36836
  • duran5r
    értem. hmm de a ramok igy isugyis csak ddr333mon mennek sajna :(( ez az s754 átka :(( mind1 őmm mégegy kérdés ha a ht szorzót visszavenném 3ra (így tovább tudnám húzni a procit jobban pörögnének a ramok is stb) mennyit csökkenne a teljesítmény? most a proci húzását nem beleszámolva még... szerintetek hogy jobb? ha hagyom igy most a ramokat 175 a procit 2400on a ht-t pedig 880-on vagy ha visszavennék a htből egyet és akkor adnék még egykis naftát a procinak.
  • mycso
    Hát ha valóban tudod felfele állítani, az csak jó.
    pl, ha az alap 10*200 volt, akkor 2GHz-en ment a procid és vele 1:1-ben 400MHz-en a ramod.
    Most viszont 11*200-on azaz 2.1GHz-en megy a proci viszont a ramokat nem kell osztogatni, hanem mehet 1:1-ben 400-on hiszen az fsb-hez nem nyúltál és mégis húztad a procit.
  • duran5r
    pfff sorry nem tudom miért küdte el kétszer
  • duran5r
    figya nekem itt van ez az athlon prockóm és ezen lehet változtatni a szorzót.. nem lockolt... most mi a különbség a szorzó és az fsb növelése között? na hülyén kérdezem... mert ugye az fsbvel emelkednek a ramok sebességei stb. de a szorzóval mi nő? az mehet simán maxra aztán kész? mert eddig 10en volt és most felraktam 11re. Kérdeném hogy ez most mit befolyásol
  • duran5r
    figya nekem itt van ez az athlon prockóm és ezen lehet változtatni a szorzót.. nem lockolt... most mi a különbség a szorzó és az fsb növelése között? na hülyén kérdezem... mert ugye az fsbvel emelkednek a ramok sebességei stb. de a szorzóval mi nő? az mehet simán maxra aztán kész? mert eddig 10en volt és most felraktam 11re :S. Kérdeném hogy ez most mit befolyásol
  • Dodo55
    Amúgy azzal, hogy én 40MHz-el feljebb toltam az FSB-met a proci és a ram órajelén kívül pontosan mi változott még?
    Mert a northbridge hűtőm(gyári passzív Asus) elég forró lett, ez csak a CPU-Northbridge közötti busz(FSB) órajelnövekedésének köszönhető, vagy a northbridge-en belül másnak is emelkedett az órajele?
    És mennyire lehet ez veszélyes?
    Mert hát sajnos a northbridge hőmérsékletét nem tudom figyelni.
    Amúgy a ramjaimmal nem leszenk gondok, mert azok 400-asok, de 4 darab, és 2 féle, ezért az alaplapom csak 333-on hajlandó hajtani, de így most 395-ön mennek, szóval még mindig a hivatalos sebességük alatt vannak, de mostmár sokkal közelebb ahhoz, tehát így már tényleg 400-asként tudom használni őket.
  • Zetorg
    csak lefele tudod állítani a szorzót, az meg neked nem jó.
    keress DRAM Frequency vagy ilyesmi beállítást és oszd vissza a ramokat.
  • Barney Tech
    Na én még mostsem vagyok tisztában ezzel a procihuzógatós dologgal.
    Az FSB-t álítom biosbol,rendeben nő a frenkvencia ,de a ramoké is nő.
    Ha a szórzót álítóm nem lessz semmi.Ez igy van rendjén?Vagy az én biosom szar?
    Esetleg ha a biosban nem lehet álítani ,akkor valamilyen programmal windows alól?
  • Barney Tech
    Őőőő ez hogyan csináltad?
    Nekem a CNPS9500-al ment 2700ig.
  • mycso
    Bár nekem s939-es 3200+ venice procim van, de gyári coolerrel /silent módban/ vígan elszaladgál 250FSB-n /2.5GHz/ különösebb melegedés nélkül.
    Sőt amikor kicsit tesztelgettem, akkor 270FSB-n /2.7GHz/ sem volt gondom vele.
  • zoolee
    max 300-350 mhz t +fesz. nélkűl, állitólag, mert utánna állandó 55 fok felett van...
  • zico87
    Egy 3200+-os AM2-es Athlont gyári coolerel menyire lehet húzni ??(hogy még stabil legyen)
  • izb
    nagyon egyszerű...
    mikor mindkét ram bent van,akkor mivel úgy tűnik nem egyforma ramokról van szó(az egyik lassabb) így mindkét ram a gyorsabb is a lassabb sebességen fog menni.
  • 5as
    a lényeg szeerintem, ha egy bizonyos erős időzitésnél nem indul a gép, vagy nem stabil, akkor feszt kell neki adni, ramtól függően hogy mennyit bir, az pedig hogy itt ezt irja ki máshol meg mást, csupán BIOS illetve szoftver dologból adódik.
    a szöveg hosszu is volt, meg nem is értem a lényegért, mert csupán 2 napja követem ezt a topikot, de amit godnoltam azt leirtam:)
  • KranaZoli #30375
    No, legördültem a szomszédos Internet kávézóba, hogy megírjam a fejleményeket.

1.)

Külön-külön mind1ik RAM400Mhz, lechekkoltam. Így ezzel nem lehet gond.

Viszont érdekes észrevétel, amit nem teljesen értek, de az is elképzelhető, hogy ez így talán még jobb is?!

Szóval ha 1db DDR400Mhz van a gépben, akkor a

Memory Clock = 200Mhz
    Az egyéb memória értékeket nem írom ki, mármint a megnevezést, mert fejből nem tudom :( csak a sorrendet írom, ahogyan pl. az Everest-ben is van:

3-4-3-8

V.mi ilyesmi. Fuck! Készülnöm kellett volna, a rákba!
    De hüle vagy Zoli :(

Na, mind1, vmi hasonló. Ígérem hétfőre megnézem melyik mi.

Ha bent van mind a 2db DDR400Mhz és ott, ahol DDR400-on kellene működnie, legalábbis alaplap Manual szerint.

No, ebben az esetben, ahogyan már írtam csak 333Mhz-et ír ki, de a BIOS-ban ez változik:

Memory Clock = 166Mhz

Ezt az AMI BIOS-ban én nem tudom állítani, mert inaktív, szürke.
    Azonban a fenti 4es értéke és változik, ha jól emléxem így:

3-3-3-7

Ez szerintem gyorsabb memória működést jelent, vagyis jelenthet.
    (ha Everest-ben megnézem)

No, aztán ezeket az értéketet még tudom tuningolni és a következő értékekkel 2,5-2-2-6 teljesen stabilan működik a gép és szintén Everest Ultimate Edition szerint elég jó kis memória értékeket kapok.

Ha ennél is lejebb veszem, akkor vagy nem indul a gép, de szerencsére itt már nem kell manuális CMOS clear, ha elcrash-el a gép, vagy nem lesz jelentősen gyorsabb pl. a memória késleltetés, stb...

Azt még nem prószáltam, hogy erre pl. ráteszek egy 10%-os AI OverClock-ot, vagy nVidia nTune profilt. De mint AMD-snek :) ezeket is ki kell prószálnom.

Mindenesetre, amivel most játszok, mert egyszerűen jobb gammával régen nem találkoztam az a F.E.A.R.
    A graf kártya "gyengeségét" kivéve mindent fel tudok tolni Max-ra, egyedül a Max textúrát jelzi veszéllyel, de ez is graf kártya hiba, ill. a 4x FSAA ami már újra megfogja a folyamatos játékot. Ellenben minden más Feature-t fel tudok nyomni és Én most ennél komplex-ebb és HW zabáló FPS-t nem igazán ismerek, ja csak a F.E.A.R. Extraction Point-ot :)

Már többedszerre tolom végig, 1xerűen nem tudom megunni, szerintem annyira király :)

Mindenesetre a STALKER-t már v.mi keggyetlen módon várom :) No, addigra jó lenne a GPU-t is lecserélni :) Akkor majd az lesz az aktuális kérdésem, hogy milyen ATI-t is vegyek :) Mert az biztos, hogy ATI lesz az AMD - ATI összefonódás miatt.

Bocsi a hosszú és nem teljesen idevágó epilógusért.

Bye, KranaZoli.
  • mycso
    Egyébként gratu az eredményedhez, csak mondom ha menne a proci feljebb akkor már nagyon ott lennél a 20k pont nyakán.
  • 5as
    de igen, megy 3.6 körül, csak ott épp ugy volt beállitva:) majd ha ráérek és unatkozok akkor meghajkurászom még jobban:)
  • mycso
    A procid nem megy többet????
  • 5as
    3D 05 eredmény ---> 5@$:)
  • Barney Tech
    Én ha álítom a szorzót akkor miért nem történik semmi?
  • zolo
    Ebben a menüpontban nekem csak az alábbiak vannak meg:
    CPU Frequency
    PCIE Clock
    K8 CPU Clock Ratio

CSak ezek.Olvastam a HWT-n az alaplapomról szóló cikket, említettek valami CTRL+F1 kombinációt, majd lehet kipróbálom ezt.
  • mycso
    Szió, elméletileg a biosodban kellene lennie egy ilyesmi menünek:

Na itt a: "Memclock index value...." menüvel kellene szerintem valamit variálni.
  • zolo
    Venice magos, nincs tuningolva.(10x200 -as az alap)
  • Barney Tech
    Ezt lehet valahogy orvosolni?
  • [Jakuza]
    Milyen magos a processzor ?
    Ha nem Venice magos a procid akkor elfelejtheted a processzor memoriavezerlojenek bugja miatt.
  • zolo
    Most én jövök egy kérdéssel, hasonló KranaZoliéhoz:
    Gigabyte K8N51GMF-9 alaplapom van, benne egy Athlon 3200+ és 3x256 mb ram.4 memóriafoglalat van. Mindeggyik memória 400 mhz-es, de csak 333-on mennek. Kettővel pedig 400. Megnéztem a bios-t, de nemtaláltam az FSB/Ram clock arány állító pontot sehol.Award a bios típusa.
    Az a kérdésem , hol találom ezt a pontot? A régi alaplapomban( MSI K7N2, szinén Award bios) simán megtaláltam.Tudtok segíteni?
  • KranaZoli #30363
    Hétvégén így fogok tenni és jövő héten írom a fejleményeket, mert hétvégén bár gép közelben leszek, nem leszek NET közelben :(

Köszi a tippeket, ötleteket, javaslatokat, stb...
  • [Jakuza]
    Nem tudom, de azt tanacsolom neked, hogy a ket 1GB-s modulodat az 1 es 3. helyre tedd es hogy ne a 367MHz-es beallitast kapd az Advanced > Chipset Menu alatt a MemClock mode erteket Autorol 400MHz-re allitsd.
  • KranaZoli #30361
    De ez itt nem azt jelenti ebben a listában, hogy ha azokban a bank-okban vannak a RAM-ok, akkor DDR200-ként kezeli Őket?!

Az értelmét nem tudom miért, mire jó, de csak így tudom összehozni...
  • Falconer
    Franko az mondom en. Es meg fasza zalman matricat is rakhatsz a gepedre :)
  • Dodo55
    Na, megvan a VF700Cu.
    Windowsban az alap hűtővel 55-58°C körül volt, most 40-42°C.
    A CSS pályán ahol 80 fölé ment alap hűtővel, ott most max 59°C volt.
    És még jó halk is, pedig a gyorsabbik fordulatszámon járatom.
    Szóval nagyon mégerte megvenni :)

Most még megnézem 3DMark06-al mennyire melegszik.
  • Falconer
    Pontosan. Csak itt meg az az erdekes, hogy 200, 333, es 400as vannak.
  • [Jakuza]
    Mert olyan DDR nem letezik, hogy 200MHz-es.
    Pontosabban igy a 400asokat szoktak jelolni.
    133,166,200MHz-nek, de ezeket valojaban a Double Data Rate miatt megkell szorozni 2-vel, ami a valos orajelet adjak meg. (266,333,400MHz)
  • KranaZoli #30356
    :o

Ezt most nem teljesen értem, amiket írtál, pontosabban azt az egy sort?!

Én csak bescanneltem a Manual oldalát, ott szerepel a DDR200, de Nekem semmiféle célom ticcsen DDR200-al :)
    Az meg, hogy minek van, hm? (kitudja :)
  • Falconer
    Bocs, 8 db egyoldalas 1,4 ns-os GDDR3asok.
  • Falconer
    Szvsz negy darab ketoldals ram chip. 16 tuti nincs :) Az a zalman meg nyolcvan fokrol szokta levinni negyvenre, amiket eddig hallottam. Szoval mindenfelekeppen jo lesz. Ramoknak meg vszeg nem a homerseklet a korlat, de megfoghatod, hogyha forro akkor hasznalni fog a hutes.
  • Dodo55
    Nézegettem képeket, és egyiken sem láttam hátul memóriachipeket, úgyhogy ezek szerint elég lesz az a 8, amit adnak hozzá :)
  • Dodo55
    HMM most látom, hogy az a ZM-RHS1 olyan, hogy van 4 olyan benne, mint ami a VF700Cu-hoz jár, meg 4 aminek hosszabb bordái vannak, és nem állnak úgy szét.
    Remélem, hogy az 4 másmilyen is jó lesz, már amennyiben 16 chip van a kártyán.
    Légszíves minél hamarabb válaszoljon valaki az előző hozzászólásomra, mert 18:00-kor zár a bolt, és tudnom kéne a válaszokat mielőtt megveszem.
  • Dodo55
    Asszem veszek egy VF700Cu-t.
    KB mennyivel lesz jobb, mint a mostani gyári hűtés?
    Mert ugyanez a gyári hűtő van még a 7600GS-en is, szóval szerintem a 7950GT-re egy kicsit gyenge alapból. Mint tegnap írtam, többször 80°C fölött volt amikor mértem. Nincs húzva.
    A ram csak 775-ig bírja a húzást hiba nélkül(775-ön és alatta soha nem jelzett hibát), afölött néha hibát jelez a RivaTunernek.
    Ha ráteszem a hűtőbordákat a ramokra, akkor tovább fogják bírni?
    8 ramhűtő jár a VF700Cu-hoz, de amit most nem tudok fejből, hogy csak az egyik oldalon, vagy mindkét oldalon vannak ram chipek.
    (Szóval 8 vagy 16 ramchip van a 7950GT-n?)
    Nem tudja valaki? Mert most nincs kedvem szétkapni a gépet.
    Ha 16 van, akkor hova tegyek, és hova ne bordát?

HMM bár most nézem, hogy van a boltban, ahol fogom venni ilyen Zalman ramchiphűtő: ZM-RHS1(12mm x 12mm). Ez olyan, amit adnak a VF700Cu-hoz? Mert ha igen, és 16 chip van a kártyán, akkor lehet megérné venni egyet, mert csak 900FT.
  • Falconer
    DDR 200 az hogy? Ugy tudtam mindenhol a minimum az 266 volt. Szimplan visszaveszi akkor meg annak is az orajelet?