29454

N
AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK.

NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK.

N

• Notram
    Tételezzük fel:

gyök16 = -4 /emeljük négyzetre mindkét oldalt
    16 = 16
  • Risu Führer
    ja meg még mindig el kell érni mindkét részben a 10%-ot minimum függetlenül a másik résztől?
  • Risu Führer
    akkor hol kell kiírni a +- jelet gyökvonás után?
  • passatgt
    szintén, most kapartam elő egy 6 centis törött vonalzót meg egy hegy nélküli körzőt:D
  • 5c0rp330n
    "gyök16 = ±4"

nem akarom összedönteni a tudásod, de gyök 16 az definíció szerint +4, és semmi más. [valós számok körében]
  • TheRock18
    ha felsőoktatási intézményben dolgoznak az IQ-juk csak eléri azt a szintet,hogy tudják,hogy az ő kedvükért írtad naggyal,hogy kitudják olvasni,nem pedig azért,mert nagy :)
  • jajnemárr
    köszi előre tudom h felét elfelejtem majd:(
  • jajnemárr
    én is ugyanígy írtam...papper a klubban
  • Grove4
    Még annyit szeretnék kérdezni-mert anyám nyaggat,hogy nektek meg jött-e már a visszaigazolás a felsőoktatási jelentkezési lappal kapcsolatban az e-mail címre,mert nekem még nem (nem a hiánypótlásra gondolok),lehet,hogy azért,mert az e-mail címemet a kitöltési útmutatónak megfelelően csupa nagy betűvel írtam,pl.:[email protected],pedig valójában így nézne ki:[email protected],ez lehet a probléma?
  • Guilty01
    sorry:)
  • HTS s3rg1nh00
    "Vonalzó, körző, szögmérő"
    na ilyenjeim az elmúlt 4 évben nem voltak:d
  • HTS s3rg1nh00
    de igaz.
  • Notram
    [*] Kikötés > néha hamis gyököket kaphatunk
    [*] Ellenőrzés
    [*] Szöveges kommentálás, alkalmazott tételek megnevezése
    [*] Korrekt ábra
    [*] Feladatok részletes levezetése
    [*] Feladatok pontos értelmezése
    [*] Szöveges válasz, ahol kell
    [*] Mértékegységek jelölése
    [*] Lehetőleg csak végeredményt kerekíts
    [*] Koordináta rendszer helyes felrajzolása (x, y tengelyek, origó jelölése)
    [*] Alkalmazott képletek felírása (pl.: T=ab)
    [*] Négyzetgyökös egyenleteknél pl: gyök16 = ±4
    [*] Használjátok a függvénytáblázatot, akkor is, ha biztosak vagytok
    [*] Számológépes számolásnál ügyeljetek a műveletek sorrendjére
    [*] Trigonometrikus egyenleteknél a periódus felírása
    [*] Összeg, különbség négyzeténél a 2ab-t ne hagyjátok ki
    [*] Szöveges indoklás

Vonalzó, körző, szögmérő, számológép, függvénytáblázat.
    Sok sikert!
  • Grove4
    Visszatérve az irodalomérettségire,án a Jókai környezethez azt írtam,hogy az első a klub,a második a szabadságharc,az elfogadható?A Jókai személyhez,pedig jót:tarokkozó(először azt írtam,hogy traktorozó:D)bácsi,a másik meg nyalka ifjú.

*már tárgytalan,mert továbbolvastam a megoldást,és jó!

viszont a 7-pontos feladatnál én másokat írtam némelyik helyre,de szerintem az én megoldásaim is jók!
  • jajnemárr
    ez csúnya volt...
  • Guilty01
    A magyart meg az alany és az állítmány egyeztetése miatt...
  • Roland815
    Sokan a matekot szimplán a szövegértés miatt cseszi el. Szerintem...
  • Notram
    Korábbi érettségik feladatsorai, útmutatói
  • gregtom6
    És ez ott hol van? mert nem találom...
  • Bristowboy
    A válaszokat PDF viewerrel tudod megnézni (pl. Foxit Reader, Acrobat reader). A tesztsorhoz pedig Microsoft Word kell, ha a kiterjesztést nézem.
    Jobban járnál, ha letöltenéd az ooktatási minisztérium weboldaláról.
  • gregtom6
    19:05 gregtom6: üdv
    19:05 gregtom6: http://ematek.extra.hu/erettsegi/erettsegi.html
    19:05 gregtom6: a 2005-ösöket miért nem engedi betölteni rendesen?
    19:05 gregtom6: azt írja, h a grafikus szűrő nem tudja átalakítani
    19:06 gregtom6: mit csináljak vele,h betudja?
    19:06 gregtom6: h az ábrákat is lássam?
  • jajnemárr
    ja és a két dolog nem zárja ki egymást hogy elejét vegyem a vitáknak:vannak jófej reálosok,reálos bölcsészek és bölcs reálosok stb.
  • jajnemárr
    én birom a bölcsészeket mert rohadt sok jófej van köztük.az igazi reálosokat meg tisztelem mert van agyuk.ennyi
  • Ben C
    Volt itt egy csírájában elfojtott reál-humán vita, hozzászólnék;
    Kár hogy ma csak a humán - reál ellentétben lehet látni a dolgokat, és kár hogy valakit vagy "haszontalan bölcsész", vagy "száraz reál" illetünk, de valamelyikkel mindenképp (mert ma ugye szakmát tanulni nem menő, mindenki megy fősulira meg egyetemre, hamarosan a mekis kiszolgálók névtábláján a nevük előtt "dr." lesz). Nem annak kellene természetesnek lennie, hogy egy ÉRTELMISÉGINEK (mert még mindig ennek nevezzük diplomásainkat..) a vers ugyanúgy ne szavak halmaza legyen, mint ahogy egy egyenlet nem a számok halmaza?

Nem igazán hiszek a "tehetség" fogalmában, olyan szinten, hogy valaki tehetséges nyelvben, de matematikában nem, van érzéke a fizikához, de nem tud fogalmazást írni. Amivel születünk, az szerintem egy képesség arra, hogy átlássuk a dolgok rendszerét, melyik dolog hogyan mihez kapcsolódik. Ez az, ami jobban megy valakinek, rosszabbul másoknak. Innentől kezdve saját érdeklődésünkön és szorgalmunkon múlik hogy miben mélyedünk el inkább.
  • TheRock18
    nekünk azt mondta minden tanár,hogy fellebbezni hülyeség,semmire nem megyünk vele...bár nálunk anno ilyenre nem került sor,de erre ne apelláljatok,hogy,ha nem ment,akkor fellebezés..:) mert a fejetekre szarnak nagyívben:D
  • jajnemárr
    ja, oké rájöttem télleg az. remélem a dogámba jó:S
    ezeknek mindig ez a lényege h behúznak a csőbe
  • cement
    érdekes más kérdésekben meg a tökéletesen egyértelmű válasz helyett a nyakatekert buziság a helyes. na erre mit mondasz? én biztos fellebbezek ha jegyem múlik rajta.
  • Picizöldfül
    ez a magyar érettségi már majdnem a vicc a kategória lesz..matektól többet remélek,de azért ne legyen brutál kategória:D
  • Ben C
    Nem-nem.
  • jajnemárr
    amúgy meg a fotográfus igazság a bozontos szemöldök helyett nem a finom szemöldök?
  • jajnemárr
    ahhoz h mihez hasonlítja Jókai lelkét idézetet kellett írni,vagy az is jó ha csak odaírtam ,selyemgubóhoz'?
    meg pl csomószor nem fért volna ki az adott idézet és csak részét irtam...
  • Ben C
    Látod, amikor a saját maga által felállított csapdába esik az ember. Annyira hinni akartad, hogy valami turpisság van a dologban, hogy belemagyaráztál egy teljesen neutrális sorba valami nyakatekert értelmet, hogy azt választhasd. Láthatták a kortárs olvasók, hiszen:

"ugyancsak közelről látták őket az olvasók is..."

Néha a dolgok azok, aminek látszanak. A szövegértés buktatói néha a kérdések pofátlan egyszerűségében rejlenek.
  • Guilty01
    Én ugyanezzel az idézettel támasztottam alá, hogy hamis. Mivel csak egyes szálak közé fonódhattak be... vagy vmi ilyesmire gondoltam.
  • Yepp
    énis ezt irtam, meg is döbbentem mikor kiderült h mégis igaz :S
    bár fellebbezni én valszeg nemfogok, nekem nem kell a magyar, de azért kicsit fáj az igazságérzetemnek :D
  • HTS s3rg1nh00
    pontosan én is ezt írtam hamisra,mégpedig a második kiemelt idézettel együtt...szal ezt valószínű én is megfellebbezem...és én is észrevettem már íráskor h.nem egyértelmű...de azé 30 pont megvan úgy h.a 10-est nem nézem,mert kaki:)
  • passatgt
    én itt a 3.-hoz is igent írtam, mert:

"és éppen úgy belefonódhattak életviszonyaikból egyes szálak emezekéi közé, mint ahogy velem történt"
  • passatgt
    valami "szakember" azt mondta, nehezebb volt, mint a tavalyi...

tavalyi érveléshez hozzá se tudtam volna szólni
  • jajnemárr
    :)
  • cement
    na hát volt ám hülyeség... amiben biztos vagyok, és fellebbezek ha nem változtatják meg a megoldást:

4. Döntse el, hogy melyik igaz (I) és melyik hamis (H) a következő állítások közül! Ha hamisnak ítéli az állítást, döntését támassza alá a szövegből vett idézettel!

Mind a kortárs olvasók, mind a Mikszáth közelről láthatták Jókait.

A megoldás: Igaz.

Mivel az egész megoldókulcs szörszálhasógatásról szól és egy-két kis szó dönti el a válaszokat, szerintem rohadtul hamis az állítás.

"Jókainak azonfelül nincsenek levelezései, mint a régi íróknak. Nem állott senkihez oly közel, hogy bajait, gondjait, érzéseit vele közölte volna - ami levél utána maradt, az vagy konvencionális üzenetváltás vagy egyszerű póz. Ez a lélek nem nyílik meg sehol."

egyébként is van több dolog amivel nem értek egyet, de ezzel nagyon nem
  • HTS s3rg1nh00
    13as feladatot buknám a tavalyiból ahogy van(lg-t utálom,katonás jegyeim voltak belőle:1,2,1,2),esetleg kapnék az exponenciálisra 2 pontot a 6-ból,bár azt sem egészen értem,de mindegy...első részben meg egy tört 1szerűsítése nem világos,úgyhogy már csak 86-ról indulnék...jó esetben 88-ról...és egy erős négyes jó lenne(a többi feladatot még nem néztem:))