Akváriumosok!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Igen nekem is volt egy növényem (most nincs itt a határozókönyv,nem tudom a latin nevét), amit ha hiszed, ha nem, havonta kellett visszavágni.Durván havi 1-1,5 métert(!) kellett levágni a gyönyörû hosszú zöld leveleibõl, mert annyira nagyra nõtt, hogy teljesen elsötétítette már az akváriumot.

Egy idõben volt még több Anubias is, de baromira algásodott.Meg aztán volt valamelyik hal, amelyik kajálta is.
Most szeretnék még hozni valahonnan szép kicsi diszkoszt.Még két darab kéne, bõven elférnek.Gyakran vásároltam Ramirezit, de annak túl rövid az élete.Nagyon aranyos és szép kicsi sügér, de pár hónapnál tovább nem él.A neonhalak közül van olyan amelyik már több mint egy éves!Azért az nem semmi, tekintve hogy azok sem a hosszú életükrõl híresek...
Egyébként egész életében diszkoszt akart jóatyám is.Az elõzõ aksink az egy 80-100 literes társas volt, amit Õ rakott össze üveglapokból és spéci szilikon-kaucsuk ragasztóval valamikor úgy 20 évvel ezelõtt.Akkoriban még nem is álmodtunk diszkoszról.Aztán jött egy lakásfelújítás és nem fért el.Halakat eladtuk,aksi ment le a pincébe...Gyönyörû sügéreket is tenyésztettünk, az utcánkban lévõ Albert díszhalasnak adtuk el.
A sügérekkel csak az volt a gond -mivel nem külön medencében voltak- hogy kisajátították maguknak a terület 75 %-át, a többi 6 félének meg volt a 25%.
Állandóan szétvertek mindent és mindenkit, fõleg szaporodás idején.
Sajna helyünk sok nem volt, egy kisebb medencébe raktuk mindig át,de egy idõ után kellett hagyni a nagyban is.Ezért volt a bunyó.

Editthy
igyekszem türelmesnek lenni ígérem 😄
Köszi a képeket!
Te még a szerencsések közé tartozol ahogy elnézem mert még megvan az írtódrága növénykéd... nem vágom a nevét,(balról a második növény ha jól számolom) a kerek vaskos levelûre gondolok aminek gyönyörû vízalatti fehér kála szerû virága van... azért mondom h szerencsés vagy mrt az enyémet annyira széttúrta a harcsa(Hoplosternum thoracatum) hogy kipusztult... pedíg épp virágozni készült... már nyiladozot a bimbó <#rinya>
Balról az elsõ növényed is volt nekem is azt most nyaralás alat zabálták fel a csigák...
ami úszik a felszínen olyanom van most csak jelenleg... de az rettentõmód szaporodik és szép egészséges... 😊

www.koleszafoto.hu

180 literes, Juwel Vision sorozat, asszem.
Ez a domború elõfal érdekes, de meg lehet szokni.
Ja és kösz a dicséretet.Sokat foglalkozunk vele.De aztán meg olyan jó nézni...
Ahogy ott csobog a szobában az hangulatos, ráadásul egy kicsi természet költözik ezzel az ember lakásába, mégpedig olyan amit nem biztos hogy valaha is láthat a valóságban.

Még az aksiról:
A villany az gyári, amit a Juwel ad hozzá, egy meleg és egy hideg fényû csõ világít jelenleg.Az automata reggel 7 körül kapcsolja be a világítást (ez az ébresztõ) és este 9-kor jön az alvás.
A vízszûrõ is gyári, mint mondottam, de olyan erõs, hogy le kellett fojtani valamivel a kivezetõcsövét, mert már hullámzott az egész.
A légpumpa....az most nem is tudom, majd megnézem, most már sötét van... <#vigyor>

Ez most egy Panasonic NV-GS300-as videókamerával készült, melyet nem rég szereztem be.

Na, akkor mesélek még.
Napi kétszeri etetés van, reggel 8 és este 8 körül.Reggelire általában szárazat kapnak, Sera Discus...csoda, ezt nagyon szeretik, estére pedig fagyasztott vörös szúnyoglárva.Kajánál már sokmindent kipróbáltunk (azért beszélek többes számban, mert igazából az apám az akvarista, én csak segéderõ vagyok), sajnos elkövettünk egy pár hibát.
Élõ tubifextõl kétszer kaptak olyan fertõzést, hogy majdnem kipusztult az egész akvárium.Hiába forrázod, válogatod, ha nem friss vagy nem minõségi, akkor nagyon könnyen bevihetsz valamit, ráadásul a diszkoszok finnyásak és érzékenyek.
De szerették.Aztán egyszer vízibolhától is kaptak valami, pedig nem ma kezdte jóatyám sem az akvarisztikát...a lényeg, hogy megmaradtunk a mirelit és száraz kajánál.
Néha extraként kapnak egy mixet (marhaszív+gépsonka+petrezselyem+szárazkaja+stb), ezek borotvapengével apróra vannak vágva.Imádják!
A lemezes haltáp nekik kicsi, nem is nagyon eszik, a többinek meg mindegy...

A vízcsere gyakori.Kéthetente részleges vízcsere, ez kb a víz 25%-át jelenti és havonta, kéthavonta egyszer a 75-90%-át lecseréljük frissre.Ilyenkor megy az átültetés, selejtezés, stb.A részleges vícserénél szûrõtisztítás, algakaparás,stb.
A szûrõ belsõ gyári Juwel,a fûtõ is gyári volt vagy 2 és fél évig, aztán kivettük,mert nem lehetett pontosan szabályozni és néha felment 34 fok fölé a víz.
A Ph-t Kh-t nem mérjük, pedig van ilyen reagenses víkeménység és savasság mérõ, de azt nem szeretem használni.Régóta keresek egy megbízható MÛSZERT, amivel vízminõséget lehet mérni.
Egyébként 29-30 fokos a víz, teljesen ideális a halaknak.
Próbálunk olyan halakat telepíteni a diszkoszok mellé, ami megtalálható a természetes élõhelyükön is, de legalább kijönnek egymással.A növényzetnél sokat kipróbáltunk, az apróbb levelûek gyorsan bealgásodnak és elpusztulnak.
A biológia abszolúte beállt már, az algákkal sincs gond, mert nagyon jól meg van oldva a fénycsõ.Alufólia van rátekerve több részben, így kellõ fényt biztosít, de annyit nem, hogy az alga vagy a békalencse jól érezze magát.
A képen látható Botiák a csigaevõk.Direkt azért vettük, mert ajánlották más akvaristák, hogy a csigákat imádják.Vettünk is négy darabot (kicsit) és két hét alatt kikajálták az összes csigát!
Emellett szépek is.Felhívták figyelmünket, hogy nagyra megnõ(het)nek.Ez nem igaz.Most kábé 8-10 cm hosszúak és nem nõnek tovább.
Az igaz, hogy az összes szakkönyv 30 cm(!)-t ír, de itt hál'istennek nem fejlõdtek tovább.

Firerock
kisviku Gyönyõrû az akid-hány literes?

\"Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is mystery\"

Firerock
bocsi Edithy:S

Firerock
köszike kisviku
milyen ezközzel csináljétok a képekeT??

Okés itt van <#vigyor>
Ne légy türelmetlen.
Most kicsit csúnya, mert a növények felúsztak a víz felszínére (némelyik).Ezek a diszkoszok, ahogy kergetik egymást, mindig kitúrják a növényzetet, akárhogyan ültetjük le, és akármilyen súllyal tartjuk lent.
Ráadásul utólag jöttünk rá, hogy ez a domború falú akvárium torzítja a látványt.

Õ még kicsi...

Na, így néz ki teljes egészében:

És itt van a kókuszdió:

A képeket most csináltam tíz perce, kajálás közben.Direkt húztam össze 800x600-ra, hogy ne legyen nagy itt az oldalon.

Editthy
a kép 2 napja készült... Meg ne sértõdj, de Te engem kezdesz kiakasztani...<#rolleyes><#vigyor>

www.koleszafoto.hu

Firerock
de 1 jelenlegi állapotú képet mer kíváncsi vok hogy most hogynézki

Editthy

www.koleszafoto.hu

kókuszdió héját sok hal kedveli...vannak sügérek amelyek ebbe igen szívesen ikráznak is...sõt leginkább csak ilyenbe(Julidochromis fajok és a Steatocranus casuarius)...pláne ha nincs félbevágva hanem egy kis lyukon keresztül takaritod ki és igy csak a száját kell vigyáznia a szûlõnek...

Firerock
akkor majd több képet is csinájj az akidról ne csak a kókusz ok?

Sajna elkéstem.Már kikapcsolt a halak világítása.
Hadd aludjanak.Majd holnap lesz kép.

Firerock
Edithy ha még nem szült meg a guppid tucc róla küldeni 1képet?

Firerock
képzeljétek elugrottam csabára a Centerbe és gazdagítottam akváriumom Bélával a Törpe Karmos békával oylan aranyos.meg még vettem 1 "szülõszobát😄😄"iylen ketrec szerû vmi
majd mellékelek vmikor 1 képet Béláról

Firerock
ok kösz mer jó 5letnek tartom és van is 1-2 felesleg kókuszhéjam

Editthy
a kokusz látványára én is kivi lennék 😊

www.koleszafoto.hu

Editthy
Köszi az infót... elég sok minden megjárta már az akváriumom... gyökerek, kövek, Balcsi csigák és növények, hálisten edig még semmi gond nem volt... én a forrázást és alapos sikálást szoktam választani ... forrázás után amíg ki nem hül a viz ázik útána sikálás majd újabb forrázás és a folyamatot kb 2-3x ismétlem...
vegyszert nem szoktam alkalmazni nem is ajánlott szerintem... a méregdrága Sera termékeket csak a legelején használtam és nem igazán vált be... magától beállt a víz és most már mindíg hagyva egy keveset a vízbõl a cserekor, foyamatosan jó a víz minõsége...

www.koleszafoto.hu

Majd délután, ha hazaértem, csinálok új képeket.

Firerock
kisviku!:a Kókuszdióhélyról tudnál mutatni 1 képet??

Hmm, akkor tényleg kezd öregedni.Pedig nem úgy van a halaknál, hogy minél nagyobb termetû, annál tovább él?

Lehet ilyet kapni akvarista boltban is,de szedhetsz is magadnak, csak alaposan tisztítsd ki, érdemes leforrázni is vagy kiszárítani, hogy nehogy valami fertõzést becipelj az aksidba.
Azóta már többször is át lett rendezve, most már nincsen benne a nádszár viszont van félbevágott kókuszdió héja, ami egyrész jól mutat, másrészt búvóhely lehet kisebb halaknak.

Egyébként onnan jött ez, hogy a diszkoszok természetes élõhelyükön is hasonló növények között élnek, a függõleges csíkozásukkal pedig nagyon jól tudnak rejtõzködni a nádszárak között.
Mielõtt bármilyen növényt vagy természetes dekorációt rakok be, beáztatom általános fertõtlenítõbe egy jó fél órára vagy Sera Aquatanba.Az Aquatan amúgy is kell a víz elõkészítéséhez.

via_mala
A díszhalak élettartama változó, a 4 év a sügérféléknél már tisztes kornak számít. Harcsáknál viszont a 20 év sem ritka, elevenszülõ fogaspontyoknál pedig átlag 2 év élettartam várható.

- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%

Editthy
Több akváriumban is láttam nád szárat... szerintem jól mutatnak... honnan lehet beszerezni õket? Balcsi? Vagy kereskedésben árulnak ilyet?

www.koleszafoto.hu

Egyetértek.
Nekem most négy diszkosz van egy 180-as Juwel aksiban.Eredetileg hatan voltak, de kettõ már elpusztult valami szar fertõzéstõl, amit még a Sera Bactopur Direct sem tudott kiszedni belõlük.

Apropó, mennyi ideig él egy diszkosz? Mert a legöregebb már lassan négy éves lesz, és már a színe is csak kajáláskor jön elõ.Úgy nézzük, hogy már alig lát a szerencsétlen.

Itt van egy-két kép az aksiról.Már nem így néz ki, ezek a képek két éve készültek:

Editthy
xiffó=platti?

www.koleszafoto.hu

via_mala

- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%

Firerock
1diszkoszhal jól érezehti magát 1 25 literes aksiban?

Editthy
nem ismerem a xifók viselkedését... lehet h ez természetes viselkedésük... a harcsám sokszor tetteti halottnak magát... 😊
néztem van-e fórum xifókról de nem találtam még... a küldött link oldalon nézz körül ott talán tudnak segíteni... én isépp ott érdeklõdtem valamirõl...

www.koleszafoto.hu

Firerock
#174 -->erre nem tucc választ??

Editthy
Firerock
😄😄 az elõbb azt írtam hogy eszorult

Firerock
beszorult

Firerock
aha kösz
de lenne még 1 naagy gondom az 1ik Xifóm a földön 1 gombmoha mellet fekszik állandóan.néha próbálom elzavarni(arra gyanakodva hogy eszorult de elúszik utána meg visszajön)mégcsak 3hónapos nem terhes(nõstény).

Editthy
a fejlettségtõl is függ... tehát mennyire fiatal vagy épp idõs a hal... a kis halak csak 3-4 halat szülnek ... a nagyobban akár 10-15 picit is a világra hoznak egy elléssel

www.koleszafoto.hu

Editthy
Black mollym nem volt sosem.. abban sajnos nem tudok segíteni...

www.koleszafoto.hu

Firerock
köszy

Firerock
az enyémnek nagyobb a hasa

Firerock
és black mollys nincs?
ott a hasa végénél szügletesedik??

Editthy

a minõsége nem túl jó ezt nézd el nekem...
azért észrevehetõ a szögletesedés.... de még ez sem az igazi... ez kb 2-3 nap múlva fog szülni....

www.koleszafoto.hu

Editthy
igen pillanat...

www.koleszafoto.hu

Firerock
sziasztok vki tudna küldeni 1olyan képet amikor 1 guppinak meg 1 Blac Mollynak "szögletes a hasa"mert nem tudom felismerni

Firerock
hát nemtudom így jobb hogy így fórumon dumcsizunk(meg vki vel msnen)

Editthy
Ha jó fej akkor neki le tudod passzolni..., de akkor miért nem õt faggatod, nyílván jobban benne van a témában...

www.koleszafoto.hu

Firerock
a szomszédo ma kisállatkereskedés tulaja😛

via_mala
Nem akarlak kiábrándíani nagyon, de a guppikat sehol nem lehet eladni, még ingyen sem veszik át az akvarista üzletekben.
Maximum elajándékozni tudod õket.

Editthy
én egy helyet tudtam Bp-en ,de sajnos tulajváltás miatt már ott sem veszik át 80 db alatt... szal... 😞

érdemes próbálkozni a környékeden a kisállatkereskedésekben, de nem szívesen veszik ám át mert fertõzéseket és betegséget is könnyen behurcolhat így az ember...

www.koleszafoto.hu

Firerock
hol és mennyiért lehet eladni a kisguppikat(szarvason lakom)