29454
| N | AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK. NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK. | N |
-
Csaby01 #24680 Sziasztok
Érdemes megnézni. érettségi tételek kidolgozva. neked csak tanulnod kell :)
http://maffiozo.hu/rablas.php?rablo=Csaby01 -
at16 #24679 hali.
én ugy fosok az érettségitől :S
töriből, magyarból lófaszt se tudok :) :S
németből milyen lesz a szóbeli? és a többi tantárgyból?
tömören lirná valaki?
köszi.
-
gotchaaa #24678 Felvi.hu-n hol tudom ellenőrizni, hogy beérkezett-e a jelentkezésem? -
De azért kössz! -
Kösz!
Egyébként már nem téma elrendeztem!(#24671)
-
Az euroexam milyen? Mert májusban én majd oda megyek. -
Így van, az új jóval nehezebb. -
régen így volt, kb olyan 3 éve rendesen megváltozott a helyzet, azóta ahogy tudom, inkább számít közepesnek, mint könnyűnek. ami régen ott középszint volt, az most B1 besorolású, ami ma már nem középszint, a mostani középszint a B2. a szóbeli rész viszonylag laza, viszont ismerek több olyat, akit írásbelin megbasztak az új rendszerben.. -
Origo könnyebb mint a TELC? Ugyan már. TELC-et a totál hülyék szokták választani, mert rohadt könnyű. Nálunk középsuliban TELC-et csak a gyengébb csoportban tanulók csináltak, szinte mindnek meglett. -
Abruzzi #24671 Asszem TELC-nél úgy van hogy ha megvan mondjuk a szóbelid akkor 1 éven belül meg kell csinálni az írásbelit. Vagy valami ilyesmi, többire nem tudok választ adni, viszont azt nem értem h miért mennek az emberek ilyen nyelvvizsgára. Nekem is van egy osztálytársam aki jó angolból, elment TELC-re, meglett a szóbelije, írásbelin volt 2szer és egyszer sem sikerült neki. Ráadásul össze sem lehet vonni a szóbelijét mással, szal abszhatja az egészet. Ha meg elmész origós nyelvvizsgára az könnyebb is szerintem és olcsóbb is. Megvan az angol német C, pedig németből nem vagyok valami jó mégis megírtam 62 %-ra, szóbeli meg 61 % :D
Szóval szerintem a legjobb ha elmész egy májusi origósra aztán kész. -
jajnemárr #24670 Köszi a választ!:) -
3 éve nem volt kísérlet és én a Lénárd+mozaikból tanultam.Lénárdban van az idegrendszer messze a legérthetőbben leírva sztem.
Szóbelire meg nezd meg ezt. -
n3whous3 #24668 ja hóóógy az meg fake volt
nem offolok, bye -
n3whous3 #24667 Most már van miért utálnom nekem Sodit :DDDD Mekkora mocsok geci :D -
jajnemárr #24666 Sziasztok
Nekem az lenne a kérdésem,hogy az emelt szintű biológia érettségin van -e kísérlet amit el kell végezni,illetve hogy hogyan folyik egy ilyen vizsga mert eléggé be vagyok tőle szarva,/elég hiányos a tudásom.../Illetve szerintetek milyen könyvekből érdemes tanulni/Lénárd-féle elég?vagy Berend,esetleg mozaik:S/mert én úgy láttam az emelt biosz rohadt nehéz és nem csak a tankönyvi tudás kell hozzá...Légyszi segítsetek ha tudtok.Köszi
Amúgy sztem a nyelvvizsgád egynyelvűnek számít,legalábbis az enyém ECL az -
Jah és mégvalalmi,TELC-es nyelvizsgán voltam,német B2 középen,és azt szeretném még kérdezni,hogy az egynyelvű vagy kétnyelvű nyelvvizsgának számít?Volt benne szövegértés,levél,lyukas szöveg,magnóhallgatás,és a szóbelin a 3 feladat! -
Tudom,hogy ez nem ide tartozik,de itt teszem fel a kérdést,mert a nyelvvizsgás topic igen kihatl.
Szóval a kérdés:Elmentem letenni a Telces nyelvvizsgát németből középszinten,de csak a szóbeli lett meg,ezért én úgy tervezem,hogy az áprilisira beadom a jelentkezésem csak írásbelire,mivel ha az meglesz akkor a kettő együtt komplex C típusút ér.Ez eddig vili nekem is,csak az nem,hogy ugye azt eltárolták,hogy nekem már megvan a szóbeli,mivel én nem mentem be érte,mondván majd ha meg lesz a komplex,szóval nem lesz belőle gubanc,ha megcsinálom most az írásbelit és kiderült,hogy azt (a szóbelit) nekem nem tárolták el.Valalki,ha tudja ennek a menetét örülnék ha megosztaná velem.
Jah és mégvalalmi,ha meglesz az írásbeli és a szóbeli külön-külön,azt kell valahogy egyesíteni,vagy autómatikusan megcsinálják? -
Érettségin megbukni lehetetlen.Az egyetlen amit bebukhatsz, hogy szar lesz es igy keves a pontod, de megbuktatni max akkor buktatnak meg ha megvered a tanart.Egyebkent ha probalkozol akkor atengednek.Emelt szintu fizikan amelyik csaj volt elottem meg az a=F/m kepletet is elbaszta es megis atengedtek.Amikor leultem vizsgazni az asztalhoz epp azt szamoltak, hogy mennyi pont kell neki a 60%hoz.Le se szartak milyen hulye volt csak legyen meg a pluszpontja...
Kozepszinten meg mint mondtam, hogyha rendelkezel egy minimalis altalanos muveltseggel es nem utal a tanarod akkor a 4es semmi tanulassal megvan.Irodalombol egyszeruen beszelsz a tartalomrol es azert az sem art, ha tudod kb mikor elt akirol beszelsz, es eppen akkor mi tortent europaban, a kettot meg rakd ossze.En Radnotit huztam, annyit tudtam rola, hogy 1900 eleje es masodik vhban meghalt es zsido volt ennyit es nem tobbet.A vers mogott amit elemeznem kellett, ott volt az evszam hogy 19xx.Szoval kibaszott nehez volt berakni hogy mi volt ra hatassal.A masodik vilaghaborut kapasbol belevettem es lass csodat tetszett a magyartanaromnak.Magyarbol meg valami mondatelemzos szart kaptam, de nem az alany-allitmanyosat mint kiderult amikor elkezdtem a felelest, szoval elmondtam a szofajokat es hogy mi az alany meg targy allitmany hasonlok, aztan kertem hogy ne eroltessuk, mert belolem egy szot nem fognak kihuzni es annyira nem is erdekel a kozepszint.Az irasbelin fel pontrol indult az esszem mert lusta voltam 3 oldalt irni, szoval igy lett 60 nemtudomhany szazalek.Toribol irasbelibol megvan adva 200 fele lehetoseg, lehetetlen olyat talalni amirol nem olvastal valamilyen regenyben/ne erdekelt volna.A tesztek fele meg keressed meg az atlaszban es masold at nehezsegu.En ket temakort tanultam meg rendesen a fr forradaom es a magyar szabadsagharc a 4 ev soran mert akkor voltam beteg a tz idejeben, es a potdoga szoban van.A tobbire egy este alatt irtam puskat es meg igy is talaltam olyan temakort amihez erdemben hozza tudtam szolni(rakoczi szabharc budapest a szazadfordulon-atlasz egy teljes oldallal arrol mit mikor epitettek.sargametro opera stb meg valami masodik vhsat asszem 3.nak.A lenyeg az, hogy egyhez tudtam hozzaszolni erdemben a tobbi az olvastam a hvg-ben IPM-ben sznten ment).Szobelin is lehet atlaszt hasznalni aminek a hatuljaban minden benne van.Toribol egy szot nem tanultam negy ev alatt es tenyleg meg roviditett teteleket se olvastam es meglett a 81%.Matek az ha nem vagy gyogyos megcsinalhato rohadt gyorsan.Nekem 93% lett mert egy feladatreszt kihagytam a verseny miatt hogy ki lesz a gyorsabb, mivel egy egyszerubb bizonyitast is tudtam mint ami a reszfeladatokbol kovetkezett volna(igy kihagytam ket kordinata meghatarozasat es egy egyenes kepletet).Angol erettsegi az meg ha nezel sorozatokat eleg jol megy.Nekem kulonosebb gondom nem volt.A lenyeg hogy koncentralj a magnora, bar amilyen hulye kerdesek vannak ott nem nehez elore kitalalni.
Az emelt szint viszont tenyleg olyan, hogyha abbol jol akarsz teljesiteni akkor arra nagyon fel kell keszulj.Ha most kezded el akkor regen szar.Kb az irasbelik elotti honapra mar kijegyzeteltem mindent ami kellett es atneztem az anyagot es elkezdtem ismetelni.Fizikabol konnyu dolgom volt mert mat-fiz tagozatra jartam, szoval abbol amit tanultunk a negy ev alatt, az boven tobb volt mint amit kertek es amit kertek azt is az alapoktol felepitve megtanultam, ugy hogy meg most is 2 ev orvosi es nulla fizikatanulassal le tudok vezetni torvenyeket.Szoval fizikaval nem volt gond az konnyen meglett 92%-ra.Az egyik szamolasi feladaton elcsesztem egy szamolast es hulye ertekek jottek ki amikkel nem igazan tudtam mit kezdeni, es az esszen is levontak ket pontot, de a szobeli az 100% lett.Bioszbol viszont kurvara beszoptam mert azt csak 3 evig heti ket oraban tanultam a tagozat miatt. es keves volt amit tanultam evkozben. ugyhogy elegge beszoptam az irasbelin a genetikaval.Azon buktam 10 pontot mert en azthittem az nem lesz benne, es neztem amikor benne volt hogy wtf :) Aztan szobelire javitottam es az 98% lett szoval meglett a 80+% es bekerultem az egyetemre, de elegge mak volt a biosz a genetika miatt, mert az mentett meg hogy a tobbit jol tudtam.Szoval az emeltszintet nem lehet felvallrol venni, mert az erettsegi az nem olyan mint az egyetem, hogyha megbuksz akkor meg johetsz jovoheten, vagy max felveszed kov felevre...1x probalkozhatsz es ennyi.Szoval az eszebe se jusson senkinek hogy visszaad egy tetelt emeltszinten...
De felni nem kell tole, mert eleg sok hulye embernek sikerul, ahogy az egyetemen is sok vizsga elott csak az tartja bennem a lelket, hogy nalam hulyebbek is megcsinaltak :) -
Nuki #24662 Tőlünk kérdeztek, de ez erősen tanárfüggő egyértelműen. -
jó kérdés, én személy szerint még az anyám tyúkját se tudom már fejből. -
Abruzzi #24660 Magyar érettségin szoktak amúgy kérdezni memoritert, vagy ez csak fosatás?:D mondjuk minket alapból azzal ijesztgetnek a tanárok ha egy 3-mas átlagú dogát ír az osztály hogy így nem fogunk leérettségizni...ami gondolom faszság. Viszont ha kihúzok egy olyan tételt amihez van memoriter és elkéne mondanom az szopás..mer a tiszta szívvelt még elmondom de ilyen toldikat meg ilyen szarokat mikor tanultunk már? biztos megtanulom majd őket a tételek mellett..:d -
négyjegyű fgv táblázat hátuljára azvan írva hogy elektronikus formában elérhető az om sulinet webhelyén.
pontosan hol? szükségem lenne rá!
megköszönném ha valaki segítene -
Nuki #24658 A franc egye meg tényleg igazatok van, de azért a magyar szóbeli nálunk nagyon nem volt könnyű, abból azért volt bukott. (élterajz, munkásság, verselemzés, könyvnélküli vers) -
Hehe, rád nem pikkeltek :) Igaz adtam rá okot bőségesen. Nade azért meglett a 465 pont :p viszont a magyar érettségim %-át nemszeretném publikussá tenni :p igaz, "elit" gimnáziumba jártam. haha -
Szóbeli vizsgához is van vizsgaértékelési előírás, amit központilag találtak ki. A tanároknak szájbarágósan le van írva, hogy mire hány pontot kell adniuk, mik az értékelési szempontok. -
Azért azt hozzá kell tenni, hogy a szóbelinél elég iskola és tanárfüggő, hogy mit várnak el, legalábbis én így tapasztalom eddig :D -
ezen nem sok ertelme van vitazni de tenyleg lehetetlen hogy megbasszanak barmibol...
irasbelikbol ugye lehetetlen, szobeliknel meg:
toribol odaadjak az anyagot eled, magyarbol pedig nem kell targyi tudas, ezt bizonyitja az en esetem is: tanultam magyar szobelire, de volt 2-3 tetel amibe bele se neztem mert nem volt idom, az egyik volt Ady amit azert hanyagoltam, mert sulitvaltottam erettsegi elott, es az elozoben meg nem, az ujban mar tanultak Ady-t, tehat nekem teljesen kiesett, soha nem is olvastam tole semmit szegyen vagy nem ez van. Gondoltam ugyse huzom ennyire peches nem lehetek, hat kihuztam be is szartam, csak hogy a tetel ugy szolt hogy Ady nem tudom milyen lirajanak jellemzese nem tudom mi vagy SZABADON valasztott vers alapjan.:) Fogtam kinyitottam az Ady kotetet, es az elso 2 verset elmondtam (hany versszak van benne, mi a rimkeplete, mit akar jelenteni szerintem a vers meg ilyenek)....hat mit ne mondjak, felhuztam a 4es irasbelimet ugyhogy magyarbol is majdnem 5os lettem...no comment -
A számat nyilván kinyitottam, de egy szóbelire sem kellett igazán tanulni. A forrásanyagot odatolták eléd, onnantól kezdve pusztán intelligencia és értelem kérdése, hogy hogyan sikerül az érettségi. -
Nuki #24652 Szóbelik előtt is? -
"Mellesleg aki megtette magának azt a luxust, hogy érettségikor nem nyitott ki semmit, annak meg lett az eredménye."
Jah, negyedik évet taposom az egyetemen :) -
Nuki #24650 Nálunk azért akadt, inkább évfolyam mint osztályszinten. De abban egyetértek, hogy az érettségi színvonala tényleg nem a régi már. Azért írtam ezt, hogyha olvasod a hozzászólásom további részét, ne nézz ellenségnek, köszi :D
Igaz, hogy az én csupa-ötös-de-nem-100%-os érettségimmel nyomába se érhetek az elitgimnazistáknak, de egyetemen szólnak ám szépet zuhanórepülésben ők (igaz, ez most nem a témánkhoz tartozik)
Mivel az érettségi két részből áll, ezért az, hogy megbuksz, erősen szerencsefüggő nemde? Azzal, hogy minél többet tanulsz rá, csak tompítod annak az esélyét, hogy rossz tételt húzz.
Mellesleg aki megtette magának azt a luxust, hogy érettségikor nem nyitott ki semmit, annak meg lett az eredménye. -
én senki olyat nem ismerek, akit megbasztak volna az utóbbi jópár évben a mostani magyar érettségi rendszerben bármiből, és nem véletlenül. nemtom te mikor érettségiztél, de ez így van, iszonyatosan nagy seggnek kell lenned ahhoz h megvágjanak valamiből középszinten. -
Nuki #24648 A központiról? Hát tanár nem vagyok, ők mindenért csak rinyálnak, úgyhogy kénytelen vagyok elhinni amit mondasz és amit ők mondtak akkor... -
megbaszni viszont akkor sem basznak meg, ha kb ki sem nyitottál semmit.-szerintem erre célzott! -
mármint a magyar (nem mint tárgy) érettségiről :) -
nem, ezt most nem helyspecifikusan mondtam. az egész érettségiről beszéltem, általánosságban. -
Nuki #24644 Jó helyre járhattál. Nem irigyellek
-
nyilván, nyilván érdemes jó százalékokat elérni továbbtanulás céljából, én arra válaszoltam, hogy valaki azon csodálkozott, hogy valakinek érettségije van, mégis segghülye. -
Nyilván meghúzni csak a nagyon hülyéket huzzák meg,de azért itt nem csak át kell menni a lécen,hanem elég jó százalékot elérni,ennek ellenére szerintem sem olyan nehéz,remélem én is sikeresen teljesítem! -
annyi tanulást igényel, amennyit rászánsz. emelt szintűt teljesíteni mondjuk 80-100% körülire lehet kihívás, megbaszni viszont akkor sem basznak meg, ha kb ki sem nyitottál semmit.