36836
  • zoliapu
    Én most gyári léghűtésre gonoltam (a legtöbb gagyi) (nem és passzívra), szeintem 70 Celsiusnál van a határ. Az FSB és memória órajelektől is függ mennyit fűt el a proci.
  • solo
    Ez hülyeség...
    Ha jó a hűtés, szal nem 80°c felett van végig, és nem feszeled az Intel javaslata fölé akk semmi baj nem lesz...Sőt, még úgy se ha kicsivel az intel javaslata felé lövöd, mert azért az intel is biztosra megy...

[Krhm..kezdő tuningosok ezt meg se hallották : DD]
  • zoliapu
    Nem csak a nm számít a mag is (az is lehet 100 % ot ki lehet hozni egy butított CPU ból).
    Általában mindegyiket lehet emelni 20-30% al FSB Miltiplier -t és a Voltage -t is, utánna léghűtéssel már csak pár évig húza a pockó ha nics szerencséd...
  • solo
    Mehet az még tovább is, semmi baja nem lesz..A lényeg, hogy ne adj neki fölslegesen feszt, csak ha már bizonytalankodik, lasul stb.
  • RYO21
    Proci: Intel Pentium Dual Core E2200 alapból 2,2 GHZ ,most 2.98-on van.
  • solo
    wtf? Ezt a 20-30 % ot tehonnan veszed?
    Semmi baja nem lesz az 50% tól se, max a régebbi prociknak az 50% + hoz szükséges fesz miatt lehet bejuk..De az új 45nm es prociknak semmi bajuk nem lesz.Meg ilyen e5400 ak és társaik...
  • zoliapu
    Persze nem attól ami rá van írva, wiki -n megnézed milyen magos a procid annak mennyi a maximuma és ahhoz képest 20-30 % aztán gyerünk:D
  • zoliapu
    Mennyinél tartasz? Ha nem akarod megsütni a procit 20-30 % -nál ne menj feljebb a tuninggal.
  • Zsolt1964
    computermode.hu-nézz körül, esetlega pcgear.hu-n
  • duracellmumus
    Ez nem az a topik.
  • MirP
    Szevasztok! Nem tudom jó helyen teszem-e fel a kérdést:
    A lényeg az, hogy szeretnék venni a gépem oldalára egy ventillátort, ami ilyen Logó-kijelzős a Thermaltake-től! Na most ez a venti csak 80 mm-esben létezik, nekem meg 90 mm-es venti megy oda! Meg lehet ezt valahogy oldani valami átalakítóval, hogy beszerelhessem? Köszi előre is a választ!
  • RYO21
    De csak a játék fagy be, ctrl+alt+delt megnyomom és le kell állítani a játék folyamatát.
  •  Evil
    Túlmelegszik?
  • solo
    Lehet.
    Lehet, hogy már kevés a fesz a procinak.
  • RYO21
    Lehetséges hogy a CPU túlhúzás miatt néhány játék 15 perc után megfagy? Csak a ctrl+alt+del segíthet.
  • pxxl
    értelme van, felhúzod, teszteled aztán eldöntöd hogy számodra értelmes húzás volt-e :)
  • morphologu
    Sziasztok. Szerintetek van értelme 5200+ 2.6-ról 3.0Ghz húzni. És hogy mennyivel lesz látványosabb az eredmény.
  • pxxl
    ez csak arra jó hogy méri neked hogy éppen mennyi feszültség van a procivan, mennyi a +3,3 stb. fogyasztás nem egyenlő a feszültséggel. fogyasztást kb-ra ki tudod számolni az alkatrészek alapján, vagy veszel egy fogyasztásmérőt, vagy olyan előlepi panelt ami méri.

Zalman ZM-MFC2 (~13 000Ft)

• trident
    Köszönöm, ha lesz időm, energiám kipróbálom.
    Az utolsó hülye kérdés: a fogyasztást szoftveresen hogy monitorozhatnám legkönnyebben?
    Everest naplózás elég például?

A gpu-t is jó lenne alulvezérelni, de egy x1950pro-m van, tudtommal ott még nem működik ez az okosság... Előbb-utóbb csak le sikerül majd váltani 48**/4770/netán a legújabb szériára.:)
  • MerlinW
    További Wattokat nyersz és nem okoz galibát alap fesz.-en, legalábbis nem kéne. Én is így használom.
  • trident
    Ezzel kapcsolatban.

Alapfeszültség alatt megy nálam a tuning, ezek az opciók kikapcsolva.
    További wattokat nyerek, ha visszakapcsolom?
    Másrészt nem okoz galibát, ha egy csökkentett állapotból "ugrik" vissza egy alapnál magasabb órajelre a rendszer -magyarán tuning mellett stabilan lehet-e használni az energiatakarékos módokat-?
  • MerlinW
    Akkor hagyd a fenébe:)
  • Rag Oil
    cmos- es cuokat hogy lehet tuningolni? mert a biosban semit nem lehet álitani még megnézni sem...
  • MerlinW
    Izé.. önálló logika nélkül távolról nem tudok segíteni:)
  • NiGhTM4R3
    Más lehet a BIOS-unk, mert én ilyet nem találok
    Konkrétabban hol keressem?
    Talán hasonló beállításokat találtam, de auto-n van minden és nem tudok változtatni
  • MerlinW
    Ne aggódj, ha baj van újraindul a gép, a legrosszabb esetben az alaplap visszadobja a gyári BIOS-t és minden megy tovább szépen. Nem tudod elrontani. A mai PC-k már játékok hülye gyerekeknek, lassan már ugrálni is lehet rajtuk:)
  • pxxl
    nem fog leégni elöbb fagy le a gép.
  • RYO21
    Felhúztam (feszültség átlállítása nélkül) az Intel Pentium Dual Core E2200 as procimat 3ghz-re. A gyári hűtő van rajta. Nem fog leégni a processzor? Vagy meddig melegedhetM (celsius)?
  • MerlinW
    Rá is hagyhatod, de kézzel is megadhatsz neki kb 400-500MB-ot. Befolyásolja a teljesítményt, ilyen kevés memóriánál nem is kicsit.

(ez nem pc tuning téma, legközelebb kérlek windows topikokba kérdezz ilyet)
  • NiGhTM4R3
    Számotokra egy egyszerű kérdés lesz. :D

Szóval a lapozófájlról mit tudtok mondani?
    2GB RAM-om van. Tehát én állítsam be az értéket, vagy hagyjam a windowsra, vagy nem kell?
    És a d: meghajtóval mi legyen?

Ez befolyásolja a teljesítményt, pl. játékoknál?
  • MerlinW
    Bállítod a max szorzót, újraindítod a gépet, kipróbálod, teszteled. Ha jó, emeled 5-el az FSB-t, újraindítod, teszteled, emeled megint 5-el, és így tovább. Arra figyelve, hogy FSB emelésekor emelkedik a RAM órajele is, tehát azt közben kompenzáld a saját szorzójával.
  • solo
    Ha jó a proci, akkor 3-3,2 giga...Próbálgassad.
    Biosban anynit kell tenned, hogy lefixálok a PCIe sebességet 100 ra, és elkezded emelni az FSB-t.Ha idő előtt nem indulna , kékhalálozna, akkor osszad vissza a ramokat, mert lehet nem bírják...Utánna megint folytasad az FSB emelést...
    Eleinte emelhetsz többet is az FSB-n úgy hogy egyből 2,8 gigán induljon a proci.Utánna már csak 5mhz-s lépésekben állítsad az FSB-t.
  • RYO21
    A processzorom intel E2200. 2,2 Ghz-es. Ezt meddig birom overclockolni gyári hűtővel, és a feszültség átállítésa nélkül?
  • solo
    FSb emeléssel nem lehet kinyírni semmit.Mivel, ha kevés a fesz akkor úgy is fagy,kékhalál, vagy be se bootol. Újabb lapok ilyenkor nyomnak 2-3 újraindulást, és vissztöltik az előzőleg stabil set. et.
  • pxxl
    visszaállítható, lehet hogy az alaplap magától visszaáll, ha nem akkor bios reset. általában meg elöbb lesz kékhalál, mint hogy elfüstölj valamit.
  • NiGhTM4R3
    Ez egyszerűnek tűnik. :D
    De mennyire veszélyes? Tönkremehet a processzor?
    Vagy ha nem jó, visszaállítható?
  • MerlinW
    4,2-ig is húzható normális hűtéssel, de ez nehéz.
    A legegyszerűbb a 3,6-ot elérni, ehhez nem kell semmi különöset csinálni, csak a egy szorzót és egy frekit állítani.

Itt egy kép az alapbeállításokról
  • NiGhTM4R3
    Hali
    Intel Core 2 Duo E 8400-as procim alapból 3Ghz-en működik, ezt elvileg 3.8-ig lehet tuningolni.

Érdemes?
    Nehéz?
    Nem vagyok jártas ebben, de tudtommal vannak programok amik erre valók.
  • MerlinW
    Szerintem alaplap cucc, nincs köze a procihoz. De ahogy írtam volt, "kiderül ha bekapcsolod".
  • pxxl
    azt nem vágom, hogy az én alaplapom tudja a C1E-t és a Cool & Quiet-et is. de a C1E az nem inteles cucc? vagy mivan? bekapcsoljam? mert most csak a C'n'Q van bekapcsolva, de kb feleslegesen mert nem használható OC közben nálam :(