832
Kízeleg a szavazás - IGEN vagy NEM?
avagy itt van május elseje, jajj mi lesz? :)
  • Galy
    nem a nemzetiségről volt szó?
  • Garfield
    Annyiban módosítok, hogy a szülők megegyezése szerinti állampolgárságot kapja.
  • batman
    szerintem most nem is annyira a tényleges jogi megoldás lett volna az érdekes, hanem az emberi vonal...de lehet, hogy tévedek. Amúgy biztos igazad van a jogi részét illetően! Montesquieu pedig szintén az emberi vonatkozásban használta szerintem, bár politikai célzattal.
    uff
  • batman
    asszem a kérdéses hovatartozás innentől már csak a nevelés kérdése. ha végig azt mondják neki a szülei, hogy ő navajo indián, akkor meg lesz győződve róla, hogy az...szal ezt nem ő dönti el elég sokáig :)
  • Galy
    angol-német , szerintem ez egyértelmű...
  • Garfield
    Ha jól emléxem, a gyerek német lesz, a magyar állampolgársági szabályozás szerint a főszabály a leszármazás elve (ius sanguinis). A területiség elve, a ius soli csak érvényesül, ha:
    - Magyarországon lakóhellyel rendelkező hontalannak Magyarországon született gyermeke,
    - ismeretlen szülőtől származó, Magyarországon talált gyermek
    esetében.

Ja, és asszem, nem kell magyarázni, hogy Montesquieu mondását nem nemzetközi jogilag kell értelmezni...
  • FREAK
    Ez világos, de ez az állampolgárság, ami ugyebár változhat, szóval csak egy hivatalos cimke.

Én a nemzetiségére lennék kíváncsi, vagyis hogy ennek az embernek ugyan melyik zászlóért kéne az életét is feláldoznia, és hogy ez az ember mi alapján választja ki az esküdt ellenségeit, és mit nevez a hazájának??? Mert ugye egyeseknél ez alap kérdés, akkor nyilván van egy tévedhetetlen, jól működő szisztémájuk....
  • batman
    Asszem annyiba igaza van, hogy a hajó felségjelzése egyben az adott ország fennhatóságát is jelenti, vagyis a hajó fedélzete az pl. Magyarország
  • FREAK
    Azért remélem, ezt egy szar viccnek szántad...
  • batman
    sorry, nem olvastam végig
  • batman
    Maximálisan egyet értek veled. Asszem Monteszkiő (bocs a fonteikus leírás miatt) mondta, hogy ő első sorban ember, és csak szükség képpen francia...igaza volt, és neked is.
    uff
  • a.carkey
    Nem lesz, mert közben az állam eladja a hajót. Mire "hazaérnek", már lehet, hogy az rég ukrán ...
    :)
  • Coine, The A&O
    Nem a bigottságról és a nacionalizmusról van szó, mert azok sem jók.
    De nem is a nagy "európai" emberekről.
    Mondjuk ezen a téren sem lehet veletek beszélgetni, mert TI mind politizáltok.
  • FREAK
    Nem szeretem a cigányokat, de nem a bűrük színe miatt, hanem a szerep miatt, amibe a különböző társadalmak kényszerítik őket. Nem mintha ők többre vágynának..... Ha már mindenáron meg kell az embereket különböztetni, az legyen genetikai és ne pedig politikai alapon, az utóbbiban ugyanis mindig az aktuális hatalomnak van igaza, ami így már elég komolytalan.

De én el tudok képzelni egy olyan globális társadalmat, ahol senki nem határolja el magát a bolygó többi lakosától csak azért, mert azok máshol születtek. Ebbe kapaszkodni kb. annyira stabil támaszt nyújt, mint amikor a Fradi a kedvenc csapata valakinek, csak mert ÉPP AKKOR a 9. kerületben lakik. Aki keres magának ellenséget vagy követendő jelképet, az talál is, de ha már keresni kell, az rég rossz. Most csak azért, mert magyarok vagyunk, még lehet, hogy sokkal jobban élnénk pl. Brazíliában, legalábbis, aki szereti a meleget, meg a latin kultúrát. Persze ehhez az kéne, hogy ne magyarként, hanem emberként menjünk közéjük, hisz az egyik TÉNY, a másik meg csupán meggyőződés, illetve neveltetés.

Ha valaki mondjuk hajón születik (az óceán közepén), az apja angol, az anyja német, és Spanyolországban nő fel, akkor azt hova teszitek?????? Itt már nem működik a rendszeretek, vagy igen?
  • Garfield
    Ja.
    Figyelemelterelés gyanánt meg piszmogott valamit az államelmélet területén is, holmi hatalommegosztásról hadoválva.
  • FREAK
    valaki lenyúlta a szövegemet? :D
  • Hunnenkoenig
    Na....itt is elkezdödik....
  • Garfield
    "Ha tudnám, hogy ami a nemzetemnek hasznos, az ártalmas egy másik nemzetnek, nem javasolnám, mert elobb ember vagyok s csak azután francia, és mert óhatatlanul ember vagyok, francia azonban csak véletlenszeruen." (Montesquieu)
  • I.C.ram
    ÁRGGGHHHH EZ A KOVÁCS AZ AGYAMRA MEGY!!!! EKKORA EGY BALFASZT!!!! AHOGY AZ AZ EMBER KINÉZ!!!! ÜTNÉ EL A VILLAMOS!
  • Hunnenkoenig
    Beleolvasgattam itt egy kicsit es csak annyit tennek hozza,hogy:

1. Magyarorszagon ez az emberöltö nagy törtenelmi esemnyek tanuja es alkotoja. Szerintem nem szabad csak ugy elmenni mellette, különben mit mondasz majd az unokadnak? (jo, ez most egy kicsit patoszos, de ez az igazsag)
    2. Magyarorszagnak igenis kell az EU. Egyreszt, hogy vegre komolyan vegyek, masreszt, hogy kijusson a szarbol, harmadszor, hogy kicsit megregulazza valaki, mert az a rablotarsadalom, ami nalatok folyik, az mar nevetseges lenne, ha nem lenne ilyen siralmas.
    3. Magyarorszag nem Svajc es nem Nagybritania. Ök megtehetik, hogy kintmaradjanak (ha legalabbis csak a penz-uniobol) Magyarorszag nem.
    4. Mikor fogjak mar fel az emberek, hogy mindannyian egyformak vagyunk es az orszaghatarokat ugyanolyan emberek alkottak nekünk, mint mi vagyunk?

Mikor ausztria belepett, itt is meseltek mindenfelet, söt meg burkoltan fenyegetöztek is a politikusok. Igaz, hogy (most meg) sok hatulütöje is van, amire az emberek csak a csatlakozas utan jöttek ra es menten ki akartak lepni, de az ami itt hatülütö, az nem biztos, hogy Mo.-nak is az! Szerintem az EU mindenkepp a helyes kezdet es az elsö lepes a (civilizalt)vilag egyesülese fele.

Ez az en velemenyem.
  • Hunnenkoenig
    Freak for president!!!!
  • FREAK
    számodra megfelel, ez rendben van

de vannak, akiknek ez kevés
  • a.carkey
    Te tudod ... :(
    Nekem fontos a hazám. Jártam és éltem sokfelé, de nem feltétlenül élnék mindenhol egy egész életet. Magyarország - bár nem egy Kánaán - számomra megfelel. Fontos.
  • FREAK
    "Kiváncsi leszek hogyan sikerül és főképpen mikorra megoldani a gazdasági problémákat"

Ne felejtsd el, hogy innentől nem nekünk kell megoldanunk, hanem az egész Uniónak... Kurva nagy különbség.

"A Király Linda féle "himnusz"-nál már hasonló gondolatokat pedzegettél, más megközelítésből"

Figyi, EMBERNEK születtünk erre a bolygóra, nem pedig magyarnak, románnak vagy osztráknak. Attól hgy valaki egy adott helyre születik még nem kell azon a helyen meghalnia és végképp semmi logikát nem látok abban, hogy egész életében azért a helyért rajongjon. Én nem akarom magam idegennek érezni, ha máshova utazok, és én sem tekintem idegennek azt, aki nem itt született, de itt érzi jól magát. A határok, a nacionalizmus és az összes nemzeti szarság gyakorlatilag emberi jogokkal ütköznek, hisz milyen alapon szabják meg bárkinek, hogy hova mehet és hol dolgozhat?? Én a Föld bolygó lakosa vagyok, és nem értek egyet azokkal, akik a határnak nevezett korlátok között jobban érzik magukat. Nekem ez ketrec, és inkább a vadont választom.
  • a.carkey
    Főleg a felzárkóztatásra gondoltam ...
  • a.carkey
    "Az meg teljesen mellékes, hogy eközben milyen színű zászló lobog az ablak alatt..."

A Király Linda féle "himnusz"-nál már hasonló gondolatokat pedzegettél, más megközelítésből. (Akkor megjelentek emberek a topicban és hatalmas "szófosás" kezdődött. Kiváncsi leszek ...)
    Mellesleg a tradíciók szerintem nagyon is fontosak.
    A britek pont ezért nem ugyanúgy tették még szét a lábukat, mint a franciák vagy akár mi. Szóval fontos a nemzet, de közben egy esetleges jólét sem árt. De szerintem akkora hátrányban vagyunk, hogy ha az Európai Unió minden segélyalapját Magyarországra költenék, az sem lenne elég arra, hogy 10 éven belül akár az osztrákok vagy a portugálok színvonalát elérjük. Kiváncsi leszek hogyan sikerül és főképpen mikorra megoldani a gazdasági problémákat ...
  • FREAK
    Miért, te miből élsz?? Naponta két Himnusz és három Miatyánk?? A jó keresztény magyarok ingyen esznek??? Ugyan már.... Még szép, hogy anyagi javakról van szó, nem is náci klubok alapítása céljából megyünk az EU-ba, hanem hogy normális színvonalon éljünk. Az meg teljesen mellékes, hogy eközben milyen színű zászló lobog az ablak alatt...
  • Coine, The A&O
    A hazám sorsa nálam nem itt kezdődik, hanem sokkal mélyebb gyökereknél.
    Beléphetünk az Eu-ba, de ha az emberek nem érzik maguknak a hazájukat, akkor az Eu-ban sem lesz jobb.
    Persze ha az anyagi javakra gondolsz akkor, persze, hogy jobb lesz...valamikor.
  • Madmaxx
    sirni mindig lehet (ez amugy valami magyar sajátosság, hogy akármi történi is mindig savanyú a szőlő)
  • Davidus
    Aki nemmel szavazott jogosan fog sírni ha nem lesz jó neki.
  • FREAK
    hát pedig pont nem ettől félek, hanem attól, hogy ti fogtok először jajgatni, ha felmegy a tej ára.....
  • Madmaxx
    Látod tehát nyugodtan lemehettél volna szavazni. Gondolom amikor arról volt szó hogy I. Orbán király marad-e vagy sem akkor már 7-kor az urnáknál voltál.
  • Davidus
    Ja és utólag nem azok sírnak akik nemmel szavaztak. Ők max örülnek ha mégis jó lesz.
  • Madmaxx
    Ez nem aktuálpolitika. Ez a HAZÁD további sorsa nem kevesebb. Elég szomorú hogy titeket nem érdekel már a politika ilyen fontos időkben.
  • Davidus
    Hu nem vérzik a szemed hogy véletlenül beleolvastál? Mostmár tudom hogy csudijó lesz az EU-ban ugyhogy megyek is szépeket álmodni.
  • Madmaxx
    Sok mindent nem mutatnak meg neked. Ne legyél már gyerekes, hogy azt hidd neked mindent meg kell ismerned. Ráadásul a szerződés végleges változata még csak ezek után fog kialkulni.
  • Coine, The A&O
    A másik meg, hogy a propagandától már én is hánytam, aki havonta max. 2x kapcsolom be a TV 10 percre (se).
  • GregSB
    "Te aláírod azt a szerződést aminek nem ismered a szövegét?"

Miért nem ismerted meg? Lett volna rá lehetőséged!
  • Coine, The A&O
    Van, aki nem akarja belesodorni magát az aktuálpolitikába.
    Én se mentem volna el szavazni, de hát lemaradtam 2 hónappal, nem is bánom.
  • Davidus
    Ha annyira fontos nekik akkor tájékoztassanak mindenről ne csak azt kelljen néznem hogy bizony a Majka meg a Győzike megy ám szavazni. Ráadásul ha fejreállok se mutatják meg nekem mi van a szerződésben.