Jogosítvány

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

én mindig úgy közlekedek, hogy egybõl feloltom indulásnál, tehát szinte folyamatosan égetem 😊, városban is.

Szokás hatalma, mivel Szeged melletti faluban lakom, így szinte mindig országútra megyek 😄D

|HALA MADRID!! |-------------------------| http://www.hackthat.net/df/ddos/48897/index.hack

Mikor kell kivilágítani tompított fényszóróval a lakott területen belüli fõútvonalon közlekedõ gépkocsit?
Jaaa! lakott területen belüli ! Megvan le esett.
Lehet, hogy Én eddig tévedésbe voltam.
Mikor kell kivilágítani tompított fényszóróval a lakott területen belüli fõútvonalon közlekedõ gépkocsit?
B: Csak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között.

Most akkor én összekevertem. Akkor amit állandóan nappal lakott területen kívül kell használni az a helyettesíthetõ !
Semmi gond !
Elnézéseteket a rövid o meg hosszú ó stb miatt, csak ezen a fránya billentyüzeten máskép van mint az én gépemen, és csak amikor visszaolvasom akkor látom, milyen unfrankókat tudik irni.
Ennek a táblának ez igazi megfogalmazása: Kényszeritõ ók nélkül ennél lassabban haladni nem szabad.Aki erre a tempóra , jármûve, rakománya, vezetési tudása, vagy a jármûvére vonatkozó seb.korlátozások miatt nem alkalmas rá sem mehet a táblával jelzett útra.
Persze a "kényszeritõ ok" a csapda a kérdésben.
Pl: ha jeges az út, szakad az esõ, pisilni kell a gyereknek, nagy a dúgó, stb. mind feloldást jelenthet.
Természetesen a megállási tilalmakról ez a tábla nem rendelkezik, ezért nem is tiltja. Ezt a táblát Mo-n ritkán használják, nyugaton viszont sok helyen látni. Elsõsorban ott teszik ki, ahol a dinamikus forgalom érdekében a lassúbbakat ki akarják tiltani.
Jó, köszi. Én is erre tippeltem.

Csak ez megint egy érdekes dolog, hogy ilyen táblánál meglehet állni, hogyha egyszer kötelezõ sebesség meg van adva. (Na de mindegy, ez már nem az elsõ, hogy ilyesmibe akadok.)
minimum kötelezõ sebesség 30.

Mondjuk én még csak autópályán láttam, általában 70-nel

|HALA MADRID!! |-------------------------| http://www.hackthat.net/df/ddos/48897/index.hack

Mi is a jelentése ?

Köszi !
Ha a zöld kocsi csak egy méterrel késõbb állna meg, akkor a fékezõ, bólintó jármû mozgását a kék autó vezetõje nem tudná biztonságosan felmérni. Ahoz, hogy egy lassuló jármû mozgását valaki felmérje, meg tudja határozni, hogy hol fog megállni, egy rövid idõre van szüksége. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a senzo-motorikus mozgások hirtelen kormányzást, vagy fékezést okoznak. Ha a zöld kocsi ott áll meg, ahol a kék még nem láthatja, akkor a lassan becsurgó jármû mozgását könnyebb felmérni és nem okoz reflexszerû kormánymozdulatot. Ha a zöld ott áll meg ahol a kék még nem láthatja, akkor onnan a zöld sem láthatja be a keresztezõdést.
sz4bolcs
eszet= észt 😄

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
ezek szerint ha nem sikerül elsõre kitalálnunk, akkor megvan egy olyan eset, ahol a kresz übereli a józan eszet? 😄

A Kresz az életben jol bevált módszereket, néha szokásjogokat rögziti irásban. Gyakran elõfordul, hogy elsõ olvasatra nem egyértelmû az értelme.
De ha jól átgondoljuk, vagy valaki elmagyarázza, akkor teljesen világossá válik.
Ha már egy példát kértél, hát akkor mondok egyet.
A STOP táblás keresztezõdésnél, ha van felfestve megállás helyét jelzõ vonal (stopvonal) akkor ezt úgy festik fel általában, hogy onnan még véletlenül se lehessen belátni a keresztezõdést. Elsõ ránézésre ez így értelmetlennek tûnik, pedig nem az.
sz4bolcs
persze inkább jobb lenne idézgetni kreszbõl, és megmagyarázni, hogy a szabály miben nem követi a józan észt. Nem kéne úgy beállítani, mint ha ellent mondana a józan észnek. Tudtok ilyet?

sz4bolcs
ja. Kapásból tudok mondani egy ilyen esetet: ha valamelyik társad nem ismeri a kreszt...

(1196) kérdés: Szabad-e megfordulni kijelölt gyalogos-átkelõhelyen?

Helyes válasz: B - Igen.
A "zebrán" nincs ilyen tilalom.

Eszembe nem jutna zebrán megfordulni !
Persze, hogy szabályok lazára-vételével is jól lehet közlekedni. Erre a legjobb bizonyiték itt a "3328" szám alatti videó.
Közlekedtem már hasonló helyeken, és beismerem, hogy még élveztem is.
Ennek ellenére nekem jobban tetszik az amit Hamburgba, Lübeckben vagy Malmõben tapasztaltam. Szerintem itt Europában az lenne a követendõ példa.
én ezt megértem, tudom is a szabályt

nem azt mondom hogy hülyeség a KRESZ, de sok esetben a józan ész többet ér, mint a szabályok

Ha alszom megéhezem, az evéstõl meg elálmosodom! Szép az élet!

sz4bolcs
hehe.. De ha nem szólok neki, akkor nem fogja tudni, hogy én is tisztában vagyok vele. 😄
Tényleg nem érted, mit írok, v. csak ennyire rosszindulatu vagy?

Lehet, hogy meglepõ lesz számodra amit most irok, de sok emberrel ellentétben a vizsgabiztosok általában jól ismerik a szabályokat. Az idevonatkozóakat is. Persze õk is emberbõl vannak, és sokszor szubjektiv mmódon itélnek meg helyzeteket, és az én tapasztalatom az, hogy általában a tanuló javára.
sz4bolcs
jó, az hülye kérdés, hogy mennyire siet, mert 40 percet ráér, de valami hasonló... 😉

sz4bolcs
vizsgabiztossal ismertetném az ide vonatkozó szabályt, aztán megkérdezném tõle, mennyire siet. 😄
Kerültem ilyen helyzetbe vizsgán, épp a vizsgabiztos mondta, hogy ilyen pitin ne szarozzak.

sz4bolcs
bizony, hogy átlépheti a záróvonalat indokolt esetben, és ez a KRESZben is benne van.

Ha ilyenkor átmész a záróvonalon, akkor a vizsgán biztos, hogy nem.
Az ide illõ értelmezést szó szerint nem tudom, de valahogy úgy szól, hogy elhárithatatlan ok esetén (pl út felbontás, mozgásképtelen jármû stb) megfelelõ körültekintéssel, másik jármû zavarása nélkül léphetõ csak át.
Záróvonalat indokolt esetben, pl. kikerülés esetén át lehet lépni.

Szitu: út közepén záróvonal, szélén bicajos. Átlépnéd a záróvonalat, vagy sem?

A KRESZ azért van, hogy ne törjük össze az autót és magunkat.
Azokban az országokban ahol jobban betartják a szabályokat alig van közûti esemény. Svéd, Norvég stb. Ahol kevésbé veszik komolyan a szabályokat ott alog látni sérülésmentes autót, és egy kisvárosnyi ember hal meg az utakon. Aztán lehet rajta filozni, hogy a kresz hülyeség-e.

http://auto.videobomb.hu/video/ELMEBETEG_FORGALOM
ez már kifacsarás, egy, kettõ itt pont az a helyzet áll fent (a rajz szerint) hogy én most indulok, ha a másik nem indul, akkor egyértelmû

avagy, ha nem most indulnék, akkor is látnám hogy jön-e, mert lehet neki esetlegesen zöld is (nem errõl a nyilas lámpáról bewszélek, legyen akármi más) akkor persze nem fékez, azt látod, ha meg neki piros, akkor vagy megáll, vagy el sem indul

én azon a véleményen vagyok, hogy a KRESZ fele hülyeség, ugyanis sok helyzetben biztonságosabb, ha józanul gondolkodik az ember, és nem a KRESZre bízza magát

tanuló autó vizsgázik, lámpa elõtt vészvillogós autó áll, tegyük fel, hogy pont a záróvonal elõtt, te kikerülöd, de hogy vissza tudj menni a sávodba, már át kell lépned a záróvonalat, de ugye a KRESZ azt mondja, hogy záróvonalat nem lépünk át! az autó meg szabályoasn várakozott, tiltó tábla ugyanis ilyen helyeken nincs, KRESZben meg szabály nincs rá, hogy ott nem várakozhat, tanuló meg vacicál, hogy most akkor visszamenjen vagy ne? görcsösen beleverik a KRESZ szabályokat, és meg fog bukni egy ilyen helyzetben...

Tudod az elõzés fogalma nem csak fehér vagy fekete, lehet szürke is.
Ez igy hülyén hangzik, megpróblom körülirni.
Ha a nagykörûton lehagyod a 6-os villamost, az elõzés, vagy elhaladás?
Ha a Mester utcába, vagy a Gubacsi úton teszed ezt az mindenkinek egyértelmû, hogy az elõzés.
Na ha az elõzés néha ilyen árnyalt, akkor a rá vonatkozó szabályoknak is árnyaltnak kéne, hogy legyen. Ekkor viszon a Kresz telis teli lenne kivételekkel és már igy is túl sok van belõlük.Az életben ezek általában nem okoznak problémát, csak a vizsgán. De ha azt egyszer túléled akko minden addigi gondnak annyi.
"Hogy a magyar KRESZ-vizsgán miért csavarják ki az értelmét, hát ez egy más kérdés"

Kicsit nem lököttek ! <#ticking>
Ilyen táblát életemben csak egyszer láttam a valóságban, nyugaton egy határátkelõ elõtt. Az volt az értelme, hogy az azonositó kamera láthassa a rendszámokat. A tábla az jó és az elõzést valóban nem tiltja. Hogy a magyar KRESZ-vizsgán miért csavarják ki az értelmét, hát ez egy más kérdés.
Hát ...

© cipo01 válaszára vagyok kíváncsi. Ahogy látom Ö benne van a témába.
ez érdekes, lehet megfingatásra való ez a kérdés 😊
70 méterrõl nem kezdheted meg az elõzést, de most azt nem hiszem, hogy ez a tábla azt jelentené, hogy sose mehetsz 70m-nél közelebb a másikhoz, de nem tudom, ha még is így van,akkor aki ezt kitalálta, az hülye 😊

Igen, végülis ez miatt kérdeztem: "hogy szabad-e elõzni ennél a táblánál? A jó válasz : IGEN"

De, "Hogy ekkora az elõirt min. köv.táv." akkor 70 m -nél közelebb van az ember amikor elõz !
Na akkor ez most, hogy van ?
,,mert a mögötted jövõ KAMAZ (sok tonna vas gagyi fékkel) tudja és szeretne még átérni a ezen a zöldön."

A Kamaz csak ne száguldjon ész nélkül a zöld miatt bele a keresztezõdésbe. Különben meg nem hirtelen kell megállni, elindulsz látod jönnek-e szembe vagy nem, már lehet a keresztezõdés elején látni, nem az van hogy mész 50-nel, és a keresztezõdés közepén hirtelen befékezel, mert csak akkor látnád, hogy jöhetnek és jönnek is szembe

Nem értjük egymást, mert máshogy nézzük a helyzetet.
A Te jármûved és a szembõl jövõ is közeledik a keresztezõdéshez.
Neked el kell döntened, hogy a szembõl jövõ neg fog-e állni, vagy nem, mert a mögötted jövõ KAMAZ (sok tonna vas gagyi fékkel) tudja és szeretne még átérni a ezen a zöldön.
Hogy ekkora az elõirt min. köv.táv. az egyértelmû.
Két tesztkérdésben is szokott szerepelni, és azt szokták kérdezni, hogy mely jármûvekre vonatkozik. Mindegyikre.
A másik ritkábban elõforduló tesztkérdés pedik azt firtatja, hogy szabad-e elõzni ennél a táblánál? A jó válasz : IGEN
de én csak azt mondom - úgylátom nem értjük egymást, hogy LÁTJA az ember, ha elindul vele szembe egy autó, vagy nem!

követési távolság minimum

Mi is a jelentése ennek !
(lehet, hogy rosszul tudom)
Nem tudja valaki, hogy feltétlenül kell-e kétéves kismotoros jogsi nagymotor vezetéséhez?

Sibrik- Gyömrõi út
Nagy L.- Kerepesi út
Ezek nem elég nagyok?
én ezt értem, de feleslegesnek tartom egy ilyen keresztezõdésben...

nagyobbakban ilyen úgysenincsen

Az biztos, hogy neki piros a lámpája, és ezt neked is tudni kell.
A lámpák közel a fele ilyen redszerû, vagyis a szembõl érkezõ nem kap zõldet. A másik fele pedig olyan, hogy egyszerre zöld mindkettõnknek. Ilyenkor persze meg kell állni a ker. közepén, és el kell engedni a szembõl jövõt.
de azért azt valljuk be, ha neki is zöld, akkor kb egyszerre érünk oda, és ha én balra kanyarodok, nem fogok full gázzal indulni, magyarul nem sok esélyem van rá, hogy megpusziljon egy orosz csoda hátulról

másik, logikusabb sztem így, minthogy megjegyezzem, hogy hoppá, nyilaszöld van, akkor most mi hogy van?

Én már láttam olyant, aki ilyenkor belefékezett, és a mögötte jövõ Kamaz átsegitette a keresztezõdésen. A helyszinelõ pedig csak azt kérdezte, hogy miért fékezett indokolatlanul.
Köszönöm. Értem !
sz4bolcs
Örülök, hogy megértetted, mi volt a problémánk. 😄

ez eddig rendben lenne, de ki nem szarja le ebben az esetben a KRESZ-t (már bocsánat) ha látom hogy jön, akkor elengedem, ha nem jön bekanyarodok és kész, nem kell nekem ahhoz telizöld, vagy nyilas zöld