36836
-
#36316 Na beszállok én is már :D
Config:
e8400
GA EP45-DS3L
A-Data 4GB 800+ C4
Aktuálisan megy proci alap feszen 3.6on, ram meg 1.880V-on c4 800mhz-en , 1:1 ben, 400 as fsb vel.
Régebben 1.980 on ment csak C4 ben a memória, de aztán bios frissítés f10 re csodákat művelt.
Kérdés adott szerintetek ha 445 re emelem az FSB-t, ramokat visszarakom C5 be, esetleg kis plusz feszt kapnak 1.9-2V ig, hacsak nem bírja úgy ahogy most van, akkor a fentebb linkelt ram bírná-e stabilan hosszútávon a 890mhz et c5 ben? Proci jól hútve van, max 53C os prime al, szóval azzal szerintem nemlenne gond, gondolom túl sok fesz nemkéne neki, mivel most 1.17 en megy gond nélkül.
(ezért is nézek nagyokat amikor 1.3V on nyomatjátok neki
)
-
#36315 Na meg lejjebb vittem a feszt, most mar 1.27 es stabil, azt nem is tudtam, hogy ezzel aranyos, hogy a proci intel burn-nel tesztelve, mar eppen csak atlepi a 60 fokot, maximum stressen.
Voltam ma az uzletben is, a giga alaplapomrol semmi hir, de azt mondtak, hogy ez valszeg vagy teljesen uj csere lesz, vagy lovetta vissza, vagy levasarolhatom.
Csak mar valami legyen. -
#36314 amd 4 magosai most nagyon jók, énis arra cserélnék ha megtehetném, de ügye ahhoz már lapot is kéne cserélni, arra meg most nagyon nincs keret, úgyhogy valszeg majd egy Q9550 lesz nekem is beletéve ha elérkezik az ideje :) -
Solt #36313 Na azt nem nagyon szeresse... nálam agyon van feszelve ( udr3-hoz képest ) a Q9550... és nincs meg a 4GHZ... 3.8 a max 7/24-s értékek mellett...
Gondolkozom egy UDR3 lapon... nem is a plusz mhz miatt, hanem, hogy ne kelljen így szétfeszelni...
Mondjuk egy AMD csere is megfordult a fejemben... még soha nem volt... szívesen tesztelnék egy 965 BE-t... :)) -
#36312 1066-os, de csak 800on futtatom, mert 1066ban elqrja az időzítéseket
tom énis biosfrissítésig nem nagyon tudtam vele semit kezdeni, gondoltam h az lesz a bja, végülis annyira nem nagy gond, elég az a 3.6 egyenlőre, aztán majd ha nagyon muszáj úgyis kap vmi 4 magost :) -
Solt #36311 Konkrétan CSX-t adtam vissza, mert egy kalap szar a DS3-ban... ahogy váltottam OCZ Reaper-re, egyből vitte a 4GHZ-t az E8400-m... de azért CSX-l sem lehetetlen... 800MHZ-s? -
#36310 ahham p45-ds3
mennie kéne sztem is, csx ramokra tippelek h nem akarják az igazságot :| -
Solt #36309 Elvileg később lesz egy kis időm... segítek... mennie kell annak 4GHZ-t simán...
Milyen deszka? P45 mi? -
#36308 giga p45el szívok énis, meg E8400al, 3.6on megy simán, ha feltornászom 4ig (445x9), ramot visszaosztom 890re akkor még 1.375-on se volt hajlandó megmozdúlni, ha auton hagytam a feszt egyszer bejött simán, 10 perc orthost bírta majd utána amikor kikapcsoltam akkor kaptam kékhalált, ramokat próbáltam esetleg az 5-5-5-15 helyett 6-6-6-18 v 7-7-7-21en de így meg még a gép se kapcsolt be :S -
#36307 *5-5-5-15 -
Solt #36306 Így van... a dram jó úgy... és mehet mch-nak az 1.3V -
#36305 Közben meg is adta magát amúgy is, fél óra Win használat után bedobott az imént egy kékhalált.
Azután benéztem megint Bios-ba, hogy inkább megint visszaállítsak mindent defaultra és a Memória időzítések mégis manuálisan voltak 5-5-5-16-ön, rosszul emlékeztem.
Akkor azt mondod 1.3V-ra a MCH core-t?
Én már nagyon aggódom. :/
Am érdekes, a DRAM Voltage: 2,2V-ot már rózsaszínnel jelzi ki. De gondolom az nem baj, mert csak annyi lehet a háttérben, hogy mivel a többi RAM-hoz viszonyít a Bios általánosságban, így nem tudja, hogy ez az érték ennél a fajta RAM-nál normális. -
Solt #36304 Állítsd be az időzítést kézzel, nem véletlenül mondtam! :D Az mch core meg mehet 1.3V-ra... -
#36303 Beállítottam a gépet most ezek szerint:
- CPU Clock Ratio: 9 X
- CPU Host Frequency (FSB): 400
- PCI frekvencia: 100
- Performance Enhance: Standard
- MCH Ferquency Latch: Auto
- System Memory Multipler (SPD) 2,66D. -> 1066
- DRAM Timing Selectable (SPD): Auto
Mindegyik fesz "Normal", kivétel:
DRAM Voltage: 2.2 V
MCH Core: 1.2 V
Az eredmény az lett, hogy még a Win se töltött be, kékhalálozott közben. Utána normal-ra visszatettem az MCH Core-t (azért ezt, mert ez nem tudtam, hogy mi. :)) és most elindul minden, semmi fagyás, de Prime95 ezt produkálja fél pernyi 100%-os procijárattatás után:
Frequency latch értéket azért nem állítottam 333-ra, mert így nem jött ki sehogy sem memóriánál az 1066 MHz. Ezt meghagytam Auto-n.
Mermóiakésleltetéseket is egyelőre auto-n hagytam. -
Solt #36302 Az nem sok, de tényleg nézz utána PH-n, hogy a többi értéknek mi a default beállítása... ne legyen auto-n feszültség érték! Főleg ne CPU-ra vonatkozó... -
#36301 jelenleg 1,280, most hagyjam igy? -
Solt #36300 1.250V, vagyis ez az a Volt érték, amin a gyári órajelet tudnia kell... vagyis a bios-nak alapból erre kéne beállnia... ezért írtam, hogy fura nekem az a default 1.33V... -
#36299 Intel burn-t kuldtem ra
-
Solt #36298 Terheld le, és úgy csinálj képet... így dolgozik valami energiatakarékos lókuki... -
#36297 -
Solt #36296 Core Temp
-
#36295 azt hol tudom megnezni? -
Solt #36294 Az érdekes... mi a CPU-d VID értéke? -
#36293 én inkább csökentettem, mert 1.33 volt auton. -
Solt #36292 Ez asus bios... ehhez nem értek, nem tudom mik az alapértékek! Javaslom nézz utána PH-n, a lapodnak megfelelő topikban...
Nem megijeszteni akarlak, de tényleg szerencséd van, hogy a processzorodat működtető füst nem távozott belőle! :D Van ott pár gyilkos érték... ha tovább emelted volna a cpu feszt... :S -
#36291 Na jo, de itt nincs olyan, hogy normal, akkor miket allitsak be? -
Solt #36290 Ne csináld basszus... semmilyen voltage érték ne legyen auton! Amikor emeled a cpu feszültségét, az auton hagyott értékek mennek vele!
Az a szerencséd, hogy nem sokat emeltél a gyári értékhez képest... tényleg örülj neki, hogy nem füstölt el... -
#36289 Szerintetek, itt valamit kellene-e meg allitanom, megjegyzem a rendszer stabil, csak hat sose lehet tudni:
-
Solt #36288 Ha gyorsabb lenne, akkor miért drágábbak a magasabb MHZ-s ramok? De próbáld ki... Everest Ultimate, és teszteld le... -
#36287 De amúgy meg nem lenne gyorsabb inkább 800 MHz-en, de 4-4-4-12-es késleltetésekkel? Mert osztálytársam azt mondja, hogy gyorsabb lenne. -
Solt #36286 A frequency latch értéket állítsd 333MHZ-re, a DRAM timing slectable-t manualra, és állítsd be a 5-5-5-15-s értékeket manuálisan...
Arra figyelj, hogy a ramjaid mindig az 1066MHZ-z körüli értéken legyenek... ezt tudják gyárilag... -
#36285 Alap beállításokkal 800-on mennek, így tuninggal mennek 1066-on. De akkor nem piszkálom.
Evil: az a c4 nem tudom mi, de akkor ha te is az időzítés átállításra gondolsz, akkor már biztos, hogy nem nyúlok hozzá. :) -
#36284 1066mhz-en biztos nem erőltetném azzal a c4 et -
Solt #36283 Keversz valamit... a 800MHZ-s 4-4-4-12 tudtommal... a tied 1066-s, annak jó az 5-5-5-15... szerintem nem fog menni ennél szűkebb időzítéssel ilyen mhz értéken... -
#36282 Még annyit, hogy korábban trident írta, hogy majd az időzítéseket is érdemes lejjebb vennem manuálisan.
A memória késleltetéshez neten mindenhol annyit olvasok az én fajta memóriámhoz, hogy 4-4-4-12.
Ezeket érdemes esetleg már most beállítanom a képeimen látható 5-5-5-15-ös beállítások helyett vagy ezek egyelőre nem sok vizet kavarnak?
Mondjuk, ha hivatalosan ennyit írnak, akkor végülis sejtem, hogy érdemes, csak biztosra akarok menni. :) -
Solt #36281 Pontosan... :)
-
#36280 Köszi szépen! Holnap kipróbálom ezeket a beállításokat.
Auto-n akkor ha jól sejtem azért nem kékhalálozhatott, mert magától emelte neki a feszültséget? Veszélyesnek meg azért veszélyes ez a módszer, mert nem tudja magától, hogy hol van a határ és lehet túl sok fesz-t ad helyenként az alkatrészeknek? -
Solt #36279 Persze, hogy kék halál van... írták, hogy a ramnak adj 2.2V-t... plusz mivel 2GB-s modulok vannak benne, az MCH core értéket is emeld meg, egyelőre 1.2V-ra... így már mennie kell...
Hőmérséklet esetén pedig mag hőmérsékletet mérünk, az nem mehet tartósan 70 fok fölé... egyébként mivel nem emeltél feszt a cpu esetén, ráadásul nem is gyári hűtőd van, így ezzel szinte nem is kell foglalkoznod...
A gép stabilitását pedig nem játékkal, hanem tesztprogrammal mérjük... például a prime95-l... ha az megy blend stressen legalább 30percet hiba nélkül, akkor játékok alatt is stabil lesz a géped... -
#36278 Ja, hőmérsékletre meg annyit, hogy szinte soha se volt még nagyon 40 fok fölött, még mikor egy időben 3,8 GHz-re volt állítva, akkor sem.
ARCTIC COOLING Freezer 7 PRO hűti. -
#36277 Köszönöm a segíteni próbálók ötleteit. Most amiekt írtatok, ezek alapján beállítottam így:
De ez a beállítás nagyon csúnya kékhalált eredményezett 2 pernyi Dirt 1-ezés után.
Eddig proci húzástól még soha sem volt kékhalálom, meg is ilyedtem játék közben picit.
Most visszaállítottam inkább defaultra és így msot szerencsére jó, de észrevehetően lassabb az egész gép, csak jó volna valamennyire húzni.
Azért nem emeltem semelyik fesz értéken sem, mert állítólag ezt a 3,6 GHz-et tényleg lazán bírnia kéne.
Tudom, hogy manuális időzítés megadáűsról is volt szó, de igazából nem tudom melyik sorokat kellene lentebb venni és kb meddig.
Tényleg legegyszerűbb az lenne, ha találnék valakit, akinek szinte ugyanilyen konfigja van és ezt ő már stabilan tuningolta valmilyen szinten és akkor megosztaná a beállításait. :)
Persze legjobb lenne mindent inkább érteni, de csak egyszer állítanám be, aztán úgyse lenne gondom vele jó pár évig valószínűleg.