22257
-
Árnyvadász #8109 Előszőr is bocsánat, de ezt nem tudtam kihagyni:
Mert megérdemled! :)
Need for Speed: Underground (A sorozat hetedik epizódja)
Történelem: Az NFS sorozat első darabja 1995-ben látott napvilágot, és abban a szellemben készült, hogy az akkor legmodernebbnek számító sportkocsikat a program keretein belül kipróbálhassuk. Nagy nevek, nagy márkák autóarzenáljai közül választhattunk, hogy beléjük pattanva képet alkothassunk arról, milyen is az igazi száguldás valós környezeti viszonyok között. Valós viszonyoknak a városokat, autópályákat és az azokon keresztülhaladó forgalmat értem. Ráadásúl az első rész igazi szimulátornak készült, melyet az őt követő társai már egy az egyben leárkádosítottak. Azaz a sebesség vált a fő szempontá, az irányítás már mellőzte a komoly fizikai modellt. A megjelenítés még szoftveres vizeken evezett, ahogy a második rész grafikája is, azonban a második rész úgynevezett SE (Special Edition) rész, már merített némi erőt az akkortájt debütált 3Dfx-es kártyákból.
Miért is írom mindezt? Nemcsak azért mert a Need for Speed (továbbiakban: NFS) egy sorozat, ami mai napig is lázban tartja az arra szakosodott emberkéket, hanem azért mert időben elérkeztünk a sorozat legjobb tagjához, mely mérföldkövekkel maga mögé utasítja mindazt, amit mi NFS-nek nevezünk. Bár a csontos alapok megmaradtak, az új rész igazi különálló programmá avanzsálódott, többek között a hálás témaválasztásnak és a nem mindennapi grafikának. Az NFS harmadik része volt ilyen átütő, de az sem ennyire.
Ha sorrendet kéne felállítani, akkor azt mondanám a legjobb rész a mostani, utána a harmadik rész következik, majd az első, és az összes többi része a sorozatnak ezek után, különböző sorrendben. De erre nem térek ki, mert a dobogó három foka megtelt, így hát ők leszorultak róla.
NFS U és az őt megváltó Grafikai motor
Manapság a poligongyártás és némi DirectX effektkihasználás, ami az új játékokat jellemzi. Egy csipetnyi ötletet adjunk még ehhez, de mást ne nagyon, mert az már az előző részekre alapozva van jelen a programokban. Ha újdonsült a kicsike (értsd: nincs előző része), akkor vagy bebukja a neki szánt szerepet, vagy elviszi a pálmát. Splinter Cell jó példa erre, de hogy az utóbbira is mondjak példát: Elég sok játék sajnos! Neveket nem hozok most fel, inkább a jelen alanyomra szeretném a szót „pazarolni”, fordítani.
Az NFS U egy új koncepciót állított fel. A játék nem a megszokott cipőben jár, hanem egy új területet vesz célbe: az illegális versenyek megszállotjainak kedvezve. Mindez még nem is lenne olyan nagyon új. Hiszen nemrég megjelent Midnight Club II is erre hajaz, sőt még nagyanyáink idejéből jól ismert Streed Rod is ezt az utat próbálta körbejárni, megjegyzem nem is akárhogy. De az új NFS minden szemponttból kilóg még ebből a sorból is. Miért is?
Lássuk:
Példásan kidolgozott grafikus motorral állunk szembe. Melyre a legjobb szó: Egyediség és stílus! Van ugyebár a jól bevált pixel shader, ami a vízmegjelenítésnél igen fontos szerepet játszik a mai programokban. Az NFS csapat gondolt egyet és azt mondta: Mi lenne ha az egész játék alatt úgy érezné a játékos, mintha egy csillógó pocsolyán korcsolyázna? És lám a döntés minden képzeletet felülmúlóan sikerült. Az odáig rendben van, hogy rengeteg az olyan aszfaltterület, amelyik nedves hatást kelt, de mivel az egész játék alatt sötétben, az éj leple alatt kell versenyezni, minden ami kivan világítva visszatükröződik erről. Már maga a város kidolgozása is szenzációs, nemhogy a visszatükröződés, ami valós időben, valóban ott van érzetet és látványt ad, plussz az autókon szintúgy megjelenik, amikor épp alá, mellé, sőt néha főlé érünk. Ennek a látványnak stílusa van és remekül ötvöződik azzal a ténnyel, amit maga a program szolgáltat: Illegális versenyek. A kettő teljesen passzol és a környezet amibe csöppenünk, teljességgel elhiteti velünk: Mi itt vagyunk az éjszakai csillógó-villogó alvilági életben, már csak egy feletébb jó verdát kell szerválnunk, és megkezdődhet az igazi megmérettetés.
Sok programban van Motion Blur. Főleg az autós játékokra jellemző ez az effekt, ami tulajdonképpen a valós életben megfigyelhető optikai törvényt írja le, jeleníti meg. Ha közelre nézünk a közelebb lévő tárgyak élesebbé válnak, a messzebb lévők, elhomályosodnak. És fordítva is működik, tehát ha messzire nézünk a szemünkkel, akkor a messzebb lévő tárgyak, személyek (bármi), tűnnek élesebbnek és a közeliek homályosnak, elmosódottnak. Ez autózás közben ugyanígy van jelen, annyi modósítással, hogy sebességünk is van, tehát a környező táj részletei, úgymond elsuhannak, és ezáltal elmosódott képet kap róla az agyunk. Az elején leírtam, hogy sok programban oldották már meg a használatát és mindegyikben: Jól! De amit az NFS U nyújt annál ezek a jó megoldások a földdbetipródnak, hisz jómagunk is csak addig hitte azt, hogy az a bizonyos többi program (GTA III, TOCA) remekül oldja meg ezt, amíg be nem töltjük az új NFS-t és a negyedszeri újraélesztés után sem realizálódik teljes egészében a dolog. Tehát élethűbbet keresve sem találnánk. Ez pedig döntő tényezője a grafikai megjelenítésnek, azon felül, hogy a többi effekt is rendjén a helyén van és tarol.
Hallotta?
A másik vesszőparipa a hanghatás. Baj nem szokott lenni ezzel, pláne nem egy NFS-ben, de az új rész itt is felülmúl minden eddigit, arról nem is beszélve, hogy immáron THX-ben és jó esetben akár 7.1-es rendszerrel megspékelve. Én nem ilyen körülmények között, teszteltem az alanyt, de őszintén megmondva a 2.1-es rendszeremet csutkára téve, azt hittem kettétörve zuhanok alá a székemnek. Bődületesen dögös effektek tárháza ami a fülünkbe olvad. Szinte olvad! Az elsuhanó autók hangjai szinte a hajunkat is meglebbentik, e felől kétségem sincs. Tükröt tegyen mindenki a monitor fölé és nézze a haját miközben játszik! Na jó, azért ennyire nem rugaszkodok el, de a hanghatások akkor is pálmát visznek.
Zene. Itt viszont az alattam lévő szomszédtól sziveskedjék valaki visszahozni, mert ez kiütött! Tipikus sablon szöveg: Jó grafikára a hanghatások és a zene teszi fel a koronát. Itt pápaválasztás is lezajlott, ezt akár 3 éves garanciára is vállalom. Végre egy igazán dögös, kemény zene szólal meg, amire élmény vezetni, sőt mit nekem vezetni: SZÁGULDANI!
Játékélmény. És ott a pont!
Amikor a grafika hollószerűen kivájja az ember szemét, majdan a hangok, zene ezerrel nyomja fel az adrenalin vérünkbe áramoló, kishíján szökőárrá dúsuló ősererejét, akkor ehhez jön még egy extrém vezetési élmény és tudatjuk: Az illető már élet és halál között vegetálva (többszöri szívroham) alig bírja kordában tartani autóját,majd ehhez társulva nyom egy space gombot és jelentjük: Bevégezte! Ilyen szenzációs effekre ugyanis nem volt példa a játéktörténelemben. Ez pedig a Nitro nevű szerkezethez társuló grafikai effekthalmaz. Mikor is szétnyúlik ami a pályán látható és valami eszeveszett ráadás száguldozásba kezdhetünk. Itt tényleg csak azt tudom mondani: A kockázatok és mellékhatások tekintetében keresse meg legközelebbi…. Stb. Szóval ki mit. Akinek ami jólesik.
Tehát vagyunk most itt. Tetőponton. Maradjunk még? Mondom azaz leírom és ottmaradunk, van aki végleg.
Adva van mindez és jószerivel ez csak a külcsín, a belbecs legalább ilyen jól sikerült, ha nem jobban. Aki veszi a fáradtságot, hogy végigjátsza a játékot, annak elmodnom: Fáradt lesz! Mert a program hosszú, hosszú és harmadszorra is leírom: Hosszú! Ami pediglen a tartalmat illeti, az nem mindennapi és nem egysíkú, mégha kicsit annak is tűnik. Értsd: Hasonló pályák (igen mert részeik változnak csak a megfelelő futamnak megfelelően), egymást követő zsírugyanyolyan versenyszámok (de egyre nehezedők ám! Na nem majd ugyanaz! Ááá, dehogy), és …. És nincs más!
Mert mi is van? Van nekünk a következő:
111 db megnyerendő verseny, mert ha ezzel végzünk mi leszünk a Námber One csávók legalábbis ebben a vársoban biztos!
Ezt viszont különböző versenyszámokban érhetjük el!
Sima körverseny, amely ugye adja magát,
Egy jó kis sprint, melyben elsőnek beérni nem árt.
Kiütéses verseny! Az utolsónak beérkező személy kiesik, minden körben egy, aztán marad a győztes.
Gyorsasági szakasz. Nyíl egyenesen atomsebességgel a nyílt utcán tolni ezerrel ami kifér a csövön!
Jó kis lazulás a kocsicsusztatás, pontokat felőlelő mezőnyében.
Időmérő futam. Hogy tudjuk e mi vagyunk a Janik.
Kihívás. Egy rosszarcú srác bikábbnak akar láccani, de mi bebizonyítjuk, hogy ez fatális tévedés. Ketten a győzelemért. Ez aztán a királyság! Csak sajnos ebből a fajtából vajmi kevés van. Milyen kár ezért.
Ezek a versenyszámok amellett, hogy dögjól lettek összeválasztva, egyre komolyabb kíhívásban is részesítenek bennünket. Hisz 111 db verseny azért unalmassá válhat, de elmondom: Nem fog! Ez pedig dicséri a pályaszerkesztő arcokat, és a tapasztalot, amit az NFS banda már egy ideje azért összeszedett valahonnan. Hetedik a rész! Ne feledjük. Nem ma kezdték a fiúk.
És ugye ott van a járgányunk. Amivel aztán csak azt nem csinálhatjuk amit nem szégyenlünk. Ebben a részben sem lehet csalódni. Bár csalódni mindenben lehet és kell is ha nem olyan színvonalú, ahogyan azt jómagunk szeretnénk. És most jöjjenek a csalódások, melyekből nem sok van, de mintha nem is lenne, kb. ennyire számít, na jó azért számít, viszont a program többi része oly profi, hogy ezek felett el lehet siklani és nem is szeretnék kukacoskodni sem.
Negatív oldal:
Osztott képernyő teljes hiánya.
LAN teljes hiánya.
A pénz minek van, ha van?
800*600 csak.
Néha olyannyira felbasz a program, hogy namég.
Autók kereskedése.
Kevés a kihívásos verseny.
Motion Blur nélkül is annyira ász? Ezt nem tudom, mert anékül senem kelek, senem fekszek.
Több is lenne, de ennyi elég. Ezek azok ami elsőre eszembe jutottak.
Ami viszont a pozítív oldalhoz tartozik, az nem egyéb, mint az AI valami tetrabrutális megvalósítása. Ugyanis minden egyes versenyszám előtt választhatunk nehézségi fokozatot, ami egy kiváló ötlet! És ennek annyira örülni tudok, hogy komlyan nagyon! Viszont nézzük csak: Medium már kezd durvulni, a Hard pedig csak is több billenytyűvel rendelkezőknek! Ha az első törik, jöhet a másik.
A program ezen része, amit az AI nyújt: Kolosszálisan tetszett! Annyira élen táncoló versenyeket játszottam így, hogy lassan azt kezdtem hinni, egyik barátom kapcsolódott rá a gépemre és ő az ellenfél. Amiket itt ebben a programban átéltem, azt sehol máshol nem. Mármint autós témában. A TOCA Race Drivert is beleértve. Pedig ott tobzódott rendesen az intelligencia. Mennyire szerettem azt a programot! Ezért is többek között. De amikor a hajam leég egy verseny alatt, mert hiába megyek közel tökéletes íveket, az ellen ott lohol a nyakamba és letol a pályárol, azt nem tudtam átélni sehol se. Mindezt úgy, hogy 300%-os adrenalin dohog bennem, a sebesség mámora az ujjaimon kiült, annyira remeg, plussz szól a zene, mint az atomreaktor, hangok és minden ami körülvesz és ekkor még a gép által irányított ellenfél kb. 1 méterrel mögöttem csahol és az istennek sem tudom lerázni. Na ez az NFS kötöszavakban. Ez pedig leírhatatlan. Mindenki csekkolja, aki él és mozog, aki haldoklik még az is, mert hátha visszajön az életbe ettől a programtól. Az hogy van Onlány mód, pedig csak hab a tortán, meg az is, hogy biztos nem ülök egy ideig autóba, mert vizuálisan megnyúlik előttem a tér amikor a gázra lépek!
-
#8106 a matricsáknál keresd.. még a layer választásnál a vinyl color feliratot keresd..és csak egérrel tudsz odakattintani -
#8104 nahjolvan ez kész... -
#8103 elejétől
de csak sima fehér matricákat tudsz a színeseket aszem nem lehet átfesteni -
#8102 elejétől
de csak sima fehér matricákat tudsz a színeseket aszem nem lehet átfesteni -
#8101 ja és az is idegesítő még hogy a Skyline és a Suprám handlingje UGYAN AZ!! és mégis a Skyline ugyanugy elmegy kanyarokban 4 esben .. a supra meg ugyanugy csak 3 asban... kissé gááááz -
#8100 nekem az rx7 jön be.. 80 ezer egy csúsztatás.. de ha majd kedvem szöttyan akkor megenn probálkozom. de akkor már 10 millio pontot fogok súrolni -
#8099 -
#8097 MENJ A KURVA ANYÁDBA TE LINKELGETŐ GECI -
#8096 -
#8095 legjobban driftelni a honda s2000-el lehet a drift track2-ön -
#8094 ugyan az!! 95. pálya.. 6 kör.. és csal a buzi gamez ösze vissza.... eddig 3 szor történt az hogy a nagy félkőr elötti felfelé ugrálós részen az autó ugy jön hogynem is látom (keresztbe) és persze telibevágom.. ez annyira gááááááááááááááááááááááááz...
aztán itt a másik legundorítóbb..egész végig tökéletesen megyek.. DE NEM tudom behozni az elsőőőt.. arra várok hogy hibázzon mert máshogy nem lehet megelőzni. erre az utcso körbenegy ilyet braknak elém .. vazzzz:
eddig ebben a kanyarban volt 1 auto.. most hirtelen 4 civil.. és rajtam kívűl még egy bot mellettem és még egy bot húzna el éppen a bal also sarokban de még nem ért oda.. persze ők simán elkacsázott 200 al nitrozva az autok között...
hát rohadjon meg az a barom aki ezt igy írta meg...most hogy kétszer végigvittem 8 pontot adnék a gamezra... MAX 8 at!!
1 e azért mert nincs törés és az autoknak annyi köze van a valós autokhoz mint a fingomnak a szélhez ( a forma)
2. azért mert idegesítően csítelnek a civilek és a botok is... ennyi.. ez bőven elég ahoz hogy csak 8 at kapjon a gamez...
ja a kép:
-
#8092 nekem is olyan 30-40 e között lehetett a rekordom, de inkább csak 30 -
#8091 volt itt olyan aki 100k felett csinált, nem is egy ember -
#8090 legnagyobb elért sebességetek?...nekem egy Mazda RX-7-tel 350km/h volt -
#8089 egyébként nekem 126 körül, de soha sem néztem igazán.
-
#8088 122 asszem de lehet hogy volt már 150 is...és a driftben mekkora volt az egy driftelés alatt szerzett pont?tehát az amikor veszel egy kanyart és pontoz...az mekkora számnál állt meg? nekem 30000-40000 között volt a rekord -
#8087 nem sok, 155
a 95. pályán szívok... -
#8086 Ha a hang time alatt azt érted, hogy meddig ordítottam amikor századszor sem sikerült a 86-os pálya akkor, legalább 5 perc... -
#8085 micsodánk??? -
#8082 Közi, mindjárt ránézek, csak éppen a te oldaladat nézegetem. -
#8080 Jobb felső sarok mikor a futamot választod. -
#8078 én műr ujra is nyomtam:) muhahahaha de mondjuk csak azért hogy minden unicue upgradet a handlingre rakjak.. hát semmivel nem lett jobb a Supra.. :((((((((( -
#8077 http://www.nfscheats.com/
most már jó az utolsó oldal, az előzőnél szar volt -
#8076 igaz.......bocs...
mrteo...: figyelgesd ezeket az oldalakat:
http://www.nd4spdworld.com
http://www.nfscheats.com
stb.....ezek tele vannak az NFS-ekhez kocsikkal -
al1234 #8075 sziasztok!
tudtok mondani csíteket?
nem nagyon van most időm játszani, de érdekelnének a tuning cuccok. -
#8074 Ezen nagyon bossaznkodtam, főleg mivel a kerékív szélesítését választottam a Skylinera, és utána a Civic-emre már csak a teljes szélesítést adta, pedig az nekem nem tetszik.
Na mindegy, majd lesz cheat ami mindent megnyit, és akkor jó lesz.
Főleg ha csinálnak még bele autókat!!! -
Majati #8073 multi van benne, csak lan nincs. -
#8072 Az utolsó se nehezebb! Az a baj h csak 2féle szélesítés közül csak 1et lehet választani. -
#8071 nekem a 86 egy civic-kel könnyen teljesíthető volt... -
#8070 az nekem is elsőre ment.
még az utolsót kéne megcsinálni, de már nincs semmi késztetés rá.
Nekem a spoilerek és szélesítés stb. kellettek, azokat meg sikerült megvenni.
majd ha lenyomtam a MaxPayne 2-őt, meg a többi elfekvő játékomat majd előveszeme megint.
Biztos ami biztos a mentésemet archiváltam... -
#8069 De legalább time trial-ban nem tud csalni a gép, mert ott előre megadott idő van. -
#8068 A vége felé főleg drag, sprint és drift van, ami könnyű.
Ezen kívül van olyan futam ahol csak ketten vagytok, az meg könnyű ha az elején felkened a palit egy falra vagy oszlopra, utána már nem szabad hibázni, az utolsó egyenesben teljes nitró!!!! -
#8067 Jaja én is azt vettem észre h nem 1formán csal a gép. PL az uccsó elötti pályát (menü alatti skyline-os srác ellen) elsőre sikerült megcsinálni. -
#8066 van még egy 7 körös is, de valamilyen vélelten folytán azt 2.-ra végigment.
Azt vettem észre, hogy nem egyformán csal. Volt olyan, hogy 12 mp-el vezettem, de biztos voltam benne, hogy 3 kanyar után utolér, de még sem lett így. Vannak meglepetések.
Szerintem a 86 a legnehezebb, és bár nekem a Civic és az Subaru a kedvencem csak a skyline-val mentem és bevált.
-
#8065 hát igen, a 86. verseny. én ott hagytam abba, mert kicsit majdnem szétvertem a lakás dühömben, de majd nekiülök, és végigtolom, hogy én is a hátam mögött tudhassam a játékot. 1ébként mely verseny nagyon gáz a 86. után? -
#8064 Befejeztem...
Péntek este leültem, hogy a megcsinálhatatlan 86. versenyt ha vasárnapig ülök ott akkor is megcsinálom. Nem hagytam, hogy a töménytelen csalás felidegesítsen, a tükröt használva minden kisérletnél felnyomtam a hülyéket a falra, oszlopra stb.
4. kisérletre sikerült!! (elötte kb. 40x indítottam újra)
Ettől kezdve minden verseny 1-2 kisérletre sikerült, a 7 körös is. Most már csak a 112-es verseny van, de mivel az összes kiegészítőt megvettem már nem érdekel. Nekem a lényeg a garázsban való játszadozás volt, de ehhez ugye végig kellett szenvednem.
Remélem lesznek még hozzá autók és akkor lesz egy 3D-optikai tuning szoftverem....
De egyhamar nem kezdem újra az biztos!!!!!
-
#8062 +s -
#8061 én is -
#8060 úgyefognak kiadni multiplayert hozzá,,,,,,,,...........pedig nagyhiba volt kihagyni a Multis részt.