4108
  • szatocs
    Itt nem a képességekről van szó, hanem a játék ismeretéről.
  • nono55
    értem én, de HOL???
  • LESCO
    Nem akarsz megérteni, látom...
    A netkar egy versenyautó szimulátor. Ha elfogadod a feltételezést, hogy a valóságot elég jól megközelíti a szimuláció, akkor nincs más dolgod, mint elolvasni, hogyan működik egy versenyautó.

Ne a programot akard megtanulni, hanem a versenyautó működését...
  • nono55
    no, ránéztem és kb. az van leírva, hogyan kell telepíteni, aktiválni illetve miket lehet beállítani a különböző autóknál. mik az értékei, a hatásai satöbbi. ezek a manuálok hol vannak?
  • nono55
    én egyszerűen ezt próbálom elmagyarázni, hogy ezért nem fognak tolongani az emberek. :)
    szimulátoros cuccaim között a rod-al ebben találkoztam először, ezért kérdeztem meg mi az. azt viszont máig nem értem, mit takar a - (mínusz) érték, de mindegy is, majd elolvasom. (csak először le kell fordíttatnom az angolt németre, így kb. 2025 környékén aktuális leszek én is)
  • LESCO
    Hondash3:
    Én értem a problémádat, és azt is elfogadom, hogy nem vagy ügyetlen. De amit Tvr írt, hogy az online versenyeket is meg lehet szagolni az open szervereken, azzal teljesen egyetértek. Ott mindent meg lehet tapasztalni, ami előfordulhat, és nem a heti 1 alkalmat kell erre "elpazarolni".

Norbi:
    Az ilyen 3-4 körös versenyekre ott a drivingitalia szervere. Pont arra való, amit itt leírtál. Én nem szeretnék ilyen versenyeken részt venni.
    A repülőrajt pont azért lett kitalálva, hogy legyen esély az első pár kanyar túlélésére. Ezzel kb duplájára növeltük az esélyét a verseny befejezésének. (ami még így is elég csekély...)

Én nem akarok senkivel sem összeszokni, azon az egy versenynapon versenyezni szeretnék.
    Elég volt nekem az asszonnyal összeszokni, téged már nem válallak be...

Amit meg a segítőkészségről írsz, az megint kinyitja a bicskát a zsebemben...
    Egy valamit meg kell érteni: Ha egy szimulátort kellően komolyan akarsz venni, el kell olvasni és meg kell tanulni, hogy mi mit szimulál. Én hiába mondok neked valami, ha azzal megválaszolok egy kérdést, és megnyitok másik hármat. A múltkor megkérdezed a Target szerveren, hogy mi a rod. Megválaszolom... Erre megkérdezed, hogy a -11 mm az jó érték-e. Könyörgöm, ha nem ez az első szimulátoros cuccod, akkor hogy lehet ilyet kérdezni?
    Az időhúzás pedig az, ha ilyeneket kell elmagyarázni embereknek, akik állítólag komolyan veszik az online versenyzést.
    Nem hiába találták ki a manualokat.
    Ez a program sem dolgozik más paraméterekkel, mint a többi, nem kell túlmisztifikálni. Van egy két dolog, ami más, de az már el lett magyarázva pár hsz-al korábban.
  • nono55
    nekem sem ez az első simulátoros cuccom, de ezt én is megtapasztaltam, hogy ez merőben más, mint az összes többi. előröl kell majdnem mindent kezdeni, ami sok időbe -ami ugye nagyon kevés van- kerül és a pár mondatos segítség is hatalmas segítség, amit itt úgy kell kierőszakolni. ezt én is aláírom. attól mert pár versenyző másodpercekkel gyorsabb, mi nem leszünk azok és akkor sem fogunk összeszokni.
    szerintem amíg ez a két oldali hozzáállás nem változik, addig minden verseny után ez lesz. miért vagy pancser, miért löksz ki, miért nem olvasod el stb. ez csak időhúzás, ami megnehezíti a dolgokat. ha valaki nem segítőkész, akkor ne segítsen, de az adott szitu után se apáskodjon, hogy mit csináltunk rosszul, ezt már megtapasztaltuk, ezért van a TESZT. a problémákat megelőzni kell, nem megoldani.
  • nono55
    ami tény, az az, hogy egy héten egy lehetőség az összeszokásra kevés. a fórumbéli nyers vagy moderált stílus pedig nem fog ide vonzani senkit, önmagában az nk ehhez kevés. mivel ez tesz, demo vagy teljes, szerintem egyelőre felesleges 10-20-30 körös versenyekben gondolkodni. menjünk 3 köröset és utána restart. akár csináljuk ezt 20×, hetente minimum kétszer.(tudom, hogy ez nehéz, mert elfoglaltságot jelent, család, munkahely, egyetem ésatöbbi...) legyen állórajt, így nem kell mindig +1 kört teljesíteni, illetve a 300s sztem sok, elég lenne a 60s is. ahogy elnéztem, a féktávok, kigyorsítási pontok, ideális ívek sem egyértelműek mindenkinek (én is lecsúszkálok) ezzel együtt nehéz egymásra is figyelni és test-test elleni csatákat vívni. szerintem ettől még nagyon messze vagyunk.
  • hondash3
    Nincs kedvem magyarázkodni. Párszor már bizonyítottam Simco-n HRC-n és Maszim-on belül, hogy nem vagyok totál ügyetlen és a hosszútávú versenyek sem maradtak ki. Nem egyszer futottunk 2+ órás futamokat.
    Egyszerűen az új játék tartogat meglepetéseket amiket csak versenyszituban tudunk megtapasztalni. Ez nem LFS, nem rF, nem iR, ez valami más, valami jó, de tanulni kell. Ennyi.
    Offline hiába körözgetek 40 kört hiba nélkül ha nem tudom hogyan viselkedik a vas szélárnyékban, mennyi bodicseket visel el stb.
  • LESCO
    Szerintem érdemes megfontolni, amit mások (esetleg tapasztaltabb online versenyzők...) mondanak, és nem kell megsértődni, meg elköszöngetni, meg homokozót emlegetni felnőtt emberek beszélgetése kapcsán. Van aki modorosabban fogalmaz, van aki nyersebben. Ennyi...

Sokan itt azt hiszik, hogy pár ember szeretné magának kisajátítani a bajnokságot, és ezért fikázza az újonnan jövőket. Pedig a lényeg pont az ellenkezője. Mindenki azt szeretné, ha lenne egy olyan közösség, 10-20 ember, aki hetente egy alkalommal össze tud hozni egy(!) értelmes és színvonalas futamot. Ehhez az kell, hogy az új emberek gyakoroljanak, és úgy álljanak rajthoz, hogy versenyképesek hosszú távon (15-20 kör )is. Hidd el Szatocs, hogy 5 felkészült versenyző élvezetesebb futamot produkál, mint 10-15 ilyen-olyan képességű, fegyelmezetlen és figyelmetlen ember.
    Bármilyen hihetetlen, az online versenyzésben nem az "online"-on hanem a "versenyzésen" van a hangsúly!
  • nono55
    ezt még mindenki tanulja, nem lehet meghátrálni. :)
  • hondash3

Hát akkor ez ennyi volt, nem jött össze.
  • nono55
    akarod mondani homokozót...
  • nono55
    élesben így szoktuk. és király. :)
  • Alexease
    Road palyan lehetetlen kort vissza venni, csak akkor, ha tobb oras a verseny, vagy ha 300 meter rovid a palya:) Csak akkor erdemes visszamenni, ha vannak meg veled egykorben levok, akikkel tudsz versenyezni, vagy ha gyakorolni, korozni szeretnel. De az egy vagy tobb korrel elotted levoket nagy ivben el kell engedni - meg ha masodpercekkel lassabbak is. Csak akkor erdemes ilyen helyzetben megelozni valakit, ha biztosan tudod, hogy biztonsgos az elozes es 1 koron belul minimum 5-10 auto tavolsagba kerulsz tole. Valakivel izmozni korhatranyban es/vagy megelozni es elotte korozni, versenyezni 1 autonyival, nem szerencses.
  • csige791
    Épp most készítjük az iRacing és a netKar PRO közös fórumát, azt hiszem létrehozok ott egy gumiszobát is.

• VO101 tvr
    Szerintem előremutatóbb lenne megfontolni amiket írtam, mint élcelődni rajta.
  • VO101 tvr
    Nézd.
    A 2 futam alatt 3-szor mentél hátulról neki másoknak. Ebből engem 2x az első helyről tettél ki nem kicsit. A 3 esetből kétszer Esc-el jöttél vissza a pályára rendes versenyben lévők közé. Ezen azért el lehetne gondolkodni.
    Meg kört akarsz visszavenni??? Viccelsz? Mikor a versenyig mentél 100km-t összesen a programmal?
  • szatocs
    Vagyis nyomtatok volna 2 versenyt 5-en. Király.
  • VO101 tvr
    #2991-ben próbáltam finoman utalni vmire...
    Fogalmazok érthetőbben.
    A vasárnapi futamra kb 5 ember érkezett felkészülten. A többiek alkalmatlanok voltak arra, hogy egy (teszt)bajnoki futamon részt vegyenek. Nyilvánvaló, hogy ha valaki egy ismeretlen programmal, ismeretlen autóval, ismeretlen pályán megy, nem hogy versenyképes stabil köröket nem tud futni, de mint láthattuk, az eredmény gyönyörű NeedForSpeed stílusú faltól-falig, korláttól korlátig lett. Mitől is lett volna más?
    A teszt bajnoki futam nem erre való az én olvasatomban. Korábban ezeken egész értelmes dolgokat sikerült kitalálni, megvalósítani, mint a repülőrajt és a 2. futambeli fordított rajtsorrend. Ehhez képest az utóbbi futamokon nemhogy előrelépést, de inkább visszaesést tapasztalok. A program használatának megismerése (RTFM) , alapvető autó- és pályaismeret megszerzése nem itt aktuális. Bárki tud körözni offline, majd ha már úgy érzi, hogy nagyon megy, vannak szerverek, ahol az online dolgokat is lehet gyakorolni kötetlenül és még vannak is rajta (pl DrivingItalia) versenyzők.
    Az hogy Csige a versenyzői eligazításon azt kell elmagyarázza, hogy hogyan kell megtankolni az autót? Vicc...
    Csige szervezői munkáját illene elismerni annyival, hogy felkészülten és fegyelmezetten áll mindenki rajthoz, aki úgy érzi szeretne versenyezni. Nem lealacsonyítani egy sima open szerverré, mint ahogyan tegnap sikerült.
  • hondash3
    Hali!

Bocsánat a balesetekért.
    1 futam: vissza lehetett menni, vissza is mentem. Nem tiltotta senki, hogy a körhátrányt visszavegyem.

A baleseteket én is csodálkozva éltem meg. Történ olyan az 1. balos tempós kanyar előtt, hogy valaki elém vágott szélárnyékból. Én nem tudom mi volt ott, lehet nektek már rutin amit a játék művel, de én azt éreztem, hogy ahogy elém ért a másik autó, mintha a szélárnyék érzékeltetésére elment volna a FFB. Ez egy pillanatra lefagyasztott engem, ez elég is volt a féktáv elnézésére és ezért toltam ki 2 embert.

A 2. futamon hibáztam hogy visszajöttem, azt hiszem Tovari is visszajött és együtt mentünk 3-5 kört. Ő mindig a piten át teljesítette a célegyenest amit nem értettem.

Azt hiszem Béla mondta után hogy Őt meg kilöktem a célegyenes végi jobbos törés előtt. Nos, ott én értem utol Őt szélárnyékban, de picit rámzárt és beleléptem a fékbe, majd abban a pillanatban Ő kicsúszott balra. Én nem láttam, nem hallottam és nem éreztem ütközést.

Nekem ezek voltak a 30. köreim kb a játékkal. Teszt bajnokság. Ki kell ismernünk még a játékot párunknak. Offline ilyenekre nincs lehetőség.
    Ha ez gond, és a tesztbajnokság ennyire vérre megy, akkor szóljatok és többet nem jövök.

Üdv.: István

(lécci ne hörr-hörr, csak leírtam én mit láttam)
  • csige791
    Radiator Spring tesztelhette a KS2-őt. Azt mondják nagyon nagyon komoly.

"One word: wonderful!!!

Still some fine tuning to do, but the physics is just great. Amazing force feedback, and very good feeling of the car, already in this early stage.
    This car is a real beast! really addictive also."
  • csige791
    Setupomat, majd felrakom a csapatunk oldalára, de elég extrém szegényke, úgyhogy adok hozzá replay-t is, utolsó szektor nem áll másból mint ellenkormányzás, ezért futamra lehet nem lesz jó.

tms: majd megnézzük azt a dumpot. két szerverünk van különböző szolgáltatóknál, most a szarabbikat használtuk. Azt mondjuk fura, hogy csak neked volt gondod.
  • T M S
    Sajnos én a versenyekről nem tudok írni, mert egyiken sem jutottam el a zöld lámpáig.
    Az első futamon már ott álltam a 2. rajthelyen amikor jött a windows-os hibaüzenet hangja és lefagyott az indulás előtt 1 perccel.
    A másodikra gondoltam felrakok egy szűz netkar-t amiben nincsenek benne az extra pályák, csak a setupomat másoltam be.
    Beléptem a szerverre ahol kb 0,5 fps-em volt, ki is léptem.
    Rögtön utána felmentem a drivingitalia-s prato-ra, ott meg minden tök jól ment.
    Elvileg mindent mentett egy dump file-ban, de én nem tudtam kibogarászni semmit belőle.
    Ha valaki tudja mit kell nézni, nagyon megköszönném ha segítene kideríteni mi a baj, mert így igencsak elbizonytalanodott a szezonban való részvételem.
  • nono55
    Ftarget Hockenheimre kaphatnék egy setupot?

Köszönöm a telemetriát!
    9 km/h-val kisebb a végsebességem, illetve a féktávjaink sem ugyan ott vannak...stb. van még mit csiszolni rajta. :)
  • szatocs
    Köszi a setupos cuccot.

© VO101 tvr - Általánosságban mondtam, nem konkrétan a versenyre.
  • nono55
    sztem jó verseny volt, pár apróbb helyzettől eltekintve. az az egy dolog nem tetszett, hogy a felvezető kör első kanyarjában már belém szálltak hátulról, így el is úszott a versenyem és nem is volt kedvem körözgetni magányosan. ilyen esetben mik a szankciók? :D
  • bardocz
    Szóval akkor téged kergettelek Még edzenem kell, hogy utolérhesselek.
  • csige791
    Setup betöltés

Az tény, hogy voltak érdekes dolgai Mikle-nek, de ezek betudhatók az én hülyeségemnek is, hogy hagytam visszaállni a kiesetteket a futamba. Tovari és én 1-2. helyen harcoltunk, majd a boxból mögénk vágódik Mikle, ráadásul elég jó tempót autózott (ez előre vetít jó csatákat a jövőben) engem elég veszélyes helyen meg is előzött, majd kb 2 kör múlva kiforgatta az élen(!) autózó Tovarit, úgy hogy ő körhátrányban autózott.

Na most ez részben az én hülyeségem is volt, de a mai naptól nincs visszaállás kiesés után, kivéve a felvezető körön történt baleset, ilyenkor a mezőny végére vissza lehet állni.
  • VO101 tvr
    Biztosan igazad van. Egyébként tisztában vagy milyen szituációkat hozott össze a kollégád?
  • szatocs
    Amit még elfelejtettem, setupot be lehet tölteni ebbe a játékba valahogy vagy csak kattintgatni lehet? Mert honlapról töltöttem egyet, beraktam cars-setup alá, de semmi nem változott, nem tudtam load-olni. Hogy működik ez?
  • szatocs
    Elég higgadt tud lenni, és szépen tud versenyezni, nem azzal volt a baj, hogy most nem akart így menni. De elég új még ez a cucc nekünk. Persze ez nem ok arra, hogy akárkinek is rontsuk a versenyét, de nem úgy kell egyből a másikra gondolni, mint valami hugyosra, aki éppen feléri a kormányt, és heccből kirakja az embert az első adandó alkalommal. Egyébként a játék nem rossz, van még rajta jó sok csiszolnivaló, "bugzik" rendesen. De nagyon sokat fejlődött az utóbbi 1 évben. Mikor még utoljára próbáltam, egyből törlésre került. Mára odáig nőtte ki magát, hogy le lehet simán egy versenyt is futni vele, mert nem idegesíti fel magát az ember azon, hogy miért így vagy úgy viselkedik az autó.
  • VO101 tvr
    Ez nem mondható el Mikle I-ról... Mindkét futamban kitett az első helyről.... És mást sem kímélt.
    Ettől érettebb viselkedés lenne jó a szerveren, mert ezt ami most is volt, bármelyik este megtalálom egy nyílt szerveren.
  • bardocz
    A második verseny eleje nagyon jó volt, ahogy Szatoccsal side-by-side mentünk kanyarokon keresztül, anélkül, hogy bárki is megsérült volna.
  • csige791
    I. Demó teszt Bajnokság ponttáblázat a 2. forduló után.

• VO101 tvr
    Az van, hogy a netKar ugye megmutatja, hogy a szerveren versenyző emberkék eddig hány km-t versenyeztek online és mennyit gyakoroltak...

• Alexease
    Thx! Jol hangzik, akkor valoban csak olvasgatni kell, vagyis irni nem, igy nagy problema nem lehet belole;)
  • ng77
    Leirom nagyjabol, hogy mit csinaltam meg, es akkor jobban ertheto a feladat.
    Szoval a netkar-os log feldolgozasat mar megirtam, azzal nem kell foglalkozni, kesz van a prequal progi is, ami fut a szerveren, es szinten kuldi az adatokat az adatbazisba. Ezek mind C++-ban irodtak, de ezekkel nem kell neked foglalkozni. Tehat ami a feladat, h az adatbazisban tarolt adatokat kell megjeleniteni a weboldalon. Az adatbazisban termeszetesen nem a bajnoksag allasa meg ilyesmi van benne, mivel az az adatbazisbol szamolhato. Hanem a futamok, idomerok, prequal-ok eredmenyei, h ki hogy ment adott futamon, milyen idot ert el, mi a legjobb ideje, hany flaget szerzett stb. Ezekbol lehet majd a weboldalon kulonbozo statisztikakat kesziteni (pl. ki hany futamon indult, hanyszor nyert, mi a legjobb ideje bizonyos palyan, bizonyos autoval, sessiononkent kulon is, meg mindenfele, pl. incident / race arany is, mint iracingben, meg persze a bajnoksagok allasa, vegeredmenye).
    Most nem irom le, h az adatbazis hogy nez ki, mert hosszu lenne, de szerintem logikusan van felepitve, tehat aki majd belenez, az latja, mi hol van (csak roviden a tablak: users, teams, cars, tracks, prequals, sessionresults, championships, rounds).

Szoval a lenyeg, h rendszerezni, managelni nem kell mar semmit, azt megirtam, admin feluletet is csinaltam egyenlore C++-ban, szoval nem weboldalon, ezt kesobb esetleg jo lenne weboldalra tenni, de most nem ez az elsodleges, ez mar csak plussz dolog lenne, nem olyan fontos.

Na roviden ennyi. Alex neked akkor a tobbit elkuldom privatban, elereseket jelszokat, stb.
  • csige791
    írom privatban.
  • Alexease
    Errol mar multkor beszelgettunk:)
    Ha tudsz adni szerver FTP elerest (alkonyvtar es vagy aldomain is jo, talan az lenne a legszerencsesebb), SQL adatbazis tipust, verziot, elereseket, es PHP infokat, akkor ra tudok nezni, milyen adatokat tarol, hogy an, mennyire maceras, idoigenyes lenne leprogramozni.
    Az alap SQL/PHP dolgokat meg tudom irni, a tablakat ki tudom pakolni, de latni kellene, egyaltalan mit tarolgat. Mivel az nKP sem teljesen szazas, az "ossze-vissza" szerverinditasok miatt, lehet hogy omlesztve, hianyosan kuldi, tarolja az adatokat. Ha ezeket rendszerezni, mededzselni is kell, ahoz mar normalisabb admin felulet is dukalna, amitol mar labrazast szoktam kapni:D