Jogosítvány

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hassan B
Hát ez érdekes... én elsõ jogsinál(M) csináltattam ideiglenest, amit azonnal megkaptam( persze nem ingyér volt ). Most lassan befejezem a B-t, haverok azt mondták hogy most is lehet ideiglenest.

][ ВАЗ ][

Sly9119
Igen, ugyan az a helyzet , mondták nekem is vagy Edelény, vagy Putnok, remélem, mert már menni kéne, csak nem akarom hogy lekapcsoljanak, tuti lecsekkolnak 1-2 héten belül 😄 .

Putnokon se kellett idõpont, mentem jöttem hamar végeztem.Bár lehet furcsán néztek amikor az igazollást kértem ki , hogy kocsi kulcs nálam van 😄 közbe csak haver vezetett 😄

ASUS K70 Benz-S400CDi-összetörve :O

TheRock18
most nézem,nem is laksz tõle messze 😊
am én miskolci vagyok,de szikszóra mentem..mert ott nem kell idõpont..1 hét múlva ki is hozta a postás 😊
tehát mindenféle képpen kisebb városban csináltasd 😊
barcika is jó am

BMW Über Alles!

Sly9119
Bizony nincs, utánna jártam, csak kategória bõvítésnél , illetve ujra igénylésnél vagy hosszabbításnál van :-) De azért reménykedek a Hétfõben Keddben de szerdán már nagyobb a remény 😄

TheRock18
nincs olyan,hogy ideiglenes...legalábbis elsõ jogsinál

BMW Über Alles!

Hassan B
Van, hogy 3 nap alatt kiküldik, szóval az egy hét nem olyan gyors. A leggyorsabb mód az ideiglenes, azt ott helyben megkapod.

][ ВАЗ ][

milk4
Grat!<#eljen>

Majdnem 8éve tagja vagyok ennek a sz@r fórumnak... Kéne valami más hobby.

Sly9119
Na, sikerült minden vizsgám elsõre <#eljen> ezen a héten szerdán reggel adtam be a kérelmet az okmányirodába, egy kis városban, azt mondták hogy ott gyorsan intézik, 1 hét alatt kiküldik, hát, meglátjuk, már nagyon várom.<#vigyor2>

Aki esetleg most kezdi a jogsiját annak tudok esetleg segiteni a 2009-s kresztesztet lelehet ingyen tölteni csak regisztrálni kell az oldalra itt a link: http://soldier-site.ath.cx/details.php?id=654

És amik rajta találhatok:

Teszt könyv.
Véletlen tesztlapok ”B” kategória.
Tesztlapok ”A,B,C,M” kategória.
”C,E” kategória Szerkezet és Üzemeltetési tesztlapok.
”C,E” kategória Munkavédelmi tesztlapok.

[url]http://g.bfbcs.com/28826/pc_Szykla%5BHUN%5D.png[/url]

C kategóriából fogok majd kresz vizsgázni. Nincs ehhez valahol normális teszt gyakorló program? Az autósiskolánál volt ilyen lemez 2500-ért feltettem, de csak B kategória van és 4, azaz négy darab C-s tesztsor, hogy a rosszseb egye meg õket, pedig a nõ azt állította, hogy még E is van rajta. Annak nyoma sincs.

krissye
hy
ma vizsgáztam le A1-es KRESZ-bõl
qrva joó<#vigyor2><#vigyor3><#nyes><#zavart1>

TheRock18
nekem,vagy nekünk jó fej elméleti oktatónk volt..röhögtünk minden oktatáson,kajak élveztem azt a 2,5 hetet...nagyon jól magyarázott és vitt humort is az "elõadásába" 😊

BMW Über Alles!

Pff...

Akkor még szerencse, hogy elkezdtem nemrég.
Amúgy statisztikák alátámasztják, hogy a friss jogsival rendelkezõk okoznak és vesznek részt a legkevésbé balesetekben.

Én még csak a kresz oktatáson vagyok túl(köszönhetõen az NKH-nak, aki 1 hét idõhúzás után 2 hét múlvára adott idõpontot), de van valami a dologban, legalábbis úgy érzem én 2 szempontból is megtanultam a kreszt.

Az egyik ugye, hogy 0 és 1 hibapontos vizsgákat nyomok, persze ez csak egy dolog.

A másik az, hogy ha megyek az utcán, gyalogosként is könnyen felismerem a helyzeteket, kapásból tudom kinek hogy van elsõbbsége, stb.

Ez azért van valószínûleg, mert az autósiskolában ahova járok elég jól tanítanak, megtanították azt is, hogy kell átmenni a vizsgán(szivatós kérdések, stb), de a fõ hangsúly akkor is azon volt, hogy az életben minként kell majd alkalmazni a kreszt. Minden anyagrészhez mondott az oktató valami rohadtul vicces, de életszerû, és megjegyezhetõ kis történetet, volt hogy megtörtént eseteket.

Mivel nem ismerem a többi autósiskolát, így nem akarok azokról véleményt mondani, de szerintem van színvonalbeli különbség köztük, és szerintem én elég jó helyre mentem.

Úgyhogy inkább az oktatás minõségét kéne felmérni minden iskolában, és ahol nem éri el a megfelelõ szintet ott változtatni rajta.

Persze a kresz vizsgát is át kéne alakítani, konkrétan egy gyakorlati oktató mondta nekünk, hogy a vizsgán annyira félreérthetõek, és szopatósak a kérdések, hogy szerinte ez biztos azért van, hogy minél több embert húzhassanak meg.

És ebbõl következik sajnos, hogy valószínûleg sok autósiskolában ezért a kresz oktatáson a vizsga szerinti kreszre mennek rá jobban, nem pedig arra amit majd az életben kell alkalmazni, mondom nekem szerencsém volt, ahova járok itt jutott idõ erre is - arra is.
TheRock18
pfúú tee
úgy tudom,hogy Ak v. B kategória kell rá,mert a hatályos jogszabályok értelmében 2009.május 1-jétõl már az újonnan vásárolt quad-okra vizsga kell és így kap rendszámot,majd a fent említett kategóriákkal vezethetõ...
egyszer,ha lesz pénzem szeretnék egy 250ccm-es quad-ot 😊
a május 1-je elõtt vásárolt quad-okat,pedig bizonyos idõn belül rendszámoztatni kell,kivéve,ha verseny quad,vagy pedig nem közúton használod

BMW Über Alles!

Hassan B
Egy bizonyos súly/teljesítmény felett már most is személygépkocsinak minõsül a quad, nem? Vagy attól még nem lehet B-vel vezetni?

][ &#1042;&#1040;&#1047; ][

TheRock18
nem 😞
de remélem,hogy a quad-ra engedélyezni fogják

BMW Über Alles!

krissye
hy mindenkik
kérdeznék vmit
az igaz h bé-s jogsival lehet a közeljövõben 125ccm-es mocit hajtani?

Bandi 18
Még mit nem 😄. Már bocsáss meg de szerintem hülyeség, mivel aki gyakorlott sofõr annak nem kell új KRESZ vizsgát tenni, mivel olyan idióta kérdések is vannak benne ami az életbe nem használsz. A fõbb szabályokat meg szerintem mindenki ismeri.

Bandi 18
Lehet így akarják szabályozni hogy kevesebb autó legyen az utakon, vagy kevesebb üzemanyagot pöfögjünk el.

TheRock18
remélem semmi
de a jogsi szerzésen tényleg kéne szigorítani...nem árban
hanem minõségben
ne kaphassanak oly könnyen jogsit...de én minden jogsist visszahívnék és 5 évente egy KRESZ vizsgát tehetnének

BMW Über Alles!

Darukezelő
"A jogosítvány megszerzése után egy-két évig vezethetnének a jármûvezetõk. Egy bizonyos idõ leteltével újabb vizsgán bizonyíthatnák a felkészültségüket. Amennyiben a szakoktatók elõtt is elõírásszerûen vezetnének, úgy véglegesítenék a vezetõi engedélyüket."

Baromságnak tartom ezt a részét. A két vizsga között ugyanúgy tud balesetet okozni, vagy gyökérségeket csinálni az illetõ, mint most, második vizsga nélkül. A brutális áremelésre meg már nem is reagálnék...Így azoktól veszik el a lehetõséget, akik mondjuk most még kitudják fizetni a tanfolyamok árát. Apuci újgazdag kisfia / kislánya meg bármikor beiratkozik jogsira, az olyan családokban nem hiszem hogy a pénz lenne a kérdéses. Kíváncsi vagyok mi lesz ebbõl.

Bandi 18
Nekem is megvan, de öcsém is kb 2 év múlva rakná... De ilyen árak mellett... Mit képzelnek ezek.

TheRock18
engem nem izgat,mert megvan pár éve..csak hát tesóm 2 év múlva rakhatná,bár 250-ért...elég necces lenne :S

BMW Über Alles!

Bandi 18
Hát meg a jó édes... <#boxer><#violent><#levele>. Az lesz ennek a vége, hogy senki sem fog itthon jogsit csinálni, elmegy külföldre, (most hozzánk járnak jogsit tenni a környezõ országokból mert olcsó) a hazai autós sulik meg lehúzhatják a redõnyt.

TheRock18
Bandi 18
Így van. Mivel vannak olyan kérdések amik nincsenek benne egy-egy kategória kérdéssorába.

Hassan B
Mindenbõl külön kell... ha pl egyszerre csinálod a B-t és az A-t, akkor is kétszer kell vizsgáznod (ugyan azon a napon!) KRESZ-bõl.

TheRock18
Kicsit zavaros,amit írsz!
Próbálok válaszolni,és vagy lesz benne hasznos infó,vagy nem!
Nos,akármilyen új kategóriát akarsz lerakni,mindenféleképpen újra kell raknod a KRESZ-t,nem azért,mert ne tudnád,hanem azért,mert formaság,de fõleg a pénz miatt...vizsgadíj,stb.
Az elkezdett jogsit,pedig 2éven belül be kell fejezned,mert a KRESZ vizsga elévül 2 év után.
Tehát,ha pl 2007 nyarán elkezdted,de pénzügyi,stb. okokból abba hagytad,akkor 2009 õszén már muszáj újra vizsgáznod KRESZ-bõl is.
Egyik haveromnak le kell fizetnie a vizsgabiztosokat,mert átkellett mennie egybõl mindenbõl,ha nem akarta,hogy kifusson az idõbõl.
18 évesen elkezdte,majd abba hagyta..és 20éves korában jutott eszébe,hogy jah jogsival kéne valamit kezdeni.
Tehát én még ilyet nem hallottam,hogy 1 v. 2 éven belül KRESZ vizsgával új kategória rakható.

BMW Über Alles!

skate00
HELP,HELP,HELP,HELP,HELP,HELP,

Hallottam olyan hogy:: ha megvan a kresz vizsgád és egy éven belül más jogosítványt is akarsz szerezni nemkell vizsgáznod kreszbõl.

Én tavaly ilyenkor Agusztusban vizsgáztam M kategóriábol Kresz re,
Most töltöttem be a 15, és fél évet (és 15,fél kor mehetek A1 re de csak kresz bõl és ha betöltöttem a 16 ot akkor mehetek Rutinra meg forgalmira)

ÉS hogy olyan van e hogy Nekem beirnák a Vizsgakönyvbe hogy Még érvényes a Kresz és abbol nemkell és akkor már csak várnom kéne a 16 év et és akkor meg fojtatnám a jogosítványt rutinnal meg Forgalmival.

PLs segítsetek Elõre is kösz.

Norbi1990
Szlalom a legkönyebb 😄
Hassan B
Nekem pont a kapubeálló hátra nem ment jól, persze vizsgán ki is húztam pont azt, de azért simán megoldottam. Szlalomnál meg csak figyelni kell, nekem az ment simán... <#vigyor2>

tigeroo
áh ma nem nagyon ment a szlalom 😄d

az a baj hogy az oktató kiméri az egész manõvert, magamtól nemnagyon csinálhatom.

nála be kell tanulni hogy a bólya helyzete után mikor merre milyen gyorsan kell kanyarodni...ami végülis jó, csak egy órán még nemtudtam megjegyezni, 1x neki is mentem a padkának is :S
remélem holnap menni fog. bár nyugtatott hogy ez a legnehezebb, a hátra kapubeállás pl. egész jól ment mult héten. remélem menni fog 😊
Hassan B
Szabályok szerint biztosan kötelezõ részt venned a tanfolyamon, mert hiába gyakorlatilag teljesen egyforma a KRESZ, elméletileg mégis vannak különbségek.

A vizsgához kötelezõ a részvét a tanfolyamon( elv. vezetniük kell, hogy ki van jelen ), ezt az egyre gyakoribb ellenõrzések miatt be is szokták tartani... de manapság már ki tudja mik vannak.

Az oktatóval - ha ismerõs - megbeszélheted, hogy írjon ki vizsgára anélkül, hogy a tanfolyamra kellene járni. Azért kérj tõle tesztlapokat és csinálgasd elõtte. 😊

TheRock18
a rossz hír az,hogy minden kategóriánál külön le kell rakni...
szép is lenne,ha B után lerakhatnám a C-t úgy,hogy csak a külön C-t kérdezik 😄

BMW Über Alles!

Sziasztok!
Affelõl érdeklõdnék olyantól, aki többet tud nálam hogy; A1 kategóriájú jogsim van, és van e lehetõség arra, hogy a B kategóriás KRESZ-oktatást kihagyva (természetesen B-s kreszbõl levizsgázva) menjek gyakorolni? Abból gondolom, hogy elvileg az A1 és a B kategória KRESZ-je egyforma (?), így csak vizsgázni kéne belõle. Meg lehet valahogy ezt oldani?
Üdv: pmatE90
TheRock18
jah..nyílván egy motoros balesetnél nem próbálom levenni róla a sisakot,mert lehet,hogy csigolya,vagy gerinctörése van...
kivéve,ha nem kap levegõt,vagy vér jön a szájából,mert akkor a fulladás elkerülése miatt muszáj..
sajnos vannak helyzetek,amikor átkell lépni a szabályok felett,különben meghal valaki

BMW Über Alles!

[HUN]FaTaL
Nekünk is elmondták, hogy csak akkor nyúljunk a sérülthöz, ha teljesen biztosak vagyunk a dolgunkban, inkább hagyjuk minthogy nagyobb kárty csináljunk. Nyílván egy artériás vérzést lefogok azért.

http://goo.gl/gd6Zi5

TheRock18
ennyi 😊

am meg,aki az autópályán szenved balesetet,ahhoz már rohanhetsz defibrivel..ahhoz mást a hullaszállító jön,és csomagolják..jobb esetben a rohammentõ viszi be...

nálunk amúgy is úgy tanították annó,hogy a meglévõ kárnál nagyobbat ne okozzunk,és csak akkor segítsünk,ha ez lehetséges

BMW Über Alles!

[HUN]FaTaL
Igen, nem tanítják. Legalábbis 2005ben még nem tanították. A külön vizsgádon esetleg.

Cégeknél az rendben van, és nem mondtam, hogy árt ha az ember tudja használni. Csak régen valamelyik okos kitalálta hogy tegyenek minden autóba defibrit, azt hittem te is ezt szeretnéd. Országúton és autópályán (mert szerintem ott vannak a legnagyobb balesetek) meg nem sokra mész a cégeknél és egyéb helyeken lévõ defibrivel.

Varenga
szerintem meg OFF-oljátok a témát, mert úgysem gyõzitek meg egymást....

TheRock18
miért lenne butaság?
attól,hogy van ilyen is..
de az amit a kórházakban használnak nem méri fel,hogy dobban-e a szív...
mit gondolsz,miért mondják,hogy "lépjenek hátra"?
azért,mert a rendben lévõ szívnek nem tesz jót
de nyugodtan vegyél el sokkolót...ami meg van spécizve...oszt rázogasd magad,valszeg össze-vissza dobogna után a szived

BMW Über Alles!

Igen, tanítják. És van jogsim is. Sõt, mivel személy és vagyonõr vagyok, külön vizsgát kellett tennem elsõsegélynyújtásból. (és mint említettem, a barátnõm mentõorvos)

A defibrit meg nem mondtam, hogy mindenki vegye meg, csak nagyon sok helyen (cégeknél, nyilvános helyek) van és nem árt ha az ember tudja használni mert életeket ment (arra találták ki).

Szóval te is inkább utánanéznél/kérdeznél egy témának mielõtt elkezdesz észt osztani!

Nem baj ha valamit nem ismersz, de akkor nézz utána mielõtt butaságokat írsz róla!

[HUN]FaTaL
Ja hurrá, mennyibe kerül? Beszarik az elektronika és ugyanott vagy mint most 😄

[HUN]FaTaL
Mellkaskompressziót tanítják szerinted? Te nem vagy normális 😄

Neked van jogosítványod?

Artériás vérzésnél sok mindent nem tudsz tenni, nyomod az artériát hogy ne vérezzen el és hívod (vagy hivatod vkivel) a mentõket..

Morphin

,,sam sem,sam sem, nincs egy vasam sem...\"

TheRock18
a defibrilátort olyan emberen próbálod ki,akinek nincs baja..azzal megölheted
mert szívritmus zavar léphet fel,vagy megállhat a szive...
tehát nem játék

BMW Über Alles!

Jó, akkor legyen ez: mit teszel egy artériás vérzésnél?

Illetve lélegeztetés: hány mellkaskompressziót és befújást kell alkalmazni?

Ami pedig az automata defibrit illeti, azzal lehetetlen kárt okozni bárkiben is!

TheRock18
hagyjátok már...
én se nyúlnék egy sérülthöz,mert nem vagyok orvos,ha olyan történne..azonnal hívnám a mentõket..
aztán megnézném,hogy tudok-e segíteni
nyílván egy nyílt láb/kar törést felismerek,de nem mozgatnám,mert lehet egy gerinctörés/repedés...és egy életre lenyomorodhat miattam 😞
ilyen dolgok miatt nem kockáztatnék

BMW Über Alles!