225
Tudtok valami jó psz helyet?
-
Cat #135 a munkáltatót nem elleörzi senki
vagyis sztm ez ugy van, hogy jelentkeznek hogy polgári szolgálatost akarnak alkalmazni (korház, alapitvány, vagy más közcélu szervezet) és kiosztanak oda vkit, elején biztos ellenörzik hogy valóban dolgoztatják e, utána már nem foglalkoznak vele
de ez valószinu az egész rendszer lényegéből adódik hogy felesleges; a munkáltató jelentkezik hogy munkás kézre van igénye, és ráadásul ingyen kap egyet, szóval ez neki tökjó, nem fogja nagyon elcseszni ha jót akar magának
munkahelyváltást természetesen a kiuralo intézménytől lehet kérni
a rendkivuli szabadságot sztm is simán megadják, és igazi szankciólehetőség valójában nincs is a rendszerben, ha nem dolgozol, szóval nem kell ezt nagyon komolyan venni -
#134 köszi szépen a magyarázatatokat!
Még azt szeretném megkérdezni, hogy ha "munkahelyet" szeretnék váltani polgári szolgálatom alatt, azt kitől kell kérni, mit kell tenni? és milyen következményei lehetnek ennek?
Köszi! -
#133 Na tényleg ez az utolsó:
a Hel honlapja:
www.hel.hu
(ha esetleg nem találtátok volna ki :-DDDDDD)
-
#132 HEL: Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája
Ez a helyes név....
sorry -
#131 1-2 elméletet segít tisztázni:
"A teljes megtagadás
A Magyar Köztársaság Alkotmánya XII. fejezete (54-70 §) foglalkozik az alapvető jogokkal és kötelességekkel. A 70/H. § így hangzik:
(1) A haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége.
(2) Az állampolgárok az általános honvédelmi kötelezettség alapján fegyveres vagy fegyver nélküli katonai szolgálatot, illetőleg törvényben meghatározott feltételek szerint polgári szolgálatot teljesítenek...
Tehát a haza védelmének kötelezettségét tartalmazza az Alkotmány, nem a katonáskodás kényszerét. A haza erőszakmentes védelmét: a konfliktusok megelőzését, feloldását, a potenciális ellenfelek számára az együttműködés saját jól felfogott érdekükké tételét tartja a gyakorlatban legeredményesebb, hosszú távon is biztonságot garantáló megoldásnak az Alba Kör.
Lehetne azzal érvelni, hogy a katonaság alapjaiban ellenkezik az ugyancsak az alkotmányban megfogalmazott alapvető emberi szabadságjogokkal... de tény az, hogy a teljes megtagadók törvénybe ütköző tettet követnek el. Ez pedig komoly pénzbírságot, valamint letöltendő szabadságvesztést is jelenthet!"
-
#130 Ja, és egy hivatásos katon ajánlotta ezt a társaságot!
Létezik egy másik is, a HEL (honvédséget ellenző liga -asszem), aminek a vezetője ennek a katonaismerősömnek a főnöke, valami ezredes...
Ezt ő mesélte nekem, nem a haverom haverjának a haverja hallotta valakitől....:-DDDDD -
#129 Ha esetleg valakit érdekel:
www.albakor.hu
"Az Alba Kör elvi álláspontja a polgári szolgálattal kapcsolatban
Fontos hangsúlyoznunk, hogy az Alba Kör komoly elvi fenntartásokkal népszerűsíti a polgári szolgálatot. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az állam a polgárait emberi jogaikat sértő módon kényszeríthesse. Álláspontunk szerint a katonaidő letöltése szükségtelen rossz, kényszer-szolgálat, "állami szintű rabszolgatartás"! Tiszteljük azonban az Alkotmányt és a törvényeket. Mindaddig tehát, amíg a kényszerkatonaság szabadságjogokat sértő intézményét nem váltja fel valamilyen más rendszer, továbbra is tájékoztatást és jogsegélyt nyújtunk a polgári szolgálatról. Tesszük ezt annak tudatában, hogy a polgári szolgálat csak a kisebbik rossz két alapvetően jogsértő kötelezettség közül! A tájékoztatás és képviselet mellett azonban sürgetjük, hogy a hadkötelezettséget minél hamarabb szüntessék meg."
Aki sorkatonai szolgálat (sorozás) elött áll az keresse fel ezeket az embereket!
Segítenek mindenkinek!
-
#128 1 hónap = 1 nap szabi.
De kérhetsz 10 nap rendkívüli szabit ha jól tudom, az csak a munkaadón múlik, hogy megadják-e. Ha csípik a búrád akkor nem lesz gond. Én nyáron fogom kivenni :)
Ellenőrzés dolog: Nem igazán tudom, hogy megy ez. Én 4. hónapja nyomom, de eddig még rám se bagóztak :) -
Ramza #127 A munkahelyed fizeti ki, aztán visszaigényli a munkaügyi közpottól azt hiszem. Vagy fordítva, a lényeg, hogy végül a munkahelynek semmi költsége nem lesz, a munkaügyi kp. fizet.
FrezeR - nem vagyok benne biztos!, de azt hiszem, hogy hivatalosan csak azt a "napot" (napokat) veheted ki, amiért már megdolgoztál. Azaz az első hónap után lehet kivenni az első napot, második után a másodikat, stb. Tehát csak utólag.
De! mivel senki nem ellenőrzi a dolgokat, ezért ezt nem szokták ilyen szigorúan venni, nekem pl. fixen vonta a pénzügyes az egy napot hó végén, attól függetlenül, hogy kivettem a napomat, vagy nem. Így én pl. három hónap után kivettem vagy hét napot előre is, utána meg sokáig semmit. -
#125 nekunk a szamtch tanarunkvan a sulinkban polgari szolgalaton -
#124 1npa=1nap bocsi -
#123 a polgári szolgálatnál hogy van ez a 1npa/hónap szabadság dolog? mikor lehet ezt először igénybe venni?
Ti mennyit kaptok havonta polgárisok?
S szerintetek valaki kimegy majd ellenőrizni bárkit is hogy végzi e a dolgát? -
Cat #122 a bevonulás után szinte azonnal, azt a hétvégét már otthon töltheted
(legalábbis 2 éve haverjaimnál igy volt) -
Cat #121 a munkahelyed fizeti ki -
bb #119 Hali!
Május 1-től kezdhetem a psz-t. Az lenne a kérdésem a poliszolit töltőktől, hogy a zsold az hogyan van. A Munkaügyi küldi a helyre, ahol vagyok? -
#118 de sorozáson 3-4 éve voltam, azóta ugye meg lefolyott egy kevés víz a Dunán! -
#117 ha nem vitted a sorozásra, elbasztad -
#116 sziasztok! újabb kérdés: ha tudok szerezni orvosi papírt valamiféle betegségről (ma egész nap nagyítóval keresték rajtam a hibát a dokik:)), akkor azzal hova kell fordulni? vagy vigyem magammal a laktanyába és ott lebegtessem meg?? -
#115 Itt van a kérelemről némi infó. -
#114 oké! habozni azt tudok! köszi:)) -
Ramza #113 Amit érdemes tudni, hogy két dologra hivatkozva lehet kérni psz-t: vallási és lelkiismereti okokra lehet (és kell) hivatkozni.
Nem érdekli őket semmi más, dé tényleg semmi!
Amire érdemes kitérni: akár hited, akár neveltetésed ellentétes azzal, hogy fegyveres szolgálatot töltsél be. A problémák békés megoldására neveltek, teljesen az erőszak ellen. Fegyvert tiszta lelkiismerettel a kezedbe se tudnál venni. Világ életedben békepárti voltál, hiszen erre neveltek.
-> ilyeneket kell írni, lehet nyugodtan kifejteni egyet-egyet külön is, nem szabad visszafogni magadat :)
Nálam nem a tartalom, hanem a mennyiség volt előszőr a gond. Írtam kb. fél a4-es oldalt kézírással, az nem volt elég. Mondták, hogy jó, de kevés. Fejtsem ki jobban. Írtam még hozzá negyed oldalt, az már elég volt :)
Gyakorlatilag ugyanazt a 10 sablonmondatot írja a jelentkezők többsége, ide-oda helyezve a hangsúlyokat. Nagyot ezekkel bukni nem lehet, ha elsőre nem is tetszik nekik, másodszorra "megeszik". -
#112 Tikal szerintem arra gondolt, hogy oda jelentkezel a psz. letöltésére. -
#111 Áá, nem kell jeletkezi sehová. Bőven elég, ha csak leírod, hogy neked ez meg ez a vallásod és kész. Nem néznek utána semmi ilyesminek. Én amikor bevittem a kérvényt a csávó egyből elolvasta, közben bólogatott, igen, ez így jó lesz. -
#110 köszi!! -
#109 szoval jelentkezel egy vallási közöségnél, megbeszéled velük hogy semmit ne kelljen csinálnod csak jelentsenek be, mellette meg éled tovább az életed.... nem? -
Itt van pár hivatalos infó.
A kérelembe bele kell írni, hogy lelkiismereti okokra hivatkozol. Némi indokolás se árt. Én pl. elítélem az erőszak minden fajtáját, buddhista vallású vagyok, stb.. -
#107 Nagyjából el tudnád mondani, hogy mit írtál a kérelmedbe? Másodjára mitől gondolták meg magukat? Köszi -
Ramza #106 Igen, ismerős. Nekem is visszadobták elsőre, haveromét is. Pedig a szokásos sablonmondatokat használtuk :) -
#105 Pedig igaz. Egy haverom ott szólt, aztán szépen hazküldték. Más kérdés, hogy egy zsír kérvényt adott be, (ami már be volt járatva), mégse fogadták el neki. Érdekes. -
Ramza #104 Oké, én elhiszem, ha sokan mondjátok, mindenesetre nekem biztosan nem ezt mondták annak idején a sorozáson. -
bb #103 Polgárit akár a bevonulás után a laktanyában is lehet kérni az eskü letétele előtt. -
#102 A körözést arra értettem, ha azt csinálod, hogy szarsz az egészbe és nem jelensz meg a behivás időpontjában a laktanyában, és semmiféle igazolásod sincs :) -
#101 Oks, ezt én tudtam rosszul... -
#100 És én is csak egyszer voltam sorozáson 3 v. 4 éve, de simán küldték a behívót. Előtte egy nappal kezdtem el intézni a polgárit, elég necces volt :) -
#99 Mivan? Köröznek? Miért? Orvos igazolja, hogy korházban voltam azon a bizonyos napon!
Rendőrségnek semmi köze hozzá, hisz nem követtem el bűntényt!
Katonai rendőrségnek meg pláne! -
#98 Először jön a rendőrség. Aztán a katonai rendőrség. Vedd hozzá azt is, hogy ez idő alatt országos körözés alatt állsz. Ha meg megtalálnak, még a beszállítás kölcségét is neked kell fizetned, asszem 5k. :( -
#97 Persze, elvileg megtehetik, de kérdezem, ki fogja?
A rendőrség? A katonaság? Kik veszik a fáradtságot és kiküldenek érte?
-
Ramza #96 Az a gáz, hogy itt szinte minden megszólaló polgáris volt, így szerintem senki nem tudja a választ :) Bocs. -
Ramza #95 Nem nézlek idiótának, de annak ellenére, hogy Blasta mester itt az ellenkezőjét bizonygatja, bizony bevihetnek erőszakkal, ha nem veszed át. Nem mondom, hogy meg is fogják tenni, de elméletileg megtehetik. Döntsd el, hogy érdemes-e ezzel játszogatni.
Második pont: azért nem hülyeség, mert ha eljátszod a fenti mókát, és mégis bevisznek, akkor azt tudni fogják "bent". Ennek szintén lehetnek "nem hivatalos" következményei.
Ha ennek ellenére hülyeségnek tartod továbbra is, akkor az a te dolgod, magánügy. Kérdeztél, én elmondtam amit én tudok, ennyi.
Polgári szolgálat: érdeklődjél utána, de szerintem ilyenkor (ha megvan a bevonulási papír)már késő. De egy próbát megérhet persze.
Ami igazándiból gusztustalan, hogy tényleg nem hagytak időt "játszani" - ez szomorú :( -
#94 Figyelj. Ha nem vetted át, akkor nem vetted át. Nem fognak érted jönni, szerintem ez tuti, elmúltak már azok az idők. Majd küldenek egy másik papírt. De mindenképp kérdezz meg valaki illetékest, mert én csak egy kis senki vagyok :-)))