert vagy a személyes igazgatása alá tartoztak a földek, vagy az őt támogató egyházhoz, vagy a neki hűbérességgel tartozó birtokosokhoz.
- A törvényekre vonatkozó forrás alapján meg kellett állapítani, hogy István törvényei elsősorban az új hit, a kereszténység terjedését szolgálták, erősítették. Ebből a legfontosabb a templomok építésére vonatkozó, a tizedet elrendelő törvény, az öröklést szabályozó rendelet, nagyon fontos a megromlott közállapotok (harcok Koppánnyal, Ajtonnyal, Gyulával) miatti szigorú büntetőjogi vonatkozású törvény.
- Az államszervezet is az ábra alapján könnyen megrajzolható: élen a király, őt segíti a királyi tanács, törvényeket alkot a kancellária, a királyi megyék élén áll az ispán, a nádor igazgatja a királyi birtokokat (így ő a király után az első ember). Az egyházi kerületekről megjegyzendő, hogy a korabeli jogfelfogás szerint egy önálló államnak volt legalább 10 püspöksége és 1 érseksége. István alatt megindul ezek szervezése, bár nem mind a 10 püspökség alakul ekkor. Így elkerülhető volt, hogy az ország a passaui érsek joghatósága alá kerüljön.
- Általánosságban említhető, hogy István tevékenysége nyomán az ország megkezdte a nyugat-európai struktúra átvételét, és az abba való betagozódását.
A 17. feladatban a magyar nyelv államnyelvvé válásának folyamatát kellett ismertetni. A feladat nehézségét az adja, hogy komplex ismeretekre van szükség a magyar felvilágosodástól és a jakobinus mozgalomtól a reform-korig. Itt a segítségként megadott kronológia csak egy részét fedi le az eseményeknek, az átfogó ismereteket csak az egyén felkészültsége adja.
- Jó, ha a vizsgázó már a dolgozat elején rögzíti, hogy az államnyelv 1844-ig a latin.
- A magyar nyelv ügyében kronologikusan az első adat a felvilágosodás hazai kezdetének tekintett 1772. Ágis tragédiájának kiadása. Ezt követően a nemzeti nyelv használatának, fontosságának felismerése terjed el.
- II. József német nyelvet erőltető ténykedése is felerősíti a magyar nyelv ügyét, magyarul beszélni, a nyelvet használni egyet jelent az udvarral szembeni ellenállással.
- Nem meglepő, hogy 1790-ben Laczkovics János – későbbi magyar jakobinus igazgató – magyar vezényleti nyelvet követel huszárezredének.
- Jelentős lépés a Kazinczy nevéhez kötődő nyelvújítás, és annak felismerése, hogy a magyar nyelv is tökéletesen alkalmas a verselésre.
- Ezt követően felhasználható a forrásként megadott kronológia, amiből látszik, hogy a magyar nyelv használatát fokozatosan engedélyezte az udvar, a feliratok magyar nyelvű szerkesztésétől az anyakönyvezésig.
- Megállapítható, hogy a magyar nyelv kb. fél évszázados kérdése 1844-ben megoldódik, de sokkal érdekesebb annak megvizsgálása, hogy az udvar miért engedélyezte. Az 1843-44-es rendi országgyűlésen a nemesség – élén Kossuthtal számos problémát vet fel (pl. a vámhatárok átalakítását, ami veszélyeztetné az osztrák gazdaságot), de ezeket az udvar elutasítja. Azonban, hogy egy látványos gesztust gyakoroljanak, engedélyezik a magyar nyelvet, amely idehaza óriási örömöt okoz, az udvarnak viszont nem kell átalakítania a rendszer alapstruktúráját. Ezt mindenképp el akarta kerülni.
A 18. feladatban Magyarország XVIII. századi etnikai viszonyainak (át)alakulását kellett kifejteni. A két forrás értelmezéséhez ismerni kellett a török kiűzésének folyamatát és következményeit is.
- Ami a népsűrűséget bemutató térképről könnyen leolvasható, hogy az ország lakosságát erősen megviseli a török jelenlét, és a kiűzésével járó harcok. Vannak területek, ahol négyzetkilométerenként alig néhány ember lakik. A gyér lakosú területek elsősorban az egykori hódoltsági területeket jelentik, a természet védelmét is bíró területek – pl. erdélyi havasok – népsűrűsége nem tér el jelentősen az európai átlagtól.
- Fontos kihangsúlyozni, hogy az ország lakosságának nagysága nem érte el a Mátyás korabelit, ami azt jelenti, hogy számos korábban lakott terület elnéptelenedett.
- A legkomolyabb problémát és változást azonban nem az alacsony lélekszám jelenti, hanem az, hogy a magyarság aránya kevesebb, mint 50 százalék alá zuhant, és ez így is maradt 1910-ig(!).
- Az lakatlan területek benépesítése több módon történt: szervezett telepítéssel, spontán bevándorlással, illetve az országon belüli vándorlással. Ez utóbbi úgy lényege, hogy a nagyobb lélekszámú nyugati és északi megyékből (vissza)költöztek a magyarok és szlovákok más területekre.
- A betelepülést szolgálták a különböző adóengedmények, amiket a forrásokból is kiolvashatunk, vagy megemlíthető a németek 6 évi adómentessége is. A betelepített nemzetiségek között kiemelt szerepe volt a németeknek, akik katolikus vallásuk miatt az ország református bázisát is gyengíteni voltak hivatottak. Őket elsősorban a Dunántúlra telepítik.
- Az egységesen, egy tömegben érkező szerbek jutottak a Délvidékre, ahol határőrvidékéket alakítottak ki, és ők itt szolgáltak. Erdélybe érkeztek ekkor újabb román csoportok, és Erdély mai etnikai viszonyainak kialakulása – sok kis enklávé – megalapozódott.
A 19. feladatban Magyarország II. világháborús szerepét kellett részletezni. A források csak közvetlenül a katasztrófát jelentő eseményről szólnak, de nem árt, ha az oda vezető eseményeket is számba vesszük.
- Magyarország a sorozatos német győzelmek miatt (Nyugat-Európa lerohanása) miatt a németek befolyását nem képes megkerülni, ráadásul a bécsi döntések miatt Németország lekötlezettje is.
- Az országot a Barbarossa-hadművelet megindulásakor közvetlenül nem kérik fel a harcokban való részvételre, ám a kassai bombázás ürügyén egy ún. „gyorshadtesttel” a kezdetektől jelen vagyunk a keleti fronton.
- Az elmaradt gyors német győzelem miatt a náci Németország egy hadsereg bevetését kéri az 1942-es hadműveletek támogatására, ez lesz a 2. magyar hds. Jány Gusztáv parancsnoksága alatt, kb. 200 ezer fővel.
- Feladatuk a Sztálingrád felé előretörő német hadseregek szárnyának biztosítása északon, a Don folyónál. A Don folyót, mint harcálláspontot önerőből kell elfoglalni 1942 nyarán. Az ekkor keletkező veszteségeket nem sikerül pótolni, az ígért német felszereléseknek csak egy része érkezik meg.
- Megemlíthető, hogy 1942. augusztusában éri máig tisztázatlan körülmények között baleset Horthy Istvánt – a kormányzó fiát – aki harctéri szolgálatot látott el vadászpilótaként. A nyomok a németekhez vezetnek, már ez is jelzi a kölcsönös bizalmatlanságot.
- Nehézséget jelent a sereg számára a hiányos téli felszerelés, valamint az, hogy az általuk védett frontszakasz több, mint 200 km(!). Ez a védelem mélységi tagozódását lehetetlenné teszi.
- 1943. január 12-14-én a két hídfőből indítanak támadást a jól felszerelt, és páncélosokkal bőven támogatott szovjet alakulatok, amit a magyar hadsereg (és a szomszédos olasz, német, román) képtelen feltartóztatni. A hadsereg felbomlik, és rendezetlen sorokban menekül. Ekkor érkezik Jány hadparancsa, ami a helyzet reális felmérésének teljes hiányát mutatja. Ezt a tényt támasztják alá Ungváry Krisztián Jány személyiségét is elemző sorai.
- A hadsereg elképesztő veszteségeket szenved, ami idehaza felerősíti a háború ellenes hangokat, és a Kállay kormány azon tevékenységét, hogy megpróbáljon a háborúból kilépni.
A 20. feladatnál az 1956-os forradalomhoz vezető okokat kellett egy hosszú esszében kifejteni. A feladat nehézségét jelentette, hogy nem csak a magyar, hanem a nemzetközi eseményekre is ki lehetett illetve kellett térni. A magyarországi eseménysor közül mindenképpen kiemelendők:
- A kommunista hatalomátvételt követően az ország rátért a sztálini útra és módszerekre
- Rákosi Mátyás Sztálinhoz hasonlóan személyi kultuszt gyakorolt
- Az országban általános volt a terror (ÁVH szerepének, módszereinek taglalása)
- Sztálin halálát követően moszkvai akaratra Nagy Imre kerül az ország élére, aki pl. felszámolja a munkatáborokat, emeli a nyugdíjat és fizetéseket stb. – az ország szimpátiáját bírja
- 1955-ben a Rákosi-kör ellentámadás miatt Nagyot leváltják, de az országgal már nem lehet elfogadtatni a sztálinista módszereket, megalakul az értelmiségiek vitafóruma, a Petőfi Kör, a hangulat egyre feszültebb
- 1956. október 6. Rajk László újratemetése és rehabilitálása – Rákosiék evvel elismerik, hogy jogtalanul végezték ki…felmerül a kérdés, vajon a többi döntésük mennyire volt jogszerű…
fontos nemzetközi események:
- 1953. Sztálin halála – az addigi keményvonalas politika Hruscsov próbál „puhítani”
- 1955. osztrák államszerződés aláírása – a szovjet csapatok kivonulnak Ausztriából – a Magyarországon való tartózkodást addig avval indokolták, hogy az ausztriai csapatok utánpótlását kellett biztosítani…
- 1956. SZKP (Szovjet Kommunista Párt) XX. Kongresszusa, hol Hruscsov nyilvánosságra hozza a sztálini bűnöket – Magyarországon a sztálini irányvonalat képviselő Rákosiék politikailag elszigetelődnek – Rajk újratemetése
- 1956. október: Lengyelországban változásokat követelnek, és a lengyelekkel való szimpátia alapján október 23-ra tüntetést szerveznek a magyar egyetemisták." -
Cat te most érettségizel? :D -
semmit-.-
ha angol emeltre mész, akkor gondolom vágod az angolt, úgyhogy tudsz mindent:D -
najah:) -
én emeltről beszéltem, sztem te középről... -
Cat 02 #22143 Én középre de reported speech és gerund/infinitiv táblázatot ha van olyanod mindenképp. Levélírás alapszabályai. -
neménvoltam #22142 Ha van olyan aki esetleg holnap emelt szintű angolra menne, vagy már megcsinálta valamikor, attól kérdezném: milyen nyelvtani illetve egyéb dolgokat érdemes átnézni holnapra? -
karajjj #22141 nekem az volt a kedvencem, amikor a affektálós csaj mondta és röhögött a riporter közbe és ő is elkezdett röhögni... na akkor úgy nyakon tudtam volna b*szni mind a kettőt...
nemértem, hogy mért nem lehet stúdióban fölvenni a szöveget olyan afrikaiakkal, akiknek az akcentusa a LOST-ban szereplőkkel egyszintű :DDDDDDD akkor mindenki értene mindent XD -
én mindig előre elosztom hogy a szempontokra kb hány szó jusson:DD -
Cat 02 #22139 Nekem a kedvencem mikor kínai bevándorló mondta a szöveget :S -
Cat 02 #22138 Én vagy nem írok eleget v túl sokat :D
Nyelvhelyességből is van nehezebb és könnyeb fajta :) -
ismerős... :D -
a legjobb amikor vízhangzó teremben jól felcsavarva a hang hogy még recsegjen is:) áhh...nincs is jobb annál:D -
egy kis segítség a levélhez -
Tán olyan könnyen megy a nyelvhelyesség?
Nekem halálom az olyan feladat amikor magamtól kell a szövegbe szavakat írni(semmi infinitív alak nem segít...semmi nincs ott)
a levélírás meg nem olyan gáz sztem...van időd átgondoloni...az 50 szavas az egy vicc és a 110 szó se olyan sok... -
na jah..
mp3 cuccra is kitalálhattak volna vmi normális embert lemerném fogadni hogy megint vmi hülyeség lesz benne vmi hülye zene plusz rekett vagy esetleg hadaró srác mint mindig... -
Cat 02 #22132 Nyelvhelyesség ? Ne viccelj xD Free gap filling 4evA :D
igazából én is a levéltől félek :) -
dettó... 3 elég gondolkodós feladat 30 perc alatt??...ezek hülyék:S -
40%tol már 3as mint minden más -
karajjj #22129 én a nyelvhelyességtől :S -
angolba a levél írástól félek leginkább -
Hát jah, de jegy csak a szóbeli után lesz. :) -
de előtte majd megmondják az írásbeli eredményeket is -
ihh... télleg :S -
még ott van a szóbeli is. -
mennyi pontól 3 as? tudja vki ? tőri -
Most lehet, hogy sokan leszóltok majd, de ezt nem hiszem el:D
Egy csomó mindenki beírja, hogy: jaj simán megvolt a matek, meg angol meg mittomén semmi tanulássan 95% meg 98%-ra, tök könnyű nem is tanultam meg ilyenek:D
Nekem az a véleményem, hogyha nem tanulsz semmit de tényleg semmit sem például a matekra, akkor nehezem hiszem hogy megírja vki olyan jól...
Nah most jól megmondtam