Akváriumosok!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egy idõben volt még több Anubias is, de baromira algásodott.Meg aztán volt valamelyik hal, amelyik kajálta is.
Most szeretnék még hozni valahonnan szép kicsi diszkoszt.Még két darab kéne, bõven elférnek.Gyakran vásároltam Ramirezit, de annak túl rövid az élete.Nagyon aranyos és szép kicsi sügér, de pár hónapnál tovább nem él.A neonhalak közül van olyan amelyik már több mint egy éves!Azért az nem semmi, tekintve hogy azok sem a hosszú életükrõl híresek...
Egyébként egész életében diszkoszt akart jóatyám is.Az elõzõ aksink az egy 80-100 literes társas volt, amit Õ rakott össze üveglapokból és spéci szilikon-kaucsuk ragasztóval valamikor úgy 20 évvel ezelõtt.Akkoriban még nem is álmodtunk diszkoszról.Aztán jött egy lakásfelújítás és nem fért el.Halakat eladtuk,aksi ment le a pincébe...Gyönyörû sügéreket is tenyésztettünk, az utcánkban lévõ Albert díszhalasnak adtuk el.
A sügérekkel csak az volt a gond -mivel nem külön medencében voltak- hogy kisajátították maguknak a terület 75 %-át, a többi 6 félének meg volt a 25%.
Állandóan szétvertek mindent és mindenkit, fõleg szaporodás idején.
Sajna helyünk sok nem volt, egy kisebb medencébe raktuk mindig át,de egy idõ után kellett hagyni a nagyban is.Ezért volt a bunyó.
Köszi a képeket!
Te még a szerencsések közé tartozol ahogy elnézem mert még megvan az írtódrága növénykéd... nem vágom a nevét,(balról a második növény ha jól számolom) a kerek vaskos levelûre gondolok aminek gyönyörû vízalatti fehér kála szerû virága van... azért mondom h szerencsés vagy mrt az enyémet annyira széttúrta a harcsa(Hoplosternum thoracatum) hogy kipusztult... pedíg épp virágozni készült... már nyiladozot a bimbó <#rinya>#rinya>
Balról az elsõ növényed is volt nekem is azt most nyaralás alat zabálták fel a csigák...
ami úszik a felszínen olyanom van most csak jelenleg... de az rettentõmód szaporodik és szép egészséges... 😊
www.koleszafoto.hu
Ez a domború elõfal érdekes, de meg lehet szokni.
Ja és kösz a dicséretet.Sokat foglalkozunk vele.De aztán meg olyan jó nézni...
Ahogy ott csobog a szobában az hangulatos, ráadásul egy kicsi természet költözik ezzel az ember lakásába, mégpedig olyan amit nem biztos hogy valaha is láthat a valóságban.
Még az aksiról:
A villany az gyári, amit a Juwel ad hozzá, egy meleg és egy hideg fényû csõ világít jelenleg.Az automata reggel 7 körül kapcsolja be a világítást (ez az ébresztõ) és este 9-kor jön az alvás.
A vízszûrõ is gyári, mint mondottam, de olyan erõs, hogy le kellett fojtani valamivel a kivezetõcsövét, mert már hullámzott az egész.
A légpumpa....az most nem is tudom, majd megnézem, most már sötét van... <#vigyor>#vigyor>
Napi kétszeri etetés van, reggel 8 és este 8 körül.Reggelire általában szárazat kapnak, Sera Discus...csoda, ezt nagyon szeretik, estére pedig fagyasztott vörös szúnyoglárva.Kajánál már sokmindent kipróbáltunk (azért beszélek többes számban, mert igazából az apám az akvarista, én csak segéderõ vagyok), sajnos elkövettünk egy pár hibát.
Élõ tubifextõl kétszer kaptak olyan fertõzést, hogy majdnem kipusztult az egész akvárium.Hiába forrázod, válogatod, ha nem friss vagy nem minõségi, akkor nagyon könnyen bevihetsz valamit, ráadásul a diszkoszok finnyásak és érzékenyek.
De szerették.Aztán egyszer vízibolhától is kaptak valami, pedig nem ma kezdte jóatyám sem az akvarisztikát...a lényeg, hogy megmaradtunk a mirelit és száraz kajánál.
Néha extraként kapnak egy mixet (marhaszív+gépsonka+petrezselyem+szárazkaja+stb), ezek borotvapengével apróra vannak vágva.Imádják!
A lemezes haltáp nekik kicsi, nem is nagyon eszik, a többinek meg mindegy...
A vízcsere gyakori.Kéthetente részleges vízcsere, ez kb a víz 25%-át jelenti és havonta, kéthavonta egyszer a 75-90%-át lecseréljük frissre.Ilyenkor megy az átültetés, selejtezés, stb.A részleges vícserénél szûrõtisztítás, algakaparás,stb.
A szûrõ belsõ gyári Juwel,a fûtõ is gyári volt vagy 2 és fél évig, aztán kivettük,mert nem lehetett pontosan szabályozni és néha felment 34 fok fölé a víz.
A Ph-t Kh-t nem mérjük, pedig van ilyen reagenses víkeménység és savasság mérõ, de azt nem szeretem használni.Régóta keresek egy megbízható MÛSZERT, amivel vízminõséget lehet mérni.
Egyébként 29-30 fokos a víz, teljesen ideális a halaknak.
Próbálunk olyan halakat telepíteni a diszkoszok mellé, ami megtalálható a természetes élõhelyükön is, de legalább kijönnek egymással.A növényzetnél sokat kipróbáltunk, az apróbb levelûek gyorsan bealgásodnak és elpusztulnak.
A biológia abszolúte beállt már, az algákkal sincs gond, mert nagyon jól meg van oldva a fénycsõ.Alufólia van rátekerve több részben, így kellõ fényt biztosít, de annyit nem, hogy az alga vagy a békalencse jól érezze magát.
A képen látható Botiák a csigaevõk.Direkt azért vettük, mert ajánlották más akvaristák, hogy a csigákat imádják.Vettünk is négy darabot (kicsit) és két hét alatt kikajálták az összes csigát!
Emellett szépek is.Felhívták figyelmünket, hogy nagyra megnõ(het)nek.Ez nem igaz.Most kábé 8-10 cm hosszúak és nem nõnek tovább.
Az igaz, hogy az összes szakkönyv 30 cm(!)-t ír, de itt hál'istennek nem fejlõdtek tovább.
\"Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is mystery\"
milyen ezközzel csináljétok a képekeT??
Ne légy türelmetlen.
Most kicsit csúnya, mert a növények felúsztak a víz felszínére (némelyik).Ezek a diszkoszok, ahogy kergetik egymást, mindig kitúrják a növényzetet, akárhogyan ültetjük le, és akármilyen súllyal tartjuk lent.
Ráadásul utólag jöttünk rá, hogy ez a domború falú akvárium torzítja a látványt.
Õ még kicsi...
Na, így néz ki teljes egészében:
És itt van a kókuszdió:
A képeket most csináltam tíz perce, kajálás közben.Direkt húztam össze 800x600-ra, hogy ne legyen nagy itt az oldalon.
www.koleszafoto.hu
Hadd aludjanak.Majd holnap lesz kép.
majd mellékelek vmikor 1 képet Béláról
vegyszert nem szoktam alkalmazni nem is ajánlott szerintem... a méregdrága Sera termékeket csak a legelején használtam és nem igazán vált be... magától beállt a víz és most már mindíg hagyva egy keveset a vízbõl a cserekor, foyamatosan jó a víz minõsége...
www.koleszafoto.hu
Azóta már többször is át lett rendezve, most már nincsen benne a nádszár viszont van félbevágott kókuszdió héja, ami egyrész jól mutat, másrészt búvóhely lehet kisebb halaknak.
Egyébként onnan jött ez, hogy a diszkoszok természetes élõhelyükön is hasonló növények között élnek, a függõleges csíkozásukkal pedig nagyon jól tudnak rejtõzködni a nádszárak között.
Mielõtt bármilyen növényt vagy természetes dekorációt rakok be, beáztatom általános fertõtlenítõbe egy jó fél órára vagy Sera Aquatanba.Az Aquatan amúgy is kell a víz elõkészítéséhez.
- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%
www.koleszafoto.hu
Nekem most négy diszkosz van egy 180-as Juwel aksiban.Eredetileg hatan voltak, de kettõ már elpusztult valami szar fertõzéstõl, amit még a Sera Bactopur Direct sem tudott kiszedni belõlük.
Apropó, mennyi ideig él egy diszkosz? Mert a legöregebb már lassan négy éves lesz, és már a színe is csak kajáláskor jön elõ.Úgy nézzük, hogy már alig lát a szerencsétlen.
Itt van egy-két kép az aksiról.Már nem így néz ki, ezek a képek két éve készültek:
80 liter / diszkoszhal
- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%
néztem van-e fórum xifókról de nem találtam még... a küldött link oldalon nézz körül ott talán tudnak segíteni... én isépp ott érdeklõdtem valamirõl...
www.koleszafoto.hu
www.koleszafoto.hu
de lenne még 1 naagy gondom az 1ik Xifóm a földön 1 gombmoha mellet fekszik állandóan.néha próbálom elzavarni(arra gyanakodva hogy eszorult de elúszik utána meg visszajön)mégcsak 3hónapos nem terhes(nõstény).
www.koleszafoto.hu
ott a hasa végénél szügletesedik??
a minõsége nem túl jó ezt nézd el nekem...
azért észrevehetõ a szögletesedés.... de még ez sem az igazi... ez kb 2-3 nap múlva fog szülni....
www.koleszafoto.hu
www.koleszafoto.hu
Maximum elajándékozni tudod õket.
érdemes próbálkozni a környékeden a kisállatkereskedésekben, de nem szívesen veszik ám át mert fertõzéseket és betegséget is könnyen behurcolhat így az ember...
www.koleszafoto.hu