Jogosítvány
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Jobbkézszabály": 28. §
(1) Az útkeresztezõdésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseibõl más nem következik - a jármûvel elsõbbséget kell adni
a) a jobbról érkezõ minden jármû és
b) a balról érkezõ villamos
részére.
(2) A másik jármû érkezési irányától függetlenül elsõbbséget kell adni az útkeresztezõdésben
a) minden jármûvel a megkülönböztetõ fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármû részére, továbbá minden ilyen gépjármûvekkel kísért (közrefogott), zárt csoportban haladó megkülönböztetõ fényjelzést használó gépjármû részére;
b) az olyan útról érkezõ jármûvel, amelyen az útkeresztezõdés elõtt "Elsõbbségadás kötelezõ" vagy "Állj! Elsõbbségadás kötelezõ" jelzõtábla van, a keresztezõ - illetõleg a kiegészítõ táblán vastag vonallal jelzett - útról érkezõ jármû részére;
c) földútról érkezõ jármûvel a szilárd burkolatú útról érkezõ jármû részére;
d) körforgalomban haladó jármûvel a körforgalmat keresztezõ villamos részére.
(3) Útkeresztezõdést jármûvel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezetõ eleget tehessen elsõbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármû sebességével ne tévesszen meg.
"Kanyarodási szabály": 31. §
(1) Az útkeresztezõdésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezetõ a jármûvel
a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba,
b) útburkolati jelek hiányában
- jobbra bekanyarodás esetében az úttest jobb szélére,
- balra bekanyarodás esetében az úttest felezõvonala mellé, illetõleg osztottpályás és egyirányú forgalmú úton az úttest bal szélére
köteles - az útkeresztezõdés elõtt kellõ távolságban - besorolni. A bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelezni kell.
(2) Villamospályával ellátott úttesten, ha az (1) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelõ besorolás a villamos forgalmát zavarná, a villamos elhaladásához szükséges területet szabadon kell hagyni. A kerékpársávot a besorolás szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.
(3) A jármûvel másik útra - ha közúti jelzésbõl más nem következik - jobbra kis ívben, balra nagy ívben kell bekanyarodni, úgy, hogy a jármû bekanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradjon.
(4) Ha a jármû méretei vagy egyéb ok miatt az (1)-(2) bekezdés rendelkezéseit megtartani nem lehet, a bekanyarodást fokozott óvatossággal - szükség esetén erre alkalmas irányító személy igénybevételével - és úgy kell végrehajtani, hogy a bekanyarodó jármû a többi jármûvet ne veszélyeztesse.
(5) Elsõbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
a) jobbra vagy balra bekanyarodó jármûvel
- annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármû bekanyarodik, továbbá
- az azonos irányból érkezõ villamos részére,
b) jobbra bekanyarodó jármûvel az úttest jobb szélén levõ, kerékpársávon vagy az úttest mellett levõ, attól jobbra esõ kerékpárúton érkezõ jármû részére,
c) balra bekanyarodó jármûvel
- az úttesten szembõl érkezõ és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármû,
- az úttest mellett levõ, attól balra esõ kerékpárúton érkezõ jármû
részére.
(6) A balra bekanyarodó jármû vezetõje párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton a bekanyarodást akkor hajthatja végre, ha meggyõzõdött arról is, hogy balról jármûvének elõzését vagy kikerülését másik jármû nem kezdte meg.
(7) Útkeresztezõdésen kívül történõ bekanyarodásra az (1)-(2) és a (4)-(6) bekezdés rendelkezései az irányadók.
(8) Az útkeresztezõdésben kanyarodó fõútvonal esetén
a) az (5) bekezdés a) pontjában meghatározott szabály a fõútvonalon kanyarodó és az arról letérõ jármûre egyaránt vonatkozik,
b) a fõútvonalról letérõ jármûvel elsõbbséget kell adni a fõútvonalon továbbhaladó jármû részére.
Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro
Mint tüvel megszúrt lufi, úgy durran szét a tájfutótalp által letaposott nyuszi.
Nem azt mondom, hogy mindenkinek legyen ilyen, de 10 hibapont az nagyon sok. Ha csak abba belegondoltok, hogy egy STOP tábla "elnézése" akár többek életébe is belekerülhet.
Volt olyan csoporttársam aki 10 hibapontal csusszant át. Hát vele sem szívesen találkoznék a közlekedésben.
A 2,5 fél év alatt pár 10e km-t levezettem, és elmondhatom, hogy sajnos hiába vezetsz te jól, ha van egy hülye barom, aki meg belédszáll. Sajnos már törtek össze engem is: a srác nem vette észre a STOP táblát, és darabokra törte az autót. Aztán meg még neki állt följebb. De aztán elmagyaráztam neki - ha már másnak nem sikerült 😞 - , hogy mit is jelent az a tábla.
Arra ugyanis nem tanítanak meg, hogy mások baromságai kivédjed. 😞(
DE mindenkinek sok sikert az eljövendõ vizsgáihoz.

Mint tüvel megszúrt lufi, úgy durran szét a tájfutótalp által letaposott nyuszi.
Forza Juve! ; Cuore Sportivo! Logo by: SNAKE01
És még egy fontos dolog: ha megvan a jogsi, vezessetek rendszeresen akkor is, ha nincs saját verda.
Aki vezetett már budapesten vasárnap, az vágja mirõl beszélek.
Magyarország! Ne feledd halottaidat, mint vádlók élnek ők.
EU Bloodscalp: Malthrok - Orc Warlock
TomBond: nem találtam meg ott se.Na mindegy,ha senki se tud segíteni akkor majd kimásolom vmelyik kolléga füzetébõl.
http://totalcar.hu/kresz/#tart44
Egyébként én Ladával tanultam! Szerintem álltalános szabály, hogy minél igénytelenebb autóval tanulj vezetni. Én ismerek olyat aki csili-vili autón tanult és egy Ladával (mivel a családban az volt) nem bírt közlekedni!
LteeBee-nek igaza van mindenki arra törekedjen hogy meg is tanulja a KRESZ-t, mert sajnos sokan vannak akik "csak átcsúsztak a vizsgán".
Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro
thx
Írjátok már le lécci,hogy ki milyen autóval vezetett! érdekelne, melyik a legtutibb..
Nálunk lehet Golf 2-est, Opel Vectrat,Fiat Unot,Peugeot 205-öst,meg vmi Mercedest is....
Magyarország! Ne feledd halottaidat, mint vádlók élnek ők.
Egy biztos sok múlik az oktatón, a forgalmon, a vizsgáztatón, és a szerencsén is!!
De azért mindenkinek sok sikert!!!
Persze, hogy tudtam! Csak nem sejtettem...
Továbbá mit ér az a húsz ezer Ft ha éppen elütsz vkit vagy karambolozol ?
Te jó ég! Milyen drága lett a jogsi!!!
Apám idejében valami 2000 Ft volt, én 96-ban 30 rókáért csináltam végig, most meg 100 roppancs. Ha nem vigyázunk, 2010-re fél miller lesz... 😄
War. War never changes.
Nekem november óta van jogsim.
Nyáron kezdtem, KRESZ vizsgán elõször megbuktam 13 hibaponttal. A KRESZ-re kell igazán tanulni, mert ott azért ritkán van mázlid, fõleg a képes cuccoknál.
Eü. vizsga nem vmi nagy cucc, elmentem egy órára (mivel összesen is csak annyi volt), továbbá elolvastam azt a rövid könyvecskét 1x (mondjuk a lényegesebb dolgokat), elolvastam a tételsort párszor és simán átmentem.
Rutin + mászaki = jármûkezelõi vizsga
Emiatt paráztam kicsit, de aztán lazán megvolt. Rutint a végén már unni fogod, kisujjadban lesz, mûszakira meg rászánsz 15 percet és tudod.
Forgalmi vizsga...az igazi nagybetûs PARA! Fõleg ha Bp-n csinálod a dolgot. Egyre több emberrel szívóznak, simán megbuktatnak. Én mondjuk átmentem elsõ alkalommal, mert marha jófej vizsgáztatót kaptam ki...jah és vettem vagy 6 extra órát. Kell az.
Utánna még volt 2,5 hét mire kézhez kaptam a kártyát, de ez már a bürokrácia...
Sok sikert és biztonságos vezetést!
War. War never changes.
Jovoheten mar lesz jogsi ha minden igaz..
Amugy pontosabban mi erdekel???
van elmeleti vizsga + Egezsegugyi vizsga utanna autoval rutin vizsga es forgalmi vizsga..
Elõre is köszi
War. War never changes.